گروه اقتصاد: همایش فرصتهای سرمایهگذاری در بخش حملونقل جادهای استان کرمان که با حضور اعضای کمیسیون عمران مجلس و جمعی دیگر از مقامات ملی و استانی برگزار شد، فرصتی شد تا دربارۀ برخی از مسائل این حوزۀ مهم و پرمسئله در کرمان گفتوگو و مطالبهگری و از برخی از برنامههای مهم استان پردهبرداری شود.
در جریان این همایش، معاون وزیر و رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور در پاسخ به انتقادات در خصوص عدم ترمیم و بهسازی جادهها گفت که نگهداری جادههای کشور به 320 هزار میلیارد تومان نیاز دارد ولی تنها حدود 10 تا 15 درصد بودجۀ موردنیاز تامین میشود.
رضا اکبری در با تاکید بر اینکه مدیریت نگهداری شبکۀ جادهها با منابع محدود مالی کار بسیار سنگینی است، از قرارداد هفت هزار میلیارد تومانی برای روکش آسفالت مسیر تهران تا بندرعباس در سال جاری خبر داد و اعلام کرد که از این اعتبار 1300 میلیارد تومان در استان کرمان هزینه میشود.
او سپس به برخی از فرصتهای سرمایهگذاری در حوزۀ حملونقل اشاره کرد و در این راستا، با تاکید بر ایجاد شهرکهای تخصصی حملونقل در استان کرمان، از شرکتهای بزرگ اقتصادی خواست تا در زمینۀ فرهنگسازی ایمنی نیز هزینه کنند.
به گزارش خبرنگار استقامت، وی 11 اردیبهشتماه در این همایش بیان کرد: «هشت هزار میلیارد تومان جاده در کشور نیاز نگهداری مشخصی دارد. براساس اعلام بانک جهانی، بین دو تا شش درصد این ارزش باید برای نگهداری هزینه شود که برای کشور ما بهازای چهار درصد 320 همت میشود که رقم بالایی است و فاصلۀ زیادی دارد با اعتباراتی که در اختیار سازمان راهداری برای نگهداری شبکهها قرار میگیرد».
وی دربارۀ 9 درصد عوارض جابهجایی کالا که راهداری اضافه کرده است، اظهار کرد: «جمع رقم این عوارض 34 هزار میلیارد تومان است که باید بین شبکۀ راههای کشور توزیع شود در حالی که عرض کردم نیاز به 320 همت هزینه وجود دارد و این یعنی تنها حدود 10 تا 15 درصد بودجۀ موردنیاز تامین میشود».
آسفالت کریدور مهم
وی در بخش دیگری از سخنانش دربارۀ سامانههای حملونقل هوشمند گفت: «در حال حاضر 2980 سامانۀ ترددشمار، 1100 دوربین نظارت تصویری، 2400 سامانۀ ثبت تخلف و 10 هزار ردیاب برخط روی ناوگان داریم که در سازمان ما مدیریت میشود».
اکبری با اشاره به نیاز به مطالبۀ نوسازی ناوگان حملونقل عمومی نیز اظهار کرد: «قوانینی در زمینۀ نوسازی وضع شده که اجازه نمیدهد محاسبات اجرا شود و باید این قوانین اصلاح شود».
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: «کرمان یکی از استانهای مهم در حوزۀ مسیرهای حملونقلی است. تمام جادههای آن مهم و پرتردد هستند».
وی افزود: «امسال به احتمال زیاد کار ویژهای رقم خواهد خورد و از 34 هزار میلیارد تومان درآمدِ ناشی از 9 درصد عوارض کالا، حدود هفت هزار میلیارد تومان قرارداد برای روکش آسفالت مسیر تهران تا بندرعباس بسته شده است. در طول دههها بیسابقه است که فقط برای یک کریدور این هزینه لحاظ شود».
وی ادامه داد: «از این اعتبار 1300 میلیارد تومان فقط در استان کرمان است».
هوشمندسازی کاغذی
اکبری سپس بیان کرد: «اعلام آمادگی میکنم که برای استان کرمان در هر موضوعی کمیته تشکیل دهیم».
وی با بیان اینکه در شان ما نیست پایانههای بار در وضعیت فعلی باشد، گفت: «تحول دیجیتال در بخش حملونقل رخ نداده است در حالی که باید هوشمندسازی و تحول دیجیتال رقم بخورد».
وی توضیح داد: «حدود 20 شرکت بزرگمقیاس هوشمند در کشور تاسیس شده و تاکنون هیچ گزارشی نداشتیم که کدامیک به معنای واقعی کلمه هوشمند است. فقط اسم هوشمند دارند. حداقلِ هوشمندسازی این است که بارنامۀ باری که توسط آن شرکت صادر شد همانموقع کامیون را روی مانیتور ببینیم».
وی خاطرنشان کرد: «هوشمندسازی را روی کاغذ نوشتیم ولی در عمل پیاده نکردیم».
