اسما پورزنگیآبادی
پس از آنکه شهردار کرمان اعلام کرد قصد ساماندهی ترافیکی میدان کوثر را دارند، توجه شهروندان بیش از همیشه به درختکاری میانۀ این میدان جلب شد. صحبت از درختانی شاداب و سرحال در منطقهای از شهر است که بنا به گفتۀ مسئولان با کمبود سرانۀ فضای سبز مواجه است.
آنطور که سیدمحمد موسوی ـ عضو شورای شهر و شورای ترافیک استان کرمان به فردایکرمان گفته فصل جابهجایی درختان یعنی زمستان که برسد، شهرداری میتواند طرح حذف میدان کوثر را برای بازگشایی بخشی از مسیر بلوار 45 متری اجرا کند.
محمدعلی ثقهالاسلامی ـ کارشناس فضایسبز و کسی که 50 سال پیش درختان نارون را در بلوار جمهوری شهر کرمان کاشته و پارک نشاط هم در دوران مسئولیت او در شهرداری کرمان ساخته شده است اما به فردایکرمان میگوید که درختان میدان کوثر اگر جابهجا شوند هیچ چیزی از آنها باقی نمیماند.
او با تشریح فرایند اصولی برای جابهجایی درختان اظهار میکند: «بیشترِ درختانی که در این میدان کاشته شده از نوع کاج هستند که همه هم سن بالا دارند. درخت کاج نباید جابهجا شود و بهندرت پیش میآید که بعد از جابهجایی زنده بماند. برای جابهجایی باید سر آن را زد و اگر سر این کاجها زده شود از بین میروند و چیزی از آن نمیماند».
این کارشناس فضای سبز با بیان اینکه در میدان کوثر یک جنگل مصنوعی بسیار زیبا و بسیار ارزشمند شکل گرفته است، میافزاید: «به خدا حیف است این درختان را از بین ببرند. در شهر کرمان با این شرایط آب و هوایی، ارزش یک درخت شاید به اندازۀ جان یک انسان باشد و باید از آن با نهایت دقت مراقبت کرد».
او که روز شنبه 28 مهرماه از میدان کوثر بازدید کرده است، میگوید: «تقریبا میتوان گفت که در این میدان غیر از کاج درخت دیگری نیست. گونۀ غالب کاج است و چقدر این کاجهای مخروطی زیبا بالا رفتهاند. آدم چطور دلش میآید خشک شدن این درختها را ببیند؟».
او با تاکید بر اینجا در میدان کوثر یک جنگل مصنوعی زیبا داریم، ادامه میدهد: «شاید 90 درصد این درختان از زمین آب میگیرند چون ریشه دواندهاند. احتمالا به همین دلیل هم شاداب هستند. نیاز به آبیاری ندارند. شهرداری اگر ماهی یکبار به این درختها آب بدهد کفایت میکند».
ثقهالاسلامی که در حوزۀ فضای سبز شهرداری تهران هم فعالیت داشته و در پایتخت هم پارکسازی کرده است، ادامه میدهد: «در حاشیۀ مرزی میدان تعدادی درخت شمشاد هست که شاید آن را بتوان با موفقیت جابهجا کرد ولی درختان کاج را حیف است که دست بزنند».
بنا به گفتۀ وی، فرایند اصولی جابهجایی درخت به این صورت است که باید در فصل زمستان که درخت خواب است، سرشاخهها را بریده و درخت را سبک کنند. بعد اطراف ریشه را خالی کرده و ریشههای رونده را هرس کنند. پس از این، درخت را با احتیاط از خاک خارج کرده و در گونیای که داخل آن خاک است قرار بدهند و سپس آن را با روشی اصولی در جایی مناسب به زمین برگردانند.
این کارشناس فضای سبز میگوید که جابهجایی درختانی مثل نارون و چنار مرسومتر است. کاج اما بهندرت بعد از جابهجایی سبز میماند.
نظر خود را بنویسید