* ندری، مدیرعامل موسسه سازندگی ثارالله: به ضرس قاطع میگویم که بیش از 80 درصد از کار طراحی و احداث فولاد بافت توسط متخصصان داخلی انجام شده است
ظرفیت تولید آهناسفنجی در کشور حدود 38 میلیون تن است که با احداث این کارخانه دو درصد به این ظرفیت اضافه شد
* حاتمی، مدیر مجتمع فولاد بافت: هزینۀ شش هزار میلیارد تومانی اجرای فاز دوم فولاد بافت بهطور کامل از درآمد فاز یک و بدون یک ریال تسهیلات بانکی و سرمایۀ خارج از شهرستان تامین شد
95 درصد شاغلان در کارخانه نیروهای بومی هستند
تاکنون هیچگاه بیشتر از یکسوم از سهمیۀ آب از سد بافت را استفاده نکردهایم
بهدلیل محدودیت انرژی آنچه که اکنون انجام میدهیم 40 درصد توان تولید است
* راجی امیرحسینی، مدیر سایت کارخانۀ شمارۀ 2 فولاد بافت: اجرای این پروژه کار بسیار سنگینی بود. خوشبختانه کارها به خوبی پیش رفت و همۀ زحماتی که کشیده شد به بار نشست
*حجتالاسلام شهدادی، مسئول حوزه نمایندگی ولیفقیه در مجتمع فولاد بافت: در روستاهای اطراف مجموعۀ فولاد بافت برنامههای فرهنگی و محرومیتزدایی انجام میدهیم و خوشبختانه مردم از اقدامات انجام شده رضایت دارند
گروه اطلاعرسانی: در غرب شهرستان بافت در استان کرمان دو کارخانۀ فولاد احداث شده است که آن را نخستین و بزرگترین سرمایهگذاری صنعتی در شهرستان بافت نامیدهاند. در حال حاضر، مجتمع فولاد بافت علاوه بر اینکه سهم مهمی در چرخۀ تولید فولاد کشور ایفا میکند، در زمینۀ اشتغال و پیشرفت منطقه نیز تاثیرگذار بوده است. فاز اول این واحدهای فولادی در سال 1398 خورشیدی و فاز دوم در اردیبهشتماه سال 1403 به بهرهبرداری رسید.
احداث کارخانۀ فولاد در بافت که جزو طرحهای هفتگانۀ فولادی دولت نهم بود در حالی که میرفت تا برای همیشه بایگانی شود از سال 1394 با مشارکت هلدینگ صنعت و معدن ماهان وابسته به گروه مالی گردشگری و بانک گردشگری و پیمانکاری موسسه ثارالله وابسته به هلدینگ صنعت و معدن قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء فعال شد. در طرح اولیه که شامل یک واحد ذوب نیز بود اصلاحاتی صورت گرفت و سرانجام طی حدود پنج سال هر دو واحد فولادی به پایان رسید.
اهمیت اقتصادی این پروژۀ عظیم صنعتی زمانی نمایانتر میشود که اهمیت تولید فولاد در داخل کشور را یادآور شویم که ضمن اینکه سبب کاهش وابستگی به واردات این محصول استراتژیک میشود، مازاد تولید آن میتواند به بازارهای بینالمللی صادر شود که علاوه بر افزایش ارزآوری، جایگاه ایران را در بازارهای جهانی صنعت فولاد ارتقا میدهد.
از دیگر مزایای احداث این مجموعۀ صنعتی، کمک به تامین نیازهای داخلی کشور در صنایع گوناگون مانند خودروسازی، ساختمانسازی و صنایع وابسته به فولاد است.
در کنار این مزایا، با فعال شدن این مجتمع فولادی، بسیاری از جوانان مستعد و نیروی کار ماهر که پیشتر به دلیل نبود فرصتهای شغلی مجبور به مهاجرت به دیگر شهرها بودند، اکنون در همین منطقه مشغول به کار شدهاند.
