تا پیش از جمعه ۲۳ خردادماه، زندگی در ایران با همۀ تنگناها و سختیهایی که داشت، رنگ خون نداشت، صدای بمب و موشک هم نداشت و مدام در این شهر و آن شهرش مراسم تشییع برای کودکان و زنان و مردان غیر نظامی و نظامیان برگزار نمیشد، اما سحرگاه جمعه، یک روز مانده به عید غدیر و در حالی که مردم تهران در خواب شبانه بودند اسرائیل بمب بر سرشان ریخت و بدین ترتیب، دومین جنگ تحمیلی علیه ایران در این چهار دهه را آغاز کرد.
با این حملۀ تروریستی شبانه، چند تن از فرماندهان بلندپایۀ ایران چون سردار سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، سردار سرلشکر غلامعلی رشید فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا و سردار سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شهادت رسیدند. همچنین تعدادی از دانشمندان هستهای چون دکتر محمدمهدی طهرانچی و دکتر فریدون عباسی.
آسمان سپیدهدم تهران با خون تعداد زیادی از غیرنظامیان از جمله چند کودک نیز به رنگ اندوه درآمد؛ رایان قاسمی یکی از این افراد است. این کودک دو ماهه در آغوش مادر در آتش سوخت. پدر و مادرش هم. وقتی که در حال نوشتن این گزارش بودم آخرین خبر این بود که برادر چهار سالۀ رایان نیز دچار سوختگی شده و در بیمارستان است. تا نوشتن گزارش به آخر رسید اطلاع دادند او هم به آغوش مادرش رفته است.
آتش به میان میز مذاکره
صبح جمعه، اولین روز تجاوز اسرائیل، مردم شهرهای دور از تهران، از خواب که برخاستند از این خبر بهتزده بودند. اگرچه اسرائیل چنین جنایاتی را بسیار مرتکب شده و از غزه تا لبنان و فلسطین بسیار انسانهای بیگناه را به شهادت رسانده است اما شوک مردم ایران بیشتر از این بابت بود که این حمله درست در زمانی اتفاق افتاد که ایران در حال مذاکرۀ غیرمستقیم با آمریکا بود. مقامات دو کشور قرار دیدار تازهای در روز یکشنبه 25 خردادماه داشتند و زمزمههایی شنیده میشد مبنی بر اینکه توافق نزدیک است.
اسرائیل اما با حملۀ تروریستی خود، نهفقط فرماندهان ارشد نظامی و دانشمندان هستهای و زنان و کودکان غیرنظامی را به شهادت رساند بلکه میز مذاکره و دیپلماسی را نیز به آتش کشید.
نخستین ساعات روز جمعه بیشتر با انتشار تصاویری از آثار این حملات بر شهر تهران و ساختمانها و اسامی و آمار شهدا و مجروحان سپری شد و کسی نمیدانست چه خواهد شد.
دفاع ایران
در میانۀ روز، مقام معظم رهبری پیامی خطاب به مردم ایران دادند و اعلام کردند: «رژیم صهیونی در سحرگاه امروز، دست پلید و خونآلود خود را به جنایتی در کشور عزیزمان گشود و ذات خبیث خود را با زدن مراکز مسکونی بیش از گذشته آشکار کرد. رژیم باید منتظر مجازاتی سخت باشد. دست قدرتمند نیروی مسلح جمهوری اسلامی او را رها نخواهد کرد باذنالله. در حملات دشمن، تنی چند از فرماندهان و دانشمندان به شهادت رسیدند. جانشینان و همکاران آنان بیدرنگ وظائف خود را پی خواهند گرفت انشاءالله. رژیم صهیونی با این جنایت، برای خود سرنوشت تلخ و دردناکی تدارک دید و آن را قطعا دریافت خواهد کرد».
پس از این بود که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران نخستین پاسخ موشکی را به این تجاوز رژیم صهیونیستی دادند؛ پیش از این نیز، از جمله بهدنبال شهادت اسماعیل هنیه در تهران به دست اسرائیل و در زمانی که وی برای مراسم تحلیف پزشکیان رئیسجمهور به ایران آمده بود، ایران موشکهایی را به سمت اسرائیل پرتاب کرده بود. نام عملیاتی که ایران علیه این رژیم تروریستی انجام میدهد «صادق 3» نام دارد.
