پروین میرزاحسینی: هفدهمین دورۀ جایزه علمی افضلیپور، هفتمین دورۀ جایزه ادبی و هنری صبا و هفتمین دورۀ جایزه کارآفرین برتر استان کرمان، ششم آذرماه با حضور نماینده ولیفقیه در استان و امامجمعه کرمان، رئیس دانشگاه شهید باهنر و جمعی از اساتید و دانشجویان در تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد.
در این مراسم، دکتر اصغر خالدان و دکتر منصور صاحبالزمانی دو استاد پژوهشگر تربیتبدنی و علومورزشی بهعنوان دو برگزیدۀ ملی و استانی جایزه افضلیپور تجلیل شدند.
عباس اخوین استاد هنر خوشنویسی ایران و سیدعلی میرافضلی شاعر و پژوهشگر کرمانی برگزیدگان هفتمین دورۀ جایزه هنری و ادبی صبا برگزیدگان در بخش ملی و استانی بودند.
روانشاد مهدی آگاه کارآفرین نمونۀ استان نیز در هفتمین دورۀ جایزه کارآفرینی تجلیل شد که یکی از بستگان وی این جایزه را به نیابت از او دریافت کرد.
در بخش دانشجویی نیز چهار دانشجوی دورۀ دکتری، علی کشاورزی رشته علوم اقتصادی، حدیثه میرحسینی رشته نانو شیمی، احد ایزدی رشته مهندسی شیمی و نجمه رسولی رشته مدیریت منابع خاک در این مراسم معرفی و تجلیل شدند.
همچنین سارا قربانی دانشجوی رشته آمار و نگین غلامی دانشجوی شیمی بهعنوان برگزیدگان یازدهمین دورۀ جایزۀ دکتر علی افضلیپور (کارشناسی ورودی 99) معرفی شدند.
سجاد سعیدانژاد دانشجوی رشته اقتصاد، سجاد هاشمیان میمندی از علوم کامپیوتر و امیرحسین طاهرنژاد از دامپزشکی سه برگزیدۀ پنجمین دورۀ دانشجویان برتر علمی (کارشناسی ورودی 98) برای دریافت جایزه دکتر علی افضلیپور بودند.
در این مراسم، همچنین از حسین مولایی کارمند نمونه دانشگاه شهید باهنر به عنوان منتخب پنجمین دورۀ کارمند نمونه، تجلیل به عمل آمد.
جایزه افضلیپور با معیارهای سختگیرانۀ علمی اهدا میشود
به گزارش خبرنگار استقامت، رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان در مراسم هفدهمین دوره جایزه علمی افضلیپور گفت: «تقدیر از بزرگان عرصههای علم و هنر در جهان سابقۀ طولانی دارد و مردمان خردمند با پایهریزی اهدای جوایز، فرهنگ غنی و پرباری را در جهان ایجاد کردند تا به روند رشد علمی و توسعۀ زیرساختهای فردی و اجتماعی خود شتاب دهند».
حسین اکبریفرد با بیان اینکه امروزه بیش از ۳۹۰ جایزۀ معتبر علمی در سراسر جهان وجود دارد، افزود: «با این جوایز از مردان و زنان بزرگی که با تلاشهای خلاقانه و فعالیتهای نوآورانۀ خود، دانش و کیفیت زندگی بشر را ارتقا میدهند، تجلیل میشود».
وی یادآور شد: «جوایز علمی گرچه در آغاز تنها به رشتههای خاص داده میشد اما بهتدریج بر دایرل شمول این جوایز افزوده شد و امروزه کمتر رشتۀ علمی دانشگاهی یا هنری و ادبی را میتوان تصور کرد که موضوع مهم جوایز ملی یا جهانی نباشد».
اکبریفرد ادامه داد: «جوایزی مانند نوبل یا جایزه فیلدز که هر چهار سال یک بار به چهار ریاضیدان جوان در رشتۀ ریاضیات اهدا میشود و افتخار کشور ایران مریم میرزاخانی است که نخستین زن دانشمند جوانیست که موفق به دریافت این جایزه شد و یا جایزه جهانی مصطفی که هر دو سال یکبار به دانشمندان و پژوهشگران برتر جهان اسلام اهدا میشود».