به گزارش استقامت، همزمان با دههفجر امسال و در جریان برگزاری اردوهای راهیان پیشرفت، جمعی از خبرنگاران مرکز استان کرمان از پروژۀ کارخانۀ احیاء مستقیم شماره 2 فولاد بافت که در 12 کیلومتری جادۀ بافت ـ سیرجان قرار دارد، بازدید کردند. اردوهای راهیان پیشرفت بنا به گفتۀ مدیرعامل موسسه سازندگی ثارالله، با هدف تبیین و بیان دستاوردهای انقلاب اسلامی و در راستای اجرای فرمایش رهبر معظم انقلاب که فرمودند دانشآموزان و دانشجویان را بیاورید تا پیشرفتها را ببینند و انگیزه پیدا کنند برگزار میشود. فولاد بافت در طول سال میزبان گروههای متعدد دانشآموزان، دانشجویان، مهندسان و اصناف است.
کارخانۀ احیاء مستقیم شماره 2 فولاد بافت که به روش EPC (مهندسی، تامین تجهیزات و اجرا) توسط موسسه ثارالله وابسته به هلدینگ تخصصی صنعت و معدنِ قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء احداث شده است، با ایجاد 850 شغل بهطور مستقیم و بیش از 3000 شغل بهطور غیرمستقیم سهم مهمی در توسعۀ شهرستان بافت داشته است.
این کارخانه با فناوری خاصی موسوم به PERED (پِرد ـ مخفف کلمات Persian Reduction) طراحی شده است که آن را یکی از روشهای اقتصادی و سازگار با محیط زیست برای تولید آهن اسفنجی میدانند. در روش پرد گندله در کورههای حرارتی با استفاده از گاز طبیعی به آهناسفنجی تبدیل میشود. این فناوری توسط متخصصان ایرانی ابداع شده است.
اجرای بیش از 50 پروژه
در جریان بازدید جمعی از خبرنگاران از این واحد صنعتی، عبدالمجید ندری ـ مدیرعامل موسسه سازندگی ثارالله با ارائۀ توضیحاتی به معرفی اجمالی در خصوص این کارخانه و موسسه پرداخت.
وی با اشاره به اینکه قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء در سال 1368 خورشیدی تشکیل شد، اظهار کرد: «موسسه سازندگی ثارالله وابسته به هلدینگ تخصصی صنعت و معدن قرارگاه در سال 1369 تاسیس شده و تاکنون بالغ بر 50 پروژه را در کشور به اتمام رسانده است».
ندری توضیح داد: «موسسه ثارالله در ابتدا بیشتر در حوزۀ سدسازی و راهسازی و انتقال آب فعالیت میکرد. سدهای رابر و سیرجان در استان کرمان از جمله برخی پروژههای این موسسه است. چند سال قبل، مقام معظم رهبری در زمینۀ معدن فرمایشاتی داشتند و فرمودند کاری کنید که با راهاندازی معادن دهانۀ چاههای نفت را ببندیم. پس از این، موسسه ثارالله بهدلیل تجاربی که در زمینۀ اجرای پروژههای صنعتی داشت و از آنجا که در قطب معدنی کشور واقع شده است در سال 1397 در زیرمجموعۀ هلدینگ تخصصی صنعت و معدن قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء قرار گرفت و فعالیت خود را در حوزۀ معدن آغاز کرد».
وی افزود: «در ابتدا کار سختی بود ولی توانستیم خود را با این موضوع وفق دهیم. پوستاندازی خوبی صورت گرفت و موسسه ثارالله توانست فعال و پویا در زمینۀ معادن فعالیت کند».
وی ادامه داد: «در شش سال گذشته موفق شدیم کارخانۀ فولاد بافت و مجتمع تغلیظ مس درآلو را به بهرهبرداری برسانیم».