موج اول صادق 3
جمعه شب، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با انتشار اطلاعیهای از آغاز عملیات وعدۀ صادق ۳ خبر داد و گفت: «در پی تعرض و اقدام تجاوزکارانۀ رژیم تروریستی سفاک و کودککش صهیونیستی در صبح جمعه به مناطقی از ایران اسلامی و به شهادت جمعی از فرماندهان عالیرتبه نیروهای مسلح، دانشمندان برجسته و شهروندان بیگناه به ویژه کودکان مظلوم، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهعنوان بازوی دفاعی و تهاجمی ملت ایران، با اتکا به قدرت الهی، هدایتهای داهیانۀ فرمانده معظم کل قوا (مدظلهالعالی) و مطالبه و حمایت یکپارچۀ ملت شریف ایران، پاسخ کوبنده و دقیق خود را علیه دهها هدف، مراکز نظامی و پایگاههای هوایی رژیم غاصب صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی عملیات وعده صادق ۳ را با رمز مقدس یا علیبنابیطالب (ع) در شب پربرکت عید سعید غدیر به مرحلۀ اجرا درآورد».
براساس تجربۀ گذشته، تصور عامۀ مردم این بود که پس از این پاسخ ایران به تجاوز صبح جمعۀ اسرائیل، اوضاع به شرایط عادی برمیگردد اما اینطور نشد چرا که اسرائیل به حملات تروریستی خود ادامه داد و به برخی دیگر از نقاط کشور از جمله تبریز، کرمانشاه، شیراز، لرستان، زنجان و اصفهان و ایلام و ... نیز تجاوز کرد.
این حملات 11 روز ادامه داشت، پدافند هوایی ایران بسیاری از آنها را خنثی کرد، نیروهای امنیتی تعداد زیادی از حامیان موساد و اسرائیل در داخل را شناسایی و دستگیر کردند، ضمن اینکه هیچیک از این تجاوزهای گستاخانۀ رژیم تروریستی اسرائیل از سوی ایران بیپاسخ نماند. ایران از امنیت و تمامیت ارضی خویش در برابر رژیمی دفاع کرد که جنگافروز است و در جنگهایی که به پا میکند به هیچ معیار انسانی و اخلاقی و قانونی پایبند نیست.
نخستین جلسۀ اضطراری شورای امنیت
شامگاه جمعه که روز اول این جنگ بود، نخستین جلسۀ اضطراری شورای امنیت سازمان ملل دربارۀ حملات رژیم صهیونیستی به ایران برگزار شد و گزارشی از این تجاوز تروریستی به ایران به گوش جهانیان رسید.
معاون دبیرکل سازمان ملل در آغاز این جلسه تصریح کرد که رژیم صهیونیستی به مناطق غیرنظامی در ایران حمله کرده و دهها غیرنظامی به شهادت رسیدهاند.
او با اشاره به ادعای رژیم صهیونیستی دربارۀ دلیل حملۀ خود گفت: «طبق گزارش نیروهای مسلح اسرائیل، بیش از ۲۰۰ جنگنده، و۳۴۰ پرتابه را به سوی حداقل ۱۰۰ هدف پرتاب کردهاند. تاثیرات این حملات همین لحظه در سراسر منطقه حس شده است. کشورهای منطقه حریم هوایی خود را بسته و در شرایط اضطراری قرار گرفتهاند. بسیاری از رهبران منطقهای این حمله را محکوم و آن را اقدامی تنشآمیز به سوی جنگی تمام عیار توصیف کردهاند».
به نقل از ایسنا، خانم رزماری دی کارلو تصریح کرد: «طبق گزارش منابع ایرانی، فرماندهان، دانشمندان هستهای و غیرنظامیان بسیاری کشته شدهاند. سازمان ملل هرگونه اقدام نظامی علیه یک کشور دیگر را محکوم میکند. در این شرایط حساس، از طرفین خواستار خویشتنداری هستیم».