وی با اشاره به جایگاه جایزه افضلیپور، گفت: «این جایزه که با معیارهای بسیار دقیق و سختگیرانۀ علمی در دانشگاه شهید باهنر کرمان اهدا میشود، یکی از جوایز بسیار معتبر علمی و از پرسابقهترین جوایز است».
اکبریفرد توضیح داد: «این جایزه توسط زندهیاد دکتر میرزایی اولین رئیس دانشگاه و دکتر مصطفوی از سال ۱۳۸۰ بنیان نهاده شد و هدف اصلی جایزه افضلیپور، تقدیر از مقام والای علم و هنر و ترویج و تشویق هرچه بیشتر علمآموزی، پژوهش و رشد تعالی علمی در دانشگاههای کشور بهخصوص در دانشگاه شهید باهنر کرمان است».
وی در پایان با اشاره به بانیان و همکاران جایزه افضلیپور و خیرین دانشگاه که طی یک سال گذشته چشم از جهان فرو بستند، محمدعلی میرزایی نخستین رئیس دانشگاه و بانی اصلی جایزه افضلیپور، دکتر ماهبانو تاتا مادر علم آمار ایران و خیّر دانشگاه شهید باهنر، مینو رجبینیا همسر مهندس محسن میرحیدر بنیانگذار جایزۀ معماری، پروفسور کاظم سعیدی استاد بازنشسته بخش شیمی و از خیّرین آموزش عالی، دکتر محمود مدبری شاهنامهپژوه و عضو هیئت علمی رشته ادبیات و دکتر هوشیار نوشین پدر علم سازههای فضاکار، خواهرزاده و مشاور زندهیاد افضلیپور یاد کرد.
فعالیت در زمینه فیزیولوژی، مدیریت و حرکات اصلاحی
دکتر کورش قهرمانتبریزی، رئیس دانشکده تربیتبدنی و علومورزشی دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز در این مراسم در معرفی پروفسور خالدان برگزیدۀ جایزه افضلیپور گفت: «آقای دکتر خالدان متولد سال ۱۳۱۳ شهر اصفهان هستند که مدرک دکترای خود را در سال ۱۳۵۸ از دانشگاه ایالتی میشیگان آمریکا دریافت کردند».
وی ادامه داد: «ایشان عضو هیئت علمی بازنشسته دانشگاه تهران با سابقۀ حدود ۴۵ سال تدریس در تعدادی از دانشگاههای معتبر کشور و جزو اولین متخصصان حوزۀ علومورزشی و زمینهساز رشد و توسعۀ این رشته و همینطور پرورش اساتید بهنام در کشور هستند».
قهرمانتبریزی با بیان اینکه دکتر خالدان، موسس و رئیس دانشکده تربیتبدنی و علومورزشی دانشگاه تهران است، افزود: «ایشان دارای سوابق بسیار زیادی در حوزۀ پژوهشی، آموزشی و اجرایی دارند که این خدمات شایسته منجر به کسب نشانهای معتبر علمی و همینطور تقدیرنامههای مختلف از سوی رؤسای جمهور وقت و دیگر مسئولان اجرایی کشور شده است».
وی با اشاره به عضویت و سرپرستی شاخۀ تربیتبدنی و علومورزشی در کشور توسط دکتر خالدان به مدت ۱۵ سال،بیان کرد: «ایشان تالیفات زیادی دارند، ازجمله کتاب فیزیولوژی ورزشی که در دو جلد توسط ایشان ترجمه شده و سالیان سال بهعنوان منبع درسی برای تمامی دورههای کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در اکثر دانشکدههای تربیت بدنی کشور تدریس شده است».
رئیس دانشکده تربیتبدنی و علومورزشی دانشگاه شهید باهنر کرمان خاطرنشان کرد: « جلد اول این کتاب در سال 69 برندۀ اولین دورۀ کتاب سال دانشگاه تهران شد و سپس در سالهای 1371 و 1389 جلد اول و دوم این کتاب برندۀ کتاب سال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد».