ندری سپس گفت: «در زمینۀ معدن قرارگاه در مناطق کمبرخوردار و محروم که پیمانکاران خصوصی نمیتوانند ورود کنند اقدام میکند. یکی از این پروژهها در پهنۀ زاهدان قرار دارد که یکی از بزرگترین معادن ایران بهشمار میرود. در این نقطۀ صفر مرزی کارخانه خواهیم ساخت. اینجا نقطۀ صفر مرزی و امنیتی است که ورود هر شخص حقیقی و حقوقی غیرنظامی به آن ممنوع است. با این وجود، ورود کردیم و تا سه، چهار سال آینده این کارخانه به بهرهبرداری خواهد رسید».
مدیرعامل موسسه سازندگی ثارالله ادامه داد: «در کرمان هم در سمت ساردوئیه کلید احداث کارخانۀ باز کنسانتره مس را زدیم که در چند ماه آینده عملیات آن آغاز خواهد شد».
وی بیان کرد: «قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء در این چند سال در حوزۀ معدن فعالیتهای خوبی داشته است. در راستای ادامۀ فعالیتها، در حال شناسایی مناطق کمبرخوردار هستیم و استعلام میکنیم اگر شرکتهای خصوصی تقاضایی نداشته باشند ما ورود خواهیم کرد».
دستاورد متخصصان داخلی
ندری سپس دربارۀ کارخانۀ فولاد بافت اظهار کرد: «به ضرسقاطع میگویم که بیش از 80 درصد از کار طراحی و نصب و اجرای آن توسط متخصصان داخلی انجام شده است».
وی افزود: «قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء در پروژههایی که اجرا میکند صفر تا 100 کار را بهتنهایی انجام نمیدهد. در جریان این پروژه نیز بیش از 70 شرکت داخلی با ما همکاری داشتند».
وی تصریح کرد: «جملۀ ما میتوانیم را در جریان این پروژه ثابت کردیم؛ البته ما میتوانیم چنانچه فعل خواستن وجود داشته باشد».
وی با بیان اینکه این کارخانه در زمان اوج تحریمهای ظالمانۀ دشمن علیه کشور ساخته شده است، ادامه داد: «اما تحریمها مانع کار ما نشد و حتی در این شرایط دستگاه از آلمان وارد کردیم. به خاطر تحریم مشکلاتی وجود داشت و اینطور نبود به راحتی از آلمان خواسته باشیم قطعۀ موردنیاز ما را بدهد و آنها هم فورا انجام بدهند ولی به هرحال توانستیم کار را به انجام برسانیم».
ندری با تاکید بر اینکه میتوان کار را انجام داد به شرط اینکه بخواهیم، گفت: «ظرفیت تولید آهناسفنجی در کشور حدود 38 میلیون تن است که با احداث این کارخانه دو درصد به این ظرفیت اضافه شده است».
وی خاطرنشان کرد: «کارخانۀ احیاء مستقیم شماره 2 فولاد بافت در حال حاضر بهدلیل ناترازی انرژی که در کشور وجود دارد خاموش است». وی اضافه کرد: «دولت در تلاش برای رفع این مشکل است و امیدوارم سال آینده این مشکل را نداشته باشیم».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، در ادامۀ این برنامه، خبرنگاران از فاز دوم کارخانۀ فولاد بافت بازدید کردند. مهندس معین راجی امیرحسینی مدیر سایت کارخانه توضیحات تخصصی دربارۀ آنچه که در مراحل متعدد تولید آهناسفنجی در این واحد صنعتی رخ میدهد را ارائه کرد.
وی در بخشی از سخنانش گفت که کارخانۀ احیا از سه بخش اصلی تشکیل شده است؛ یکی واحد تصفیه و خنکسازی و گردش آب است که آب موردنیاز قسمتهای مختلف را تامین میکند.
بخش دیگر شامل سیستم حملونقل مواد است که به آن نوار نقاله هم میگوییم و قسمت دیگر ناحیۀ مرکزی است.