او افزود: «مسئلۀ نگران کننده، حملۀ اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران است. این تاسیسات آسیب دیدهاند». معاون دبیرکل سازمان ملل با اشاره به متوقف شدن مذاکرات ایران و آمریکا که از سوی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا تلهای علیه ایران توصیف شده بود، خواستار ادامه یافتن این مذاکرات شد.
مذاکره زیر بمب و موشک
از سرگیری مذاکرات یکی از مواردی است که طی 11 روز جنگ، از سوی رهبران بسیاری از کشورها و حتی برخی نیروهای امنیتی و نظامی آمریکا مطرح شد. در روزهای نخست و پیش از ورود مستقیم آمریکا به این جنگ که شامگاه اول تیرماه رخ داد، ایران در پاسخ به این پیشنهاد بارها تاکید کرد که شرط بازگشت به مذاکرات، توقف بیقید و شرط تجاوزهای اسرائیل است. با حملۀ آمریکا به تاسیسات هستهای ایران اما دیگر کسی در ایران چندان موافق مذاکره نیست به خصوص اینکه در 10 سال گذشته این سومین باری است که آمریکا در موضوع مذاکره با ایران، نارو میزند؛ نخست از برجام خارج شد، سپس در میانۀ مذاکرات، در حملۀ اسرائیل به کشورمان همدست شد و در میانۀ جنگ و در حالی که از همه جای جهان صدای بازگشت به میز مذاکرات بلند بود، شبانه به تاسیسات هستهای ایران حمله کرد.
دشمنی ترامپ با دیپلماسی
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا که حالا و در دور دوم ریاستجمهوریاش خود را از دشمنان جدی مردم ایران معرفی کرده است، طی روزهای جنگ، از حملات اسرائیل دفاع کرده است. او بر این باور است که با این جنگ، ایران زودتر توافق میکند؛ ایدهای که با دفاع جانانۀ ایران در 11 روز متمادی، پوچ بودن آن ثابت و اسباب تمسخر او در بین سیاستمداران حتی کشور خودش نیز شده است.
او شامگاه جمعه، روز نخست این تجاوز و در حالی که مردم سراسر ایران در اندوهی ملی بابت شهادت سرداران و دانشمندان و غیرنظامیان بودند، به پایگاه خبری «آکسیوس» گفت: «روز بزرگی بود و اسرائیل در این حمله از تجهیزات بزرگ آمریکایی استفاده کرد».
او همچنین ادعا کرد: «معتقد هستم که حملۀ گسترده اسرائیل به ایران شانس توافق هستهای ایران و آمریکا را بهبود میبخشد».
پس از گذشت چند روز از آغاز جنگ و با پاسخهای کوبندهای که نیروهای مسلح ایران به اسرائیل دادند، چشماندازی که گشوده شد این بود: آمریکا بهطور مستقیم به کمک اسرائیل میآید یا خیر؟
در روز 29 خردادماه که تنشهای بین ایران و اسرائیل به اوج رسیده بود، ترامپ اعلام کرد: طی دو هفتۀ آینده تصمیم میگیرد که آیا ایالات متحده به درگیری اسرائیل و ایران ورود کند یا نه. کاخ سفید این 14 روز را فرصتی برای دیپلماسی دانست آن هم در شرایطی که کارنامۀ ترامپ پر است از وعدههای بیسر و ته دو هفتهای که طی سالهای مسئولیتش، یکی از سوژههای رسانههای آمریکایی است.
این دو هفته دربارۀ ایران هم به سرنوشت دیگر وعدههای دو هفتهای ترامپ مبتلا شد و پیش از سر رسیدن آن، آمریکا، سحرگاه اول تیرماه، تاسیسات هستهای فردو، نطنز و اصفهان را بمباران کرد و این جنگ را وارد دوران جدیدی کرد.