پیش از صحبتهای دکتر قهرمانتبریزی، کلیپی دربارۀ دانشکده تربیتبدنی و علومورزشی دانشگاه شهید باهنر کرمان که از قدیمیترین دانشکدههای کشور و سومین دانشکدۀ ایجادشدۀ تربیتبدنی کشور است پخش شد.
دانشکده تربیتبدنی و علومورزشی دانشگاه شهید باهنر کرمان سال 1363 با پذیرش 10 دانشجو در رشتۀ دبیری تربیتبدنی در مقطع کارشناسی فعالیت خود را آغاز کرد. در سال 1384 اولین دانشجویان خود را در مقطع کارشناسیارشد در گرایش فیزیولوژی ورزشی و در سال 1391 نیز اولین دانشجویان دکتری خود را در گرایش آسیبشناسی و حرکات اصلاحی جذب کرد.
در حال حاضر، دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی در سه بخش فیزیولوژی ورزشی، مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی و آسیبشناسی و بیومکانیک ورزشی مشغول به فعالیت و خدمترسانی است و در تمامی گرایشها در مقطع کارشناسی ارشد و در گرایشهای آسیبشناسی و حرکات اصلاحی و بیومکانیک ورزشی نیز در مقطع دکتری دانشجو میپذیرد.
حرکت و جنبش جزو لوازم زندگی انسان است
در ادامه، دکتر اصغر خالدان استاد برجسته تربیتبدنی کشور و برگزیدۀ جایزه ملی افضلیپور، طی سخنانی گفت: «همانگونه که آب مایۀ حیات است حرکت و جنبش مایۀ رشد بدنی و بخشهای مختلف بدن انسان است».
پدر علم فیزیولوژی ورزشی ایران افزود: «اهمیت حرکت برای انسان چیزی است که از دیرباز و از زمانی که انسانها پا به عرصۀ وجود گذاشتند، بوده است. انسانهای اولیه به خاطر تنازع بقا و زنده ماندن همواره از کوه بالا رفتن، دویدن، در دریاها شنا کردن و با حیوانات مبارزه کردن را انجام میدادند و حرکات جزو تنازع بقا برای انسانهای اولیه به شمار میرفته است».
برگزیدۀ هفدهمین دورۀ جایزه افضلیپور ادامه داد: «بعد از آنکه انسانها مقداری متمدنتر شدند، برای تنازع بقا ابزار به کار میبردند و بالاخره بعد از هزاران سال نهضت رنسانس پیش آمد، نهضتی که ناگهان انسانها را با علوم مختلف آشنا کرد و در همین زمانها بود که افراد مسئول رنسانس پی بردند، تندرستی و حرکت چقدر برای انسان لازم است».
وی بیان کرد: «زمانی که در دورۀ رنسانس دانستند که ورزش و حرکت باید جزو برنامههای زندگی قرار بگیرد، جاهایی را برای ورزش ابداع کردند و مراکزی را راه انداختند تا معلمین ورزش را تربیت کنند».
پدر علم فیزیولوژی ورزشی خاطرنشان کرد: «در ایران دانشسرای مقدماتی و عالی یکی از جاهایی بود که برای اولین بار برای تربیت معلمین ورزش به وجود آمد که من نیز فارغالتحصیل این مرکز بودم».
وی یادآور شد: «دو سال تربیتبدنی مقدماتی خواندم و سه سال بعد در سال ۱۳۵۰ لیسانس تربیتبدنی را اخذ کردم».
خالدان توضیح داد: «چند سال برای راهاندازی رشته دکترای تربیتبدنی به طول انجامید، زیرا کسانی که کتاب نوشته باشند و در این حوزه تحصیل کرده باشند وجود نداشت و من در این چند سال به دلیل اینکه اشتیاق زیادی برای مطالعه دربارۀ حرکت انسانی داشتم و دوست داشتم محسنات این حرکت را برای مردم بازگو کنم و منابعی نیز در دسترس نبود، یک لیسانس زبان انگلیسی گرفتم که بتوانم به منابع خارجی دسترسی پیدا کنم».