وی سپس فرایند تولید آهن را تشریح کرد که شامل اکتشاف معدن، استخراج سنگآهن، سنگشکن، تولید کنسانتره و در ادامه تولید گندله است.
وی اظهار کرد: «در مرحلۀ تولید گندله، درصد خلوص آهن 62 تا 67 درصد است. در گندله کار شیمیایی خاصی بر روی مادۀ اولیه انجام نمیشود فقط کنسانتره به گندلههایی با اندازۀ شش تا 18 میلیمتر تبدیل و سپس وارد واحد احیا میشود».
وی با بیان اینکه سنگینترین و سختترین عملیات در فرایند تولید آهناسفنجی مربوط به واحد احیاست، ادامه داد: «در مرحلۀ احیاء فرایند شیمیایی خاصی بر روی گندله با درصد خلوص 62 تا 68 درصد انجام داده و اکسیژن از آن گرفته میشود تا حدود 30 درصد خلوص آن افزایش یابد و به 92 تا 95 درصد برسد».
مهندس راجیمیرحسینی در ادامه کلیۀ این بخشها را در سایت کارخانه به خبرنگاران معرفی کرد و در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: «اجرای این پروژه کار بسیار سنگینی بود و 32 ماه به طول انجامید. خوشبختانه کارها به خوبی پیش رفت و همۀ زحماتی که کشیده شد به بار نشست».
ماجرای تولد فولاد بافت
در ادامۀ این برنامه، دکتر یعقوب حاتمی ـ عضو هیئت علمی دانشگاه، معاون بهرهبرداری و مدیر مجتمع فولاد بافت در محل نمازخانۀ کارخانه در جمع خبرنگاران حاضر شد و با ارائۀ توضیحاتی، ضمن معرفی بیشتر این واحد فولادی به پرسشها پاسخ داد.
وی دربارۀ سابقۀ احداث کارخانه فولاد بافت گفت: «در سال 1386 خورشیدی هفت طرح فولادی برای تکمیل زنجیرۀ فولاد کشور در نظر گرفته شد که سهم استان کرمان، طرح فولاد بافت بود».
وی با بیان اینکه در زنجیرۀ فولاد در آن زمان تولید آهناسفنجی حلقۀ مفقوده بود، افزود: «در بخشهای سنگمعدن، کنسانتره، گندله و واحدهای ذوب ظرفیت خوبی داشتیم ولی در تولید آهناسفنجی که مادۀ اصلی کل فرایند ذوب است مشکل داشتیم. بنابراین، در این هفت طرح، تولید آهناسفنجی در نظر گرفته شده بود».
وی ادامه داد: «طرح فولاد بافت شامل یک واحد آهناسفنجی و یک واحد ذوب بود. برای احداث آن، اقدامات اولیه با کارفرمایی دولت شروع شد اما در سال 1393 خورشیدی به این جمعبندی رسیدند که دولت نمیتواند این طرحها را به اتمام برساند؛ در حالی که فولاد بافت کمتر از 50 درصد روی زمین اجرا شده بود».
حاتمی اظهار کرد: «آنموقع این صحبت هم مطرح بود که آنچه برای احداث فولاد بافت انجام شده را جمع کنند و قطعات و تجهیزات آن را به سایر واحدهای فولادی بدهند».
معاون بهرهبرداری مجتمع فولاد بافت گفت: «اما نقل موثقی است که در یک نشست با حضور استاندار وقت و سپهبد شهید حاجقاسم سلیمانی، ایشان به رئیس گروه مالی گردشگری الزام میکنند که فولاد بافت باید به نتیجه برسد. رئیس گروه مالی گردشگری هم میپذیرند و وارد گود میشوند».
