گروه جامعه: تنها یک روز پس از تجاوز اسرائیل به خاک ایران در روز جمعه 23 خردادماه بود که پرده از چهرۀ پرفریب و جنگافروز حاکمان آمریکایی فرو افتاد. اگرچه از همان روز نخست این جنگ، مقامات ایران اعلام کردند که این تجاوز نمیتواند بدون مشارکت و حمایت آمریکاییها اتفاق بیفتد اما مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا عصر جمعه بیانیهای صادر کرد و مدعی شد: «اسرائیل بهطور یکجانبه علیه ایران اقدام کرد. ما هیچ نقشی در این حملات نداشتهایم و اولویت اصلی ما حفاظت از نیروهایمان در منطقه است».
چند روز بعد از شروع جنگ اسرائیل اما ترامپ در گفتوگو با رویترز اعلام کرد که او و تیمش میدانستند «حملۀ اسرائیل به ایران اتفاق میافتد، با این حال، هنوز محلی برای یک توافق وجود دارد». رئیسجمهور آمریکا در این گفتوگو با رویترز مدعی شد: «ما همه چیز را میدانستیم و تلاش کردم تا ایران را از مرگ و تحقیر نجات دهم. تلاش کردم تا آنها را نجات دهم چون دوست داشتم شاهد یک توافق باشم».
ترامپ در ادامۀ این گفتوگو در پاسخ به این سوال که آیا ایالات متحده از اسرائیل در برابر حملات متقابل ایران حمایت خواهد کرد، تصریح کرد که از اسرائیل حمایت میکند.
این اظهارات ترامپ در حالی بود که تجاوز اسرائیل به ایران در میانۀ مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا اتفاق افتاد.
سیانان در گزارشی از آنچه که پیش از این جنگ رخ داده بود نوشت: «در حالی که مقامات دولت ترامپ در انظار عمومی بر راهحل دیپلماتیک تاکید میکردند، اسرائیل بهطور خصوصی به آمریکا هشدار داده بود که تصمیم به حمله را گرفته است. اواخر ماه گذشته، گروه کوچکی از نمایندگان کنگره آمریکا با نتانیاهو در قدس دیدار کردند؛ جایی که نتانیاهو با قاطعیت اعلام کرد که اسرائیل به ایران حمله خواهد کرد و برای این اقدام به دنبال کسب اجازه از آمریکا نیست. این موضوع را یکی از حاضران در جلسه و منبعی دیگر که در جریان آن قرار داشتهاند، به سیانان گفتهاند. به نقل از حاضران، نتانیاهو در آن جلسه گفته: «یا میجنگیم یا میمیریم». در پاسخ، دو تن از نمایندگان حاضر در جلسه، مایکل مککال از تگزاس و مایکل لاولر از نیویورک از اسرائیل خواستند با آمریکا هماهنگ باشد و اجازه دهند ضربالاجل ۶۰ روزه ترامپ به ایران ادامه پیدا کند. اما روز جمعه، یعنی روز ۶۱، اسرائیل حملاتی بیسابقه علیه ایران انجام داد و برنامۀ هستهای و فرماندهان نظامی ایران را هدف قرار داد».
طی هفتۀ نخست این جنگ، ترامپ که به گفتۀ بسیاری از متخصصان از بیماری کیش شخصیت رنج میبرد، سعی میکرد با توئیتهایی که منتشر میکند توجه جهان را به خود جلب کند. او در این توئیتها، هم ایران را تهدید میکرد که باید به مذاکره برگردد و هم به اسرائیل بهطور مستقیم و غیرمستقیم دستمریزاد میگفت آن هم در شرایطی که اسرائیل، با بمب و موشک، نظامیان و غیرنظامیان ایرانی را پرپر میکرد.
ترامپ حتی سعی کرد با توئیت «تهران را تخلیه کنید» باعث رعب و وحشت و ایجاد ناامنی در مردم ایران نیز بشود. هدفی که نتوانست به آن دست یابد.
از اواسط هفتۀ نخست این جنگ، کمکم موضوع اینکه آیا آمریکا مستقیما وارد جنگ میشود یا خیر، نام آمریکا را بیش از پیش به اخبار این جنگ گره میزد. در اینباره عدۀ زیادی از کارشناسان و مقامات و رهبران در سطح جهانی ابراز نگرانی کرده و هشدار میدادند که آمریکا به این جنگ ورود نکند. البته برخی نیز از این تصمیم حمایت میکردند. در ایران اما، عدۀ زیادی میدانستند جنگی که اسرائیل آغاز کرده با جنگندۀ آمریکایی، سوخترسان آمریکایی، بمب آمریکایی، سامانۀ دفاع هوایی آمریکایی و در نهایت تصمیم آمریکایی در حال انجام است با این حال، کارشناسان نظامی تحلیل میکردند که ورود مستقیم آمریکا در این جنگ، موجب گسترش جنگ در منطقه و حتی در سطح جهان خواهد شد.
