گروه جامعه: خانه تاریخی حاجآقا علی رفسنجان بیش از هر زمان دیگری در کانون توجه گردشگران قرار گرفته است. این مجموعۀ تاریخی چند سالی است مرمت و احیا شده است. اگرچه در ابتدای بهرهبرداری از آن صحبت از آن بود که این اثر به یک اقامتگاه سنتی تبدیل شود اما با مخالفت میراثفرهنگی برنامه تغییر کرده به گونهای که تنها بخشی از آن برای اقامت حدود 40 تا 60 نفر آماده میشود.
رئیس میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری رفسنجان در پاسخ به این پرسش خبرنگار استقامت که آیا این وعده که پیشتر داده بودید که خانه حاجآقاعلی رفسنجان برای اقامت گردشگران در نوروز 1403 مهیا میشود تحقق مییابد؟ گفت: «در حال حاضر زیرساخت اقامت در خانه خشتی رفسنجان آماده است و کار در مرحلۀ اخذ مجوز است تا بهعنوان اقامتگاه سنتی مورد بهرهبرداری قرار گیرد».
حسن حسینی توضیح داد: «میراثفرهنگی از روز اول با این موضوع که خانهخشتی بهطور کامل به اقامتگاه تبدیل شود مخالف بوده است. چون اینجا یک بنای خاص است و میتوان گفت وجه تمایز رفسنجان با شهرهای دیگر وجود همین بزرگترین خانه خشتی جهان است؛ حالا اگر قرار باشد این بنا بهطور کامل هتل شود تعدادی افراد در آن مستقر میشوند و دسترسی عموم بازدیدکنندگان و مردم به آن قطع میشود».
وی افزود: «به همین دلیل ما با این که خانه بهطور کامل به هتل تبدیل شود مخالف بودهایم».
وی ادامه داد: «خوشبختانه مجموعۀ بهرهبردار و شرکت مس این نظر میراث را پذیرفتند و تنها قسمتی از این مجموعه و دو جبهۀ آن در حیاط مرکزی برای اقامت حدود 40 نفر مهیا میشود».
رفع ایرادات خانه خشتی
اخیرا مدیرکل میراثفرهنگی استان بازدیدی از خانه خشتی رفسنجان داشته و تاکید کرده که ایرادات این بنا باید حذف شود؛ بهطور مشخص چه ایراداتی مدنظر است؟ حسینی در پاسخ به این پرسش گفت: «زمانی که بنیاد موقوفات این خانه را مرمت میکرد یکسری کنش و واکنشهایی داشتیم و منتج به اتفاقاتی شد اما برخی از الحاقات که بهطور مشخص میتوان به نصب دو لوستر در دو بخش از خانه اشاره کرد بنا به دستور مدیرکل محترم باید حذف شود».
وی افزود: «بعد از دستور مدیرکل، نامۀ کتبی به بهرهبردار نوشتیم تا این ایرادات رفع شود. قرار است با نظارت کارشناسان میراثفرهنگی و با کمک مهندسان و متخصصان مربوطه سبکسازی سازه بهطور اصولی انجام شود».
وی اضافه کرد: «بهزودی این اقدامات را انجام خواهیم داد».
موانع ثبت جهانی
رئیس میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان رفسنجان دربارۀ آخرین وضعیت پروندۀ ثبت جهانی خانه حاجآقاعلی نیز توضیحاتی داد.
وی گفت: «طبق روال ثبت جهانی ارزیابان یونسکو از این خانه بازدید کردهاند. در ارزیابیهای قبلی ایرادات جزئی گرفته شد که بهراحتی قابل حل است».
حسینی در پاسخ به این پرسش استقامت که آیا ایرادات ارزیابان یونسکو مربوط به مرمت خانه است؟ اظهار کرد: «ایرادات مربوط به مرمت و داخل خانه جزئی است. مشکل اساسی بیرون از خانه و در حریم این بنا است».
وی ادامه داد: «یکی از ایرادات، مربوط به گلدستۀ ورودی روستاست و تاکید شده که حتما باید حذف شود. نصب این گلدسته کاری فرهنگی و مذهبی است ولی تشخیص ارزیابان این بوده که در حریم 500 متری بنا نباید باشد چون سازهای مصنوعی است».
وی گفت: «اگر این گلدسته با مصالح بومی منطقه اجرا شده بود ایرادی شاید نداشت. اما ارزیابان یونسکو میگویند این سازۀ مصنوعی از حریم بنا باید خارج شود».
وی اضافه کرد: «به اعتقادات مردم احترام میگذاریم ولی به هر حال ضوابطی هست که برای ثبت جهانی هر اثر باید رعایت شود. دربارۀ این گلدسته پیشنهاداتی وجود دارد و امیدواریم بهزودی مشکل حل شود».
حسینی اظهار کرد: «ایراد دیگر وجود دکلهای مخابراتی در حریم خانه است که باید دور شوند».
وی ادامه داد: «ایراد دیگر استفاده از معماری و مصالح ناهمگون با بوم منطقه در ساختوسازهای پیرامون این خانۀ تاریخی است؛ سقفهای شیروانی سنخیتی با معماری منطقه ندارد و باید حذف شود به گونهای که وقتی ارزیاب یونسکو یا گردشگران از بالای پشتبام خانه چشمانداز را میبیند هیچ مزاحمت بصری نباشد».
نظر خود را بنویسید