گروه اطلاعرسانی:
مرکز نوآوری و کسبوکار مجتمع مس سرچشمه رفسنجان در ماههای اخیر، به خاطر اجرای طرحی تحت عنوان «رویداد ملی توسعۀ صنایع پاییندستی مس» به خوبی شناخته شد. در جریان برگزاری نمایشگاه تخصصی زنجیره تامین فولاد، مس، ماشینآلات و تجهیزات وابسته و فلزات آهنی و غیرآهنی که هفتهی گذشته اتفاق افتاد برای آگاهی از پیشرفتهای این رویداد با این مرکز تماس گرفتیم و کسب اطلاع کردیم که دبیرخانه این رویداد ملی تا کنون بیش از ۱۷۰ طرح دریافت کرده است.
در ادامه با آقای روحالله ابوالهادی مدیر امور نوآوری و کسبوکار مجتمع مس سرچشمه رفسنجان و آقای ابوالفضل احمدی کاظمآبادی رئیس توسعه کسبوکار و امور نوآوری مجتمع مس سرچشمه رفسنجان، گفتوگو کردیم که در همین صفحه میخوانید.
مدیر امور نوآوری و کسبوکار مجتمع مس سرچشمه رفسنجان:
فراوانی طرحهای رویداد ملی توسعۀ صنایع پاییندستی مس
غافلگیرکننده بود
صنایع پاییندستی یکی از موضوعات مغفولمانده در صنعت مس است که رونق این حوزه میتواند در اشتغالزایی، ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خامفروشی اثرگذار باشد.
در همین راستا از شهریورماه امسال برگزاری یک رویداد با عنوان «رویداد ملی توسعۀ صنایع پاییندستی مس» با حمایت شرکت مس، مرکز نوآوری شهید ستاری و دانشگاه ولیعصر(عج) در رفسنجان کلید خورد تا با همکاری صنعت و دانشگاه، ایدههای فناوران جمعآوری شود.
در نهایت، طرحهای شرکتکننده در این رویداد یا از طریق مرکز رشد دانشگاه مورد حمایت قرار میگیرند و خدمات شتابدهی و پیش شتابدهی دریافت میکنند و یا اگر از نظر فناوری نیازی به خدمات شتابدهی نداشته باشد و به محصول آزمایشی دست پیدا کرده باشد، وارد فاز سرمایهگذاری میشود.
مدیر امور نوآوری و کسبوکار مجتمع مس سرچشمه رفسنجان درخصوص روند برگزاری رویداد تاکنون گفت: «پیش از این قرار بود نتایج رویداد در اعلام شود اما به دلیل استقبال زیاد فناوران و صاحبان ایده، رویداد تا 24 آذرماه تمدید شد و خوشبختانه بیش از 170 طرح از 22 دانشگاه و 35 شهرستان برای ما ارسال شده است».
روحالله ابوالهادی افزود: «پس از پایان مهلت ارسال آثار، طرحها جمعآوری و بررسی شد، طرحهایی که مدارک فنی آنها ناقص بود با فناور یا ایدهپرداز در ارتباط بودیم که مستندات طرح را کامل کنیم و از شنبه گذشته (23 آذرماه) وارد مرحلۀ منتوری شدیم».
وی توضیح داد: «در این مرحله برای مطالعات بازار طرحها به فناوران کمک میکنیم و با تمام فناوران تماس میگیریم. حدود هشت ساعت برای هر طرح زمان منتوری در نظر گرفته شده و تقریبا سه تیم بهطور همزمان در کرمان، رفسنجان و تهران در حال اقدام هستند که منتوری طرحها را انجام میدهند».
مدیر امور نوآوری و کسبوکار مجتمع مس سرچشمه رفسنجان گفت: «ما تقریبا از نتایج رویداد شگفتزده شدیم و فراوانی شهرهایی که از آنجا ایدهپرداز یا دانشگاهها ایده ثبت کردند، برای ما غافلگیرکننده بود».
هدف اعلام برنده یا نفرات برتر نیست
وی بیان کرد: «تلاش میکنیم در مدت باقیمانده فراوانی طرحها و ارزیابی ما به کیفیت کار و سطح بالا و دقیق منتوری ضربه و خدشهای نزند و حتی در حال حاضر نیز در حال اضافه کردن یک منتوری دیگر هستیم که بتوانیم کار را با کیفیت تمام پیش ببریم».
