پروین میرزاحسینی
مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علومپزشکی کرمان در پاسخ به فردایکرمان گفت: «اضطراب و افسردگی شایعترین اختلالات روانی در کرمان هستند».
دکتر علی بهرامنژاد در نشست خبری به مناسبت هفتۀ سلامت روان افزود: «میانگین شیوع اختلالات روانی در استان کرمان ۲۳ درصد است و در شیوع اختلالات روانی، تفاوت معناداری بین کرمان و سایر استانها وجود ندارد».
وی با اشاره به افزایش شیوع اختلالات روانی بعد از کرونا در دنیا ادامه داد: «30 درصد از کسانی که در آیسییو بستری شدند و در چند قدمی مرگ قرار گرفتند، دچار مشکل شدند».
وی یادآور شد: «سوگ بعد از فوت در اثر کرونا و از دست دادن شغل و سلامتی در اثر شیوع کرونا عوارض داشت و به سلامت روان مردم آسیب وارد کرد».
بهرامنژاد ادامه داد: «بهطور کلی اختلالات روانی در دنیا رو به افزایش است زیرا جوامع به سمت صنعتی شدن میروند و در نتیجه دیدگاههای فردی شکل گرفته، تعاملات کمتر شده و هزینههای زندگی افزایش یافته است. همچنین با رواج فضای مجازی که کودکان و نوجوانان را درگیر کرده است سلامت روان خانوادهها به خطر افتاده، زیرا اعتیاد دیجیتال افزایش یافته و درگیری خانواده با فرزندان بیشتر شده است که همۀ این موارد اختلالات روانی را افزایش میدهد».
بهرامنژاد با بیان اینکه ۱۴ درصد اختلالات روانی مربوط به افسردگی است، یادآور شد: «تنها یک درصد از اختلالات روانی در افراد بالای ۱۵ سال شدید هستند و مابقی اختلالات مانند افسردگی، وسواس، اضطراب و فوبیاها خفیف هستند».
به گزارش استقامت، وی همچنین در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه علم سلامت روان در تمام دنیا یک دانش جوان است، اظهار کرد: «تا چند سال قبل بیماریهای عفونی و کُشنده در اولویت درمان قرار داشتند و بعد از کنترل آنها اولویت سلامت روان مطرح شد».
مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علومپزشکی کرمان ادامه داد: «برنامۀ سلامت روان از سال ۱۳۷۵ در ایران پایهگذاری شده است و در حال حاضر ایران در منطقۀ مدیترانه شرقی (اِمرو) جزو کشورهای پیشرو در حوزۀ سلامت روان است».
وی با اشاره به شیوع ۲۳.۶ درصدی اختلالات روانی در کشور، خاطرنشان کرد: «به دلیل نگرش منفی که دربارۀ این بیماریها وجود دارد، پذیرش این اختلال و مراجعه برای درمان کمتر صورت میگیرد و این مساله فقط مختص ایران نیست».
بهرامنژاد در ادامه با بیان اینکه در حوزۀ سلامت روان دانشگاه علومپزشکی کرمان، پیشگیری در اولویت قرار دارد، از برگزاری دورههای آموزش مهارتهای زندگی، فرزندپروری، خودمراقبتی، درمان افسردگی و اطلاعرسانی از طریق سایت خانواده بانشاط در همین رابطه خبر داد.
وی با اشاره به اجرای طرحهای حمایت روانی در بلایا مانند زمان شیوع کرونا، گفت: «علیرغم اینکه کرونا یک بیماری جسمی است اما هم مداخله برای سوگ در این بیماری انجام شد و هم برای کسانی که در اثر ابتلای شدید به این بیماری مجبور به بستری در آیسییو شدند، اما متاسفانه استقبال مردم از آن کم بود و فقط ۳۰ درصد از کسانی که مبتلا به کرونا شده بودند و ما آدرس و تلفن آنها را داشتیم با ما همکاری کردند».
بهرامنژاد خاطرنشان کرد: «برای درمان افسردگی در حوزۀ سلامت روان دانشگاه علومپزشکی، غربالگری و شناسایی انجام میشود اما از ۲۳.۶ درصد تنها ۹ درصد شناسایی شدند و سایر افراد همکاری نکردند».
وی همچنین از حضور یک فوق لیسانس روانشناسی بالینی در مراکز جامع سلامت خبر داد و گفت: «این افراد خدمات مربوط به مهارتهای زندگی، فرزندپروری، مشاورۀ قبل از ازدواج و ... را حضوری به شهرواندان ارائه میدهند و تا پایان سال با تکمیل استخدامهای علومپزشکی، تمام روستاها و شهرهای استان تحت پوشش خدمات روانشناسی قرار میگیرد».
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز در این نشست با اشاره به شعار هفتۀ سلامت روان مبنی بر «سلامت روان مسئولیت فردی و اجتماعی همۀ ماست»، گفت: «انسان موجود اجتماعی است و از محیط خود تاثیر میگیرد و سلامت روان او را تحت تاثیر قرار میدهد».
دکتر حمیدرضا برهانینژاد با اشاره به نقش رسانه در تامین سلامت روان، افزود: «رسانهها مورد اعتماد مردم هستند و با نحوۀ پوشش اخبار میتوانند به سلامت روان جامعه کمک کنند»./پ
نظر خود را بنویسید