وی با بیان اینکه در سال 1394 شرکت احیاء فولاد استیل بافت شکل گرفت، ادامه داد: «فرایند واگذاری مطابق قوانین و مقررات موجود از طریق دولت انجام شد و شرکت احیاء فولاد استیل بافت شکل با سهامداری 60 درصدی هلدینگ صنعت و معدن ماهان وابسته به گروه مالی گردشگری و بانک گردشگری و حفظ 20 درصد سهام ایمیدرو و 20 درصد سهام بانک صنعت و معدن شکل گرفت و کار شروع شد».
وی اظهار کرد: «از آنجا که واحدهای ذوب، مصرف برق و آب بالایی دارند و زیرساختهای منطقه پاسخگوی این نیاز نبود، واحد ذوب از طرح فولاد بافت حذف شد و به ازای واحد ذوب، یک واحد تولید آهن اسفنجی و یک واحد گندله در طرح قرار گرفت».
وی اضافه کرد: «از سال 1395 کار به طورجدی ادامه یافت تا اینکه در فروردینماه سال 1398 بهرهبرداری از فولاد بافت با افتتاح رسمی توسط رئیسجمهور وقت آغاز شد».
ساخت کارخانۀ دوم
مدیر مجتمع فولاد بافت در ادامه گفت: «سال 1397 اوج تحریمهای آمریکا و اروپا علیه کشورمان بود. برای وارد کردن برخی تجهیزات و قطعات خاص مشکلات عدیدهای وجود داشت ولی به هر حال در اوج تحریمها و در دورانی که برخی کارخانههای تولیدی کشور دچار رکود شده بودند تولید آهناسفنجی را در بافت آغاز کردیم. آن زمان گفته شد ما تحریمها را تحریم کردیم».
حاتمی افزود: «یکی از نکات مهم در جریان احداث مجتمع فولاد بافت، ارتباط و همکاری و هماهنگی مطلوب دولت، بخش خصوصی و قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء است. در حالی که در ظاهر، مقداری این سه حوزه از هم دور هستند در جریان ساخت این واحدهای صنعتی تعامل و همکاری واقعا بینظیر بوده و هست».
وی ادامه داد: «پس از بهرهبرداری از فاز اول کارخانۀ فولاد بافت، در سال 1399 خورشیدی باید فاز دوم تولید آهناسفنجی و گندلهسازی اجرا میشد اما با معضل بزرگ تحریم روبهرو شدیم. پشتیبانی مالی طرح قرار بود فاینانس بانک چینی باشد که بهدلیل وجود تحریمها ممکن نبود. بنابراین، گروه مالی گردشگری مصوب کرد تمام درآمد حاصل از فعالیت واحد شماره یک برای واحد شماره 2 آهناسفنجی هزینه شود».
وی تصریح کرد: «از سال 99 تاکنون حتی یک ریال از درآمد کارخانۀ آهناسفنجی فولاد بافت از شهرستان بافت خارج نشده است».
حاتمی بیان کرد: «به بیانی دیگر، هزینۀ شش هزار میلیارد تومانی اجرای طرح فاز دوم فولاد بافت بهطور کامل از درآمد فاز یک و بدون یک ریال تسهیلات بانکی و سرمایۀ خارج از شهرستان بافت تامین شد».
وی یادآور شد: «برای اینکه در کارخانۀ شماره 2 فولاد بافت تولید مطمئن داشته باشیم خط اختصاصی 62 کیلومتری انتقال گاز از سیرجان احداث شد. دیماند برق فولاد بافت نیز از 25 مگاوات به 30 مگاوات افزایش پیدا کرد و خط انتقال آب اختصاصی از سد بافت با دبی 115 لیتر بر ثانیه ایجاد شد».
بهکارگیری نیروهای بومی
معاون بهرهبرداری و مدیر مجتمع فولاد بافت سپس گفت: «در حال حاضر در فولاد بافت بهجز کارکنان موسسه ثارالله (پیمانکار) 700 نفر در مجتمع مشغول به کار هستند».
