اسما پورزنگیآبادی
طی دو هفتۀ گذشته دو مجسمۀ جدید به خیابانهای شهر کرمان اضافه شده است. هر دو در محدودهای جانمایی شدهاند که تحت مدیریت شهرداری منطقه 2 قرار دارد. این در حالی است که پیش از این، در این قسمت از شهر کرمان یا چنین کارهایی بندرت انجام میشد یا بیشتر مناسبتی بود؛ مثلا سفرههای هفتسین یا المانهای نوروزی که در روزهای پایانی سال در گوشه و کنار خیابانها قرار داده میشود. حالا اما یک مجسمه از فارابی، یکی از متفکران صاحبنام ایرانزمین در نبش بلواری به همین نام نصب شده و مجسمهای دیگر که «وداع آخر» نام دارد در بلوار جمهوری و محلی که شهروندان آن را بهنام حوض نخعی میشناسند.
مجسمۀ وداعآخر را محدثه نیکفرجام و محمدحسین ماموریان هنرمندان اهل مشهد ساختهاند. جنس آن از فایبرگلاس است و سه متر و 60 سانتیمتر ارتفاع دارد. این مجسمه بنا به گفتۀ شهردار منطقه دو کرمان تداعیکنندۀ وداع یک سرباز با مادرش است که قصد دارد برای دفاع از میهن به میدان نبرد برود.
علی رحیمیراد در گفتوگو با خبرگار استقامت دربارۀ این مجسمه و رویکردی که در شهرداری در پیش گرفتهاند توضیحاتی داد.
وی در پاسخ به این پرسش که چه شد سراغ تولید و نصب مجسمههایی ثابت در منطقه دو شهر کرمان رفتید؟ گفت: «طی سالیان اخیر، درخواستهای مردمی بیشتر به سمت بهبود فضا و منظر شهری بوده است. به همین دلیل، این سیاست در شهرداری پایهگذاری شد که نصب المانهای ثابت و بهسازی سیما و منظر شهری جزو اولویتها باشد. آقای تویسرکانی شهردار محترم هم بسیار بر این سیاست تاکید دارند و از آن حمایت کردهاند. در این راستا، مقرر شده که از این به بعد شهرداری بیشتر وقت و سرمایۀ خود را برای ساخت مجسمهها و المانهای ثابت بگذارد».
وی افزود: «پیش از این، در مناسبتهای ملی و مذهبی چنین اقداماتی انجام میدادیم که همچنان نیز ادامه خواهد داشت اما در کنار آن، هر سال چند مجسمه از مفاخر کرمان و اساطیر شاهنامه و موضوعات مرتبط با مسائل اجتماعی تولید و در شهر نصب خواهد شد».
وی با اشاره به اینکه مجسمۀ فارابی توسط شهریار رضایی از هنرمندان بهنام ساخته و نصب شد، ادامه داد: «مجسمۀ وداع آخر برگرفته از اساطیر شاهنامه و تداعیکنندۀ وداع یک سرباز با مادر برای رفتن به نبرد برای میهن است».
شهردار منطقه دو کرمان یادآور شد: «در طول تاریخ ایران همیشه جوانان برای دفاع از وطن جانفشانی کردهاند و همین امروز هم مدافعان حرم را داریم».
اولویت با هنرمندان کرمانی است
در ادامۀ این گفتوگو، شهردار منطقه دو کرمان در پاسخ به این پرسش که انتخاب هنرمندانی که مجسمۀ وداعآخر را ساختند بر چه اساس بوده است؟ توضیح داد: «برخی از آثاری که تولید میشود از بین آثار برگزیدۀ جشنوارۀ نوبهار سازمان زیباسازی انتخاب شد. برخی از این موارد یا ایده بود یا کسانی سازندۀ آن بودند. آثاری که سازنده داشتند از طریق خود هنرمند ساخته میشود. مواردی که ایده بودند را در بین هنرمندان مطرح کردیم که ببینیم چه سازندهای مناسب ساخت آن است».
وی افزود: «برای مجسمۀ فارابی و وداع آخر (که از آثار جشنوارۀ نوبهار نیستند) از چند هنرمند ایده گرفتیم و کارها را بررسی کردیم و آنها که ایدۀ بهتر با جزییات بیشتر و ظرافت بهتری داشتند در کمیته زیباسازی انتخاب شد».