رئیس سازمان راهداری کشور تصریح کرد: «تحول در بخش حملونقل رخ نمیدهد مگر در مسیر هوشمندسازی و دیجیتال کردن».
وی اضافه کرد: «البته منافع یک عده در این است که هوشمندسازی نشود».
فرصتهای سرمایهگذاری
اکبری در بخش دیگری از سخنانش به بخشی از فرصتهای سرمایهگذاری در حوزۀ حملونقل پرداخت.
وی اظهار کرد: «در کشور به شهرکهای تخصصی حملونقل نیاز داریم که خدمات لجستیکی و تعمیرگاهی و تامین بار و رفاهی به رانندگان حرفهای بدهد. در کرمان حتما نیاز به این شهرکها داریم».
وی تاکید کرد: «رانندهای که از کرمان به مقصد دیگری میرود به خدمات گستردهای نیاز دارد و در این استان کرمان باید این خدمات ارائه شود».
وی ادامه داد: «به شرکتهای حرفهای حملونقل مسافر و بار هم نیاز است. جای این شرکتها در استان کرمان و کشور خالی است».
وی بیان کرد: «انجمنها و اصناف خصوصی بخش مسافر کشور دست کرمانیهاست و وضعیت فعلی جای تعجب دارد. کرمان لااقل در یک حوزه باید گل سرسبد کشور باشد».
نوسازی با کمک صنایع
استاندار کرمان نیز در همایش فرصتهای سرمایهگذاری در بخش حملونقل جادهای استان کرمان در بخشی از سخنانش با تاکید بر اینکه کرمان سرزمین فرصتهای طلایی و بهشت سرمایهگذاری است، گفت: «بخشی از ظرفیتهای گستردۀ سرمایهگذاری در کرمان به حوزۀ حملونقل برمیگردد».
محمدعلی طالبی تصریح کرد: «در حال حاضر فضا و فرصت بسیار خوبی در راستای حمایت از سرمایهگذاری در استان فراهم شده و همۀ مسئولان در کنار سرمایهگذاران هستند».
وی با اشاره به ظرفیتهای قانونی که برای حمایت از سرمایهگذاران وجود دارد، ادامه داد: «برنامهریزی شده که علاوه بر حمایت دولت برای خرید ناوگان حملونقل عمومی، با استفاده از ظرفیت بنگاههای بزرگ اقتصادی موضوع خرید اتوبوس را دنبال کنیم تا سن ناوگان عمومی را به زیر ۱۰ سال برسانیم.
انتقاد از نبود آزادراه
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم گفت: «کرمان پهناورترین استان کشور است. یک نقطه از کشور نیست که آزادراه نداشته باشد؛ حتی سیستانوبلوچستان. اما در استان کرمان حتی یک متر آزادراه نداریم و این ظلم به قشر زحمتکش رانندگان است».
شهباز حسنپور همچنین با اشاره به سختی کار رانندگان اظهار کرد: «از سازمان راهداری میخواهم برای رونق حملونقل کشور، از سخت و زیانآور بودن شغل رانندگان حمایت کند».
وی تاکید کرد: «وقتی لایحۀ سخت و زیانآور بودن این شغل به دولت میآید مخالفت نکنید. امیدوارم در دورۀ آقای پزشکیان مخالفت نشود تا بتوانیم در مجلس برای این موضوع تصمیمی عاجل بگیریم».
وی همچنین بیان کرد: «به همت استانداری و اتاق بازرگانی کرمان قرار است تفاهمنامۀ احداث 800 کیلومتر ایجاد راه روستایی در استان امضا شده است. قول دادهام امضایم برای استیضاح (وزیر راه و شهرسازی) را پس بگیرم اما شرطش این است که 800 کیلومتر را به 100 کیلومتر برسانید».
جذابیت سرمایهگذاری
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان با بیان اینکه نوسازی ناوگان یکی از ضرورتهای اجتنابناپذیر در استان است، گفت: «با حمایتهای سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور نوسازی ناوگان بهعنوان یکی از اولویتهای ما در سال جاری تعریف شده است و امیدواریم بتوانیم با این اتفاق شاهد ارتقای ایمنی و حملونقل مسافر در استان باشیم».
علی عبداللهی در بخش زیادی از سخنانش اظهار کرد: «در حال حاضر حدود 50 مجتمع خدمات رفاهی در جادههای استان احداث شده است. 10 مجتمع در حال ساخت با پیشرفت بالای 70 درصد نیز داریم که امیدواریم امسال به بهرهبرداری برسد».
وی با تشریح موقعیت استان که آن را به یک منطقۀ جذاب برای سرمایهگذاری تبدیل کرده است، بیان کرد: «فرصتهای سرمایهگذاری در حوزۀ حملونقل استان جمعآوری و در قالب کتابچهای در دسترس سرمایهگذاران و علاقهمندان است».