وی افزود: «پس از اخذ مدرک فوقلیسانس در رشتۀ علومتربیتی از دانشگاه تهران برای ادامه تحصیل به آمریکا رفتم و ۶ سال در دانشگاه میشیگان آمریکا درس تربیتبدنی خواندم».
برگزیدۀ هفدهمین دورۀ جایزه افضلیپور بیان کرد: «حرکت و جنبش جزو لوازم زندگی انسانهاست و بستگی به سن افراد دارد که تا چه اندازه بتوانند ورزش کنند».
وی گفت: «قبلا کشورها رشتۀ تربیتبدنی نداشتند و این رشته با اسامی دیگری مانند ورزش و تفریحات سالم نامیده میشد تا اینکه یونسکو نام تربیتبدنی را به تصویب رساند که همۀ کشورها بفهمند تربیتبدنی به چه معناست».
خالدان تاکید کرد: «بعضیها تربیتبدنی را به معنای تربیت بدن میدانند در حالی که تربیتبدنی یعنی تربیت از طریق بدن و به وسیله بدن».
دست به دست هم به فرزندان معنوی افضلیپور کمک کنیم
دکتر منصور صاحبالزمانی استاد تمام ورزشدرمانی، توانبخشی، آسیبشناسی ورزشی و حرکات اصلاحی که بهعنوان برگزیدۀ استانی هفدهمین دورۀ جایزه افضلیپور در این مراسم تجلیل شد نیز گفت: «زندهیاد افضلیپور، دانشجویان و کسانی که در دانشگاه شهید باهنر کرمان هستند را فرزندان معنوی خود میدانستند و یک نکته را همیشه تکرار میکردند که ما فارغالتحصیل پشت میزنشین نمیخواهیم».
وی خطاب به اساتید دانشگاه تاکید کرد: «بیایید دست به دست هم بدهیم و به فرزندان معنوی این بزرگواران (مهندس افضلیپور و بانو فاخره صبا) کمک کنیم تا مهارت بیاموزند و بتوانند در جامعه خدمات خود را به نحو احسن ارائه بدهند».
صاحبالزمانی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به خاطرهای از مهندس افضلیپور بیان کرد: «مهندس افضلیپور پس از اهدای هر آنچه که داشتند، تصمیم گرفتند یک اتوبوس برای دانشگاه بخرند، ایشان دستشان خالی بود ولی اعتبار بالایی داشتند بنابراین در جلسهای که در علومپزشکی با حضور چشمپزشکان برگزار شد، فرصت گرفتند و گفتند که اگر چشمهای من میارزد اینها را بخرید زیرا من باید ماشین برای دانشجوها بخرم و در آن نشست، هزینۀ چند ماشین جمع شد».
وی در ادامه با اشاره به حضور زندهیاد افضلیپور در کلاس ژیمناستیک و در جمع دانشجویان یادآور شد: «ایشان از هر فضایی برای ترغیب دانشگاهیان مخصوصاً کرمان استفاده میکردند».
پیام صوتی ژینا افضلیپور
گفتنی است، در ابتدای این مراسم پیام صوتی ژینا افضلیپور دختر دکتر علی افضلیپور و برادرزادۀ مهندس افضلیپور به مناسبت درگذشت دکتر هوشیار نوشین – خواهرزاده و مشاور مهندس افضلیپور در راهاندازی دانشگاه کرمان پخش شد.
او در این پیام با اشاره به شخصیت پروفسور نوشین، از اساتید و دانشجویان دانشگاه باهنر کرمان خواست تا برای پیشرفت دانشگاه که خانۀ آنهاست تلاش کنند و آرزو کرد روزی دانشگاه باهنر کرمان در ردۀ نخست دانشگاههای ایران قرار بگیرد.
در این مراسم، علیرضا هاشمینژاد، سیدعلی میرافضلی و مهدی ایرانیکرمانی نیز سخنرانی کردند که در خبرهای جداگانهای منتشر کردهایم.