رحیمیراد گفت: «هریک از هنرمندان مطرح که توانایی اجرای کارهای فاخر را داشته باشند به شهرداری مراجعه کنند در خدمتشان هستیم». وی اضافه کرد: «در حال حاضر طرحهای زیادی وجود دارد که آمادگی داریم برای ساخت، آن را به هنرمندان سفارش بدهیم و اولویت ما هم هنرمندان بومی و کرمانی هستند».
از هنرمندان مشورت گرفتیم
رحیمیراد در پاسخ به این پرسش که آیا مشاور هنری برای ساخت وداغ آخر در کنارتان داشتید؟ گفت: «قریب یک سال شد که دربارۀ این طرح صحبت و از هنرمندان نظرخواهی کردیم و مشاوره گرفتیم. برخی موارد تغییر کرد و میتوان گفت ایدۀ اولیه با آنچه که کار شد تغییراتی داشت».
وی با بیان اینکه از نظرات کارشناسان بهره بردیم، افزود: «از این به بعد هم این اتفاق خواهد افتاد. در کمیته زیباسازی شهرداری یکسری کارشناسان و اساتید بهنام حضور دارند و مشاوره میدهند و کارها و ایدهها بررسی و در نهایت تایید میشود چرا که نمیخواهیم اثری خلق شود که مجبور به جمعآوری آن بشویم یا خسارت مالی به دنبال داشته باشد».
بهترین مکان برای نصب وداعآخر انتخاب شد
رحیمیراد در پاسخ به این پرسش که چرا حوضنخعی (حد فاصل خیابانهای هزارویکشب شمالی و جنوبی) برای نصب مجسمۀ وداعآخر انتخاب شد؟ اظهار کرد: «این مجسمه به گونهای است که نیاز است از دو طرف دیده شود و بهترین موقعیت، اینجا بود که شهروندان بتوانند از دو سمت، آن را ببینید».
وی ادامه داد: «مجسمۀ فارابی را در ابتدای بلواری به همین نام در بلوار جمهوری نصب کردیم. برای انتخاب مکان این مجسمه خیلی وقت گذاشتیم و با شهریار رضایی و کارشناسان جلسات متعددی برگزار کردیم تا در نهایت به جمعبندی رسیدیم».
وداعآخر نمرۀ قبولی گرفت
شهردار منطقه 2 کرمان در پاسخ به این پرسش که فکر میکنید وداعآخر از طرف هنرمندان مستقل مورد استقبال قرار بگیرد و آیا کیفیت آن در حدی هست که بهعنوان اثری فاخر به آن توجه شود؟ گفت: «امیدواریم این اتفاق بیفتد. در طول این مدت که از اساتید دربارۀ این اثر مشاوره میگرفتیم. نقدهای تخصصی وجود داشت اما در نهایت همه نمرۀ قبولی به این مجسمه دادند».
وی بیان کرد: «اما صبر میکنیم تا ببینیم در روزهای پیشرو هنرمندان و معماران و مجسمهسازان چه نظری دربارۀ آن میدهند؟».
آثار دیگری در راه است
وی سپس دربارۀ کارهای جدیدی که قرار است با حمایت شهرداری منطقه دو تولید شود، اظهار کرد: «المان شهید زریسفی و شهید غواص بهزودی نصب خواهند شد. همچنین، در حال انجام کارهای مربوط به تولید المانی خیلی زیبا از دختر کاپشن صورتی هستیم که به مناسبت تولد شهیده ریحانه سلطانینژاد (از شهدای حادثۀ تروریستی 13 دیماه سال گذشته) در اول تیرماه در یکی از پارکهای شهر نصب خواهد شد».
رحیمیراد با بیان اینکه مجسمۀ آرش کمانگیر را هم در دستور کار داریم، گفت: «سعی میکنیم آثاری تولید شود که هم ذائقۀ مردم آن را بپسندد و هم هزینهای که انجام میشود منجر به تولید اثری با کیفیت عالی شود تا مورد استقبال عموم قرار گیرد».
وی خاطرنشان کرد: «تمام کارهایی که در دست ساخت هستند در کرمان و توسط هنرمندان کرمانی ساخته میشود».
نظر خود را بنویسید