عبداللهی با اشاره به شرایط خاص استان در حوزۀ حملونقل گفت: «این موقعیت استان موجب شده که سال گذشته 41 میلیون تن کالا از طریق شرکتهای حملونقل کرمان و از مبادی استان به سراسر کشور حمل شود. این رقم، در کنار باری است که بهصورت عبوری از استان گذر کرده است؛ از جمله از سمت بندرعباس به تهران که کریدور اصلی حمل بار کشور است».
وی با اشاره به اینکه این وضعیت جذابیت حوزۀ حملونقل استان را دو چندان کرده است، اظهار کرد: «یکی از مشکلاتی که در راههای طویل استان وجود دارد خستگی و خوابآلودگی رانندگان است. برای حل این مشکل 50 مجتمع خدمات رفاهی در جادههای استان احداث شده است. 10 پروژۀ ساخت مجتمع خدمات رفاهی با پیشرفت بالای 70 درصد نیز داریم».
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان گفت: «با توجه به اهمیت این مجتمعها تفاهمنامهای با اتاق بازرگانی کرمان منعقد میشود تا احداث مجتمعهای بیشتر به طور ویژه توسط سرمایهگذاران برتر استان پیگیری شود».
وی افزود: «یکی دیگر از مسائل که برای اقتصاد مولد استان و رونق مناطق روستایی بسیار تاثیرگذار است احداث راههای روستایی است. در این راستا، تفاهمنامۀ مشترکی بین استانداری و سازمان راهداری و حملونقل جادهای برای احداث 800 کیلومتر راه روستایی در شمال و جنوب استان خواهیم داشت».
استان پرتصادف
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی هم در این همایش گفت: «متاسفانه کرمان یکی از پرتلفاتترین استانهای کشور در حوزۀ تصادفات جادهای است».
محمد منان رئیسی افزود: «برای توسعۀ زیرساختها و سرمایهگذاری نمیتوانیم صرفا از دولت انتظار داشته باشیم. مسائل کشور و تحریمها و مشکلات اقتصاد را همه میدانیم. اگر قرار باشد در این حوزه اتفاقی بیفتد حتما نیاز به سرمایهگذاری بخش خصوصی داریم».
وی تاکید کرد: «باید برنامهریزی شود تا بخش خصوصی راغب به سرمایهگذاری شود».
لجستیک پارک جنوب
رئیس اتاق کرمان نیز در این مراسم در بخشی از سخنانش گفت: «به نظر میرسد به ازای هر واحد سرمایهگذاری در بخش حملونقل، سهم و تاثیرگذاری بیشتری در میزان تولید ناخالص داخلی(GDP) استان خواهد داشت».
سیدمهدی طبیبزاده همچنین اظهار کرد: «ایجاد لجستیک پارک در جنوب استان در لیست سرمایهگذاریهای کشور قرار بگیرد زیرا تولید چهار میلیون و 500 هزار تن ظرفیت بار جنوب در فصول پیک برداشت مشکلات بسیاری را ایجاد میکند».
وی ادامه داد: «در حوزۀ حملونقل و صادرات زمینی محصولات در مرزهای کشور از شرق تا غرب ناهماهنگی اسف باری بین دستگاههای متولی وجود دارد که در این زمینه 100 کامیون با پلاک افغانستان مجوز ورود به ایران را برای انتقال بار دریافت کردهاند و امیدواریم به این کامیونها اجازه فعالیت بدهند تا به سیستم حملونقل ما کمک شود.
وضع بد جادهها
نایب رئیس اتاق بازرگانی کرمان و فعال بخش خصوصی حوزۀ حملونقل با اشاره به حادثۀ انفجار در بندر شهید رجایی و دپوی 140 هزار کانتینر، از وجود مافیای انبارداری در کشور خبر داد و گفت که به دلیل مافیای انبارداری، کانتنیرها (در بنادر) رسوب کرده است. البته مشکلات گمرکی و ترخیص کالا هم وجود دارد.
حمید عزتآبادیپور به برخی دیگر از چالشهای این حوزهها اشاره کرد. او از سازمان راهداری خواست تا دربارۀ عوارض جادهای که بخشی از آن قرار بوده صرف ترمیم راهها بشود به ذینفعان گزارش دهد.
این فعال بخش خصوصی وضعیت جادههای کرمان از جمله جادۀ کرمان ـ سیرجان را فاجعهبار خواند و هشدار داد که بهدلیل مهیا نبودن زیرساخت جادهای، با راه افتادن کارخانۀ آهناسفنجی بردسیر در سال آینده، ممکن است حوادث تلخی مانند بندر شهید رجایی تکرار شود.
تفکیک وزارت راه و شهرسازی و بسترسازی برای تاسیس شرکتهای بینالمللی حملونقل از جمله دیگر مسائلی بود که این کارشناس و فعال بخش خصوصی به آن اشاره کرد.
گفتنی است در این نشست تفاهمنامۀ همکاری بین اتاق کرمان و اداره کل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان با موضوع توسعۀ زیرساختهای خدماتی – رفاهی بین راهی و شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری امضا شد.
نظر خود را بنویسید