شهادت 400 ایرانی
تجاوزات اسرائیل به نقاط مختلف ایران 11 روز ادامه داشت. در همین حال، آنچه که از دید هیچ تحلیلگری در داخل و خارج ایران دور نمانده این است که این تجاوز، روحیۀ ملیگرایی ایرانیان را در سراسر دنیا و بیش از پیش تقویت کرده و نفرت از اسرائیل و آمریکا در ایرانیان شعلهور شده است. این را علی ربیعی ـ دستیار اجتماعی رئیسجمهور شامگاه یازدهمین روز این جنگ اعلام کرد. پیش از این نیز، از همبستگی ایرانیان و همدلی و حمایت آنان از نیروهای مسلح برای دفاع جانانه از وطن بسیار گفته شده است.
مردم ایران همزمان با این کنش سیاسی و فرهنگی هوشمندانه، سوگوار شهدای این جنگ نیز هستند. این روزها کمتر کسی را میتوان دید که با اسم بردن از این شهیدان، آه نکشد و بعض نکند. اندوه بزرگی است...
روز 31 خردادماه، حسین کرمانپور ـ رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت در شبکۀ اجتماعی ایکس نوشت: «وارد نهمین روز تجاوز نظامی رژیم بیبنیاد اسرائیل به سرزمین کوروش و آرش کمانگیر شدیم، تا صبح امروز دست دولت اسرائیل به خون بیش از ۴۰۰ ایرانی بیدفاع، آلوده و سه هزار و 56 نفر را مجروح موشکها و پهبادهای خود ساخت! در این میان دو هزار و 220 نفر در بیمارستانهای وزارت بهداشت درمان و ترخیص شدند و ۲۳۲ نفر هم در محل حادثه درمان سرپایی شدند. در این مدت همکاران شریف من در بیمارستانهای سراسر کشور ۴۵۷ عمل جراحی را برای مجروحین این حادثه انجام دادند. ۵۴ نفر از شهدا، زن و کودک، پنج شهید از کادر درمان و بیشتر مصدومان و شهدا هم غیر نظامی هستند».
پدافند هوایی
در روزهای جنگ، یکی از واژههایی که مردم ایران بسیار از آن شنیدهاند و گفتهاند پدافند هوایی است.
پدافند هوایی شامل سامانههای تسلیحاتی و از ابتداییترین اقدامات دفاعی است که مهمترین وظیفۀ آن شناسایی بهموقع حملات و اقدامات نظامی و هوایی دشمن از جمله هواپیماهای جنگی و پهپادها و موشکهاست.
مردم ایران طی 11 روز جنگ، به وفور شاهد فعالیت پدافندها در آسمان بودهاند که مانع از اصابت بمب و موشکهای اسرائیل به زمین شده است.
روز ۲۷ خردادماه، مردم کرمان در آسمان دودی را مشاهده کردند. ابتدا تصور بر این بود که تجاوز به خاک کرمان نیز صورت گرفته است اما رحمان جلالی معاون امنیتی استاندار اعلام کرد که این دود مربوط به تست یکی از سامانههای پدافندی بوده و هیچگونه تجاوز یا تهدید امنیتی نسبت به کرمان صورت نگرفته است.
فراموشی تخلیۀ تهران
شهر زیبای تهران، پایتخت ایران با خیابانهای شلوغ و درختان سرسبز و ساختمانهای بلندش، همواره یکی از نمادهای سرزندگی و شور و شر زندگی جامعۀ ایرانی بوده است. اسرائیل اما در 1۲ روز تجاوزش، حملات مداومی به این شهر داشت.
در روزهای نخستین هفتۀ اول جنگ، بسیاری از مردم تهران ترجیح دادند شهر را ترک کنند. بسیاری از این افراد بهدلیل اینکه نوزاد و کودک داشتند یا سالمندانی که صدای پدافند و انفجارها سلامتشان را بهطور جدی تهدید کرده بود، تهران را ترک کردند. شهرهای شمالی یکی از مقاصد جدی این کوچ موقتی بودند. در جریان این سفرهای تحمیلی، جلوههای تازهای از همبستگی و میهماننوازی از سوی شمالیهای میزبان به نمایش درآمده که مورد توجه رسانهها نیز بوده است. از جمله اجارۀ رایگان اتاق و خانه به مسافران.
