گروه اقتصاد: کمبود اتوبوس برای جابهجایی زائران اربعین در استان کرمان آنچنان جدی است که مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان نگران وقوع شرایطی بحران در ایام شهریورماه است. روزهایی که علاوه بر جابهجایی گستردۀ زائران اربعین، زائران مشهد و مسافرانی که قصد انجام سفرهای پایان تعطیلات تابستان را دارند همچنین دانشجویانی که قصد سفرهای بیناستانی دارند هم تقاضای بلیت اتوبوس را افزایش خواهد داد.
احسان عراقیزاده در خصوص جابهجایی زائران اربعین با بیان اینکه اگر فعلا 50 دستگاه اتوبوس دیگر داشته باشیم، مشکل تا حد زیادی حل میشود، افزود: «در حال حاضر اما فقط 300 اتوبوس را میتوانیم برای رفتوبرگشت تامین کنیم ولی اگر تعداد مسافران بیش از ظرفیت این اتوبوسها باشد معطل و با مشکل مواجه میشوند».
وی با اشاره به ورود اتوبوسهای ترکیهای به ایران و درخواست استان کرمان برای اختصاص 50 دستگاه برای جابهجایی زائران توضیح داد: «ابتدا مجوز 10 اتوبوس ترکیهای را برای استان کرمان گرفتیم و بعد با تاکید و کمک استاندار محترم و معاون محترم عمرانی استانداری تعداد آن را به 50 اتوبوس رساندیم. قرار بود هزینههای راننده و کمکراننده و یک نفر همراهی و راهنما و تعمیر و نگهداری با خود شرکت ترکیهای باشد؛ ضمن اینکه بلیتفروشی این اتوبوسها با اتوبوسهای داخلی فرقی ندارد. هزینههای سوخت و محل استراحت و غذای رانندگان را قرار بود ما با کمک معادن استان تامین کنیم. شرایط بسیار تسهیل شد اما یک دستگاه هم از اتوبوسهای ترکیهای نیامد».
وی افزود: «خودروهای ترکیهای 56 نفرۀ ویآیپی هستند و یک اتوبوس آنها معادل دو اتوبوس ما ظرفیت دارد. اگر معادن برای تامین هزینههای این اتوبوسها پای کار آمده بودند، میتوانستیم از این ظرفیت استفاده کنیم اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد ضمن اینکه خود معادن هم اتوبوس برای زائران استان تامین نکردند».
وی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که چرا معادن اتوبوس را تامین نکردند؟ آیا مطالبهای از شما دارند که پاسخ ندادید؟ اظهار کرد: «معادن بهانههای مختلفی میآورند. میگویند با هیات دولت بستیم و از تهران پیگیری کنید. سال گذشته ظاهرا با معاون اول محترم رئیسجمهور توافقی شده بود که هریک از معادن تعدادی اتوبوس را تامین کنند و ما هرچه پیگیری میکردیم کسی جوابی نمیداد».
وی بیان کرد: «به استاندار میگویند با تهران بستیم، به ما میگویند با استاندار بستیم و هرکدام چیزی میگویند و تاکنون ماشینی تامین نکردهاند».
وی گفت: «معادن پول دارند و میخواهند پرداخت را انجام بدهند اما اتوبوس نیست. اگر اتوبوسهایی که معادن در سیستم حملونقل خود دارند را از سرویسدهی حذف کنند، در جابهجایی نیروها با مشکل مواجه میشوند و اگر به شیفت کارخانه نرسند و یا در اتوبوس بیش از ظرفیت سوار کنند، مشکلات بعدی ایجاد میشود».
وی افزود: «اما امسال این بهانهها پذیرفتنی نیست چون ماشین از خارج از کشور وارد شده است و میشد مشکل را حل کرد».
وی در عینحال امیدوار است که با برنامهریزی صحیح زائران و با مراجعۀ بهنگام برای تهیۀ بلیت سفر، بخشی از مشکلات در سفرهای شهریورماه کاهش پیدا کند.
وی 31 مردادماه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه از خردادماه جلسات پیگیری برای برگزاری این رویداد مهم را آغاز کردیم، اظهار کرد: «با فعالان بخش خصوصی حوزۀ حملونقل و پلیس راه و فرودگاه و شهرداری و راهآهن و حج و زیارت و شرکتهای مسافربری که به معادن خدمات میدهند جلسه گذاشتیم و برنامهریزی کردیم که هر گروهی چه کاری انجام دهد».
وی افزود: «با آنالیز علمی دورههای گذشته و بررسی آمار پنج، شش سال گذشته آمار زائران امسال را پیشبینی کردیم و در جلساتی که با شرکتهای مسافرتی بخش خصوصی داشتیم، مشخص شد آمار ما با آنها کاملا منطبق بود».
