گروه جامعه: شورای شهر کرمان طی دو ماه اخیر، موضع خود را در برابر پروژۀ ساروجپارس تغییر داده و مصوباتی را در حمایت از این پروژه گذرانده است؛ اگرچه به نظر میرسد شورا چندان هم با میل و رغبت این حمایتها را انجام نمیدهد.
در تازهترین اقدام، شورا روز دوشنبه 26 تیرماه به شهرداری مجوز برگزاری مناقصۀ عمومی 24 میلیارد تومانی برای تامین برق ساروجپارس را داد.
چند هفته پیش، شورا با اصل این اقدام یعنی اختصاص 30 میلیارد تومان برای انتقال 7 مگاوات برق از محل پست واقع در جاده تهران تقاطع شهید بادپا تا ابتدای سیتیسنتر موافقت کرده بود.
این در حالی است که طی دو سالی که از فعالیت شورای ششم میگذرد، برخی اعضای شورا بهطور علنی مخالفت خود را با این پروژه اعلام کردهاند. از جمله محمد امینیزاده ـ رئیس کمیسیون حقوقی شورا در گفتوگو با فردایکرمان تصریح کرد که قرارداد ساروجپارس ایرادات جدی دارد.
محمدرضا کمساری ـ نایب رئیس و سخنگوی شورا نیز پیش از این، دربارۀ سهم سرمایهگذار خارجی در این پروژه تردیدهایی را مطرح کرده است. او با بیان اینکه گفته میشود 57 میلیون یورو آوردۀ سرمایهگذار خارجی در این پروژه است و از خارج از کشور باید وارد شود، از مدیریت استان خواسته تا به مردم بگویند از این میزان سهم سرمایهگذار خارجی، تاکنون چقدر وارد شده؟ از طریق چه سیستمی آمده؟ کجا ثبت شده و بقیۀ آن در چه فواصل زمانی باید بیاید؟ کمساری همچنین در پاسخ به فردایکرمان اعلام کرد: «57 میلیون یورو هنوز وارد پروژۀ ساروجپارس نشده چون پروژه کامل نشده و تا پایان پروژه باید بیاید».
در نشست عمومی هفتۀ گذشته شورای شهر و در جریان رایگیری برای مصوبۀ مربوط به برگزاری مناقصۀ عمومی تامین برق ساروجپارس، سیدمحمدصادق تقوی ـ رئیس کمیسیون هوشمندسازی شورای شهر نکتۀ دیگری را مطرح و اعلام کرد: «بنا به اسنادی که موجود است و قابلیت انتشار هم دارد، استانداری کرمان در گذشته برای تامین برق ساروجپارس متعهد شده بوده و این اقدام، جزو تعهدات استانداری بوده ولی متاسفانه به آن توجه نمیشود».
امینیزاده نیز در تایید این ادعا گفت: «بنده هم به رئیس محترم دادگستری عرض کردم که مستنداتی وجود دارد که در دورۀ استانداران مختلف، توافقاتی شده که استانداری تامین برق را انجام دهد. حتی از ادارۀ برق در این خصوص استعلام قیمت شده است، ولی میگویند در قرارداد آمده که شهرداری باید برق را تامین کند».
با این وجود، شورا به شهرداری اجازه داد تا برای تامین برق این پروژه که رقم آن در مجوز مناقصه حدود 24 میلیارد تومان آمده اما گفته میشود حدود 50 میلیارد تومان برای شهر و شهرداری آب میخورد، مناقصۀ عمومی برگزار کند. 50 درصد این هزینه قرار است از طریق تهاتر با زمین یا پروانه تامین شود. البته شورا به شهرداری این اختیار را داد که اگر متقاضی با 100 درصد تهاتر هم بود، با او همکاری کند.
