گروه جامعه: خبر سنگین و دردناک بود. نهتنها کرمان که تمام ایران را سوگوار کرد. عصر پنجشنبه ۱۸ بهمنماه، اتوبوس حامل دانشآموزان دختر کلاس دوازدهم دبیرستان فرزانگان کرمان که از اردوی شهداد به کرمان برمیگشت در جادۀ قدیم ماهان به کرمان (محدودۀ دوراهی سیرچ) دچار حادثه شد.
در این حادثه ۶ نفر ازجمله چهار دانشآموز، یک پسر بچه و یکی از مربیانی که دانشآموزان را همراهی میکردند در صحنۀ واژگونی اتوبوس جان خود را از دست دادند و ۳۵ نفر هم مصدوم شدند.
پس از این حادثه، ضعف اطلاعرسانی و حضور بیشمار رسانههای موبایلی نا آشنا با خبر رسانی سبب شد تا روایات ضد و نقیصی از این حادثه در جامعه منتشر شود که بعضا موجب پریشانی بیشتر جامعه سوگوار هم بودند. بازار اینگونه خبر رسانی تا امروز که سهشنبه 23 بهمنماه است همچنان داغ میباشد برخی از این اظهارات رد و برخی نیز تایید میشوند، و هنوز جامعه به یک روایت مورد اعتماد دست نیافته است.
ترمز بریدن اتوبوس
سرپرست فرمانداری شهرستان کرمان ساعاتی پس از وقوع این حادثه اعلام کرد: «بررسی پلیسراه در حال جریان و جمعبندی است اما شواهد موجود از نظر کارشناسان نشان میدهد نقص فنی و بریدن ترمز سببساز حادثه بوده است».
به گزارش ایرنا کرمان، حبیبالله خنجری افزود: «اتوبوس یک لاین جاده را رد کرده و در سمت مخالف از جاده خارج و واژگون شده است که به نظر میرسد نشان از بریدن ترمز بوده است».
محمدعلی طالبی استاندار کرمان نیز بلافاصله طی دستوری به معاونان سیاسی و عمرانی و همچنین فرماندار کرمان، خواستار رسیدگی فوری به موضوع و مشخص شدن دلایل حادثه شد.
آمار متفاوت از سرنشینان!
در حالیکه آمار مصدومان و کشتههای اعلامشده از سوی اورژانس کرمان نشان میداد تعداد سرنشینان اتوبوس 41 نفر بوده اما فرمانده انتظامی استان شامگاه پنجشنبه با حضور در محل حادثۀ واژگونی اتوبوس حامل دانشآموزان گفت: «این اتوبوس حامل ۳۸ دانشآموز دختر بوده و حوالی ساعت ۱۸:۵۰ بنا به دلایلی در ۱۰ کیلومتری حوزۀ ماهان به کرمان وارد لاین مخالف شده و واژگون گردیده است».
سردار ناصر فرشید همچنین اظهار کرد: «افراد مصدوم در نزدیکترین مراکز درمانی در حال رسیدگیهای لازم هستند».
بیمبالاتی و سفر با وجود نقص فنی مستمر
رئیس پلیسراه شمال استان کرمان نیز روز بعد از حادثه با اشاره به حضور فوری ماموران پلیسراه ماهان در صحنۀ حادثه، شامگاه پنجشنبه ۱۸ بهمنماه، گفت: «ماموران پلیسراه با حضور در محل، به روند بیرون آوردن دانشآموزان گرفتار در سالن اتوبوس کمک و با هشدار به سایر خودروها از برخورد آنها با اتوبوس جلوگیری کردند».
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی پلیس کرمان، سرهنگ علی رضایی ادامه داد: «همچنین از همان ابتدا یک تیم کارشناسی، علت وقوع این حادثه را مورد بررسی قرار دادند».
وی افزود: «در این رابطه بنا به بررسیهای انجام گرفته مشخص شد بیمبالاتی و به حرکت درآوردن این اتوبوس با نقص فنی علت واژگونی آن در مسیر انتقال دانشآموزان به کرمان بوده است».
صدور دستور قضایی بازداشت راننده اتوبوس
دادستان کرمان نیز با ورود به این حادثه از تشکیل پروندۀ قضایی برای واژگونی اتوبوس حامل دانشآموزان خبر داد و گفت: «دستورات قضایی لازم در جهت برخورد با مقصران حادثه و با ترک فعلهای صورت گرفته در این حادثۀ دلخراش صادر شده است».
به گزارش روابط عمومی ادارهکل دادگستری استان کرمان، مهدی بخشی افزود: «دستور بازداشت راننده اتوبوس صادر شده است و مدیر مدرسه نیز تحت تعقیب قضایی قرار گرفته است».