پنجشنبه 29 خردادماه سخنگوی کاخ سفید به نقل از رئیسجمهور آمریکا گفت: «براساس این واقعیت که در آیندهای نزدیک ممکن است مذاکراتی تازه با ایران برگزار شود، در یک تا دو هفتۀ آینده دربارۀ ورود یا عدم ورود به جنگ با ایران تصمیمگیری خواهم کرد».
پس از این، گمانهزنی دربارۀ اینکه آمریکا میآید یا نمیآید به اوج رسید، همزمان نیز کارشناسان و مقامات آمریکایی و برخی از نمایندگان کنگره او را برحذر میداشتند. روزنامهنگاران اما فهرست وعدههای دو هفتهای که ترامپ در دوران ریاستجمهوریاش بر آمریکا داده را یادآوری میکردند. وعدههایی که هیچگاه درست نبوده است.
این بار هم، ترامپ به همه ثابت کرد که وقتی میگوید دو هفتۀ دیگر تصمیم میگیرم، کسی روزشمار فعال نکند چرا که سحرگاه یکم تیرماه یعنی دو روز پس از این اظهارنظر، به فرمان او، جنگندههای آمریکایی وارد خاک ایران شدند و تاسیسات نطنز و فردو و اصفهان را بمباران کردند و برگشتند.
به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا ساعتی پس از حملۀ متجاوزانه خود به بخشهایی از تاسیسات هستهای نطنز، فردو و اصفهان در سخنرانیاش در کاخ سفید با تکرار ادعاها علیه ماهیت برنامۀ هستهای کشور و در اظهاراتی خصمانه گفت که این حملات با هدف «نابودی ظرفیت غنیسازی و توقف تهدید هستهای کشوری بود که بزرگترین حامی تروریسم در جهان است».
ترامپ مدعی شد: «اکنون میتوانم به جهان گزارش دهم که این حملات فوقالعاده بوده و یک موفقیت نظامی است، این سه تاسیسات کلیدی ایران بهطور کامل و تماماً معدوم شده است».
وی در ادامۀ اظهارات خصمانۀ خود خطاب به ایران گفت که اگر آنها صلح نکنند، حملات در آینده بزرگتر و به مراتب آسانتر خواهد بود.
رئیسجمهور ایالات متحده همچنین با بیان اینکه «آنها بیش از چهل سال است که مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل میگویند» ادعا کرد: «آنها مردم ما را میکشند، آنها همه جا دخالت میکنند، هزاران نفر از مردم ما و صدها هزار نفر در سراسر خاورمیانه و جهان در نتیجۀ مستقیم اقدامات آنها کشته شدهاند، بسیاری از آنها بهویژه توسط ژنرال قاسم سلیمانی کشته شدند».
او ادامه داد: «من مدتها پیش تصمیم گرفتم که باید از این جلوگیری کرد و نباید ادامه یابد و اکنون میخواهم به نخستوزیر نتانیاهو تبریک بگویم و از او تشکر کنم. ما همچون یک تیم عمل کردیم و هیچ تیمی تاکنون چنین همکاری نداشته است. ما راه زیادی را برای از بین بردن این تهدید علیه اسرائیل طی کردیم. من همچنین از ارتش اسرائیل برای کار فوقالعادهای که انجام دادند، تشکر میکنم».
وی با نام بردن از فرماندهان آمریکایی دخیل در این حمله به آنها نیز بهطور خاص تبریک گفت و افزود: «من پیشتر هم گفتم که این، نمیتواند ادامه یابد. یا صلح برقرار خواهد شد، یا یک تراژدی برای ایران، بدتر از آنچه در هشت روز گذشته شاهد بودیم، اتفاق خواهد افتاد. هنوز اهداف زیادی وجود دارد اما امشب سختترین آنها و شاید، خطرناکترین آنها را هدف قرار دادیم».
ترامپ مدعی شد: «اما اگر صلح به سرعت حاصل نشود، ما سراغ اهداف دیگر خواهیم رفت. هیچ ارتشی در دنیا قادر به انجام آنچه ما امشب انجام دادیم، نیست و حتی به آن نزدیک هم نیست».
او در بخش پایانی صحبتهای خود در اظهاراتی مضحک برای غرب آسیا، مردم آمریکا و اسرائیلیها دعای خیر کرد.
پس از این، نگرانی از پاسخ ایران به این حملۀ آمریکا از سوی بسیاری از کارشناسان و سیاستمداران در کشورهای متعدد دنیا مطرح میشد.
خودِ ترامپ نیز روز یکشنبه و پس از اقدام تجاوزکارانه در حمله به تاسیسات هستهای ایران، در پیامی که نشان از وحشت او از اقدام تلافیجویانه ایران داشت، نوشت: «هر اقدام تلافیجویانه از جانب ایران علیه ایالات متحده آمریکا با نیرویی بسیار بیشتر آنچه امشب دیدید، پاسخ داده خواهد شد».