27 خردادماه و در ادامۀ دخالتها و حمایتهای آمریکا از حملات تروریستی اسرائیل، ترامپ در توئیتی در شبکۀ اجتماعی ایکس با بیان اینکه ایران باید توافقی را که من به آنها گفتم امضا میکرد و ایران نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد، نوشت: همه باید فورا تهران را تخلیه کنند!
اگرچه این حرف ترامپ، نگرانیهایی از موشکباران گستردۀ تهران به وجود آورد اما مردم خیلی زود، آن را فراموش کردند و پس از این، ماندن در تهران به نوعی از مقاومت در برابر اسرائیل و آمریکا هم تبدیل شد. با شروع هفتۀ دوم جنگ، رسانهها خبر دادند که موجی از بازگشت تهرانیها به شهر شکل گرفته است و پس از این، روشن شدن چراغ خانههای تهران در شب یکی از زیباترین تصاویر روزهای جنگ شده است.
حمله به صداوسیما
عصر روز 26 خردادماه خبر حملۀ اسرائیل به صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، همۀ جهان را در بهت فرو برد. در عرصۀ بینالملل، کشورها توافق کردهاند که حمله به رسانهها ممنوع باشد و آن را جنایت جنگی تعریف کردهاند. با این وجود، اسرائیل که در همۀ جنگهایش، همۀ قواعد و ضوابط بینالمللی و انسانی را زیر پا میگذارد، به تلویزیون ایران حمله کرد.
عصر آن روز، در حالی که شبکههای مختلف رادیو و تلویزیون در حال پخش برنامههای زنده و ضبطشده بودند، صدای انفجار شدیدی استودیو را فراگرفت.
سحر امامی گوینده و مجری خبر با وجود شنیدن این صدا و مطلع شدن از اصابت موشک به ساختمان، نهتنها فرار نکرد که در همان لحظه، آن خبر را بهصورت زنده به اطلاع مردم رساند و برای دشمن رجزخوانی کرد. این رفتار امامی از سوی بسیاری از مقامات ارشد کشور مورد تمجید و تحسین قرار گرفت و مردم نیز با تعابیری همچون شیرزن ایرانی، این رفتار او را ستودند.
به جز امامی، اظهارات حماسی گویندۀ رادیو آوا نیز تا حدودی مورد توجه قرار گرفت. او اعلام کرد: «در لحظههای تجاوز رژیم صهیونیستی به سازمان صداوسیما هستیم. شهادتمان مبارک باد».
پس از آن، ناصر سراج ـ دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران با ارسال نامهای به ولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، ضمن محکومیت حملات نظامی اخیر رژیم صهیونیستی به تاسیسات رسانهای، بهداشتی و اماکن مسکونی در خاک جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: «ساختمانهای رسانهای، بهداشتی و امکان غیرنظامی مادامیکه در عملیات نظامی مشارکت مستقیم و موثر ندارند، مشمول حمایت خاص در برابر حمله قرار دارند؛ هدف قراردادن آنها بدون ارائۀ هرگونه دلیل حقوقی و واقعی درباره فقدان وضعیت غیرنظامی، نهتنها غیرقانونی، بلکه میتواند در چارچوب ماده ۸ اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی، مصداق جنایت جنگی قلمداد شود».
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، وی با اشاره به اهمیت موضوع و مسئولیت ویژه دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در رصد و پاسخگویی به نقضهای جدی حقوق بشر، درخواست کرد که موضوع فوق در دستور بررسی مستقل و رسمی قرار گیرد.
روز دوم تیرماه هم که اسرائیل حملۀ گستردهای به تهران و کرج داشت، خبری آمد که یکی از ساختمانهای صداوسیما نیز مورد اصابت موشک قرار گرفته اما این خبر تکذیب شد.
تهدید رهبری
در بحبوحۀ درگیریهای نظامی ایران و اسرائیل، ترامپ همچنان نقش آتشبیاری معرکه را حفظ کرد. او 27 خردادماه در اظهارنظری که موید حمایت او از تروریسم دولتی است، اعلام کرد که میداند مقام معظم رهبری در کجا اقامت دارد اما فعلا ایشان را هدف قرار نمیدهند.
