گروه جامعه: مراسم بزرگداشت روز خبرنگار شامگاه دوشنبه 16 مردادماه با حضور نماینده ولیفقیه در استان و امامجمعه کرمان، استاندار کرمان، معاونان استادار، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، مدیرکل میراثفرهنگی استان، تعدادی از مسئولان استانی و جمع کثیری از خبرنگاران برگزار شد.
در این برنامه که در باغ تاریخی فتحآباد برگزار شد، تعدادی از خبرنگاران از مسائل و دغدغههای حوزۀ کاری خود گفتند، و از استاندار درخواست کردند تا به مدیران غیرپاسخگو به خبرنگاران تذکر دهد.
استاندار کرمان هم در بخشی از اظهاراتش، ضمن تاکید بر پاسخگویی مدیران به رسانهها گفت که مطالب رسانهها را میخواند و از طریق مدیران آن را پیگیری میکند.
محمدمهدی فداکار با بیان اینکه تربیت خبرنگاران تخصصی در استان ضروری است، حمایت برای بازگشایی موزه مطبوعات را وعده داد.
خبرنگار باید حقیقتیاب باشد
به گزارش استقامت، نماینده ولیفقیه در استان و امامجمعه کرمان در این مراسم با اشاره به اهمیت انتقال صحیح اخبار، گفت: «خبر و نقل آن در نگاه دینی ما یک جایگاه فوقالعاده ویژه دارد».
حجتالاسلام والمسلمین حسن علیدادیسلیمانی افزود: «در حوزههای ما علم رجال و درایه دو علم بسیار مهم هستند که اگر کسی قصد دارد صحت خبری را که منتسب به معصوم است بداند، باید حداقل بر این دو علم در کنار بعضی علوم دیگر اشراف کامل داشته باشد».
وی ادامه داد: «این موضوع نقش و جایگاه کسی که میخواهد نقل خبر از فرد، بهخصوص از معصوم داشته باشد را ممتاز میکند».
نماینده ولیفقیه در استان کرمان در ادامه با اشاره به ویژگیهای خبرنگار در جامعۀ فعلی، یادآور شد: «در روحیه و رویۀ خبرنگار باید الزامات بسیار مهم که هرکدام صفت برجستهای است، وجود داشته باشد».
وی بیان کرد: «خبرنگار باید جستجوگر و دقیق باشد و هر خبر و نکتهای را که میخواهد نقل کند باید به جستوجوی دقیق بپردازد».
حجتالاسلام علیدادیسلیمانی ادامه داد: «خبرنگار باید حقیقتیاب باشد. هم تحقیق درست انجام دهد و هم آنچنان که حق هست به آن بپردازد».
وی خاطرنشان کرد: «خبرنگار باید امانتدار باشد که امانتداری یک فضیلت مهم اخلاقی است».
امامجمعه کرمان افزود: «از ویژگیهای دیگر خبرنگار در کنار این همه اوصاف این است که باید مصلحت را هم کاملا مراعات کند، شاید هر خبری برای انتقال مناسب نباشد، بعضی خبرها مصلحت ایجاب نمیکند همانطور که هست نقل شود، بهخصوص خبرهایی که دشمن از آن سوءاستفاده میکند و مورد طمع دشمن قرار میگیرد».
وی با بیان اینکه خبرنگار باید شجاعت لازم را در نقل خبر داشته، گفت: «خبرنگار خطرپذیر است و بعضی اوقات باید خطرها را تحمل کند تا آنجا که شاید جان خود را در راه کسب خبر فدا کند، نمونۀ آن خبرنگارانی هستند که در این شغل به درجۀ رفیع شهادت رسیدند».
نماینده ولیفقیه در استان کرمان تاکید کرد: «خبرنگار باید در نقل خبر، ذوق، سلیقه و ابتکار عمل داشته باشد تا خبر را به بهترین وجه ممکن به مخاطب منتقل کند که این مساله نیاز به درایت، خلاقیت و ابتکار خاص دارد. کمتر شغلی است که این همه فضیلت در آن قرار میگیرد تا فرد بتواند وظیفۀ واقعی خود را انجام دهد».
خبرنگار تخصصی تربیت کنیم
استاندار کرمان در این مراسم با بیان اینکه دغدغهمندی برای جامعه و نوشتن برای آن و پرداخت هزینه برای آن کار سختی است، گفت: «وظیفۀ روشنگری و آگاهیبخشی بسیار مقدس است و اثرگذاری بالایی دارد».
