پروین میرزاحسینی
مدیرکل بهزیستی استان کرمان با بیان اینکه مراکز ماده ۱۶ مراکز کنترل کاهش آسیب هستند، گفت: «سازمان بهزیستی برای معتادانی که به مراکز ماده ۱۶ میروند هزینه سنگینی میپردازد اما ۱۷ دستگاه آنجا دخیل هستند و باید با بهزیستی همکاری کنند تا خروج موفقی صورت گیرد یا ورودی کاهش یابد».
علیرضا وحیدزاده 13 مردادماه در نشست خبری خاطرنشان کرد: «این سازمانها عموما دستگاههای اجرایی هستند و اخیرا با ورود آقای دادستان، ملزم شدهاند که با بهزیستی همکاری داشته باشند و در حال حاضر شهرداری در حال کار با ما است».
وی با تاکید بر اینکه پروژۀ ماده ۱۶ هزینۀ سنگینی به بهزیستی تحمیل میکند، ادامه داد: «در حالحاضر نزدیک به ۹ میلیارد تومان به موسساتی که این مراکز را کنترل و مدیریت میکنند، بدهکار هستیم و بخشی از این بدهکاری باید توسط دستگاههایی که در این زمینه با بهزیستی همکاری داشته باشند، پرداخت شود که متاسفانه این اتفاق نیفتاده است».
به گزارش خبرنگار استقامت، وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: «افرادی که در این مراکز پذیرش میشوند عموما توسط شهرداری و نیروی انتظامی جمعآوری میشوند و با دستور قضایی بهصورت اجباری به بهزیستی تحویل داده میشوند و آنها باید دو تا سه ماه در این مرکز نگهداری شوند تا کارهای درمانی روی آنها انجام شود و بهبود پیدا کنند».
وحیدزاده با بیان اینکه بارها انتقاد شده که چرا این افراد بعد از مدتی رها میشوند، توضیح داد: «بعد از گذشت سه ماه که بودن در این مرکز اجباری است، ممکن است فرد دیگر نخواهد در آن مرکز بماند و برای ادامۀ درمان همکاری کند. به همین دلیل از اواخر سال گذشته ۱۶ مددکار در دو تیم، برای مدیریت موارد کنار ماده ۱۶ قرار گرفتند».
وی ادامه داد: «در حالحاضر به جز مرکز کرامت سپاه سه مرکز ماده ۱۶ آقایان در استان فعال است، یک مرکز در سیرجان با ظرفیت 200 نفر، یک مرکز در کرمان با ظرفیت 150 نفر و یک مرکز در بم با ظرفیت 100 نفر که هر کدام بالای دو برابر ظرفیت پذیرش دارند».
وحیدزاده گفت: «ماده ۱۶ بانوان هم فعال بود که به مرکز غربالگری تبدیل شد. با شهرداری محترم وارد یک رابطۀ کاری شدیم، یک ساختمان در انتهای خیابان شهدای خانوک داشتیم که شهرداری آن را برای گرمخانه آماده میکند و بخشی از آن را هم ما بهعنوان ماده 16 بانوان در یکماه آینده فعال خواهیم کرد».
وی اظهار کرد: «یک معتاد متجاهر که همۀ مواد مخدر را تجربه کرده است، ظرف ۳ ماه نمیتواند پاک شود و چنین انتظاری هم وجود ندارد. این فرد در مرکز ماده ۱۶ دورۀ سمزدایی را سپری میکند و بعد باید وارد چرخۀ درمان شود اما بعد از ماده ۱۶ بعضی از آنها با گروههای مدیریت مورد هماهنگ میکنند و کار این گروه آن است که ظرفیتهای شغلی را جستجو کنند و کار تسهیلگری را برای بازاجتماعی شدن افراد بهبودیافته انجام دهند».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان افزود: «در کنار آن، دو مرکز خانه بینراهی نیز وجود دارد که اگر افراد بهبودیافته جایی برای سکونت و غذا نداشته باشند میتوانند از ظرفیت آنجا استفاده کنند».
اکثر کودکان کار و خیابان از اتباع هستند
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وجود کودکان کار و خیابانی خاطرنشان کرد: «بر اساس آخرین آماری که ما داریم ۶۰۲ کودک کار و خیابانی در استان کرمان وجود دارد که از این تعداد تنها ۸ نفر تابعیت ایران را دارند و مابقی جزو اتباع هستند».
