اسما پورزنگیآبادی
هفتۀ گذشته، در آستانۀ روز درختکاری، قطع تعدادی درخت در بلوار زغالسنگ شهر کرمان توجه بسیاری از شهروندان و رسانهها را به خود جلب کرده است. این درختان حذف شدند تا مسیر حرکت خودروها هموار و ایمن شود. در شهری که خودروسالار است و دهههاست که منابع مالی و توان انسانی زیادی صرف راحتی تردد این خودروها میشود، قطع درخت برای شهرداری قابلدفاع است. شهردار منطقه سه کرمان در واکنش به مخالفان قطع درختان بلوار زغالسنگ اعلام کرده که چارهای جز قطع این درختان نداشتیم. شهروندان کرمانی اما بهیاد دارند در دورۀ شهرداری مهندس عالمزاده درختهای مسیر پروژههای عمرانی بهجای قطع شدن، بیشتر جابهجا و به محل دیگری منتقل میشدند و حتی برای این کار، قالبهایی ساخته شده بود که درختان بهصورت افقی با خودرو حمل شود.
محسن تویسرکانی ـ شهردار فعلی کرمان هم میگوید که در بلوار زغالسنگ حدود پنج اصله درخت را جابهجا کردهاند. او با بیان این که دو درخت قطع و بقیه جابهجا شدند، در پاسخ به این پرسش که آیا بهعنوان شهردار برای قطع درختان دلتان نمیسوزد؟ اظهار میکند: «قطعا اینطور است و فکر میکنم در این زمینهها کمتر کسی به دلسوزی شهرداری باشد ولی گاهی اوقات (قطع درختان) اجتنابناپذیر است. وقتی نقطهای حادثهخیز است برای رفع مشکل چارهای نداریم».
او با قدردانی از حساسیت مردم نسبت به اتفاقات شهر میگوید: «از شهروندان محترم کرمان میخواهم که در این اتفاقات اعتماد کنند و بدانند ما دلسوز شهر هستیم. اقدامات را بررسی و کارشناسی میکنیم و از جامعۀ نخبگانی نیز مشورت میگیریم».
وی با تاکید بر این که کار احساسی نمیکنیم، ادامه میدهد: «درختی که سالیان سال از آن مراقبت شده را بیدلیل قلعوقمع نمیکنیم ولی وقتی میبینیم همشهریان ما در این محل دائم دچار حادثه و سانحه میشوند قطعا در قبال ایمنی تردد کسانی که از مسیرها عبور میکنند خود را مسئول میدانیم».
تویسرکانی در توضیح بیشتر در اینباره در گفتوگو با فردایکرمان اظهار میکند: «وقتی در مسیر پروژههای عمرانی درخت وجود داشته باشد، بررسی لازم صورت میگیرد و تا جایی که امکان داشته باشد طرح تغییر میکند اما در برخی موارد هم (قطع درختان) اجتنابناپذیر است».
وی با بیان این که در مسیر راستگرد بلوار زغالسنگ تصادفاتی را شاهد بودهایم، ادامه میدهد: «با اهتمام (شرکت) زغالسنگ و با پیگیریهایی که انجام دادیم، عقبنشینی و تعریض معبر انجام شد».
شهردار کرمان میافزاید: «این که راستگرد چگونه اجرا شود کمهزینهترین راه از لحاظ خسارت به درختان، این طرح بود».
وی بیان میکند: «برای اجرای آن مراحل لازم طی شد. دو درخت قطع و چند تا از درختان هم جابهجا و به پردیس قائم منتقل شد».
تویسرکانی در پاسخ به این پرسش که طبق تصاویر و فیلمهایی که منتشر شده به نظر میرسد نه دو اصله درخت، بلکه تعداد بیشتری قطع شده باشد، میگوید: «درختانی که قطع شدهاند پر حجم بودند و تنۀ بزرگی داشتند و برخی فکر میکنند تعداد زیادی درخت قطع شده است».
وی دربارۀ زمان قطع و جابهجایی درختان بلوار زغالسنگ اظهار میکند: «به این خاطر در این مقطع از سال جابهجایی درختان صورت گرفت که درخت در زمان خاصی باید جابهجا شود و اینطور نیست هر زمان که بخواهیم بتوانیم این کار را انجام دهیم».
وی سپس با بیان اینکه یکی از دلسوزان جدی در حوزۀ فضای سبز خود شهرداری است، ادامه میدهد: «این همه هزینه شده و درختانی در شهر کاشته و نگهداری شده است، از این که بیدلیل قطع شود جلوگیری میکنیم اما در برخی موارد در حوزۀ عمران شهری اجتنابناپذیر است».
تویسرکانی توضیح میدهد: «شاید برخی افراد لمس نکنند که از زمانی که یک درخت در شهر کاشته میشود، با وجود آلودگی و تنشهای مختلف، نگهداری آن چقدر سخت است. اما وقتی نقطهای حادثهخیز میشود چارهای نداریم که طرح مربوطه را اجرا کنیم».
در ادامۀ این گفتوگو، شهردار کرمان دربارۀ رویکردی که در دورۀ مسئولیت خود در زمینۀ فضای سبز دارد توضیح میدهد: «در زمان مسئولیت قبلیام هم تاکید داشتم از درختان مثمر در شهر استفاده شود. گونههایی که هم به اقلیم و بیآبی شهر کرمان مقاومند و هم مثمرثمر هستند».
وی برای اعلامحمایت خود از توسعۀ فضایسبز شهر کرمان اظهار میکند: «در طرح پیشران، تاکنون بیش از 17 هزار درخت و بیش از 100 هزار بوتۀ گل و گیاه کاشتهایم و این روند ادامه خواهد داشت».
تویسرکانی میافزاید: «وضعیت فضای سبز کرمان مطلوب نیست و باید ترمیم شود و این اتفاق هم خواهد افتاد». وی اضافه میکند: «در همین راستا بهطور جدی پیگیر تخصیص قدرالسهم فاضلاب شهر کرمان به فضای سبز هستیم».
وی با قدردانی از حساسیت مردم نسبت به اتفاقات شهر تاکید میکند که شهرداری بیدلیل درختی را قطع نمیکند. او میگوید: «قانون برای اجرای طرحهای عمرانی پیشبینی لازم را داشته و هم براساس آن اقدام میکنیم».
نظر خود را بنویسید