گروه جامعه:
دکتر نیما جهانبین ـ رئیس هیات مدیره انجمن معماران استان کرمان
در این نشست خطاب به شهردار کرمان گفت: «چند سوال مشخص داریم. یکی اینکه از میان انواع سرمایهگذاری یا سرمایهپذیریهایی که میشود برای شهر داشت، شرکت مس که مراجعه کرده آیا به طور مشخص این زمین را مدنظر داشته یا صرفا اعلام آمادگی برای سرمایهگذاری داشته؟ در واقع میخواهیم بدانیم سرمایهگذار چگونه به این سرمایهگذاری رسیده است؟».
وی افزود: «دوم اینکه کاربریای که برای این زمین تعریف شده، دقیقا چیست؟».
وی ادامه داد: «سالها شاهدیم شهرداری تلاش میکند تا تکلیف بازار قلعه که نزدیک این زمین است را مشخص کند. ناگهان اما بهدنبال شکلگیری چیزی آمده که خیلی صراحت در آن نیست که دقیقا چیست؟ شهردار محترم، تعابیر بازار و مرکز فرهنگی را بهکار برده است. براساس مفاهیم تخصصی میخواهیم بدانیم این زمین، چه کاربری شهری خواهد داشت و چطور میتوان آن را در کنار مسجد ملک توجیه کرد؟».
وی در ادامه، با بیان اینکه خیابان امام مسائل خاص خود را دارد، اظهار کرد: «صنفی به اسم عمدهفروش در شهر که خردهفروشی هم میکند در این خیابان حضور گسترده دارند و هجوم جمعیت به این واحدها را میبینیم. خود این صنف آسیبهایی جدی به بافت تاریخی وارد کرده و لایۀ پشت لایۀ اول عمدتا توسط این مغازهداران تصرف شده و قطعا اجازه نمیدهند مسکونی در این بافت اتفاق بیفتد».
وی افزود: «ضمن اینکه بسیاری از این عمدهفروشان به دنبال آن هستند که سولههایی در شرفآباد داشته باشند چون نیاز به انبار کالا دارند. این نشان میدهد که قرارگیری این صنف در این خیابان چه مسائلی دارد و برای تامین نیازهای آنها چه مشکلاتی ایجاد شده است».
جهانبین گفت: «با توجه به مسائل خیابان امام، چگونه باری دیگر، چنین کاربریای تعریف میشود؟ سرمایهگذار انتظار دارد نهایت منافع را از این سرمایهگذاری ببرد، نهایت منافع از حضور مردم ناشی میشود. با این وضعیت خیابان امام اما، این هدف چگونه دست یافتنی است؟».
وی بیان کرد: «انتظار جامعۀ تخصصی این است که شهرداری باشد که خط و ربط پروژه را به سرمایهگذار میدهد. من فکر میکنم این روند نامناسبی است که شرکتهای مشاور را دعوت کرده تا رزومه بفرستند. معلوم نیست شش شرکت چطور انتخاب شدهاند. در واقع ما نشستهایم تا تعدادی شرکت مشاور برای چنین نقطۀ بسیار خاصی، طرح تهیه کنند در حالی که مسیر باید کاملا برعکس باشد و شهرداری بستههایی داشته باشد و مشوقهای آن هم کاملا روشن باشد و سرمایهگذار را دعوت کند و بگوید: پروژه را دقیقا به شکلی که ما میگوییم انجام بده».
وی هشدار داد: «اگر پروژه را به گونۀ دیگری به سرمایهگذار واگذار کنیم نمیتوانیم عواقب آن را مدیریت کنیم».
وی خاطرنشان کرد: «عواقبی که جلب سرمایهگذار برای بافت تاریخی شهر کاشان داشت را میتوان مدنظر قرار داد و نارضایتی جامعۀ متخصصان را دربارۀ اینکه رفتن سرمایهگذار به بافت تاریخی چه بر سر بافت آورده را شنید».
وی اضافه کرد: «ضمن اینکه شهرداری باید برای سرمایهگذار پروسۀ مشخصی داشته باشد، بعد از آن هم باید بپاید تا اتفاقات ناخوشایند رخ ندهد».
این عضو هیات علمی دانشگاه در بخش دیگری از اظهاراتش دربارۀ موضوع کلی سرمایهگذاری در بافت تاریخی گفت: «سخن ما به طور مشخص این است که شهرداری باید در قالب برنامههایی که هم بازههای زمانی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت دارند و هم اینکه از لحاظ برنامههای بالادستی، سلسهمراتبی باشند به بافت تاریخی ورود کند».
وی افزود: «یکی از نگرانیهای جدی این است که ناگهان میشنویم زمین کنار مسجد ملک قرار است به یک طرح اختصاص یابد و برای جامعۀ تخصصی این سوال وجود دارد که این نگرش به مسئله اگر به گونهای باشد که فقط به این نقطه نگاه میکند و نمیتواند شریانهای اطراف و بافت آن را ببیند چطور میتواند به سرانجام مناسب برسد».
وی ادامه داد: «نکتۀ دیگر اینکه بافت تاریخی از مقیاس یک کاشی تا مقیاس یک بافت باید برنامه داشته باشد».
این معمار عضو هیات علمی دانشگاه اظهار کرد: «بافت تاریخی ظرافتی دارد و نیازمند رسیدگی جدی دارد».
وی گفت: «نگرانی دیگری که این روزها داریم این است که در طرح جامع گفته شده بافت تایخی را کنار گذاشتهاند. اصلا چنین چیزی مگر ممکن است؟ بافت تاریخی بخشی از شهر است و باید مسائل آن در ارتباط با کل شهر دیده شود».
جهانبین سپس بیان کرد: «این طرح بالادستی جامع است که باید مسائل سرمایهگذاری را هم ببیند که یکی از مهمترین آن، سرمایهگذاری در بافت تاریخی است».
وی با بیان اینکه در بافت تاریخی انواعی از سرمایهگذاری و انواعی از مسائل و راههای رسیدن به یک سرمایهگذاری داریم، افزود: «سوال جامعۀ تخصصی این است که کجا این مسیرها طی شده؟ چه زمانی در نمایشگاهها فرصتهای سرمایهگذاری را تعریف کردیم؟ چه زمانی برای جذب انواع سرمایهگذاران که بخش مهمی از آن میتواند سرمایهگذاریهای خلاق و نوآور باشد برنامهریزی کردیم که ناگهان به یک شرکت سرمایهگذار در بافت تاریخی رسیدیم؟».
وی تاکید کرد: «باید معلوم شود که روند چطور طی شده که به این سرمایهگذاری در زمین مجاور مسجد ملک رسیدهایم؟».
نظر خود را بنویسید