طی مراسمی در دانشگاه شهید باهنر کرمان؛
برگزیدگان هفدهمین دورۀ جوایز افضلیپور تجلیل شدند
پروین میرزاحسینی: هفدهمین دورۀ جایزه علمی افضلیپور، هفتمین دورۀ جایزه ادبی و هنری صبا و هفتمین دورۀ جایزه کارآفرین برتر استان کرمان، ششم آذرماه با حضور نماینده ولیفقیه در استان و امامجمعه کرمان، رئیس دانشگاه شهید باهنر و جمعی از اساتید و دانشجویان در تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد.
در این مراسم، دکتر اصغر خالدان و دکتر منصور صاحبالزمانی دو استاد پژوهشگر تربیتبدنی و علومورزشی بهعنوان دو برگزیدۀ ملی و استانی جایزه افضلیپور تجلیل شدند.
عباس اخوین استاد هنر خوشنویسی ایران و سیدعلی میرافضلی شاعر و پژوهشگر کرمانی برگزیدگان هفتمین دورۀ جایزه هنری و ادبی صبا برگزیدگان در بخش ملی و استانی بودند.
روانشاد مهدی آگاه کارآفرین نمونۀ استان نیز در هفتمین دورۀ جایزه کارآفرینی تجلیل شد که یکی از بستگان وی این جایزه را به نیابت از او دریافت کرد.
در بخش دانشجویی نیز چهار دانشجوی دورۀ دکتری، علی کشاورزی رشته علوم اقتصادی، حدیثه میرحسینی رشته نانو شیمی، احد ایزدی رشته مهندسی شیمی و نجمه رسولی رشته مدیریت منابع خاک در این مراسم معرفی و تجلیل شدند.
همچنین سارا قربانی دانشجوی رشته آمار و نگین غلامی دانشجوی شیمی بهعنوان برگزیدگان یازدهمین دورۀ جایزۀ دکتر علی افضلیپور (کارشناسی ورودی 99) معرفی شدند.
سجاد سعیدانژاد دانشجوی رشته اقتصاد، سجاد هاشمیان میمندی از علوم کامپیوتر و امیرحسین طاهرنژاد از دامپزشکی سه برگزیدۀ پنجمین دورۀ دانشجویان برتر علمی (کارشناسی ورودی 98) برای دریافت جایزه دکتر علی افضلیپور بودند.
در این مراسم، همچنین از حسین مولایی کارمند نمونه دانشگاه شهید باهنر به عنوان منتخب پنجمین دورۀ کارمند نمونه، تجلیل به عمل آمد.
جایزه افضلیپور با معیارهای سختگیرانۀ علمی اهدا میشود
به گزارش خبرنگار استقامت، رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان در مراسم هفدهمین دوره جایزه علمی افضلیپور گفت: «تقدیر از بزرگان عرصههای علم و هنر در جهان سابقۀ طولانی دارد و مردمان خردمند با پایهریزی اهدای جوایز، فرهنگ غنی و پرباری را در جهان ایجاد کردند تا به روند رشد علمی و توسعۀ زیرساختهای فردی و اجتماعی خود شتاب دهند».
حسین اکبریفرد با بیان اینکه امروزه بیش از ۳۹۰ جایزۀ معتبر علمی در سراسر جهان وجود دارد، افزود: «با این جوایز از مردان و زنان بزرگی که با تلاشهای خلاقانه و فعالیتهای نوآورانۀ خود، دانش و کیفیت زندگی بشر را ارتقا میدهند، تجلیل میشود».
وی یادآور شد: «جوایز علمی گرچه در آغاز تنها به رشتههای خاص داده میشد اما بهتدریج بر دایرل شمول این جوایز افزوده شد و امروزه کمتر رشتۀ علمی دانشگاهی یا هنری و ادبی را میتوان تصور کرد که موضوع مهم جوایز ملی یا جهانی نباشد».
اکبریفرد ادامه داد: «جوایزی مانند نوبل یا جایزه فیلدز که هر چهار سال یک بار به چهار ریاضیدان جوان در رشتۀ ریاضیات اهدا میشود و افتخار کشور ایران مریم میرزاخانی است که نخستین زن دانشمند جوانیست که موفق به دریافت این جایزه شد و یا جایزه جهانی مصطفی که هر دو سال یکبار به دانشمندان و پژوهشگران برتر جهان اسلام اهدا میشود».