وی افزود: «زادگاه 83 درصد از این 700 نفر شهرستان بافت، 92 درصد بافت و رابر و ارزوئیه و 95 درصد از استان کرمان و کمتر از 5 درصد خارج از استان است؛ آن هم در رستهها و رشتههایی که تمام صنایع فولادی به آن نیاز دارند».
وی تصریح کرد: «از لحاظ نسبت نیروی بومی به غیربومی فولاد بافت نسبت به کل استان کرمان اول است. میتوانید این ادعا را راستیآزمایی کنید».
وی با تاکید بر اینکه تنها پنج درصد نیروهای حوزههای خاص از مناطقی خارج از استان هستند، ادامه داد: «موضوعی که به آن میبالیم این است که بیشتر نیروهای کلیدی و حساس در مجتمع فولاد بافت اهل همین منطقه و کسانی هستند که قبل از آنکه در فولاد بافت مشغول بشوند، سابقۀ هیچ کار اداری و دفتری نداشتند و در همین مجتمع و پس از برگزاری دورههای متعدد آموزش دیدند».
حاتمی اظهار کرد: «براساس آمار سازمان فنی و حرفهای کشور ما رتبۀ اول آموزش مکانیک را در سطح شرکتهای فولادی کشور کسب کردهایم».
وی تاکید کرد: «هماکنون مدیران حساس و کلیدی مجتمع اهل بافت و رابر و ارزوئیه هستند. در دیگر صنایع فولادی استان کرمان این وضعیت را نمیبینید».
سرنوشت گندلهسازی
معاون بهرهبرداری و مدیر مجتمع فولاد بافت همچنین گفت: «طرح گندلهسازی به دلیل اینکه مجوزهای لازم دیر صادر شد و بنا به تصمیم بانک مرکزی در صورتی که مجوزها صادر نشود آن واحد از لیست اعتبار اسنادی خارج میشود در حال حاضر از لیست درخواستهای فولاد بافت خارج شده است چون طرحی است که 150 میلیون یورو ارز نیاز دارد».
حاتمی افزود: «در این شرایط،گروه مالی گردشگری و هلدینگ صنعت و معدن ماهان یک واحد گندلهسازی را هماکنون در سیرجان احداث میکند تا چرخۀ تولید فولاد در گروه مالی گردشگری و هلدینگ ماهان کامل شود».
کاهش مصرف آب
مدیر مجتمع فولاد بافت در بخش دیگری از اظهاراتش به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد.
وی درخصوص فشاری که فعالیتهای مجتمع فولاد بافت بر منابع آب و انرژی وارد میکند، توضیح داد: «نخستین حلقه در زنجیرۀ فولاد معدن، حلقۀ دوم تولید کنسانتره و سپس گندله است. حلقۀ چهارم تولید آهن اسنفجی و سپس واحدهای ذوب و نورد است تا که به محصول نهایی میرسیم. بیشترین مصرف آب در این زنجیره در مرحلۀ ذوب و نورد است. در فولاد بافت در سال 95 اصلاح طرح صورت گرفت و واحد ذوب حذف و تولید آهن اسفنجی جایگزین آن شد».
حاتمی افزود: «گاهی گفته میشود این واحد فولادی دارد منابع آبی را میبلعد. این ادعا واقعیت ندارد. بهازای هر کیلوگرم تولید آهن اسفنجی 1.5 (یکونیم) لیتر آب مصرف میشود. ما با اجرای طرح فاضلاب صنعتی میزان مصرف آب را به کمتر از یک و یکدهم (1/1) لیتر کاهش دادیم».
وی با بیان اینکه بیش از 25 درصد مصرف آب را با اصلاح فرایند و تصفیهخانۀ پساب صنعتی کاهش دادهایم، اظهار کرد: «در استان کرمان تعداد معدودی صنایع تصفیهخانۀ پساب صنعتی دارند».
وی گفت: «اقدام دیگری که در دستور کار داریم و در مرحلۀ تجدید مزایده است اجرای فاضلاب شهرستان بافت است».
