پروین میرزاحسینی
با شروع فصل پاییز و سرد شدن هوا بیماریهای تنفسی هم افزایش پیدا کرده است؛ بیماریای که این روزها در کرمان با علائم سرماخوردگی شیوع بیشتری پیدا کرده و سبب شده تا مراجعه به مراکز درمانی افزایش یابد، در روزهای نخست بازگشایی مدارس ابتدا دانشآموزان را درگیر کرد و سپس به بقیۀ اعضای خانواده منتقل شد.
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان گفت که در حال حاضر بیشترین موارد بیماریهای تنفسی شایع در کرمان، آنفلوآنزا است و ابتلا به کرونا افزایش شیوع معناداری نسبت به ماههای قبل نداشته است.
دکتر سعید صحبتی با بیان اینکه از روزهای پایانی مهرماه موارد بستری در استان افزایش یافته و هنوز هم وجود دارد، تاکید کرد که شدت و ابعاد این افزایش در حدی نیست که آن را یک موج جدید یا همهگیری بدانیم.
وی همچنین دربارۀ اینکه آیا ماسک زدن نباید اجباری شود؟ اظهار کرد: «به افراد پرخطر و کسانی که علائم مشکوک دارند توصیه میکنیم که حتما از ماسک استفاده کنند اما توصیۀ عمومی برای استفاده از ماسک هنوز از طرف وزارت بهداشت ابلاغ نشده است».
وی اضافه کرد: «اگر به این جمعبندی برسند که نیاز است این توصیهها و سختگیریها مشابه سالهای گذشته که درگیر کرونا بودیم، الزامی شود حتما از طریق رسانههای عمومی اعلام خواهد شد».
به گزارش استقامت، وی در بخش دیگری از اظهاراتش بیان کرد: «شایعترین بیماری واگیرداری که بشر میشناسد بیماریهای تنفسی ویروسی هستند و هیچکسی نیست که از گزند این بیماریها مصون باشد».
صحبتی ادامه داد: «در فصلهای خاصی از سال این بیماریها شایعتر میشوند و یکی از مقاطعی که ما اوج شیوع این بیماریهای تنفسی ویروسی را داریم اوایل پاییز است».
وی گفت: «به دلیل باز شدن مدارس و دانشگاهها و تجمع افراد برای ساعتهای طولانی در فضاهایی با تهویۀ کم و همچنین بهدلیل اینکه ویروسهای مربوط به عفونتهای تنفسی، ویروسهای سرمادوستی هستند و در شرایط محیط سرد، امکان رشد و تکثیر بیشتری دارند با افزایش این بیماریها مواجه هستیم».
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان خاطرنشان کرد: «امسال نیز از هفتۀ ابتدای مهر شاهد بودیم که موارد ابتلا به عفونتهای تنفسی - سرماخوردگیها، آنفلوآنزا و کرونا - بیشتر شد اما براساس رصدهای دقیقی که ما انجام میدهیم و نمونهگیریهایی که از پایگاههای دیدهور و مواردی که با عفونتهای شدید تنفسی در بیمارستان بستری میشوند صورت میگیرد، عمدۀ موارد ابتلا در استان آنفلوآنزا است و کرونا افزایش شیوع معنیداری نسبت به ماههای قبل نداشته است».
کرونا فعلا مهار شده است
وی افزود: «میتوان گفت که کرونا فعلا در حالت مهارشده است، اما در آنفلوآنزا از هفتۀ ابتدای مهر افزایش موارد داشتیم که عمدۀ مبتلایان در هفتههای اول مربوط به کودکان و دانشآموزان بود ولی بهتدریج بیماری به سایر افراد خانواده از طریق دانشآموزان منتقل شد و از هفتۀ سوم و چهارم مهرماه موارد ابتلا در بزرگسالان و سالمندان هم مشاهده شد».
صحبتی یادآور شد: «وقتی سالمندان و کسانی که بیماری زمینهای دارند به بیماریهای تنفسی مبتلا میشوند انتظار داریم یک درصدی از آنها دچار عوارض شدید بیماری بشوند و منجر به بستری آنها شود که همین اتفاق هم افتاد و از روزهای پایانی مهرماه شاهد افزایش موارد در بخش بستری بودیم و هنوز هم این وضعیت وجود دارد».
