گروه جامعه: کرمان در تکاپوی میزبانی از بیش از 400 فعال گردشگری کشور است. نخستین جشن ملی بومگردیهای ایران از روز چهارشنبه 31 اردیبهشتماه آغاز شده و تا روز جمعه دوم خردادماه ادامه دارد. در جریان این رویداد، مقامات، کارشناسان و فعالان بومگردی از نقاط مختلف کشور در کرمان دور هم جمع میشوند و در کنار هم، ضمن به اشتراک گذاشتن تجربیات و طرح مسائل مشترک، به معرفی بیشتر این ظرفیت و اهمیت بومگردیها خواهند پرداخت.
رویدادی که بنا به گفتۀ سید مصطفی فاطمی ـ مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراثفرهنگی بزرگترین رویداد گردشگری داخلی کشور است.
آنطور که برنامهریزی شده، حدود 250 نفر از میهمانان این جشن ملی، صبح روز چهارشنبه با قطار وارد شهر کرمان میشوند و از سوی مقامات و فعالان گردشگری استان مورد استقبال قرار خواهند گرفت. بقیۀ میهمانان با خودروهای شخصی و سایر وسایلنقلیه میآیند.
پس از ورود به کرمان و برگزاری مراسم استقبال، آنها در اقامتگاههای پیشبینیشده مستقر شده و ساعت 10 و نیم صبح به گلزار شهدا و مزار سپهبد شهید سلیمانی خواهند رفت و سپس، در محل تلهکابین شهر کرمان گرد هم میآیند.
برنامهریزی شده تا با جمعیت حاضر در بام کرمان، نمادی از نقشۀ ایران و خلیجفارس شکل گرفته و از آن تصویربرداری شود. پس از ناهار که به میزبانی موسسه ملل خواهد بود، ساعت 15 عصر چهارشنبه مراسم رسمی افتتاح این جشن در محل تالار فرهنگوهنر شهر کرمان برگزار خواهد شد. صالحیامیری وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از جمله مقامات حاضر در این مراسم است.
بعد از افتتاح همایش، میهمانان به بازدید بازار تاریخی شهر کرمان خواهند رفت و در پایان برنامههای روز اول تور، در برنامههایی که شهرداری در میدان ارگ تدارک دیده شرکت خواهند کرد.
روز دوم این جشن با بازدید میهمانان از باغ جهانی شازده همراه است و پس از آن، میهمانان در گروههای چند نفره به بم و رفسنجان و شهداد و راین خواهند رفت.
اختتامیۀ این مراسم روز جمعه در محل اتاق بازرگانی کرمان برنامهریزی شده است.
در جریان این رویداد، نشستهای تخصصی و جلسات انتقال تجربه نیز برگزار خواهد شد.
میزبان کاملا آماده
رضا بهرامی ـ دبیر جشن ملی بومگردیهای کشور در کرمان با اعلام این برنامهها به خبرنگار استقامت گفت: «برنامهای برای معرفی راه ادویه نیز تدارک دیده شده که در حاشیۀ جشن برگزار میشود».
وی با بیان اینکه همۀ پیشبینیهای لازم صورت گرفته و کرمان آمادۀ میزبانی از میهمانان است، در پاسخ به اینکه استقبال از این مراسم چطور بوده و متقاضیانی بودهاند که نتوانسته باشید به آنها خدمات ارائه کنید؟ گفت: «استقبال بسیار خوب بوده است. سعی کردیم گزینشی عمل کنیم و بومگردیهای مطرح را میزبانی کنیم. بسیاری از میهمانان میخواستند همراهانی هم داشته باشند که متاسفانه نتوانستیم در خدمت آنها باشیم».
بهرامی اظهار کرد: «این رویداد با مشارکت استانداری، اتاق بازرگانی، میراثفرهنگی و بخش خصوصی گردشگری برگزار میشود و همه تلاش خود را کردهایم البته دیکتۀ نانوشته غلط ندارد و ممکن است مسائلی هم پیش بیاید ولی چون همکاری و همدلی همۀ بخشها را داریم امیدواریم همایش خوبی باشد».
تاکید بر معرفی کرمان
بهرامی در پاسخ به این پرسش که کرمان به دنبال کسب چه دستاوردهایی از این رویداد است؟ اظهار کرد: «برنامههای این رویداد به گونهای تعریف شده که جاذبههای فرهنگی و تاریخی و طبیعی کرمان به خوبی معرفی شود».
وی افزود: «در جریان این رویداد، خبرنگاران و اینفلوئنسرها به کرمان میآیند. رادیو فرهنگ هم در جریان این همایش برنامههایی خواهد داشت. میخواهیم کرمان در این چند روز روی خط رسانههای ملی و بینالمللی باشد».
