پروینمیرزاحسینی
شمارش معکوس برای بازگشایی مدارس آغاز شده و دانشآموزان کمتر از یک هفتۀ دیگر راهی مدرسه میشوند، اما گرانی لوازمالتحریر و قیمت بالای کالاهای مورد نیاز دانشآموزان سبب شده بازار رونق چندانی نداشته باشد.
پدر و مادرها با نگرانی وارد فروشگاهها میشوند و سعی میکنند تا به خرید چند دفتر، مداد و خودکار بسنده کنند و گاهی نیز در این شرایط اقتصادی، توان خرید وسایل مورد نیاز فرزندانشان را ندارند و با دست خالی فروشگاه را ترک میکنند.
هرچند به گفتۀ رئیس اتحادیه صنف کتاب و لوازمالتحریر کرمان، قیمت دفترها تنها 5 تا 10 درصد و سایر اقلام 20 تا 30 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته اما کاهش قدرت خرید و گرانی لوازمالتحریر سبب شده میزان و تعداد خریدها کاهش پیدا کند.
علی صداقتنیا با اشاره به قیمت برخی اقلام لوازمالتحریر گفت که خرید لوازمالتحریر باکیفیت، معمولی و حتی با صرفهجویی، برای یک دانشآموز دبستانی حدود یکونیم تا 2 میلیون تومان برای خانوادهها هزینه دارد و اگر قرار باشد وسایل فانتزی خریده شود، این هزینه به 3.5 تا 4 میلیون تومان هم میرسد.
80 درصد لوازمالتحریر تولید داخل است
وی 25 شهریورماه در گفتوگو با خبرنگار فردایکرمان افزود: «الان اغلب خانوادههایی که برای خرید لوازمالتحریر به فروشگاهها مراجعه میکنند به دلیل مشکلات اقتصادی که دارند به گرانی لوازمالتحریر معترض هستند».
صداقتنیا ادامه داد: «متاسفانه خانوادههای کمدرآمد گاهی از خرید مورد نیاز خود منصرف میشوند که بسیار ناراحتکننده است و به نظر میرسد دولت محترم و موسسات خیریه باید برای تامین نیاز این قشر از جامعه فکر اساسی بیندیشند».
وی در ادامه خاطرنشان کرد: «پیش از این بیش از 80 درصد لوازمالتحریر مورد نیاز کشور وارداتی بود اما در چند سال اخیر با دستور و رهنمودهای مقام معظم رهبری 80 درصد لوازمالتحریر مورد نیاز در داخل تولید میشود که از کیفیت خوبی نیز برخوردار هستند و فقط 20 درصد کالاها به دلیل مقرون بهصرفه نبودن تولید آنها و یا نبود تکنولوژی آنها در داخل، از طریق قانونی وارد میشوند».
رئیس اتحادیه صنف کتاب و لوازمالتحریر کرمان با بیان اینکه اکثر اقلام مورد نیاز دانشآموزان برای شروع سال تحصیلی به وفور و با کیفیت در بازار موجود است، یادآور شد: «در حال حاضر با توجه به کیفیت بالای کالای تولیدی کشور بین 35 تا 38 درصد به کشورهای همجوار صادر میشود و ایران از یک کشور واردکننده به صادرکننده تبدیل شده است».
افزایش 10 درصدی قیمت دفتر
وی اضافه کرد: «افزایش قیمت لوازمالتحریر نسبت به سایر کالاها بسیار کمتر بوده است، بهعنوان مثال قیمت دفاتر نسبت به سال گذشته بین 5 تا 10 درصد افزایش داشته زیرا بخش مهمی از کاغذ روزنامهها که قبلا از خارج وارد میشد الان با تولید داخلی تامین میشود و دیگر اقلام تحریر نیز بین 20 تا حداکثر 30 درصد افزایش داشتند».
وی با اشاره به گران بودن کالاهای لوازمالتحریر توضیح داد: «گرانی با گرانفروشی متفاوت است. گران بودن اقلام لوازمالتحریر به دلیل گرانی مواد اولیۀ محصولات پتروشیمی، قطعی برق کارخانههای تولیدی در ماههای قبل، کاهش ارزش پول ملی، نرخ ارز و دهها مقولۀ دیگر است».
صداقتنیا افزود: «قیمت کالا با توجه به درآمدی که قشری زیادی از مردم دارند، بالاست و تهیۀ لوازمالتحریر سخت شده است».