وحیدزاده با بیان اینکه در حال حاضر سه مرکز فعال برای کودکان کار و خیابانی در استان فعال است، یادآور شد: «بخشی از این کودکان به مراکز شبانهروزی بهزیستی ارجاع میشوند ضمن اینکه بخش اعظمی از فعالیتهای اورژانس اجتماعی بهزیستی مربوط به کودکان کار است».
وی افزود: «همچنین خانوادههای کودکان کار اتباع بسیار پرچالش هستند و در خصوص نحوۀ توانمندسازی آنها نیز مسئله داریم که به چه شکل باید مداخله داشته باشیم. برخی از آنها اسناد هویتی دارند که در سیستم روی آنها کار میشود و در مورد بعضی از آنها نیز با هماهنگی سازمان اتباع طرد میشوند».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان تاکید کرد: «مسالۀ کودکان کار نگرانکننده است و ایجاب میکند مداخلات خیلی دقیق و سریع انجام شود اما زمانی که به خانوادههای آنها مراجعه میشود، آنها چنین دغدغه و نگرانی ندارند و به عنوان نیروی کار به آنها نگاه میکنند و روی درآمد آنها حساب کردهاند».
کرمانیها در پذیرش فرزند از شیرخوارگاه سختگیرند
معاون اجتماعی ادارهکل بهزیستی استان کرمان نیز در این نشست در پاسخ به خبرنگار استقامت با اشاره به شرایط شیرخوارگاه مادر کرمان و فرزندخواندگی توضیح داد: «مردم استان کرمان در مورد پذیرش فرزند از شیرخوارگاه بسیار سختگیر هستند. دربارۀ جنسیت، اکثرا دختر میخواهند. نسبت به سلامت، اکثرا بچۀ سالم میخواهند و همچنین اکثرا متقاضی سن نوزاد و کمتر از شش ماه هستند».
علی ابراهیمی افزود: «از سوی دیگر ۱۰۰ درصد فرزندانی که بهعنوان شیرخوار وارد شیرخوارگاه کرمان میشوند، به دلیل اینکه خانوادههای آنها اعتیاد داشتند، ناشی از اعتیاد پدر و مادر، معتاد هستند و متاسفانه بهدلیل مصرف مواد صنعتی دچار عوارضی شدهاند که در بلندمدت با آنها همراه خواهد بود».
وی ادامه داد: «زمانی که خانوادهها برای پذیرش فرزند مراجعه میکنند حتما کودک را برای معاینات سلامت میفرستیم که خانواده با خیال راحت پذیرش را انجام دهد. در آزمایشات مشخص میشود شنوایی یا بینایی این کودکان مشکل دارد و در بیشتر مواقع اختلالات مربوط به مغز در این کودکان شایع است که ممکن است در بلندمدت دچار یکسری مشکلات بشوند و این یکی از دلایلی است که کودکان در شیرخوارگاه کرمان ماندگار میشوند».
ابراهیمی سپس در توضیح بیشتر دربارۀ پذیرش فرزندخواندگی در کرمان در مقایسه با سایر استانها گفت: «سال گذشته ۱۰ درصد از ترخیصهای شیرخوارگاه کرمان را به استان خراسان رضوی منتقل کردیم، فرزندانی که به دلیل معلولیت و بیماری، نیازمند به پیگیری درمان و سن بالا، هیچ خانوادهای در استان کرمان آنها را پذیرش نمیکرد، پس از انتقال به خراسان رضوی برای فرزندخواندگی واگذار شدند».
وی تاکید کرد: «ورودی و خروجی شیرخوارگاه کرمان یکدست است و سعی میکنیم خروجی داشته باشیم اما بیشتر به دلیل اینکه تعدادی از بچهها معلولیت دارند و تعدادی بیمار هستند به سختی پذیرش میشوند و شرایط با سایر استانها متفاوت است».
معاون اجتماعی ادارهکل بهزیستی استان کرمان خاطرنشان کرد: «بعد از تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، یک شیوهنامۀ مراقبت موقت آمد که این شیوهنامه در چند استان به دلیل استقبال مردم بسیار خوب در حال اجرا است و خانوادههای دارای صلاحیت میتوانند سه تا ششماه میزبان کودکان باشند و ممکن است در این بین فرصتی پیش بیاید که کودک را به فرزندخواندگی بپذیرد».
وی ادامه داد: «استان تهران و خراسان رضوی جزو استانهایی هستند که شیرخوارگاهها را به همین شکل خالی کردند اما در استان کرمان تنها یک متقاضی در این زمینه داشتیم».