وی با اشاره به جایگاه جایزه افضلیپور، گفت: «این جایزه که با معیارهای بسیار دقیق و سختگیرانۀ علمی در دانشگاه شهید باهنر کرمان اهدا میشود، یکی از جوایز بسیار معتبر علمی و از پرسابقهترین جوایز است».
اکبریفرد توضیح داد: «این جایزه توسط زندهیاد دکتر میرزایی اولین رئیس دانشگاه و دکتر مصطفوی از سال ۱۳۸۰ بنیان نهاده شد و هدف اصلی جایزه افضلیپور، تقدیر از مقام والای علم و هنر و ترویج و تشویق هرچه بیشتر علمآموزی، پژوهش و رشد تعالی علمی در دانشگاههای کشور بهخصوص در دانشگاه شهید باهنر کرمان است».
وی در پایان با اشاره به بانیان و همکاران جایزه افضلیپور و خیرین دانشگاه که طی یک سال گذشته چشم از جهان فرو بستند، محمدعلی میرزایی نخستین رئیس دانشگاه و بانی اصلی جایزه افضلیپور، دکتر ماهبانو تاتا مادر علم آمار ایران و خیّر دانشگاه شهید باهنر، مینو رجبینیا همسر مهندس محسن میرحیدر بنیانگذار جایزۀ معماری، پروفسور کاظم سعیدی استاد بازنشسته بخش شیمی و از خیّرین آموزش عالی، دکتر محمود مدبری شاهنامهپژوه و عضو هیئت علمی رشته ادبیات و دکتر هوشیار نوشین پدر علم سازههای فضاکار، خواهرزاده و مشاور زندهیاد افضلیپور یاد کرد.
فعالیت در زمینه فیزیولوژی، مدیریت و حرکات اصلاحی
دکتر کورش قهرمانتبریزی، رئیس دانشکده تربیتبدنی و علومورزشی دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز در این مراسم در معرفی پروفسور خالدان برگزیدۀ جایزه افضلیپور گفت: «آقای دکتر خالدان متولد سال ۱۳۱۳ شهر اصفهان هستند که مدرک دکترای خود را در سال ۱۳۵۸ از دانشگاه ایالتی میشیگان آمریکا دریافت کردند».
وی ادامه داد: «ایشان عضو هیئت علمی بازنشسته دانشگاه تهران با سابقۀ حدود ۴۵ سال تدریس در تعدادی از دانشگاههای معتبر کشور و جزو اولین متخصصان حوزۀ علومورزشی و زمینهساز رشد و توسعۀ این رشته و همینطور پرورش اساتید بهنام در کشور هستند».
قهرمانتبریزی با بیان اینکه دکتر خالدان، موسس و رئیس دانشکده تربیتبدنی و علومورزشی دانشگاه تهران است، افزود: «ایشان دارای سوابق بسیار زیادی در حوزۀ پژوهشی، آموزشی و اجرایی دارند که این خدمات شایسته منجر به کسب نشانهای معتبر علمی و همینطور تقدیرنامههای مختلف از سوی رؤسای جمهور وقت و دیگر مسئولان اجرایی کشور شده است».
وی با اشاره به عضویت و سرپرستی شاخۀ تربیتبدنی و علومورزشی در کشور توسط دکتر خالدان به مدت ۱۵ سال،بیان کرد: «ایشان تالیفات زیادی دارند، ازجمله کتاب فیزیولوژی ورزشی که در دو جلد توسط ایشان ترجمه شده و سالیان سال بهعنوان منبع درسی برای تمامی دورههای کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در اکثر دانشکدههای تربیت بدنی کشور تدریس شده است».
رئیس دانشکده تربیتبدنی و علومورزشی دانشگاه شهید باهنر کرمان خاطرنشان کرد: « جلد اول این کتاب در سال 69 برندۀ اولین دورۀ کتاب سال دانشگاه تهران شد و سپس در سالهای 1371 و 1389 جلد اول و دوم این کتاب برندۀ کتاب سال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد».