این گزافهگویی ترامپ موجی از مخالفت و اعتراض را بهدنبال داشت. مراجع تقلید، شخصیتهای نظامی و سیاسی و مردم ایران و برخی دیگر از کشورها به این تهدید واکنش دادند.
از جمله، دفتر آیتالله سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان در نجف اشرف، بیانیۀ تندی درخصوص ادامۀ تجاوز نظامی به جمهوری اسلامی ایران ارائه و نسبت به سوءقصد به رهبری عالی دینی و سیاسی کشور هشدار داد.
به گزارش ایسنا، مرجعیت عالی دینی در نجف اشرف اعلام کرد که بار دیگر ادامه تجاوز نظامی به جمهوری اسلامی ایران و هرگونه تهدید سوء قصد به رهبری عالی دینی و سیاسی این کشور را به شدت محکوم میکند و قاطعانه هشدار میدهد که هر اقدام مجرمانهای از اینگونه افزون بر زیر پا گذاشتن آشکار موازین دینی و اخلاقی و نقض صریح عر ف و قوانین بینالمللی پیامدهای وخیمی برای سراسر منطقه در بر خواهد داشت و چه بسا منجر به خروج کامل اوضاع از کنترل و بروز هرج و مرج گستردهای شود که رنج ملتهای منطقه را افزایش داده و منافع همگان را به شدت به خطر بیندازد.
جنبش حزبالله لبنان نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «بهنظر میرسد برخی سران کشورها از جایگاه برجسته و والای مرجع عالیقدر و ولیامر مسلمین، حضرت امام خامنهای در سطح ایران، امت اسلامی، جهان اطلاعی ندارد».
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «مقاومت لبنان ضمن هشدار نسبت به اینکه تهدید به قتل، یک اقدام احمقانه و بدون ملاحظه است که عواقب وخیمی دارد.
علیرغم پوچی و حقیربودنِ تهدیدکننده، صرف بیان این تهدید به منزلۀ توهین به صدها میلیون مومن، عاشق و افراد وابسته به اسلام و خط مقاومت عزت است».
حملۀ سایبری و اینترنت ملی
از روز ششم جنگ، دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت بینالمللی محدود شد.
فاطمه مهاجرانی ـ سخنگوی دولت روز جمعه ۳۰ خردادماه در اینباره گفت: «امنیت موضوع اصلی همۀ ماست؛ در این روزها شاهد حملات سایبری به زیرساختهای اساسی و اختلال در عملکرد بانکها بودیم و بسیاری از پهپادها هم از طریق اینترنت کنترل میشدند؛ با توجه به این مشکلات، تصمیم به اعمال محدودیت اینترنت گرفتیم».
بنا به گفتۀ وی، به دو بانک سپه و پاسارگاد حمله سایبری شد.
او اظهار کرد: «اختلال ایجادشده مربوط به عملکرد سامانهها بوده و هیچ آسیبی به اطلاعات و دادههای بانکی مردم وارد نشده است».
دو روز بعد اعلام شد که این بانکها به حالت عادی بازگشتند. اگرچه از شامگاه 31 خردادماه برخی کاربران توانستند به اینترنت بینالملل متصل شوند اما هنوز این دسترسی بهطور مطلوب فراهم نشده است.
محدودیت اینترنت انتقاد کاربران، کارشناسان رسانه و فعالان حوزۀ اینترنت را به دنبال داشته است.
برخی از کارشناسان معتقدند اینترنت یکی از ابزارهای مقابله با شایعات در جنگ روانی است و ترس از بیاطلاعی و ناآگاهی را در مردم کاهش میدهد.
وزارت ارتباطات اعلام کرده که این محدودیت موقتی است و پس از اتمام شرایط فعلی کشور، اینترنت به حالت قبل برمیگردد.
موج سنگین حملات در روز یازدهم
پس از انجام هر عملیاتی که از سوی ایران علیه اسرائیل صورت میگیرد، سپاه پاسداران اطلاعیهای منتشر میکند و به مردم اطلاع میدهد که چه اهدافی را در اسرائیل و چگونه، هدف قرار داده است.
