گروه جامعه: ظهر شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴، حادثۀ انفجار و حریق کانتینرهای مواد شیمیایی در بخش جنوبغربی اسکله بندر شهید رجایی بندرعباس آنچنان رخ داد که کشور را در غبار این اندوه و بهت آن فرو برد.
حادثهای تلخ که تاکنون بر اثر آن، ۷۰ کشته، ۶ مفقودی و بیش از یکهزار مجروح برجا گذاشته است.
این آتشسوزی و انفجار همچنین خسارت زیادی به صدها کانتینر، ساختمان، منازل و خودروهای نزدیک به اسکله وارد کرد.
برخی گزارشها نیز حاکی از آن است که زمین در اثر شدت انفجار لرزید و موج انفجار به حدی شدید بوده که یک ساختمان اداری را کاملا نابود کرده و بسیاری از خودروها در این منطقه مچاله شده است.
انتشار گازهای سمی ناشی از اشتعال مواد، سبب شد تا وزارت بهداشت از مردم بخواهد از هرگونه تردد غیرضروری در خارج از منزل خودداری کنند و در مواردی که خروج از منزل اجتنابناپذیر است، از ماسکهای مناسب استفاده کنند.
افزایش سطح آلایندهها در فضای شهر سبب شد کلیۀ مدارس، دانشگاهها و ادارات شهرستان بندرعباس در روز یکشنبه هفتم اردیبهشت تعطیل اعلام شود. در واکنش به این رویداد، دولت در استان هرمزگان سه روز عزای عمومی، و هشتم اردیبهشت را نیز روز عزای عمومی در سراسر کشور اعلام کرد.
این آتشسوزی گسترده پس از گذشت ۴ روز، سهشنبه نهم اردیبهشتماه، مهار شد.
علت وقوع حادثه را اعلام میکنیم
اسکندر مومنی وزیر کشور روز بعد از انفجار در بندر شهید رجایی گفت که مردم مطمئن باشند علت وقوع حادثه هر چه باشد ما اعلام میکنیم و با مقصرین و آنهایی که کوتاهی کردند برخورد میکنیم.
وی همچنین در گفتوگویی با بیان اینکه علت حادثه با دقت و سرعت بررسی خواهد شد، خاطرنشان کرد: «با هر فرد یا مجموعهای که قصور یا نقشی در این حادثه داشته باشد برخورد خواهد شد».
استاندار هرمزگان نیز ۹ اردیبهشتماه با تاکید بر ضرورت بررسی دقیق علل وقوع حادثۀ انفجار اظهار کرد: «برخی گمانهزنیهای رسانههای خارجی، احتمال خرابکاری را مطرح کرده بودند اما بررسیهای اولیه نشان میدهد فرضیۀ خرابکاری از استحکام لازم برخوردار نیست».
محمد آشوریتازیانی از قصور در رعایت اصول ایمنی و پدافند غیرعامل به عنوان یکی از عوامل اصلی حادثه یاد کرد و گفت: «نواقص در حوزۀ پدافند غیرعامل و ایمنی صنعتی یک خلاء پذیرفتهشده در این منطقه و بسیاری از مناطق مشابه است؛ اقدامات انجام گرفته تاکنون کافی نبوده و نیازمند تدوین و اجرای یک برنامۀ جامع در سطح ملی هستیم».
قصور در حادثۀ انفجار بندر محرز شد
عضو هیئت اعزامی رئیس مجلس به بندر رجایی هشتم اردیبهشتماه اعلام کرد: «تیم اعزامی مجلس به بندرعباس، اهمال و قصور جدی را بهعنوان دلیل اصلی انفجار در بندر شهید رجایی تشخیص داده است. نبود ساختار درست و عدم کنترل و نظارت بر کالاهای ورودی و خروجی یکی از دلایل مهم در ایجاد این حادثه بوده است. البته این اهمال و نبود نظارت در بنادر دیگر نیز وجود دارد اما در بندر شهید رجایی به میزان قابل توجهی وجود داشته است».
سیدمرتضی محمودی، نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: «احتمال تعمد و کارخرابی در این حادثه بسیار کم است. شواهد و تصاویر فیلمهای مداربسته و گزارشهایی که از مصدومان نزدیک به حادثه دریافت شده است نشان میدهد بیکفایتی و سهلانگاری بسیاری در روند بارگیری و دیگر موضوعات بندر شهید رجایی وجود داشته است».
این حادثه از سویی مردم سراسر ایران را در غم و ماتم فرو برد، و از سوی دیگر همدلی مردم کشور در چنین مواقعی را به اوج رساند. کرمان و چند استان دیگر با فوریت اقدام به اعزام نیرو و تجهیزات برای مهار آتش کردند و در جایجای ایران نیز صف اهدای خون تشکیل شد. در همین راستا، چند ساعت بعد از این حادثه دستکم دو فستیوال بزرگ کوچه و موسیقی نواحی در شهرهای بوشهر و بندرعباس تعطیل شدند و بهجای آن سازها و آواهای عزاداری طنینانداز گردید.
بدون تردید درس گرفتن از این حادثه و یافتن ریشههای آن میتواند مرهمی بر این زخم سنگین بر پیکر ایران عزیز باشد؛ اما باید منتظر ماند و دید ما فراموش میکنیم یا نه؟!
نظر خود را بنویسید