وی تاکید کرد: «شدت و ابعاد افزایش بستریها در حدی نیست که بشود اسم یک موج جدید یا طغیان بیماری یا همهگیری را روی آن بگذاریم، در حد افزایش موارد است و هرچند که باید برای این افزایش موارد تمهیدات، آموزشها و برنامههایی را داشته باشیم اما به معنی آن نیست که ما درگیر یک موج همهگیری آنفلوآنزا مشابه آنچه در کرونا اتفاق افتاد هستیم».
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان توضیح داد: «وجه اشتراک بیماریهای تنفسی ویروسی مثل آنفلوآنزا، سرماخوردگی و کرونا راههای انتقال و پیشگیری آنهاست. عمدتا این ویروسها از طریق تماس مستقیم، دستهای آلوده، تنفس و ریز قطرات منتقل میشوند و به همین دلیل باید رعایت توصیههای بهداشتی بیش از پیش در این فصل مد نظر قرار بگیرد».
ماسک فعلا اجباری نیست
وی ادامه داد: «مسائلی مانند شستوشوی مکرر دستها با آب و صابون، رعایت فاصلۀ فیزیکی و اجتماعی از کسانی که احتمالا مشکوک هستند و علائم بیماری دارند و پرهیز از آمدن در جامعه برای کسانی که جزو افراد پرخطر هستند باید رعایت شود. سالمندان حتیالامکان باید در مکانهای عمومی و در جاهایی که شلوغ و پر جمعیت مثل بازار حضور پیدا نکنند و یا تا حد امکان از وسایل نقلیۀ عمومی مثل اتوبوسهای خط واحد کمتر استفاده کنند».
صحبتی افزود: «به افراد پرخطر و کسانی که علائم مشکوک دارند نیز توصیه میکنیم که حتما از ماسک استفاده کنند اما توصیۀ عمومی برای استفاده از ماسک هنوز از طرف وزارت بهداشت ابلاغ نشده است ولی اگر به این جمعبندی برسند که نیاز است این توصیهها و سختگیریها مشابه سالهای گذشته که درگیر کرونا بودیم، الزامی شود حتما از طریق رسانههای عمومی اعلام خواهد شد».
وی بیان کرد: «برای آنفلوآنزا یک روش پیشگیری بسیار موثر و خوب وجود دارد که تزریق واکسن آنفلوآنزا است زیرا تزریق واکسن تا 80 درصد مانع ابتلا به بیماری میشود و مخصوصا به کسانی که جزو افراد پرخطر یا سالمندان هستند و یا کسانی مانند پرستاران، کادر درمان و پزشکان که شغل آنها در ارتباط با مراقبت از بیماران است توصیه میکنیم که از واکسن آنفلوآنزا هم استفاده کنند».
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان تاکید کرد: «هرچند بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا در اواخر تابستان و اوایل پاییز است اما هنوز هم دیر نشده و افراد میتوانند نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند».
چند توصیه به بیماران
وی دربارۀ امکان دورکاری مدارس به دلیل افزایش بیماری در بین دانشآموزان نیز گفت: «چنین سیاستی وجود ندارد و به نظر هم نمیرسد قرار باشد این اتفاق بیفتد اما به والدین اکیدا توصیه میشود تا زمانی که بهبودی کامل حاصل نشده حتما از فرستادن فرزند خود به مدرسه خودداری کنند و اجازه بدهند دورۀ واگیرداری فرد بیمار در منزل طی شود».
صحبتی ادامه داد: «از اولیای مدارس نیز خواهش میکنیم ضمن اینکه شرایط بهداشتی استاندارد مانند تهویۀ مناسب برای کلاسها، سرویسهای بهداشتی مناسب، صابون مایع و تعداد کافی شیر آب برای شستوشوی دستها با آب و صابون را بهصورت جدی پیگیری میکنند، حتما از تماس کسانی که علائم مشکوک دارند با بقیۀ دانشآموزان خودداری کنند و اجازه بدهند که در منزل استراحت کنند».
وی در پایان خاطرنشان کرد: «خوشبختانه با توجه به اینکه آنفلوآنزا یک بیماری ویروسی و خودمحدودشونده است در بسیاری از موارد با استراحت کافی، مصرف مایعات کافی و درمانهای علامتی ساده بهبود پیدا میکند اما اگر افراد علائم خطر مانند تنگینفس شدید، تب طولانی و سرفههای خلطدار داشتند توصیه میشود که به مراکز درمانی و پزشکان هم مراجعه کنند».
نظر خود را بنویسید