اسما پورزنگیآبادی: گویا پیادهراه شدن میدان ارگ در کار شهرداری و کسبۀ بازار تاریخی شهر کرمان گره انداخته است.
کسبۀ سمت غربی راستهبازار تاریخی میگویند در همین مدت کوتاه که کفسازی میدان ارگ تمام و مسیر ورود خودروها به آن بسته شده، مشتریان خود را از دست دادهاند چرا که مسیر ورود به بازار از سمت ارگ به خیابان تجلی منتقل شده به این دلیل که در اینجا دسترسی شهروندان به پارکینگ راحتتر است. شهرداری اما به آنها وعدۀ رونق در آینده را میدهد. اینکه گردشگران خواهند آمد و میدان ارگ به یک پاتوق شهری تبدیل خواهد شد. چنین ادعاهایی اما، مادامی که پشتوانۀ مطالعات همهجانبۀ علمی و برنامههای درازمدت جدی و عملیاتی نداشته باشد را میتوان بهراحتی و با گفتن اینکه: گردشگران نخواهند آمد و میدان ارگ به پاتوق تبدیل نمیشود نقض کرد. بنابراین، بهتر آن است که شهرداری در دفاع از آنچه که در ارگ انجام داده، نتایج مطالعات علمیای که این طرح و این آیندۀ روشن را برای ارگ تایید کرده منتشر کند.
وقتی گفته میشود پیادهراهسازی ارگ موجب میشود این میدان مثل نقشجهان اصفهان مورد توجه گردشگران قرار گیرد، نیاز است که بلافاصله برنامههایی که برای آیندۀ گردشگری کرمان لااقل تا 10 سال بعد وجود دارد و سناریوهایی که رونق گردشگری را در این بازۀ زمانی تایید میکند با افکار عمومی درمیان گذاشته شود. وقتی شهرداری مدعی است میدان ارگ به پاتوقی برای شهروندان تبدیل میشود و شهروندان هم پس از حضور و مکث در ارگ، برای خرید حتما به بازار میروند و به کسبوکار بازاریان رونق میدهند حتما مطالعات اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی در اختیار دارد که این پیشبینیها را تایید کرده است پس، این مطالعات و نتایج آن را در اختیار عموم قرار دهد. در این صورت، متخصصان و اهل فن هم با تکیه بر این اطلاعات و مطالعات میتوانند به این مناقشه ورود کنند و دربارۀ آن نظر بدهند بلکه گرهگشایی حاصل شود.
مقولۀ دیگری که شهرداری کرمان برای دلگرمی بازاریان مطرح میکند برگزاری رویدادهای فرهنگی و اجتماعی در میدان ارگ است. نمیخواهم عملکرد شهرداری کرمان در برگزاری رویدادها که نمونۀ متاخرش جشنوارۀ نان است را بهانۀ ارزیابی قرار دهم اما این را ضروری میبینم که شهرداری تقویم رویدادهایی که مدنظر دارد را در اختیار عموم مردم قرار دهد.
در کل، فکر میکنم در این مناقشهای که شکل گرفته، هرچه طرفین، به ویژه شهرداری مستدلتر و به پشتوانۀ مطالعات و برنامهریزی از طرحی که اجرا کرده دفاع کند گشودن این گره سهلتر خواهد شد. اگر هم چنین مطالعاتی ندارد که دریغا کرمان!
این نکته را هم بهعنوان خبرنگار گروه رسانهای فردایکرمان و استقامت که از پیشگامان ترویج رویکرد پیادهمداری در شهر کرمان است یادآوری کنم که ما کرمانیها بخش زیادی از زندگی و حیات بازار تاریخی شهر را مدیون کسبهای هستیم که چراغ حجرهها را روشن نگه داشتهاند. به رفتاری که کسبه با بازار داشتهاند انتقاداتی هم وجود دارد از جمله اینکه در برخی موارد، در مراقبت از این اثر ملی قصوری داشتهاند اما ماندن آنها و کوچ نکردنشان به پاساژها و مغازههای راستۀ خیابانها آنقدر مفید بوده که در شرایط کنونی، همه خود را نسبت به سرنوشت کسبوکارشان مسئول بدانیم و از شهرداری بخواهیم منافع همۀ شهروندان را در جریان پیادهراهسازی ارگ با هم ببیند.
نظر خود را بنویسید