در اطلاعیه شماره ۱۷ روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که روز دوم تیرماه و همزمان با نوشتن این گزارش و پس از حملهای سنگین به اسرائیل منتشر شد آمده است: «موج بیست و یکم عملیات وعدۀ صادق ۳ در پاسخ به ادامۀ شرارتهای رژیم سفاک صهیونیستی، با شلیک موشکهای سوخت جامد و مایع و عملیات ترکیبی پهپادهای هوشمند آغاز شد.
در این عملیات، برای نخستین بار از موشک بالستیک چند کلاهکی خیبر (قدر H)، با بهرهگیری از تاکتیکهای جدید و غافلگیر کننده جهت اصابت دقیقتر، مخربتر و موثرتر استفاده شد و اهدافی راهبردی در سرتاسر سرزمینهای اشغالی از شمال تا جنوب و مرکز رژیم صهیونی مورد اصابت قرار گرفت».
در ادامۀ این اطلاعیه آمده است: «متذکر میشود عملیات تاثیرمحور همچنان بابهرهگیری از تاکتیکهای ویژه جدید و نقاط ضعف سامانههای دفاع هوایی پرقدرتتر و کوبندهتر ادامه خواهد داشت و همچنین در طول روز لحظهای عملیات رزمی پهپادها قطع نمیشود و غاصبین سرزمینهای اشغالی مجبورند مدام آژیر، فرار و پناهگاه را تجربه کنند. این دفاع همهجانبۀ ملی تا محو کامل رژیم صهیونیستی ادامه خواهد یافت».
حمله به مراکز غیرنظامی
در 11 روزی که از جنگ گذشت، اسرائیل به بسیاری از شهرهای ایران از تهران و رشت و اصفهان و همدان و زنجان و شیراز و بندرعباس و اهواز و مشهد گرفته تا یزد و تبریز و ایلام و خرمآباد و لرستان و کرمانشاه و قم و کرج حمله کرد و بسیاری از نظامیان و غیرنظامیان ایرانی را به شهادت رساند. نهتنها برخی از مراکز نظامی و امنیتی و تاسیسات هستهای ایران، بلکه ساختمانها و تاسیسات نفتی از جمله در انبار نفت ری و انبار نفت شهران، جادۀ خوزستان به اندیمشک، اورژانس در تهران و اهواز و بیمارستان و دانشگاه را نیز مورد اصابت قرار داد.
ظهر روز دوم تیرماه، اسرائیل بخشی از زندان اوین از جمله بهداری را بمباران کرد. انتشار این خبر، نگرانیهای زیادی را در جامعه ایجاد کرد اما ساعتی بعد اعلام شد که هیچ مشکل امنیتی ایجاد نشده و اوضاع کنترل و مدیریت شده است. به گفتۀ بسیاری، حمله به زندان در زمرۀ جنایات جنگی است.
پاسخ ایران به آمریکا
شامگاه دوم تیرماه خبری تازه آمد که به این جنگ، ابعاد تازهای داد. در شبکههای اجتماعی ویدئوهایی منتشر شد که نشان میداد موشکهای ایرانی در حال عبور از آسمان قطر هستند. کمی بعد، بیانیۀ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتشر و اعلام شد: «در پی تجاوز نظامی آشکار ایالات متحده آمریکا به تاسیسات هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران و نقض صریح حقوق بینالملل، با تدبیر شورای عالی امنیت ملی و راهبری قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا (ص)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با رمز مقدس یا اباعبدالله الحسین (ع) در عملیات بشارت فتح پایگاه العدید قطر را هدف تهاجم ویرانگر و قدرتمند موشکی قرار داده است».
شورای عالی امنیت ملی نیز بیانیهای داد و با بیان اینکه حملۀ موشکی ایران در پاسخ به تجاوز آمریکا است، تصریح کرد: «این اقدام فاقد هرگونه جنبۀ خطرآفرین برای کشور دوست و برادر ما، قطر و مردم شریف آن بوده و جمهوری اسلامی ایران همچنان بر حفظ و ادامۀ روابط گرم و تاریخی با قطر متعهد است».