پیش از صحبتهای دکتر قهرمانتبریزی، کلیپی دربارۀ دانشکده تربیتبدنی و علومورزشی دانشگاه شهید باهنر کرمان که از قدیمیترین دانشکدههای کشور و سومین دانشکدۀ ایجادشدۀ تربیتبدنی کشور است پخش شد.
دانشکده تربیتبدنی و علومورزشی دانشگاه شهید باهنر کرمان سال 1363 با پذیرش 10 دانشجو در رشتۀ دبیری تربیتبدنی در مقطع کارشناسی فعالیت خود را آغاز کرد. در سال 1384 اولین دانشجویان خود را در مقطع کارشناسیارشد در گرایش فیزیولوژی ورزشی و در سال 1391 نیز اولین دانشجویان دکتری خود را در گرایش آسیبشناسی و حرکات اصلاحی جذب کرد.
در حال حاضر، دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی در سه بخش فیزیولوژی ورزشی، مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی و آسیبشناسی و بیومکانیک ورزشی مشغول به فعالیت و خدمترسانی است و در تمامی گرایشها در مقطع کارشناسی ارشد و در گرایشهای آسیبشناسی و حرکات اصلاحی و بیومکانیک ورزشی نیز در مقطع دکتری دانشجو میپذیرد.
حرکت و جنبش جزو لوازم زندگی انسان است
در ادامه، دکتر اصغر خالدان استاد برجسته تربیتبدنی کشور و برگزیدۀ جایزه ملی افضلیپور، طی سخنانی گفت: «همانگونه که آب مایۀ حیات است حرکت و جنبش مایۀ رشد بدنی و بخشهای مختلف بدن انسان است».
پدر علم فیزیولوژی ورزشی ایران افزود: «اهمیت حرکت برای انسان چیزی است که از دیرباز و از زمانی که انسانها پا به عرصۀ وجود گذاشتند، بوده است. انسانهای اولیه به خاطر تنازع بقا و زنده ماندن همواره از کوه بالا رفتن، دویدن، در دریاها شنا کردن و با حیوانات مبارزه کردن را انجام میدادند و حرکات جزو تنازع بقا برای انسانهای اولیه به شمار میرفته است».
برگزیدۀ هفدهمین دورۀ جایزه افضلیپور ادامه داد: «بعد از آنکه انسانها مقداری متمدنتر شدند، برای تنازع بقا ابزار به کار میبردند و بالاخره بعد از هزاران سال نهضت رنسانس پیش آمد، نهضتی که ناگهان انسانها را با علوم مختلف آشنا کرد و در همین زمانها بود که افراد مسئول رنسانس پی بردند، تندرستی و حرکت چقدر برای انسان لازم است».
وی بیان کرد: «زمانی که در دورۀ رنسانس دانستند که ورزش و حرکت باید جزو برنامههای زندگی قرار بگیرد، جاهایی را برای ورزش ابداع کردند و مراکزی را راه انداختند تا معلمین ورزش را تربیت کنند».
پدر علم فیزیولوژی ورزشی خاطرنشان کرد: «در ایران دانشسرای مقدماتی و عالی یکی از جاهایی بود که برای اولین بار برای تربیت معلمین ورزش به وجود آمد که من نیز فارغالتحصیل این مرکز بودم».
وی یادآور شد: «دو سال تربیتبدنی مقدماتی خواندم و سه سال بعد در سال ۱۳۵۰ لیسانس تربیتبدنی را اخذ کردم».
خالدان توضیح داد: «چند سال برای راهاندازی رشته دکترای تربیتبدنی به طول انجامید، زیرا کسانی که کتاب نوشته باشند و در این حوزه تحصیل کرده باشند وجود نداشت و من در این چند سال به دلیل اینکه اشتیاق زیادی برای مطالعه دربارۀ حرکت انسانی داشتم و دوست داشتم محسنات این حرکت را برای مردم بازگو کنم و منابعی نیز در دسترس نبود، یک لیسانس زبان انگلیسی گرفتم که بتوانم به منابع خارجی دسترسی پیدا کنم».