وی ادامه داد: «ظرفیتهای گردشگری و صنایعدستی کرمان باید به خوبی معرفی و استان از بنبست فعلی خارج شود. سالهاست که گردشگری ما از دید مسئولان مغفول مانده است. امیدواریم با این رویداد گردشگری به جایگاه خود برگردد».
بازگشت گردشگری به اوج
معرفی داشتههای فرهنگی، تاریخی و ظرفیتهای عظیم گردشگری استان کرمان در سطح ملی و بینالمللی موضوعی است که استاندار کرمان نیز طی جلسات متعدد مربوط به این جشن بر آن تاکید کرده است.
استاندار کرمان ۲۲ اردیبهشتماه در نشست مشترک با معاون وزیر گردشگری با اشاره به جایگاه ویژۀ استان کرمان در حوزۀ میراثفرهنگی و گردشگری اظهار کرد: «ما جزو استانهایی بودیم که بیشترین میزان جذب گردشگران خارجی را داشتیم اما به دلایل مختلف از آن شرایط فاصله گرفتیم. اکنون با همت وزارت میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و همکاری بخشهای مختلف در استان، زمینۀ بازگشت پرقدرت کرمان به عرصۀ گردشگری فراهم شده است».
محمدعلی طالبی با تاکید بر مشارکت گستردۀ بخش خصوصی، شهرداریها و نهادهای عمومی ازجمله اتاق بازرگانی در برگزاری این جشنواره گفت: «جشنواره بومگردی جلوهای از همافزایی دولت، بخش خصوصی و نهادهای عمومی در مسیر توسعۀ گردشگری استان است. این همکاریها نویدبخش اقدامات مؤثر و ماندگار در این حوزه خواهد بود».
گردشگری کرمان 1405
به گزارش فردایکرمان، استاندار کرمان از ابتدای مسئولیت خود سند راهبردی توسعۀ استان موسوم به «سند کرمان بَرفراز» را بهعنوان نقشۀ راه استان معرفی کرده است. او در جلسه با معاون گردشگری کشور اظهار کرد: «یکی از ۱۰ برنامۀ تحولی این سند به توسعۀ گردشگری و زیرساختهای آن اختصاص یافته است».
طالبی ادامه داد: «شاخصترین برنامۀ ما در این حوزه، طرح لبخند دنیا به کرمان ۱۴۰۵ است که با هدف جلب توجه ملی و جهانی به ظرفیتهای فرهنگی و گردشگری استان، طراحی شده است».
وی اضافه کرد: «اولین جشنوارۀ بومگردی آغازی بر سلسله رویدادهایی است که تا سال ۱۴۰۵ در استان برگزار خواهد شد و مقدمهای برای معرفی هرچه بهتر کرمان در سطح کشور و جهان است».
فرصتی برای معرفی کرمان
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی کرمان نیز در دیدار با معاون گردشگری کشور با اشاره به اینکه سند کرمان برفراز و شعار لبخند دنیا به کرمان ۱۴۰۵ ترسیمکنندۀ نقشۀ راه توسعۀ پایدار گردشگری استان است، گفت: «کرمان برای میزبانی از مهمانان این جشن با تمام توان آمادگی داشته و از این فرصت برای معرفی ظرفیتهای استان در حوزههای گردشگری، صنایعدستی و میراثفرهنگی بهترین استفاده و بهرهبرداری را انجام خواهد داد».
مرتضی نیکرو افزود: «همیاری معاونت گردشگری وزارت میراثفرهنگی و همراهی ارکان اجرایی استان کرمان و بخش خصوصی، استان را در مسیر درست توسعه پایدار گردشگری قرار داده و در آیندۀ نزدیک کرمان بهعنوان قطب گردشگری ایران و جهان شناخته خواهد شد».
بومگردی و اقتصاد
اتاق کرمان که دبیری این جشن برعهدهاش است بر وجه اقتصادی توسعۀ بومگردیها تاکید دارد.
رئیس اتاق کرمان در اینباره گفت: «این اقامتگاهها در بسیاری از روستاهای ایران فعال شدهاند و میتوانند با ایجاد اشتغال، کاهش مهاجرت از روستاها به شهرها و جلوگیری از گسترش حاشیهنشینی، نقشی مهم در توسعه متوازن ایفا کنند».
سیدمهدی طبیبزاده در نشست مشترک با معاون گردشگری کشور اظهار کرد: «ما از منظر بخش خصوصی و اقتصادی به این رویداد نگاه میکنیم و معتقدیم که برگزاری جشنوارۀ بومگردی مزایای بسیاری برای توسعۀ کسبوکار، بهویژه در حوزۀ گردشگری دارد».