وی ادامه داد: «تحقیقات اولیه بیانگر این است این اتوبوس در مسیر برگشت از اردوی تفریحی شهداد به کرمان به علت نقص فنی در سیستم ترمز دچار حادثه و واژگونی شده است».
مدیر مدرسه تقصیری نداشته!
در حالیکه دادستان کرمان از تحت تعقیب قرار گرفتن مدیر مدرسه خبر داده بود، رئیس مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش روز شنبه 20 بهمنماه با بیان اینکه علت وقوع این حادثه هنوز در دست پیگیری است، خاطرنشان کرد: «پس از بررسیها مشخص شد که مدیر مدرسه تقصیری نداشته و نکات ایمنی مانند کارت معاینۀ فنی، بیمۀ شخص ثالث و دیگر موارد را قبل از برگزاری اردوی دانشآموزی، بررسی کرده است».
حسین صادقی همچنین شایعات مطرح شده مبنی بر بازداشت مدیر دبیرستان دخترانه فرزانگان را رد کرد.
اتوبوس نخبههای کرمان فرسوده بود
رئیس پلیس راهور فراجا نیز دربارۀ جزئیات حادثۀ واژگونی اتوبوس دانشآموزان در کرمان گفت: «متأسفانه اتوبوس حامل دانشآموزان کرمانی در سن فرسودگی و دارای نقص فنی بوده است».
به گزارش تسنیم، سردار سیدتیمور حسینی با تاکید بر این که فرسوده بودن اتوبوس توسط کارشناسان، بررسی، تأیید و احراز شده است، افزود: «با اثبات فرسوده بودن اتوبوس و نقش آن در بروز حادثه، شرکت حملونقل مربوطه بهعلت قصور به مراجع معرفی میشود تا برخورد قانونی دراینباره صورت بگیرد».
شرکت حملونقل بهعلت قصور به مراجع معرفی میشود
وی ادامه داد: «علاوه بر موارد اشارهشده، متأسفانه شرکت تعاونی که این اتوبوس را برای ارائۀ خدمات و سرویسدهی به دانشآموزان اعزام کرده، صورت وضعیت مربوطه را (که بیانگر سرویسدهی به دانشآموزان اعزامی به اردو بوده است)، صادر نکرده است و حتماً قصور این شرکت تعاونی در کمیسیونهای مربوطه این حادثه نیز مطرح میشود».
اتوبوس برای سفر طولانی مناسب نبود
وی همچنین در گفتگو با ایسنا، گفت: «اتوبوسی که در این حادثه استفاده شده، طی دو یا سه سال گذشته صرفاً در مسیرهای کوتاه کمتر از ۷ کیلومتر فعالیت داشته است. انتخاب چنین وسیله نقلیهای برای یک سفر طولانی اقدامی نادرست و ناشی از کوتاهی در رعایت دستورالعملهای ابلاغی بوده است».
اورژانس دیر رسید؟!
در این میان شامگاه پنجشنبه درحالی که همزمان امدادرسانی و درمان مصدومان حادثۀ واژگونی اتوبوس حامل دانشآموزان در بیمارستان جریان داشت، کلیپی از یکی از دختران حادثهدیده توسط یک رسانه منتشر شد که در آن گفته میشد آمبولانسها دیرتر از والدین برخی از دانشآموزان به محل حادثه رسیدند.
به گزارش ایرنا کرمان، مسئولان اورژانس استان تاکید داشتند آمبولانسها با توجه به زمان اعلام حادثه و نیز موقعیت مکانی آن، همچنین فاصلۀ محل حادثه با پایگاههای اورژانس، در زمان استاندارد و مناسب به محل رسیدهاند و تکنسینها وظایف خود را بهدرستی انجام دادهاند.
مصدومان بهموقع منتقل شدند
دکتر محمد سرور معاون فنی و عملیات سازمان اورژانس کشور نیز به همراه اعلام استنادهای موجود تایید کرد که زمان رسیدن به محل حادثه - با توجه به فاصلۀ نزدیکترین پایگاههای اورژانس به محل حادثه (۱۷ کیلومتر) - و همچنین نحوۀ امدادرسانی براساس استانداردها و اصول علمی انجام شده است.
احضار 3 مدیرکل و مدیر آموزش و پرورش ناحیه
در همین حال، دادستان عمومی و انقلاب ماهان روز سهشنبه 23 بهمنماه آخرین وضعیت پروندۀ واژگونی اتوبوس حامل دانشآموزان کرمانی در محور شهداد به کرمان را تشریح کرد.
سینا بنیاسد با اشاره به اینکه پروندۀ این حادثۀ دلخراش در دادستانی ماهان در حال رسیدگی است، اظهار کرد: «راننده اتوبوس و مدیرعامل شرکت حملونقل از روز بعد از حادثه تاکنون بازداشت هستند و مدیر مدرسه نیز تحت نظارت قضایی است».