وی توضیح داد: «شرکت آبوفاضلاب استان بهدلیل مسائل مالی و فنی تصمیم گرفته طرح اجرای فاضلاب شهرستان بافت را به ارزیابی مجدد و تجدید مزایده ببرد. ما برای شروع پروژه باید با دولت قرارداد ببندیم. این پروژه را در راستای مسئولیت اجتماعی مجتمع و تامین آب فولاد بافت از طریق بازچرخانی فاضلاب دنبال میکنیم».
کاهش برداشت از سد بافت
حاتمی ادامه داد: «نکتۀ دیگر اینکه در هر منبع آب بهخصوص سدها سهم صنعت و شرب وکشاورزی مشخص است و بدیهی است که فولاد بافت نمیتواند از سهم شرب و کشاورزی استفاده کند».
وی بیان کرد: «قرارداد واگذاری اشتراک آب از سد بافت در سال 88 به مدت 30 سال با مدیریت منابع آب ایران منعقد شده است که براساس آن، سهم مجتمع 115 لیتر بر ثانیه است».
وی تصریح کرد: «اما تاکنون هیچگاه بیشتر از یکسوم از این سهمیه را استفاده نکردهایم».
وی توضیح داد: «یعنی تاکنون کمتر از یکسوم از سه میلیون و 600 هزار مترمکعبی که اشتراک داریم استفاده کردهایم در حالی که برای مابقی این سهم، دیماند را پرداخت کردهایم. یعنی واحد صنعتیای هستیم که 16 سال است پول آبی که مصرف نمیکند را به دولت میپردازد».
وی اضافه کرد: «در سال گذشته مدیریت منابع آب کشور در پاسخ به استعلام سازمان محیطزیست بر این برداشت آب فولاد بافت صحه گذاشت».
حاتمی خاطرنشان کرد: «اگر یکزمانی مشکلی در تامین آب ایجاد شود اول از همه سراغ صنعت خواهند آمد. مشابه اقدامی که در زمینۀ برق و گاز انجام میشود».
محدودیت انرژی و کاهش تولید
مدیر مجتمع فولاد بافت با بیان اینکه در حوزۀ برق هم به اندازۀ اشتراکی که وجود دارد مصرف نمیکنیم، گفت: «ما اشتراک 30 مگاواتی برق داریم اما مصرف برق مجتمع در حال حاضر 10 مگاوات است با این وجود، برای 20 مگاوات باقیمانده از اشتراک، هزینۀ ترانزیت پرداخت میکنیم».
وی افزود: «از 69 هزار مترمکعب اشتراک گاز از خط لولۀ گاز اختصاصی از سیرجان نیز، هماکنون کمتر از 15 هزار مترمکعب مصرف میکنیم چون دولت بهدلیل ضرورت تامین مصارف خانگی صنایع را ملزم کرده مصرف را کاهش دهند».
حاتمی گفت: «در نتیجۀ این محدودیتها، در حال حاضر کمتر از یکچهارم ظرفیت، تولید داریم؛ کارخانۀ شماره دو فولاد بافت خاموش است چون گاز نیست. تولید کارخانۀ شمارۀ یک نیز 50 درصد ظرفیت اسمی و 40 درصد توان تولید است».
وی توضیح داد: «ظرفیت اسمی دو کارخانه 200 هزار تن در ساعت است. میتوانیم با روشهای کنترل فرایند در صورتی که گاز و برق تامین شود تا 220 هزار تن در ساعت تولید را افزایش دهیم اما بهدلیل محدودیت انرژی آنچه که اکنون انجام میدهیم 40 درصد توان تولید است».
وی بیان کرد: «به بیانی دیگر، یک سرمایهگذاری 12 هزار میلیارد تومانی تنها به اندازۀ یکچهارم ظرفیت تولید فعالیت دارد در حالی که هزینههای بالاسری، 700 نفر نیرو، هزینههای اشتراک آب و برق و ... را نیز باید پرداخت میکنیم».