محمدمهدی فداکار افزود: «قانون مطبوعات الزاماتی گذاشته و اگر از یک خبرنگار شکایت شود، اصول و قواعد خاصی پیشبینی شده و هیات منصفه وجود دارد».
وی با بیان اینکه خبرنگاران همۀ ذهن و فکر مخاطب را به سمت چیزی که میخواهند سوق میدهند، بیان کرد: «گاهی برای اینکه روایت اول را برویم از دقت خبر کم میشود. هرکسی روایت اول را داد همان مبنا میشود و این خیلی مهم است».
استاندار کرمان تاکید کرد: «وظیفۀ خبرنگاران این است که به مخاطبان عمق بدهند و کار سطحی انجام ندهند».
وی در ادامه با اشاره به نقش آموزش در حوزۀ خبرنگاری، افزود: «برای برگزاری دورههای آموزشی کمک میکنیم».
وی ادامه داد: «اگر خبرنگار تخصصی تربیت کنیم کار خیلی خوبی صورت میگیرد و همه استفاده میکنیم و اطلاعات مردم عمق پیدا میکند».
استاندار کرمان خطاب به خبرنگاران گفت: «چه بخواهید و چه نخواهید، شما گروه مرجع هستید. اگر شما خبری را منتشر کنید و بلافاصله هم تکذیبیه بدهیم بخشی از کسانی که خبر را خواندند، تکذیبیه را نمیپذیرند».
وی با بیان اینکه خبرنگاران شفافسازی میکنند و به شبهات پاسخ میدهند، یادآور شد: «در بسیاری از اوقات، حداقل در مدتی که بنده استاندار کرمان هستم، خبرها را میخوانم و شاید واکنشی به شما نمیدهیم اما موضوع را از طریق مدیران مربوطه پیگیری میکنیم».
فداکار با بیان اینکه کار خبرنگاری الزاماتی دارد، تاکید کرد: «اخلاقمداری و انصاف در خبر بسیار مهم است. وقتی خبری را میخواهید منتشر کنید سعی کنید جامع و کامل باشد».
وی ادامه داد: « اگر خبر را با ذوق خبری منتشر کنیم بسیار تأثیرگذار است».
استاندار کرمان پرهیز از بزرگنمایی را ضروری دانست و گفت: «گاهی یک مسئله نیاز ندارد بزرگنمایی شود زیرا سبب میشود خبر دیگری دیده نشود».
وی با تاکید بر امانتداری در نقل قولها، افزود: «دقت در اعداد و ارقام یکی از گلایههای ماست».
فداکار با بیان اینکه در نقل اخبار دشمنشناسی مهم است، اظهار کرد: «دشمن گاهی میخواهد یک بازی طراحی کند و ما وارد آن شویم و گاهی دنبال التهاب در جامعه یا قشر خاصی است».
وی با بیان اینکه تهیۀ خبر کار سختی است ادامه داد: «مخاطبشناسی شاید سختترین کار باشد».
استاندار کرمان دربارۀ درخواست خبرنگاران مبنی بر پاسخگو بودن مدیران، گفت: «حتما در شورای اداری تذکر میدهم که مدیران پاسخگوی رسانه باشند».
وی دربارۀ راهاندازی موزه مطبوعات نیز خاطرنشان کرد: «امیدوار بودم آقای وحیدی، سرپرست سازمان مدیریت استان کرمان، در مراسم حضور داشته باشند تا سر شام موضوع را مطرح و حل کنیم که به مراسم نیامدند اما پیگیری میکنیم تا موزه بازگشایی و پاتوق خوبی برای خبرنگاران شود. ضمن اینکه این موضوع سبب میشود احساس هویت ایجاد شود».
فداکار دربارۀ مشکل بیمه خبرنگاران نیز افزود: «بیمه از ضروریات است و حتما پیگیری میکنیم تا مشکلات آن حل شود».
وی دربارۀ توزیع آگهی در مطبوعات که یکی از خواستههای خبرنگاران بود، گفت: «آگهیها بخشهایی الزامات قانونی دارد اما دربارۀ شرکتهای بزرگ که الزام قانونی ندارند باید کمک کنیم تا از رسانهها حمایت بشود».