ابوالهادی توضیح داد: «هدف ما اعلام نفر اول، دوم، سوم یا برندۀ مسابقه نیست، هدف ما این است که توسعۀ صنایع پاییندستی مس را بهصورت عملی شاهد باشیم و از اینرو حتی طرحهایی که در مرحلۀ ارزیابی یا غربالگری متوقف میشوند نیز از یک ایدۀ خام به یک پروپوزال فنی تبدیل میشوند که در مرکز رشد دانشگاه ساماندهی می شود و این خیلی به فناور کمک می کند».
وی یادآور شد: «ما حتی اسم مردود شدن طرح را نمیآوریم زیرا هر طرح یک ارزشی دارد و صرفا بر اساس اولویتی که طراحی میکنیم، میتوانیم طرحهایی را از مراحلی جلوتر ببریم».
مدیر امور نوآوری و کسبوکار مجتمع مس سرچشمه رفسنجان افزود: «وقتی که منتوری هم انجام میشود مجددا با فناور ارتباط میگیریم و خدمات منتوری را هم ارزیابی میکنیم که تا الان عمدۀ فناوران بسیار از خدماتی که به آنها ارائه شده است، راضی بودند».
وی بیان کرد: «پیشبینی میشود انشاءالله بتوانیم در هفتۀ اول بهمنماه نتایج رویداد را بهصورت رسمی و طی مراسمی اعلام کنیم. البته نمیتوانیم تاریخ دقیق را اعلام کنیم زیرا متناسب با پیشبرد طرحها در مرحلۀ منتوری است».
ابوالهادی گفت: «در ادامه و پس از اعلام نتایج، طرحها در دو دسته قرار میگیرند، یکی مرحلۀ شتابدهی است که در مرکز رشد دانشگاه مورد حمایت قرار میگیرند و خدمات شتابدهی و پیش شتابدهی به طرحها ارائه میشود».
وی توضیح داد: «همچنین اگر طرح در دستۀ دوم قرار داشته باشد و قابل سرمایهگذاری باشد یعنی طرحی که از نظر فناوری دیگر نیازی به خدمات شتابدهی ندارد و به محصول آزمایشی دست پیدا کرده، وارد فاز سرمایهگذاری و رویداد سرمایهگذاری ما میشود که علاوه بر بررسی صندوق سیبیسی مربوط به شرکت مس، سبد سرمایهگذاران نیز طرح را مورد بررسی قرار میدهند تا طرحهای منتخب برای سرمایهگذاری بررسی و پذیرش شوند».
تهیۀ سبد سرمایهگذاری
ابوالهادی در پاسخ به این سوال که چه پیشبینی برای سرمایهگذاری این تعداد طرح دارید؟؛ گفت: «در مرحلۀ سرمایهگذاری مقداری دستمان بازتر است، وقتی طرح به مرحلۀ سرمایهگذاری نرسیده و هنوز نتوانسته به محصول آزمایشی دست پیدا کند، ریسک فوقالعادهای را دارد و بر اساس آماری که در جهان منتشر میشود تقریبا 5 درصد ایدهها منتهی به کسبوکارهای موفق میشوند اما طرحی که در مرحلۀ سرمایهگذاری باشد و به محصول دست پیدا کرده باشد و منتوری تخصصی ما را رد بکند و از مرحلۀ ارزیابی و غربالگری ما عبور کند و بعد به سرمایهگذار معرفی شود قاعدتا برای سرمایهگذار خیلی جذابیت دارد و جلساتی که بین فناور و سرمایهگذار برگزار میشود فرصتهای خوبی است برای سرمایهگذاران که از این طرحها استفاده کنند و به کسب درآمد برسند».
ابوالهادی افزود: «همچنین ما از ابتدای سالجاری سعی کردیم با محوریت صندوق cvc شرکت مس، یک سبدی از سرمایهگذاران تشکیل بدهیم که سرمایهگذاران مختلفی از نهادهای دولتی و حاکمیتی تا اشخاص حقیقی که بهعنوان شخص ثالث میخواهند سرمایهگذاری کنند در این سبد هستند و لذا فکر میکنم در این مرحله با مشکلی مواجه نخواهیم شد».
نظر خود را بنویسید