وی خاطرنشان کرد: «برنامۀ فعلی فولاد بافت اجرای طرحهای تولید انرژی با استفاده از انرژی پاک (خورشیدی) است در این راستا زمینی 50 هکتاری در حال واگذاری است تا نیروگاه خورشیدی در آن احداث شود. امیدواریم در آینده تامین برق فولاد از طریق این نیروگاه صورت بگیرد».
حفاظت از طبیعت
مدیر مجتمع فولاد بافت در بخش دیگری از سخنانش دربارۀ فعالیتهای این مجموعه برای حفاظت از محیطزیست توضیح داد: «محیطزیست شامل آب و خاک و هواست. برای حفاظت از خاک، در قسمت شرقی مجموعه سه لاگون (حوضچه) با ظرفیت 183 هزار مترمکعب وجود دارد و یک لیتر پساب صنعتی به خارج از این لاگونها هدایت نمیشود. همچنین، در فولاد بافت که 700 نفر مشغول هستند شبکۀ تصفیۀ پساب بهداشتی داریم و یک چاه جذبی در داخل مجتمع نیست. از آب این تصفیهخانه برای کشاورزی یا ساخت مصالح استفاده میکنیم».
حاتمی با بیان اینکه تاکنون 60 هکتار درختکاری با کاشت 42 هزار اصله در فولاد بافت انجام شده است، افزود: «حدود 30 هکتار فضای سبز و درختکاری جنگلی و طبیعی نیز داریم و میتوان گفت در مجموع وسعت فضای سبز فولاد بافت حدود 94 هکتار است».
وی ادامه داد: «همچنین، کارشناسان محیطزیست در بافت و کرمان و سازمان محیطزیست کشور از طریق سیستم پایش آنلاینی که ما راهاندازی کردیم وضعیت غلظت گازهای خروجی و فرایندی کارخانهها را در لحظه مشاهده میکنند و اگر موردی بالاتر از حد استاندارد باشد هشدار میدهند».
وی یادآور شد: «سازمان محیطزیست کشور بهصورت کتبی و حضوری از فعالیتهای زیستمحیطی ما قدردانی کرده است. مدیرعامل فولاد بافت نیز بهدلیل اقدامات مطلوب در راستای حفاظت از طبیعت بهعنوان عضو شورای مرکزی HSE شرکت ملی فولاد از بین حدود 90 طرح فولادی در کشور انتخاب شده است».
برنامههای فرهنگی در کنار صنعت
به گزارش استقامت، در جریان این بازدید حجتالاسلام محمد شهدادی ـ مسئول حوزه نمایندگی ولیفقیه در مجتمع فولاد بافت نیز خبرنگاران را همراهی کرد.
وی در بخشی از اظهاراتش با بیان اینکه در حوزۀ نمایندگی ۱۰ معاونت داریم که هرکدام یکی از بخشها را پوشش میدهد، به برخی از اقداماتی که انجام میدهند اشاره کرد.
وی گفت: «برگزاری اردوهای بصیرتی حتی برای خانوادهها را داریم. برنامههای شمیم علوی و شمیم فاطمی، ازدواج آسان برای کارکنان مجرد و محرومیتزدایی از روستاها را نیز دنبال میکنیم».
وی افزود: «نیروهای ما به روستاهای اطراف پروژه رفته و برنامههای فرهنگی و عقیدتی، نماز جماعت، کلاسهای مختلف آموزشی قرآنی و فرهنگی، توزیع لوازمالتحریر، ساخت خانه عالم وتوسعه و تجهیز کتابخانهها یا مساجد روستایی را انجام میدهند».
وی بیان کرد: «روستاهای اطراف مجموعۀ فولاد بافت خوشبختانه از اقدامات انجام شده رضایت دارند».
نظر خود را بنویسید