گروه جامعه: ۳۱ قطعه شیء که در جریان کاوشهای باستانشناسی دهۀ ۵۰ در شهداد و جیرفت و تپه یحیی (دشت صوغان/ارزوئیه) به دست آمده و در موزه ملی ایران نگهداری میشود بهطور موقت به کرمان منتقل شده است. این اشیاء از امروز شنبه در موزه هرندی واقع در چهارراه طهماسبآباد شهر کرمان در معرض بازدید عموم قرار گرفته است. علاقهمندان تا پایان خردادماه میتوانند از این اشیاء دیدن کنند.
ناگفته نماند 10 قطعه از این اشیاء متعلق به تمدن جیرفت و استردادی هستند که در سالهای پایانی دهۀ هفتاد و اوایل دهۀ هشتاد در پی کاوشهای غیرمجاز به دست آمد و از کشور خارج شد و قرار بود در یک حراجی در لندن به فروش گذاشته شود اما با ورود سازمان وقت میراثفرهنگی و وزارت خارجه جلوی آن گرفته و به کشور برگردانده شد. پس از این، ۱۱۰ قلم شیء به کشور برگشت که تعدادی از آن اکنون به کرمان آمده است.
قرار است این اشیاء استردادی برای همیشه در کرمان بماند.
همزمان با نخستین روز از هفتۀ میراثفرهنگی طی آیینی از این اشیاء رونمایی شد.
در کل کشور ۱۰ استان میزبان اشیاء موزه ملی ایران هستند.
تعدادی از این اشیاء که به کرمان آمده، از هفتۀ آینده به جیرفت میرود و در معرض بازدید عموم قرار خواهد گرفت.
در مراسم رونمایی این اشیا که از طریق ویدئو کنفرانس با سایر استانها و وزارت میراثفرهنگی برقرار شد، استاندار کرمان بر حمایت از تکمیل موزه منطقهای جیرفت تاکید کرد.
دارابی قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور نیز در پاسخ به این مطالبۀ استاندار تصریح کرد که موزه جیرفت در اولویت برنامههای وزارتخانه قرار خواهد گرفت.
به گزارش استقامت، محمدمهدی فداکار استاندار کرمان در این مراسم با بیان اینکه اگر بخواهیم آیندۀ پویایی داشته باشیم باید گذشتۀ تاریخی خود را به خوبی بشناسیم، گفت: «کرمان از لحاظ میراثی و گردشگری و صنایعدستی ظرفیتهای بسیاری دارد و تمدنهای برجستۀ جیرفت و شهداد را داریم».
محمدمهدی فداکار افزود: «حوزۀ تمدنی جیرفت در کرمان حلقۀ واسط بین شرق و غرب بوده است».
وی با اشاره به اینکه در کویر لوت هم تمدنهایی وجود داشته که برخی از آن در دست مطالعه است، ادامه داد: «در کرمان ده اثر ثبت جهانی داریم که یکسوم آثار کشور را شامل میشود و همین نشاندهندۀ ظرفیت استان است».
فداکار اظهار کرد: «حدود ۵۰۰ هکتار بافت تاریخی هم در شهر کرمان داریم که بناهای ارزشمندی را در خود دارد».
وی اضافه کرد: «ساختمان قدیم فرمانداری کرمان بنا به گفتۀ برخی از مورخان کم از خانه مشروطه تبریز ندارد».
استاندار کرمان در ادامۀ اظهارات خود به ظرفیتهای باستانشناسی جنوب استان اشاره و بیان کرد: «با توجه به این ظرفیتها راهاندازی موزه منطقهای جیرفت ضرورت دارد؛ این پروژه سالها قبل شروع شده اما دچار چالشهایی شده است».
وی گفت: «ما آمادگی داریم از این پروژه حمایت کنیم چراکه معتقدیم باید این ظرفیت فعال شود و اشیای برای آیندۀ کشور بماند».
در ادامۀ این مراسم، دارابی - قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور با بیان اینکه کرمان یکی از خاستگاههای اصلی میراثفرهنگی کشور است و آثار جهانی و ملی متعددی دارد، گفت: «برخی کاوشهای جیرفت تاریخ را چند قرن جابهجا میکند».
وی افزود: «موزه منطقهای جیرفت با حمایت ویژۀ وزارتخانه و مشارکت استانداری کرمان در اولویت برنامهها قرار خواهد گرفت».
گفتنی است، مدیرکل میراثفرهنگی استان کرمان نیز در این مراسم اعلام کرد که با حمایت استاندار محترم، ۵۰ میلیارد به موزه منطقهای جیرفت اختصاص یافته است.
نظر خود را بنویسید