گروه اقتصاد: رئیس اسبق اتاق ایران با تاکید بر اینکه باید شرایط و فضای مناسب برای سرمایهگذاری خارجی در کشور فراهم شود گفت که بخش خصوصی تمام و کمال پای کار جذب سرمایهگذاری خارجی است.
محسن جلالپور17 شهریورماه در اولین رویداد جانبی کرمان آیدکس 2024 با عنوان سرمایهگذاری خارجی، با اشاره به دورههای موفق اقتصاد ایران تاکید کرد که هرگاه به بخش خصوصی اعتماد شده و امکانات در اختیار آنها قرار گرفته، رشد و فعالیت اقتصادی نیز افزایش پیدا کرده است.
به گزارش استقامت، وی در این نشست کارشناسی بیان کرد: «اگر موضوع سرمایهگذاری خارجی را در سه دهۀ ۷۰، ۸۰ و ۹۰ بررسی کنیم تا بدانیم چقدر و چه زمانی توانستهایم موفق باشیم، متوجه میشویم در دهۀ ۷۰ زمانی که مرحوم هاشمیرفسنجانی موضوع اقتصاد رقابتی و آزاد را مطرح کردند و این مساله مطرح بود که به اقتصاد بخش خصوصی برگردیم، در سالهای اول هم رشد و شرایط خوبی داشتیم، هم جذب سرمایه صورت گرفت و هم شاهد حضور بسیاری از سرمایهگذاران خارجی در کشور بودیم و کارهای بزرگی هم انجام شد».
جلالپور ادامه داد: «اما بعد از آنکه قرار شد قیمتگذاری را روی همۀ کالاها و ارز انجام دهیم و از مسیری که در آن قرار داشتیم برگشتیم، یک عقبگرد در اقتصاد کشور رخ داد».
وی خاطرنشان کرد: «در دهۀ ۸۰ و دورۀ دوم دولت اصلاحات، زمانی که یک ثبات اقتصادی فراهم بود و ارتباط خارجی وجود داشت، توانستیم رشد خوبی داشته باشیم و موفقترین دوره در انجام برنامهها همان دوره بود».
رئیس اسبق اتاق ایران افزود: «پس از آن دوره و بعد از آنکه در شرایط بد روابط بینالمللی و تحریمها و شرایطی که بعد از ایجاد تحریمها به وجود آمد قرار گرفتیم عملاً شاهد یک عقبگرد هستیم».
وی با اشاره به شرایط اقتصادی در دهۀ ۹۰ توضیح داد: «تا سالهای قبل از برجام، کشور رشد اقتصادی منفی داشت اما در دورۀ برجام یعنی از اواخر تیرماه (سال ۹۴) که برجام نهایی شد و در دیماه اجرایی شد، تا اواسط سال ۹۵ یکباره شاهد یک حرکت جهشی در رشد اقتصادی و حضور سرمایهگذاران و هیئتهای خارجی بودیم و اتفاقات مثبتی رخ داد».
این کارشناس و فعال اقتصادی با بیان اینکه دورۀ برجام دورۀ طلایی اقتصادی در سالهای اخیر قلمداد میشود، یادآور شد: «طی آن سالها همه چیز مهیا بود، ۲۰۰ هیئت خارجی به ایران آمدند و اتاق ایران ۱۴ سفر خارجی داشت و همه چیز به این سمت پیش میرفت که ما جذب سرمایهگذاری خوبی را داشته باشیم».
وی ادامه داد: «در سفر ریاست محترم جمهور (روحانی) به ایتالیا و فرانسه مجموعاً ۲۰۰ میلیارد دلار قرارداد خارجی امضا شد که لازمۀ این سرمایهگذاریها فضای مناسب و پشتیبانی و حمایت از فضای کسبوکار بود».
جلالپور بیان کرد: «در آن دوران اتفاقاتی را شاهد بودیم که باعث شد همۀ این تمهیدات به عقب برگشت کند و دیگر هیچ برداشت و استفادهای از برجام نکردیم».
وی افزود: «از وقتی که ما از دیوار سفارت عربستان بالا رفتیم، از وقتی که موشک فرستادیم و روی آن نوشتیم که اسرائیل باید نابود شود و از وقتی که در کشور فضایی به وجود آمد که زمینۀ بستر انجام کار و حضور سرمایهگذار کمرنگ شد، سرمایهگذار خارجی پالس را دریافت کرد و متوجه شد که در ایران شرایط مناسبی برای حضور وجود ندارد».
رئیس اسبق اتاق ایران تاکید کرد: «سرمایهگذارانی که برای حضور در ایران اعلام آمادگی کرده بودند هم از کشورهای اروپایی بودند و هم از کشورهای آسیایی، ما با همه ارتباط برقرار کرده بودیم و فقط کشورهای اروپایی نبودند».
وی با اشاره به زمان فعالیت خود در اتاق ایران، یادآور شد: «در آن زمان من بیش از ۴۵۰۰ سرمایهگذار خارجی را ملاقات کردم و با آنها جلسه گذاشتم. همۀ آنها علاقهمند به سرمایهگذاری در ایران بودند و ایران را بستر مناسبی برای هاب شدن در منطقه میدانستند».
جلالپور خاطرنشان کرد: «ما به سرمایهگذاران خارجی این اطمینان را میدادیم که ما یک کشور بسیار مستقل، مستحکم و توانمند هستیم که میتوانیم ۴۰۰ میلیون نفر در اطراف کشور خود را پوشش بدهیم و آنها هم این را میپذیرفتند».
وی گفت: «بخش خصوصی تمام و کمال پای کار است و واقعاً همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند اگر کار به بخش خصوصی واگذار شود ۸ درصد رشد اقتصادی و حتی ۱۲ درصد نیز حاصل میشود همانطور که قبل از انقلاب هم این را ثابت کردیم».
رئیس اسبق اتاق ایران افزود: «تنها دلیل موفقیت کسانی که انقلابی را در اقتصاد ایران ایجاد کردند این بود که به بخش خصوصی اعتماد کردند و امکانات را در اختیار آنها گذاشتند، در نتیجه روزبهروز هم رشد اقتصادی و هم فعالیت اقتصادی بیشتر شد».
نظر خود را بنویسید