ایران اما نه پس از این حمله که از همان روزهای نخست تجاوز اسرائیل تکلیف را مشخص کرده بود: به هر اقدام تجاوزکارانه آمریکا، پاسخ قاطع داده خواهد شد.
این گزارش در سحرگاه روز سوم تیرماه نوشته میشود. سرعت تحولات بسیار بالاست. شب گذشته، تهاجم موشکی ایران به مقر سرفرماندهی نیروی هوایی ارتش آمریکا در قطر رقم خورد.
سپاه پاسداران انقلاب طی بیانیهای اعلام کرد که در پی تجاوز نظامی آشکار ایالات متحده آمریکا به تاسیسات هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران و نقض صریح حقوق بینالملل، با تدبیر شورای عالی امنیت ملی و راهبری قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا (ص)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با رمز مقدس یا اباعبدالله الحسین (ع) در عملیات بشارت فتح پایگاه العدید قطر را هدف تهاجم ویرانگر و قدرتمند موشکی قرار داده است.
در اطلاعیه سپاه پاسداران انقلاب خطاب به ملت ایران آمده است: «این پایگاه، مقر سرفرماندهی نیروی هوایی و بزرگترین دارایی راهبردی ارتش تروریستی آمریکا در منطقه غرب آسیا است. پیام اقدام قاطع فرزندان ملت در نیروهای مسلح برای کاخ سفید و متحدانش روشن و صریح است: جمهوری اسلامی ایران با اتکال به خداوند متعال، اتکاء به مردم مومن و پرآوازۀ ایران اسلامی تحت هیچ شرایطی تعرض به تمامیت سرزمینی، حاکمیت و امنیت ملی خود را بیپاسخ نخواهد گذاشت».
تشکر ترامپ بابت اطلاعرسانی!
در ساعات نخست پس از پاسخ ایران به تجاوز آمریکا، این پرسش که پس از این چه خواهد شد؟ پاسخ روشنی نداشت. برخی پیشبینی میکردند که آمریکا پاسخ خواهد داد و برخی میگفتند نه. تا اینکه ترامپ در توئیتی نظرش را داد: ایران به نابودی تاسیسات هستهایاش از سوی ما واکنشی ضعیف نشان داده است - همانطور که انتظار داشتیم - و ما نیز این واکنش را بهخوبی مهار کردیم. تاکنون ۱۴ موشک شلیک شده که ۱۳ عدد از آنها سرنگون شدهاند و یکی نیز «آزاد گذاشته شد» چون به سمتی غیرتهدیدآمیز میرفت ... از ایران بابت اطلاعرسانی زودهنگامش تشکر میکنم، که باعث شد هیچکس کشته یا زخمی نشود. شاید ایران اکنون بتواند در مسیر صلح و هماهنگی در منطقه گام بردارد، و من نیز با شور و شوق از اسرائیل میخواهم همین کار را بکند».
ساعاتی بعد و در بامداد روز سهشنبه سوم تیرماه به وقت ایران، ترامپ خبر داد که ایران و اسرائیل بر سر آتشبس توافق کردهاند. این خبر را عراقچی وزیر امور خارجۀ ایران نیز تایید کرد. او در اینباره نوشت: «همانگونه که مکرراً گفتهایم، این رژیم اسرائیل بود که جنگ را آغاز کرد نه ما. در حال حاضر توافقی در موضوع آتشبس یا توقف عملیات وجود ندارد. با این حال به شرط آنکه رژیم اسرائیل تهاجم غیرقانونی خود علیه مردم ایران را تا ساعت ۴ صبح امروز متوقف کند، ما نیز قصدی برای ادامۀ پاسخ نداریم».
از صبح روز سهشنبه دیگر خبری از تجاوزهای اسرائیل نیست. اگرچه هنوز بهطور مشخص و قاطع نمیتوان گفت سرنوشت حقیقی این جنگ به کجا ختم خواهد شد و پس از این، چه خواهد شد؛ آنچه که مشخص است اما این است که مردم ایران و همۀ دنیا دانستند که آمریکا در این منطقه نیروی نیابتی دارد. بر همگان ثابت شد که مکر آمریکایی حتی میتواند خیانت به دیپلماسی را نیز توجیه کند. حالا همه میگویند آمریکا بهراحتی آب خوردن میتواند به بیثباتسازی و جنگافروزی و ناامنی بیشتر در خاورمیانه بپردازد.
در تاریخ معاصر ایران، نام آمریکا با فریب و عدم اطمینان و خیانت همراه شده است. طی ۱۲ روز جنگ اسرائیل علیه ایران هم که با خلف وعدههای مکرر و دست در دست اسرائیل، حملۀ غافلگیرانهای علیه ایران انجام دادهاند. نتیجه آنکه خشم و کینۀ تاریخی نسبت به آمریکا در جامعۀ ایرانی زنده شده است.
نظر خود را بنویسید