وی افزود: «پس از اخذ مدرک فوقلیسانس در رشتۀ علومتربیتی از دانشگاه تهران برای ادامه تحصیل به آمریکا رفتم و ۶ سال در دانشگاه میشیگان آمریکا درس تربیتبدنی خواندم».
برگزیدۀ هفدهمین دورۀ جایزه افضلیپور بیان کرد: «حرکت و جنبش جزو لوازم زندگی انسانهاست و بستگی به سن افراد دارد که تا چه اندازه بتوانند ورزش کنند».
وی گفت: «قبلا کشورها رشتۀ تربیتبدنی نداشتند و این رشته با اسامی دیگری مانند ورزش و تفریحات سالم نامیده میشد تا اینکه یونسکو نام تربیتبدنی را به تصویب رساند که همۀ کشورها بفهمند تربیتبدنی به چه معناست».
خالدان تاکید کرد: «بعضیها تربیتبدنی را به معنای تربیت بدن میدانند در حالی که تربیتبدنی یعنی تربیت از طریق بدن و به وسیله بدن».
دست به دست هم به فرزندان معنوی افضلیپور کمک کنیم
دکتر منصور صاحبالزمانی استاد تمام ورزشدرمانی، توانبخشی، آسیبشناسی ورزشی و حرکات اصلاحی که بهعنوان برگزیدۀ استانی هفدهمین دورۀ جایزه افضلیپور در این مراسم تجلیل شد نیز گفت: «زندهیاد افضلیپور، دانشجویان و کسانی که در دانشگاه شهید باهنر کرمان هستند را فرزندان معنوی خود میدانستند و یک نکته را همیشه تکرار میکردند که ما فارغالتحصیل پشت میزنشین نمیخواهیم».
وی خطاب به اساتید دانشگاه تاکید کرد: «بیایید دست به دست هم بدهیم و به فرزندان معنوی این بزرگواران (مهندس افضلیپور و بانو فاخره صبا) کمک کنیم تا مهارت بیاموزند و بتوانند در جامعه خدمات خود را به نحو احسن ارائه بدهند».
صاحبالزمانی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به خاطرهای از مهندس افضلیپور بیان کرد: «مهندس افضلیپور پس از اهدای هر آنچه که داشتند، تصمیم گرفتند یک اتوبوس برای دانشگاه بخرند، ایشان دستشان خالی بود ولی اعتبار بالایی داشتند بنابراین در جلسهای که در علومپزشکی با حضور چشمپزشکان برگزار شد، فرصت گرفتند و گفتند که اگر چشمهای من میارزد اینها را بخرید زیرا من باید ماشین برای دانشجوها بخرم و در آن نشست، هزینۀ چند ماشین جمع شد».
وی در ادامه با اشاره به حضور زندهیاد افضلیپور در کلاس ژیمناستیک و در جمع دانشجویان یادآور شد: «ایشان از هر فضایی برای ترغیب دانشگاهیان مخصوصاً کرمان استفاده میکردند».
پیام صوتی ژینا افضلیپور
گفتنی است، در ابتدای این مراسم پیام صوتی ژینا افضلیپور دختر دکتر علی افضلیپور و برادرزادۀ مهندس افضلیپور به مناسبت درگذشت دکتر هوشیار نوشین – خواهرزاده و مشاور مهندس افضلیپور در راهاندازی دانشگاه کرمان پخش شد.
او در این پیام با اشاره به شخصیت پروفسور نوشین، از اساتید و دانشجویان دانشگاه باهنر کرمان خواست تا برای پیشرفت دانشگاه که خانۀ آنهاست تلاش کنند و آرزو کرد روزی دانشگاه باهنر کرمان در ردۀ نخست دانشگاههای ایران قرار بگیرد.
در این مراسم، علیرضا هاشمینژاد، سیدعلی میرافضلی و مهدی ایرانیکرمانی نیز سخنرانی کردند که در خبرهای جداگانهای منتشر کردهایم.
نظر خود را بنویسید