وی افزود: «اتاق بازرگانی خود را موظف میداند تا در حد توان، در برگزاری این رویداد مشارکت فعال داشته باشد تا کرمان بهتر و شایستهتر معرفی شود».
وی با اشاره به تولیدات علمی و پژوهشی اتاق کرمان در حوزۀ بومگردی یادآور شد: «ما جزو معدود اتاقهایی هستیم که نقش بومگردیها را در اقتصاد استان تحلیل کردهایم و در این جشنواره میتوانیم از مقاله و کتابی که در این زمینه تدوین شده، رونمایی کنیم».
گردشگری پیشران اقتصاد
طبیبزاده با اشاره به ساختار اقتصادی استان کرمان بیان کرد: «در حال حاضر اقتصاد کرمان مبتنی بر منابع است، اما اگر بتوانیم صنعت گردشگری را متناسب با توان و ظرفیتهای واقعی استان فعال کنیم، این حوزه قطعا میتواند به یکی از پیشرانهای اصلی اقتصاد کرمان تبدیل شود».
وی با اشاره به ضرورت تحلیل دقیق اثرات اقتصادی گردشگری ادامه داد: «مایلیم با همکاری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، اثرات گردشگری در تولید ناخالص داخلی استان(GDP) را تحلیل کرده و متناسب با نتایج آن، برنامهریزی هدفمند انجام دهیم».
وی همچنین گفت: «این جشن میتواند مقدمهای برای تبدیل کرمان به یکی از مقاصد برگزاری رویدادهای بینالمللی گردشگری باشد».
مزیتی به نام بومگردی
به گزارش استقامت، اقامتگاههای بومگردی که بهویژه در مناطق روستایی و بکر کشور پراکندهاند، در سالهای اخیر به یک مهرۀ کلیدی در صنعت گردشگری ایران تبدیل شدهاند به خصوص پس از آنکه گردشگری داخلی به تکاپوی بیشتری افتاد.
برخلاف هتلها و اقامتگاههای مدرن شهری، این مکانها برای مسافران تجربهای فراتر از اقامت فراهم آورده و فرصتی برای غوطهور شدن در فرهنگ بومی، آداب محلی و شاید مهمتر از همه پیوندی مستقیم با طبیعت را در اختیار گردشگران و مسافران قرار میدهند.
یکی از جنبههای متفاوت اقامتگاههای بومگردی معماری آن است که با سبک معماری هر منطقه و مواد و مصالح بومی از جمله چوب و خشت و آجر و سنگ ساخته شده است. از دیگر ویژگیهای آن، همزیستی گردشگر با صاحبخانه است. با اقامت در بومگردی، گردشگران ضمن آشنایی با شیوۀ زیست میزبان، طعم غذاهای محلی را نیز مزه میکند. همچنین، اقامتگاههای بومگردی با ارائۀ یک مدل گردشگری مسئولانه، به حفظ محیط زیست و منابعطبیعی کمک میکنند و مانع از آن میشوند که گردشگران در هر منطقهای که شد چادر اقامت برپا کرده و از منابع طبیعی پیرامون خود برای درست کردن آتش و سایر نیازها استفاده کنند. اقامت در بومگردیها گردشگران را از استفادۀ بیضابطه از منابع یک منطقۀ بکر منع کرده و باعث میشود با مناطق طبیعی بکر و اکوسیستمهای خاص مناطق متعدد آشنا میشوند و همین افزایش آگاهی در بسیاری مواقع به حفظ این مناطق منجر میشود. ضمن اینکه بسیاری از اقامتگاههای بومگردی به آموزش مسافران دربارۀ حفاظت از طبیعت و زندگی وحش پرداخته و آنها را از اهمیت عدم دخالت در اکوسیستمهای حساس آگاه میکنند.
علاوه بر آنچه که گفته شد، از آنجا که بومگردیها معمولا در مناطق کمتر توسعهیافته و دور از شلوغیهای شهری قرار دارند، میتوانند به کاهش فشار بر منابع طبیعی در مناطق پرجمعیتتر کمک کنند.
این اقامتگاهها نه تنها منابع اقتصادی جدیدی برای جوامع روستایی فراهم میآورند، بلکه به تقویت هویتهای محلی نیز یاری میرسانند.
با توجه به گرایش روزافزون گردشگران به تجربههای خاص، اقامتگاههای بومگردی در حال شکلدهی به آیندهای پایدار برای گردشگری ایران هستند.
در حال حاضر حدود چهار هزار اقامتگاه بومگردی در ایران فعال است و مازندران بيشترين تعداد اقامتگاههای بومگردی کشور را دارد. براساس آخرین آمارها، کرمان 345 واحد اقامتگاه بومگردی دارد.
نظر خود را بنویسید