وی توضیح داد: «موضوع اصلی ما کمبود ناوگان است. از سال 98 و با شیوع کرونا بسیاری از ناوگان ما به بخشهای دیگر رفتند. اتوبوسها و رانندگان با صنایع و معادن و کارخانهها کار میکنند و حاضر نشدهاند به بخش مسافر برگردند. این مشکل هم مربوط به کل کشور است اما در استان ما محسوستر است چون معادن در حال توسعه هستند و نیاز روز افزون به جابهجایی نیروها دارند».
وی اضافه کرد: «حتی وضعیت به گونهای است که در حال حاضر بسیاری از نیروهای راهداری ما در برخی شهرستانها حاضر نیستند برای راهداری کار کنند و به معادن و شرکتها پیوستهاند. به عنوان مثال، برای سیرجان و شهربابک و بردسیر و زرند داریم نیرو میفرستیم».
وی ادامه داد: «مشکل کمبود ناوگان را به ستاد اربعین اعلام کردیم و قرار شد از خارج از سیستم راهداری برای ما ناوگان تامین کنند. به وزارت خارجه هم اعلام و قرار شد از برخی کشورهای همسایه ناوگان تامین کنیم».
وی اظهار کرد: «قرار شد اتوبوسهای ترکیهای به صورت اجارهای وارد سیستم شوند. این طرح برای تهران تا مرز مهران اجرا میشود اما ما هم تقاضا داشتیم تا تعدادی از این اتوبوسها به کرمان بیایند».
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان سپس با اشاره به تلاشهایی که برای مجوز 50 اتوبوس ترکیهای انجام شد، گفت: «متاسفانه این اتوبوسها تامین نشد».
وی اظهار کرد: «الان مشکلات هنوز مشخص نشده است. برآورد این است که چهار، پنج روز قبل از اربعین به مشکل برمیخوریم».
عراقیزاده با انتقاد از اینکه معادن برای تامین ناوگان موردنیاز پای کار نیامدند، گفت: «دو ماه است نامهنگاری میکنیم ولی همه میگویند ماشین نداریم».
وی افزود: «راهداری گفته کامیونها را مسقف کنید. 10 کامیون به این شکل و 10 ماشین سواری از استان کرمان به مرز مهران میرود تا اگر ناوگان کمبود شد از این امکان استفاده شود».
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان سپس بیان کرد: «یکی از سیاستهایی که وزیر محترم دستور داده دنبال کنیم این است که خودروهای سواری را تشویق کنیم که مسافران را ببرند. اگر مردم با ماشین سواری بروند، در مرز، خدمات بهتری به این ماشینهای سواری داده میشود. سال گذشته هر ماشین سواری یکونیم نفر سرنشین داشت امسال اما باید به چهار نفر برسد».
عرضۀ همزمان بلیت رفت و برگشت هواپیما
وی در خصوص سفر با هواپیما نیز گفت: «از سال گذشته بلیت تکنفره میفروشیم. امسال هم برنامهریزی کردیم که مسافران حتما بلیت برگشت را همزمان با رفت بگیرند. با شرکتهای حملونقل نیز برای این کار هماهنگ کردیم».
عراقیزاده با تاکید بر اینکه اگر بلیت رفتوبرگشت بتوانیم بفروشیم خیلی شرایط مطلوبی ایجاد خواهد شد، افزود: «در ایام اربعین فرودگاههای استان چهار، پنج پرواز اضافه میکنند. تاکنون فقط برای نجف پرواز داشتیم اما مدیرکل فرودگاههای استان اخیرا اعلام کردند که پرواز برای بغداد نیز اضافه میشود».
وی ادامه داد: «راهآهن هم یک رام قطار در نظر گرفته که از کرمان به قم و از قم به شلمچه میرود. قرار است یکم شهریورماه این قطار حرکت کند و نهم شهریورماه برگردد. ظرفیت این قطار 500 نفر است».
وی اضافه کرد: «امسال قطاری هم بین شلمچه و اهواز گذاشتند که مسافران را جابهجا میکند».
سامانۀ 141 فعال است
وی در ادامه گفت: «توصیۀ ما این است که هر اتفاقی که در جادهها برای مسافر رخ داد اعم از اینکه بلیت نداشت، نیاز به اورژانس داشت و ... با سامانۀ 141 تماس بگیرد».
وی اظهار کرد: «به همکاران 141 گفتیم مثل خادم امام حسین (ع) با کسانی که با این سامانه تماس میگیرند رفتار کنید و بعد از اینکه خدمات دادید، باز هم پیگیری کنید تا مطمئن باشید مشکل مسافر رفع شده است».
افزایش زائران پاکستانی
عراقیزاده همچنین بیان کرد: «موضوعی که امسال بحرانیتر شده زائران پاکستانی است که از مرز ریمدان وارد کشور میشوند. سال گذشته از مرز میرجاوه مسافران و زائران وارد میشدند اما امسال مرز ریمدان کاملا راهاندازی شده و شهرداری کرمان مسئول رسیدگی به آن شده است. با این وضعیت امسال زائران و مسافران پاکستانی بیشتر خواهند شد و باید کنترل بیشتری داشته باشیم تا مشکلی پیش نیاید».
