گروه فرهنگوهنر: محمدرضا علیزاده، از چهرههای فعال در حوزۀ مدیریت فرهنگوهنر استان کرمان است. از او، یک دورۀ پرکار و به یادماندنی در مسئولیت مدیرکلی ارشاد را به خاطر داریم. در این دوره ایشان در زمینههای فرهنگی، هنری و رسانهای کوششهای شایان توجهی داشتند.
علیزاده که سابقۀ هشت سال مدیریت هنرستان هنرهای زیبا را در کارنامهاش دارد، هماکنون بار دیگر به این نهاد آموزشی، فرهنگی و هنری برگشته و حضور فعالی دارد.
برای آگاهی از برخی دیدگاههای ایشان دربارۀ مسائل و وضعیت کنونی، با او گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
این فعال حوزۀ فرهنگوهنر با اشاره به سوابق معلمیاش بیان کرد: «خوشحالم که سالهای متمادی افتخار معلمی داشتم؛ یکی از افتخارات بنده این است که در حوزۀ آموزش و پرورش سعی کردم کار را با تعامل و دقیق انجام دهم».
علیزاده سپس با اشاره به اهمیت فرهنگوهنر بهعنوان یکی از ارکان مهم هر جامعه اظهار کرد: «فرهنگوهنر به مثابه روح در بدن است که میتواند در جامعه امید، نشاط و شادی ایجاد کند و نقش زیربنایی و اساسی در کلیۀ ارکان جامعه دارد».
وی افزود: «بستر فرهنگوهنر یکی از حوزههای زیربنایی و مهم است، بنابراین جامعهای با نشاط و امیدوار و پویا خواهد بود که به فرهنگ هنر بهاء میدهد».
مدیرکل سابق ارشاد استان کرمان با اشاره به افتوخیزهای حوزۀ فرهنگ در دو دهۀ اخیر، بیان کرد: «هرچند ناکامیها و مشکلات فرهنگی تابعی از مشکلات اقتصادی جامعه است اما اگر اصحاب رسانه و فرهنگ منفعل شوند باعث میشود مسائل و مشکلات فرهنگی و هنری و رسانهای بیشتر شود، بنابراین باید از ظرفیت بالای جامعۀ فرهنگی و هنری استفاده کرد».
علیزاده توضیح داد: «انفعال در حوزۀ فرهنگ به سیاستهای مدیریتی و ساختارهای دولتی و غیردولتی برمیگردد، که این امر به نوبۀ خود، باعث منفعل شدن ظرفیت جامعۀ فرهنگی و هنری میشود. اما اگر ساختارهای مدیریتی با توجه به نگاه و تنوع سلیقۀ صنوف فرهنگی شکل بگیرد، این مشکلات پیش نمیآید».
وی چالشهای اقتصادی در حوزۀ فرهنگوهنر را حائز اهمیت دانست و افزود: «موضوع اقتصاد فرهنگوهنر یک موضوع جدی است و دانشآموختههای این حوزه رو به افزایشاند و مشکل اشتغال این قشر در وضعیت فعلی از اساسیترین چالشهای فعالان این رشتهها است».
مدیرکل سابق ارشاد استان کرمان ادامه داد: «میتوان همگام با ارتقاء سطح دانشآموختههای این حوزه، همزمان برای رفع مشکل آنان به ویژه اشتغال آنها هم برنامهریزی کرد».
وی با بیان اینکه برای حمایت از هنرمندان باید بین نهادهای فرهنگی و مجلس یک تعامل جدی برقرار شود گفت: «برای نمونه میتوان با همکاری دستگاههای اجرایی نسبت به خرید آثار هنرمندان، در زمینههای مختلف از آنان حمایت کرد، تا دستکم بخشی از مشکلات آنان حل شود».
علیزاده در پاسخ به این پرسش که در زمان مدیریتاش در ارشاد از کدام رویدادها خاطره دارد، بیان کرد: «اتفاق خوبی که در حوزۀ فرهنگوهنر استان کرمان رخ داد، فعالسازی پروژۀ ملی تالار بزرگ فرهنگوهنر کرمان بعد از ۵ سال تعطیلی بود که در سال ۱۳۹۷ در زمان استاندار وقت و وزیر وقت با تغییر پیمانکار فعال شد و نهایتا اندکی بعد از تودیع بنده هم به بهرهبرداری رسید».
وی ادامه داد: «با همت دو نهاد فوق و حمایت سازمان برنامه و بودجه کشور، منابع مالی تامین شد و توانستیم پروژه را فعال کنیم».
علیزاده خاطرنشان کرد: «بهسازی مجتمع فرهنگی و هنری کرمان و ایجاد تئاتر شهر کرمان در محل مجتمع مذکور هم، از دیگر اقدامات موثر این دوره بود».
علیزاده اضافه کرد: «جشنواره ملی موسیقی نواحی از دیگر مواردی بود که ۵ دورۀ آن در طول مدیریت بنده برگزار شد و حتی دبیرخانۀ دائمی جشنواره در کرمان در قالب تفاهمنامهای تصویب شد».
وی با اشاره به اهمیت جشنواره ملی شعر رضوی نیز گفت: «با پیگیری که انجام دادیم توانستیم این جشنواره را هم در کرمان تثبیت کنیم».
مدیرکل سابق ارشاد استان کرمان در پاسخ به این پرسش که برای ایجاد یک تحول گسترده در حوزۀ فرهنگوهنر با موانعی هم روبهرو بودهاید یا نه؟ گفت: «اگرچه در دورهای که مدیرکل بودم بیماری کرونا کار فرهنگی و هنری را کند کرده بود، با این حال برگزاری جشنوارههای فیلم کرمان، موسیقی نواحی، تئاتر ملی سردار آسمانی، جشنواره سراسری سردار آسمانی در حوزۀ مطبوعات، جشنواره آواها و نواها، سبک زندگی مهدوی و نمایشگاههای مختلف کتاب و قران کریم و... ازجمله اقدامات بسیار پرافتخار ما در این دوره بود. دو برابر شدن صندلیهای سینمای برخی از شهرستانهای استان با رایزنی و هماهنگی دستگاهها نیز از دیگر اقداماتی بود که به سرانجام رسید».
وی با اشاره به اینکه در سالهایی که مدیر بودم مشکلات و کمبودهای مالی وجود داشت؛ افزود: «اما نقطۀ قوت ما در این ۷ سال، تعامل و همدلی بین ادارهکل و جامعۀ فرهنگی و هنری بود، که باعث شد با برنامهریزی مناسب، دشواریها را پشت سر گذاشته و شاهد اقدامات موثری در این دوره باشیم».
علیزاده در پایان این را هم اضافه کرد: «حرف آخر من این است که باید از ظرفیت بالای هنرمندان و فرهنگیان و اصحاب رسانه برای پویایی و نشاط جامعه استفاده کرد. حوزۀ فرهنگ را نباید درگیر مسائل سیاسی کرد، جامعۀ فرهنگی باید با آسایش و آرامش و در بستری مناسب کار خود را پیش ببرد. حمایت دستگاههای متولی از تولیدات فرهنگی و هنری باید مداوم و مستمر باشد».
نظر خود را بنویسید