وی با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم، گفت: «بهعنوان مثال در سالهای گذشته مردم مداد را بهصورت بستهای خرید میکردند اما الان خریدها را بهصورت تکدانه انجام میدهند و بابت تراکنش مالی هر کدام از این خریدها 120 تومان به حساب بانکها واریز میشود، در حالیکه میتوان از همین منابع درآمدی، برای کمک به خانوادههای کمدرآمد استفاده کرد».
رئیس اتحادیه صنف کتاب و لوازمالتحریر کرمان ادامه داد: «سود فروشندگان لوازمالتحریر بسیار ناچیز است و بر اساس نرخی که اتحادیهها و سازمانهای ذیربط تعیین کردند سود 15 تا 25 درصد را روی کالا لحاظ میکنند و هرچقدر هم که تخفیف بدهند کمک چندانی به قیمت کنونی در بازار نمیکند زیرا اصل کالا گران است».
هزینۀ 1.5 تا 2 میلیون تومانی هر دانشآموز
وی دربارۀ هزینۀ خرید لوازمالتحریر برای هر دانشآموز دبستانی، بیان کرد: «خانوادهها برای تهیۀ لوازمالتحریر باکیفیت برای هر دانشآموز حداقل و با صرفهجویی، باید یکونیم تا 2 میلیون تومان هزینه کنند و اگر بخواهند وسایل فانتزی خریداری کنند قطعا این هزینه به بالای 3.5 تا 4 میلیون تومان میرسد».
موازیکاری در پیک فروش لوازمالتحریر
رئیس اتحادیه صنف کتاب و لوازمالتحریر کرمان در ادامه با اشاره به برپایی نمایشگاههای عرضۀ کالای مدرسه در آستانۀ بازگشایی مدارس، اظهار کرد: «همکاران ما در اوایل سال کالای خود را تهیه میکنند تا در طول سال بهصورت مستمر و مداوم لوازم مورد نیاز دانشآموزان را تامین کنند اما متاسفانه درست در آستانۀ بازگشایی مدارس که پیک کاری ما است، دستگاههایی که بیارتباط با این حوزه هستند و یا بعضی نیز وابسته به دولت هستند از روی نیت خیر میخواهند به کمک ما بیایند اما کار آنها دقیقا دخالت در حوزۀ کاری ما و واحدهای صنفی است».
وی ادامه داد: «این گروه تحت عناوین مختلفی مانند نمایشگاههای فصلی، نمایشگاه مشاغل خانگی یا حمایت از معلولین، در گوشۀ پارکها یا حاشیۀ مصلاها و سایر جاها لوازمالتحریر بسیار بیکیفیت و حتی گرانتر از مغازهها و فروشگاهها را عرضه میکنند».
صداقتنیا افزود: «ما همیشه با این دستگاهها مشکل داشتیم و اعلام کردیم با توجه به رقابتی که بین کارخانهها وجود دارد، گرانفروشی مفهومی ندارد و با توجه به اینکه سلیقۀ دانشآموز هر سال تغییر میکند، کسی لوازمالتحریر را برای سال آینده انبار نمیکند و بایستی به هر شکل کالای خود را در این فصل بفروشد بنابراین دلیلی نمیبیند که کالا را گرانتر عرضه کند زیرا جنس در مغازه میماند و سال آینده یا اصلا به فروش نمیرسد و یا باید نصف قیمت آن را بفروشد».
وی خواستار توجه و حمایت دستگاهها از صنف لوازمالتحریر شد گفت: «فعالان این صنف با توجه به علاقهای که به حوزۀ فرهنگ دارند در این رسته مشغول فعالیت هستند و سود ناچیزی دارند، درست نیست در مهرماه که زمان فروش و پیک کاری فروشندگان لوازمالتحریر است، با آنها رقابت شود و به کسبوکارها آنها ضربه بزنند».
صداقتنیا همچنین از طرح جدیدی برای قدردانی از فروشندگان منصف خبر داد و بیان کرد: «همواره نظارتهایی از طریق سازمان صمت، اتحادیه، اتاق اصناف و سازمان تعزیرات انجام میشود اما پیشنهاد دادیم بهجای مچگیری اینبار به افراد منصف سر بزنیم و آنها را تشویق کنیم که در حال انجام است».
نظر خود را بنویسید