این پاسخ ایران به تجاوزگری آمریکا، گمانهزنی از گسترش درگیری در کل منطقه را به اوج رساند. ترامپ اما ساعتی بعد در توئیتی نوشت: «ایران به نابودی تاسیسات هستهایاش از سوی ما واکنشی ضعیف نشان داده است - همانطور که انتظار داشتیم - و ما نیز این واکنش را بهخوبی مهار کردیم. تاکنون ۱۴ موشک شلیک شده که ۱۳ عدد از آنها سرنگون شدهاند و یکی نیز «آزاد گذاشته شد» چون به سمتی غیرتهدیدآمیز میرفت ... از ایران بابت اطلاعرسانی زودهنگامش تشکر میکنم که باعث شد هیچکس کشته یا زخمی نشود. شاید ایران اکنون بتواند در مسیر صلح و هماهنگی در منطقه گام بردارد، و من نیز با شور و شوق از اسرائیل میخواهم همین کار را بکند».
بسیاری از تحلیلگران این توئیت ترامپ را پایان رویارویی آمریکا و ایران در میدان جنگ لااقل در این مقطع زمانی دانستند.
اعلام آتشبس
بامداد روز دوازدهم جنگ که مصادف با سوم تیرماه است ناگهان خبر از توافق بر سر آتشبس آمد. ترامپ در اینباره نوشت: «تبریک به همه! اسرائیل و ایران کاملا توافق کردهاند که یک آتشبس کامل و جامع (تقریبا ۶ ساعت دیگر، زمانی که اسرائیل و ایران به پایان ماموریتهای نهایی و در حال انجام خود رسیده و آنها را به پایان برسانند!) به مدت ۱۲ ساعت برقرار شود که در آن زمان جنگ پایانیافته تلقی خواهد شد!».
او در ادامه مدعی شد: «رسما، ایران آتشبس را آغاز خواهد کرد و در ساعت ۱۲، اسرائیل آتشبس را آغاز خواهد کرد و در ساعت ۲۴، پایان رسمی جنگ ۱۲ روزه توسط جهانیان مورد ستایش قرار خواهد گرفت».
ترامپ ادامه داد: «در طول هر آتشبس، طرف مقابل صلحآمیز و محترمانه باقی خواهد ماند. با فرض اینکه همه چیز آنطور که باید پیش برود، که خواهد رفت، مایلم به هر دو کشور، اسرائیل و ایران، به خاطر داشتن استقامت، شجاعت و هوش برای پایان دادن به چیزی که باید «جنگ ۱۲ روزه» نامیده شود، تبریک بگویم. این جنگی است که میتوانست سالها ادامه یابد و کل خاورمیانه را نابود کند، اما این اتفاق نیفتاد و هرگز هم نخواهد افتاد!».
او در پایان نوشت: «خدا اسرائیل را حفظ کند، خدا ایران را حفظ کند، خدا خاورمیانه را حفظ کند، خدا ایالات متحده آمریکا را حفظ کند و خدا جهان را حفظ کند!».
این گزارش در ظهر روز سوم تیرماه نوشته شد. تا این لحظه، خبرها حکایت از این دارد که پس از پذیرش آتشبس و تقریبا از ساعت هفت و نیم صبح به وقت ایران، آتشی بین اسرائیل و ایران ردوبدل نشده است. تا این ساعت، مقامات نظامی و سیاسی در ایران موضع روشن و قاطعی در اینباره نگرفتهاند.
تنها منبع تایید پذیرش آتشبس از طرف ایران، توئیت عراقچی وزیر امور خارجه است که اعلام کرده اگر اسرائیل از ساعت 4 صبح به تجاوزهای خود پایان بدهد، ایران نیز قصدی برای ادامۀ پاسخ ندارد.
برخیها اما به این آتشبس خوشبین نیستند و به استناد سوابق اسرائیل در جنگها که حتی تعهد آتشبس از طرف خودش را هم زیر پا میگذارد، آتشبس روز سوم تیرماه را شکننده میدانند. بسیاری اما معتقدند توان نظامی ایران و دفاع ملی ایرانیان، به اسرائیل درس خوبی داده است.
نظر خود را بنویسید