معلولیتهای اعصاب بعد از کرونا افزایش یافت
در ادامه معاون توانبخشی ادارهکل بهزیستی استان کرمان با اشاره به آمار معلولیتها در استان، تعداد افراد دارای معلولیت در استان کرمان را بالغ بر ۶۴ هزار نفر اعلام کرد و گفت: «بالاترین طیف گروه معلولیت، معلولین جسمی هستند که بین 30 تا 45 درصد جمعیت آماری افراد دارای معلولیت را تشکیل میدهند، معلولین گروه ذهنی از نظر آماری در ردۀ بعدی قرار میگیرند و سایر گروهها مانند معلولیتهای نابینایی، ناشنوایی، اعصاب و روان و ... در یک سطح قرار دارند».
احمد شفیعی بیان کرد: «پس از شیوع کرونا گروه اعصاب و روان در حال سبقت گرفتن از سایر گروههای معلولین است که در کرمان مراکز روزانهای ایجاد شده که به این طیف رسیدگی میکنند».
وی با بیان اینکه معلولیتها یا ژنتیکی هستند و یا در اثر حادثه ایجاد میشوند، افزود: «در بعضی مناطق استان به دلیل ناایمن بود جادهها و وقوع تصادفات، معلولیتها ایجاد میشود و در برخی مناطق مانند شرق استان نیز به دلیل سقوط از نخل افراد دچار معلولیت میشوند».
معاون بهزیستی استان کرمان یادآور شد: «رسالت سازمان بهزیستی این است که افراد دارای معلولیت خدمات را منزل دریافت کنند تا از خانواده حمایت شود و فرد معلول کمتر در مراکز تجمعی حضور یابد و در همین راستا خدماتی تعریف شده که توسط تیمها در خانه ارائه میشود».
وی ادامه داد: «همچنین مراکز روزانهای در کنار مراکز شبانهروزی تعریف شده است که فرد دارای معلولیت میتواند از این مراکز استفاده کند».
شفیعی خاطرنشان کرد: «در استان کرمان 13 نوع مرکز روزانه بر اساس طیف معلولیت ایجاد شده است و حدود یک ماه پیش زنجیرۀ خدمات مراکز روزانه در استان کرمان با راهاندازی مرکز روزانه اوتیسم کامل شد که این مرکز در کشور برای اولین بار راهاندازی شده است».
آسیبهای پنجگانه و مطرح در استان کرمان
معاون امور توسعه و پیشگیری ادارهکل بهزیستی استان کرمان نیز در ادامۀ این نشست با اشاره به رصد آسیبهای اجتماعی استان در سال 1401 و شناسایی آنها در شهرستانهای مختلف گفت: «اعتیاد، طلاق، خودکشی، تنفروشی و مصرف الکل جزو آسیبهای بولد (مطرح) استان کرمان هستند».
خسرو ملکشاهی در خصوص هزینۀ آزمایشات ژنتیک نیز توضیح داد: «به این دلیل که امکان انجام بسیاری از آزمایشات ژنتیک در داخل کشور وجود ندارد و نمونهها به کشورهای اروپایی مانند آلمان، بلژیک، هلند و فرانسه ارسال میشود، هزینۀ آزمایشها با نرخ دلار و یورو بالا و پایین میشود».
وی یادآور شد: «در حال حاضر هزینۀ آزمایشهای ژنتیک از حدود ۷۰۰ هزار تومان تا 18 میلیون تومان است».
معاون بهزیستی استان کرمان در ادامه با اشاره به وجود یک کمیته در بهزیستی برای موضوع ژنتیک، افزود: «در این کمیته 4 متخصص ژنتیک حضور دارند و اینطور نیست که اگر پزشکی درخواست آزمایش ژنتیک بدهد، ما بپذیریم بلکه درخواست در کمیته طرح موضوع میشود، شجرنامه و آزمایشات اولیۀ بیمار بررسی میشود و در مجموع اگر بنا بر ضرورت انجام آزمایش ژنتیک باشد، این آزمایشات برای مددجوی سازمان بهزیستی 100درصد رایگان است و برای غیرمددجو با توجه به گزارش مددکار بهزیستی، تا ۵۰ درصد هزینهها را بهزیستی تقبل میکند».
وی همچنین با اشاره به معلولیتها در استان کرمان خاطرنشان کرد: «در جنوب استان معلولیت ژنتیکی و اکتسابی با هم افزایش مییابد، معلولیتهای اکتسابی به دلیل آمار بالای تصادفات و سقوط از نخیلات در این منطقه زیاد است و از سوی دیگر به دلیل ازدواجهای خویشاوندی معلولیتهای ژنتیکی نیز زیاد است».
نظر خود را بنویسید