وظیفۀ اصلی خبرنگاران آگاهیبخشی است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان در این مراسم با اشاره به تقارن روز خبرنگار با ایام ماه محرم بیان کرد: «حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) الگوی بزرگی برای خبرنگاران بهجهت بیان حقایق بوده و هستند».
محسن روحی ادامه داد: «وظیفۀ اصلی خبرنگاران آگاهیبخشی است که برای انجام درست این کار، خبرنگاران باید ابتدا آگاهی خود را افزایش دهند و با وسواس به دنبال حقایق باشند. به تایید مقام معظم رهبری که فرمودند دستاندرکاران مطبوعات باید نسبت به مسائل زندگی و تحولات اجتماعی دارای معرفت، روشنبینی و قدرت تشخیص و روشنفکری بیشتری نسبت به دیگران باشند».
وی خاطرنشان کرد: «قطعا برای انجام این رسالت، وظیفۀ اصلی خبرنگاران ابتدا این است که آگاهی خود را افزایش دهند».
روحی افزود: «وظیفۀ دیگر خبرنگاران امیدبخشی است که بارها از زبان مقام معظم رهبری تکرار شده است و امیدواریم این وظیفه هم بهخوبی انجام شود».
وی یادآور شد: «البته یک گلۀ درونخانوادگی هم در رابطه با وظیفۀ آگاهیبخشی و امیدبخشی رسانهها داریم که بعد از روز خبرنگار و در یک جمع خصوصی با مدیران مسئول در میان میگذاریم».
مدیرکل ارشاد استان کرمان بیان کرد: «خواستۀ من از مطبوعات، یادآوری دو نعمت بزرگ است. اول نعمت بزرگواری و فداکاری مردم ایران اسلامی است و نعمت دوم، اصل نظام، اصل ولایت فقیه و اصل جمهوری اسلامی است که بهترین موهبت الهی است که باید به یکدیگر یادآوری و در مطبوعات هم این را تکرار کنیم تا تکرار این نعمتها و یادآوری آنها، نعمتهای ما را افزون کند».
بازگشایی موزه مطبوعات به حمایت استاندار نیاز دارد
مدیرعامل خانه مطبوعات استان کرمان نیز در این مراسم گفت: «قرار نبود هیات مدیره خانه مطبوعات امسال در خدمت شما باشد و این وضعیت در پی تصمیم وزارت ارشاد پیش آمده است».
محمدرضا نژادحیدری با بیان اینکه انتخابات هیات مدیره باید در خردادماه برگزار میشد، افزود: «ما هم پیگیری و مکاتبه کردیم که دورۀ فعلی هیات مدیره تمام شده و انتخابات برگزار شود. تدبیر وزارت ارشاد اما تعویق انتخابات بوده و ما منتظر دستورالعمل وزارتخانه برای برگزاری انتخابات هستیم».
وی سپس اظهار کرد: «تمنای مجموعۀ هیات مدیره از دکتر فداکار استاندار محترم، حمایت برای تکمیل پروژۀ بازگشایی موزه مطبوعات است».
مدیرعامل خانه مطبوعات استان کرمان ادامه داد: «میراثفرهنگی تاکنون حمایت خوبی از این پروژه داشته و خانه مطبوعات هم تسهیلگری کرده، جز این کاری از ما ساخته نیست چون توان مالی نداریم».
وی تاکید کرد: «به حمایت و همت استاندار نیاز است تا این پروژه به اتمام برسد».
نژادحیدری همچنین دربارۀ پیگیری مشکلات جامعۀ رسانهای بیان کرد: «بهصورت کلی و تا جایی که در توان باشد حل این مشکلات را پیگیری میکنیم. برخی رفع شده و برخی در دست پیگیری است».
وی افزود: «۲۲ مردادماه با حضور مدیرکل مطبوعات وزارت ارشاد جلسهای خواهیم داشت. قبل از آن با رسانهها جلسهای برگزار خواهیم کرد و مسائل را دستهبندی میکنیم».
گفتنی است در این مراسم از طیبه هادیخانی و غلامرضا سعادت خبرنگار و تصویربردار صدا و سیما که در جریان حادثۀ سقوط بالگرد وزیر ورزش در بافت، مصدوم شده بودند، با اهدای لوح، تقدیر شد.
نظر خود را بنویسید