گروه جامعه: محمد گنجوی کارشناس و فعال حوزۀ فرش، در جریان رونمایی از یک مجموعۀ قدیمی نقشههای فرش کرمان با اشاره به عوامل متعددی که باعث کمرونقی فرش کرمان شده است، گفت: «در گذشته در مناطق گوناگون استان کارگاههای بسیار پررونق بافت فرش وجود داشت که متاسفانه به مرور از بین رفتهاند».
وی سهشنبۀ هفته پیش در جمع تعدادی از علاقهمندان به تاریخ و هنر فرش کرمان افزود: «چند روز پیش که شنیدم حداقل صادرات فرش ایران که زمانی 2.5 میلیارد دلار بوده و اکنون به 50 میلیون دلار رسیده است افسوس خوردم. فرش، صنعتی است که باکمترین هزینه اشتغال ایجاد میکند».
به گزارش استقامت، گنجوی با بیان اینکه در حال حاضر در شهرستان راور کارگاههایی فعال است و در شهرستان انار هم کارگاههای زیادی فعال شده است، تصریح کرد: «متاسفانه در دیگر مناطق استان چندان فعالیتی در حوزۀ تولید فرش وجود ندارد».
وی ادامه داد: «مرکز ملی فرش، شرکتهای تعاونی فرش را تاسیس کرده که کمابیش غیرفعالند».
وی با اشاره به تصمیماتی که در زمینۀ مدیریت و متولیگری فرش گرفته میشود، اظهار کرد: «آنچه الان شاهدیم سردرگمی در وزارتخانه داریم. یکبار مرکز ملی فرش فعال میشود دوباره منحل و ادغام و تبدیل به معاونت میشود. برخی از کسانی هم که مسئولیتی داشتهاند چندان برای فرش دلسوزی نکردند».
این کارشناس حوزۀ فرش در ادامه، گفت: «مانع اصلی تولید فرش تحریمهاست. بازار عمدۀ فرش ما بازار آمریکا بود ولی الان چندان صادراتی به این کشور نداریم».
وی با بیان اینکه نقشههای فرش ما را هندیها و پاکستانیها و چینیها بردند، افزود: «چند سال پیش به نوع بافت فرش کرمان ایراد گرفتند و خیلی توی سر فرش ما زدند. صادراتی که قبلا انجام میشد خیلی زیاد بود ولی امروز محدود شده است».
گنجوی با اذعان به اینکه بسیاری از قالیبافان دلسرد شده و کار را رها کردهاند، ادامه داد: «برای فرشهایی که تولید میشود یا خریدار نیست یا قیمتی تعیین میکنند که مقرون بهصرفه نیست».
وی اضافه کرد: «کرمان مهد فرش دستباف است اما تبلیغات همه دربارۀ فرش ماشینی است».
وی با تاکید بر اینکه عوامل متعددی باعث شد که فرش کرمان از رونق بیفتد، گفت: «بهترین نقشههای ما را تبریز برده است. قم و اصفهان هم خیلی خوب کار میکنند. در تبریز کارگاههای بسیار زیادی وجود دارد و به همان سبکی در حال تولید هستند که در کرمان به آن ایراد گرفته شده بود».
نظر خود را بنویسید