وی ادامه داد: «مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان، مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان، مدیرکل راه و شهرسازی استان و رئیس آموزش و پرورش ناحیه دو کرمان جهت ادای توضیحات به دادستانی احضار شدهاند».
بنیاسد خاطرنشان کرد: «دفتر شرکت حملونقل مذکور با دستور قضایی پلمب و کد فعالیت آن غیرفعال شده است».
وی یادآور شد: «اتوبوس بر اساس نظریۀ پلیسراه دارای نقص فنی مستمر بوده است به گونهای که یکی از چرخهای عقب از ابتدا فاقد سیستم ترمز بوده است».
دادستان ماهان اضافه کرد: «طبق تحقیقات بهعمل آمده فرسودگی ناوگان مشهود است و اتوبوس سانحهدیده ولوو B12 مدل ۱۳۸۲ بوده است».
توافق شخصی مسئولان مدرسه با رانندگان
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «آییننامۀ اجرایی اردوهای دانشآموزی بهصورت دقیق و کامل از سوی مدرسه و آموزش و پرورش رعایت نشده است».
بنیاسد خاطرنشان کرد: «برای اردوی مدرسه میبایست با یک شرکت حملونقل معتبر قرداد منعقد میشد اما در این رابطه مسئولان مدرسه فرزانگان کرمان بهصورت شخصی با رانندگان توافق نموده و شرکت حملونقل هم صورت وضعیت را صرفا بر اساس اظهارات رانندگان تنظیم کرده است».
هیچ مربی در اتوبوس حادثهدیده حضور نداشت
وی افزود: «طبق دستورالعملهای موجود میبایست در هر اتوبوس یک نفر سرپرست یا مربی همجنس با دانشآموزان (خانم) حضور داشته باشد اما تحقیقات اولیه حاکیست در اتوبوس حادثهدیده سرپرست و مربی حضور نداشته و صرفا سرایدر آقا و همسرش حضور داشته است».
دادستان ماهان از رسیدگی خارج از نوبت به این پرونده در شعبه دادستانی ماهان خبر داد و تاکید کرد: «دستگاه قضایی بدون اغماض و مماشات با تخلفات و جرائم صورت گرفته در این رابطه برخورد خواهد کرد».
عاملان و مقصران حادثۀ کرمان معرفی شوند
دکتر مسعود پزشکیان رئیسجمهور نیز پس از این حادثه در پیامی با ابراز تاسف از وقوع حادثۀ تلخ و دلخراش واژگونی اتوبوس حامل دانشآموزان شهر کرمان تاکید کرد: «وقوع و تکرار اینگونه حوادث تلخ در کشور غیرقابل توجیه بوده و لازم است ضمن بررسی دقیق علل وقوع حادثه از سوی دستگاههای نظارتی و معرفی عاملان و مقصران، اقدامات موثر و کارآمد برای جلوگیری از تکرار چنین رخدادهای تاسفبار صورت گیرد».
دستورالعمل اردوها بهروزرسانی میشود
وزیر آموزش و پرورش که ۲۰ بهمنماه برای شرکت در مراسم خاکسپاری دانشآموزان جانباخته در حادثۀ واژگونی اتوبوس به کرمان سفر کرده بود، پس از گفتوگو و ابراز همدردی با خانوادۀ جانباختگان در جمع خبرنگاران گفت: «تمامی جزییات، فرآیندهای اردوها و دستورالعملهای مرتبط را بازبینی و بهروزرسانی میکنیم و تلاش خواهیم کرد که چنین اتفاقهایی دیگر در آینده تکرار نشود».
علیرضا کاظمی افزود: «کاری که ما باید انجام دهیم این است که حتما برنامهریزی و بررسی داشته باشیم تا از این حادثه درس بگیریم و دیگر اتفاقات مشابه آن در آینده رخ ندهد».
حضور دختر رئیسجمهور در منزل خانوادۀ جانباختگان
همچنین در پی حادثۀ مرگبار اتوبوس دانشآموزان دبیرستان دورۀ دوم فرزانگان کرمان و درگذشت تعدادی از دانشآموزان این مدرسه، زهرا پزشکیان دختر رئیسجمهور با همراهی استاندار کرمان و جمعی از مسئولان استانی، با حضور در منزل خانوادههای جانباختگان، با این خانوادهها اظهار همدردی کرد.
وی در این دیدار پیام تسلیت رئیسجمهور را به خانوادههای داغدار ابلاغ کرد.
استاندار کرمان در حاشیۀ این دیدارها با تاکید بر دستور رئیسجمهور برای برخورد با عوامل احتمالی این حادثه، خاطرنشان کرد: «در این مسیر با جدیت حرکت خواهیم کرد تا خواستۀ وی که جلوگیری از تکرار این حادثه در سراسر کشور است را اجرا کنیم».
نظر خود را بنویسید