صمد قرباننژاد
کرمان، به عنوان یکی از شهرهای مهم ایران، جایگاه ویژهای در فرهنگ، تاریخ، هنر و تمدن ایرانی دارد. از زمانهای دور، این شهر در زمینههای مختلف علمی، اقتصادی و فرهنگی نقش برجستهای ایفا نموده است. در دهۀ هشتاد، شورای اسلامی وقت شهر کرمان در تلاش بود تا با کمک صاحبنظران، روزی خاص را بهعنوان «روز کرمان» در تقویم ملی ایران به ثبت رساند. این تلاشها منجر به پیشنهاد ۱۷ دیماه، مصادف با سالروز بزرگداشت خواجوی کرمانی، شاعر و ادیب برجسته، بهعنوان «روز کرمان» شد و این روز از سال ۱۴۰۳ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در تقویم رسمی کشور به ثبت رسید و در حال حاضر به عنوان روز کرمان در نظر گرفته شده است.
هرچند این تصمیم در ظاهر منطقی به نظر میرسد، اما نقدهای متعددی به این انتخاب وارد است که برخی از آنها نقدهایی است که از همان ابتدا وجود داشته و تعدادی نیز چالشهایی است که طی سالهای اخیر به وجود آمده است، که میتوان به تعدادی از آنها اشاره کرد:
1. یکی از اهداف اصلی انتخاب روز برای هر شهر، بهانهای برای پذیرش بیشتر مسافر و حضور گردشگر در آنجاست؛ حال اینکه، شرایط اقلیمی و سرمای شدید زمستان در دیماه شهر کرمان، فصل مناسبی برای این روز نیست.
2. دیماه، ایام امتحانات دانشآموزان و دانشجویان بوده و بدیهی است که اکثر خانوادهها چنین ایامی را برای مسافرت انتخاب نمیکنند.
3. از سال 1398 و پس از شهادت سردار سلیمانی، فضاسازی شهری و جو حاکم بر شهر کرمان، بهطور کامل معطوف به مراسم و رویدادهای مختلف مرتبط با این ایام است.
4. شهادت حدود یکصد نفر از هموطنان و شهروندان کرمان در 17 دی ماه 1398 و همزمان با تشییع پیکر شهید سلیمانی، این روز را در کام مردم تلخ کرده است.
5. حادثۀ تروریستی 13 دیماه 1402 و شهادت حدود یکصد تن از مردم، علاوه بر ایجاد اندوه و غم مضاعف، موجب شده که تدابیر شدید امنیتی در این ایام به خصوص در ورودیهای شهر کرمان، لحاظ شود و از هرگونه تجمع غیرمرتبط با مراسم سالگرد نیز در سطح شهر جلوگیری به عمل آید.
با توجه به مشکلات ذکر شده، بدیهی است که باید در انتخاب روز کرمان تجدید نظر به عمل آید تا این روز به بهترین شکل ممکن در راستای توسعۀ گردشگری و معرفی جاذبههای فرهنگی و اقتصادی این شهر به کار گرفته شود. لازم به ذکر است که مقصود از روز کرمان صرفا روز شهر کرمان است و نه روز شهرستان و استان کرمان.
نگاهی به روزهای تعدادی از شهرهای مهم، از جمله 15 اردیبهشت (روز شیراز)، یکم آذر (روز اصفهان)، 18 اسفند (روز بوشهر) و 14 مرداد (روز تبریز) جملگی بیانگر آن است که در انتخاب روز هر کدام از شهرها، شرایط اقلیمی و آبوهوایی آن شهر بهمنظور نهایت استفاده از ظرفیت گردشگری، مدنظر قرار داده شده است.
طبق اعلام مسئولان ذیربط و صاحبنظران در حوزۀ گردشگری، میانگین مدت زمان اقامت مسافران در شهر کرمان حدود ۱۳ ساعت است. بنابراین میتوان اینگونه استنباط کرد که در حال حاضر، شهر کرمان بهعنوان یک هدف و مقصد گردشگری بهصورت فراگیر مطرح نبوده و اغلب بهعنوان یک شهر گذری برای مسافران محسوب میشود.
تجربۀ زیستۀ سالهای اخیر نشان داده که شهریورماه که مصادف با ایام پیک مسافرتهای تابستانی است و نیز اسفندماه که همزمان با آغاز سفرهای نوروزی میباشد، ایامی است که تعداد قابل توجهی از مسافران از استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان به سمت نیمۀ شمالی و یا غربی کشور میروند و یا از دیگر استانها روانۀ هرمزگان و سیستان و بلوچستان میشوند و اگر روز کرمان در یکی از روزهای ماه شهریور و یا اسفند در نظر گرفته شود و طی آن، رویدادها و برنامههای متعدد و هدفمند فرهنگی و هنری، طراحی و اجرا شود، نه تنها میتواند مدت اقامت مسافران را در شهر کرمان طولانیتر کند، بلکه میتواند در تبدیل کرمان به یک مقصد گردشگری اثربخش باشد. مضاف بر اینکه، کرمان در ماههای ذکر شده دارای آب و هوای مطلوبتری است.
بیستوششم شهریورماه مصادف با سالروز ثبت جهانی کاروانسرای گنجعلیخان شهر کرمان است که در واقع اولین اثر ثبت جهانی شهر کرمان محسوب میشود و نیز نوزدهم اسفندماه سالروز ثبت فن و دانش بومی قالیبافی کرمان است و با توجه به شهرت جهانی قالی کرمان، میتوان آن را بخشی از سرمایههای ارزشمند فرهنگی و هنری این شهر دانست و همچنین بهعنوان یکی از کالاهای فاخر و مرغوب اقتصادی شهر کرمان از آن نام برد. بنابراین با توجه به تمام موارد ذکر شده، به نظر میرسد، «بیستوششم شهریور» و یا «نوزدهم اسفند» ماه، روزی مناسب برای نامگذاری بهعنوان «روز کرمان» باشد.
نظر خود را بنویسید