وی اضافه کرد: «قرار شد پلیس راه به دلیل اینکه فرمان خودروهایشان سمت راست است آنها را از مرز تا بخشی از مسیر اسکورت کند».
استقرار اکیپهای تعمیراتی در جاده
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان گفت: «یکی از کارهای خوب امسال این بود که همکاران راهداری را در 45 اکیپ تعمیراتی تقسیم کردیم. این اکیپها در جادههای استان مستقر میشوند تا هر ماشینی خراب شد همانجا تعمیرات انجام شود».
وی سپس با بیان اینکه موضوع مهم بعدی تامین سوخت است، اظهار کرد: «برای پاکستانیها موکب ماهان بهعنوان توقفگاه در نظر گرفته شده است و در اینجا میتوانند سوختگیری کنند».
وی افزود: «با شرکت نفت هماهنگ کردیم تا سوخت جایگاههای مجتمعهای خدمات رفاهی را حتما تامین کنند تا خودروها مشکل سوخت نداشته باشند».
وی توضیح داد: «چند روز پیش از مرز کرمان به سمت قطروئیه سیرجان بازدید داشتم و به نیریز شیراز و هرات یزد هم رفتم. مشاهدات ما نشان میداد که در مجتمعهای خدمات رفاهی در استان کرمان مشکل سوخت داریم و صفهای گازوئیل طولانی بود. اما در شیراز و یزد چنین وضعیتی نبود».
عراقیزاده بیان کرد: «قرار شد شرکت نفت بیشتر سوخت به جایگاههای جادهها بدهد. توافق دیگر با این شرکت این بود که اتوبوسهای اربعین بدون نوبت سوختگیری کنند و اگر هم سوخت ندارند به نوعی کمک شوند تا معطل نشوند».
وی گفت: «امسال همچنین با انجمن صنفی حملونقل بار هماهنگی کردیم تا خودروهایی که قصد دارند موکبها را جابهجا کنند تحت نظارت یک نهاد باشند. در این شرایط، ساعت ورود و خروج این خودروها از مرز مشخص میشود تا برای تامین سوخت آنها برنامهریزی شود».
استمرار طرح اربعین تا 20 شهریورماه
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان همچنین یادآور شد: «طرح اربعین از 27 مردادماه شروع شده و تا 20 شهریورماه ادامه دارد».
وی افزود: «سال گذشته این طرح تا یکی، دو روز بعد از اربعین ادامه داشت ولی امسال این طرح تا پنج روز بعد از اربعین ادامه خواهد یافت».
وی ادامه داد: «بعد از آن، در روزهای پایان ماه صفر باید مسافران را به مشهد بفرستیم. بعد از آن سفرهای تعطیلات تابستانی را داریم. همۀ این شرایط ما را نگران کرده و اینکه از دو ماه پیش برنامهریزیها را شروع کردیم به این دلیل است».
عراقیزاده بیان کرد: «فرصت دیگری که برای ما کرمانیهاست این است که بسیاری از زائران از اربعین به مشهد میروند و بعد برای زیارت مزار سردار سلیمانی به کرمان میآیند و باید برای همۀ این شرایط آمادگی لازم داشته باشیم».
وی تاکید کرد: «باید از این به بعد آماده باشیم و سالهای بعد با برنامهریزی بیشتر کار کنیم».
95 درصد جابهجایی از طریق جاده
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمان یادآور شد: «در رتبهبندی که سازمان راهداری مدتی پیش برای وزیر ارائه داد، تهران و اصفهان و البرز استانهایی بودند که وضعیت بحرانی برای مرز مهران داشتند و برای مرز شلمچه و چذابه استان ما بحرانیتر بود».
وی افزود: «هر ساله حدود 30 درصد تردد زائران از طریق حملونقل عمومی و مابقی از طریق خودروهای شخصی و ... صورت میگیرد. 95 درصد تردد با حملونقل عمومی هم از طریق جاده و پنج درصد دیگر از طریق قطار و هواپیما انجام میشود».
پیشبینی اوضاع بحرانی
وی در پاسخ به فردایکرمان که برای تامین بلیت مسافرانی که قصد تردد بیناستانی در این ایام دارند چه برنامهای دارید؟ گفت: «تعطیلات آخر تابستان و جابهجایی دانشجویان و اربعین و سفر به مشهد را در شهریورماه داریم. همه را بررسی کردیم و برای همین شرایط است که میگویم امسال اوضاع بحرانیتر از سالهای قبل است چرا که تاریخ سه، چهار سفر خیلی مهم مقارن شده است».
وی اظهار کرد: «برای تامین بلیت سفرهای بیناستانی هم مدام در حال برنامهریزی هستیم. سیستمها را قفل میکنیم و برای اربعین میفرستیم اما باز تقاضای بالایی برای سفر بیناستانی ایجاد میشود و برای پاسخ به آن اقداماتی انجام میشود».
عراقیزاده بیان کرد: «اگر زائران اربعین هرچه زودتر برنامهریزی کنند و بلیت را بگیرند، بسیاری از مشکلات حل میشود».
نظر خود را بنویسید