اگرچه برخی اعضای شورا نسبت به این سرمایهگذاری بدبین هستند، در عوض، شهردار منتخب این شورا همواره از پروژه حمایت کرده است. بارزترین نمونۀ حمایت سعید شعربافتبریزی را باید در افتتاح پارکینگهای ساروجپارس در آبانماه 1400 جستوجو کرد. او در حالی که بسیاری از اعضای شورا در مراسم افتتاح پروژه حضور نداشتند، هم در مراسم شرکت کرد و هم در حمایت از سرمایهگذار سخنانی را مطرح کرد؛ از جمله اینکه تشکر کرد با وجود تاخیری که در اجرای پروژه ایجاد شده، سرمایهگذار همچنان منصرف نشده است. افتتاح این پارکینگها در فاصلۀ کوتاهی پس از روی کار آمدن شورای ششم و شهردار جدید، واکنشهایی از سوی مخالفان این پروژه به دنبال داشت. یک گروه از مخالفان جدی ساروجپارس دوستداران میراثفرهنگی هستند. این پروژه، حتی به اذعان برخی مقامات رده بالای میراثفرهنگی، در پارهای موارد، ضوابط میراثی را زیر پا گذاشته و بر بازار تاریخی کرمان تاثیر منفی داشته است.
با بالا گرفتن انتقادات از افتتاح پارکینگهای ساروجپارس، امینیزاده در صحن علنی شورا گفت: «حاشیههایی در جریان افتتاح پروژۀ ساروجپارس در شهر ایجاد شد و شاید تعبیر شد نگاه مدیریت شهری به میراثفرهنگی به گونهای خاص است؛ اما مراسم افتتاح که اکثر اعضای شورا در آن حضور نداشتند، پیام (روشنی) داشت».
به گزارش استقامت، سال 91 بود که غازی الحلو، رئیس گروه سرمایهگذاری الطاهر بههمراه شرکایش، قصد کردند در مشارکت با شهرداری کرمان، پروژهای در گود خشتمالها واقع در مجاورت بازار تاریخی کرمان اجرا کنند. قرار شد واحدهای تجاری این سیتیسنتر که ساروجپارس نام گرفت، سهم سرمایهگذار باشد و پارکینگهایی که در آن ساخته میشود سهم شهرداری. سهم دوستداران میراثفرهنگی اما از این پروژه چه بوده است؟ نگرانی.
این پروژه در همۀ این سالها محلی برای مناقشه بوده است. نقض ضوابط مربوط به حریم ارتفاعی بازار تاریخی کرمان یکی از این ایرادات جدی است. گفته میشود حریم ارتفاعی بازار کرمان هفتونیم متر از سطح معبر مجاور است، اما این پروژه چند برابر این ضابطه (برخی 16 متر را اعلام میکنند) ارتفاع دارد. در خردادماه سال 98 محمدحسن طالبیان، معاون میراثفرهنگی کشور در جریان سفری که به کرمان داشت، در پاسخ به خبرنگار فردایکرمان به صراحت گفت که ارتفاع ساروجپارس باید کم شود. او گفت: «محور فرهنگی بازار کرمان فوقالعاده مهم است و یکی از پروندههای ثبت جهانی ما در آینده است. منظر بازار حتما باید حفظ شود. ارتفاع این پروژه زیاد شده و اشتباه است و حتما باید حذف شود. با هر روشی که نیاز باشد این اتفاق باید بیفتد و هیچ برو برگردی هم در آن وجود ندارد. از نقشههایی که این ساختمان دارد، یک ذره کمتر و بالاتر نباید اجرا کنند». وی همچنین تصریح کرد: ««اسکلت طبقۀ بالایی را باید بردارند و این را خیلی شفاف به استاندار محترم و شهردار محترم کرمان گفتم... نسبت به آنچه که مجوز داشتند و نقشههایی که تایید شده، تخلفاتی دارند و باید آن را برگردانند».
این اقدام اما انجام نشد. کار به دادگاه کشید و بهمنماه سال 99 بود که معاون میراثفرهنگی استان در گفتوگو با فردایکرمان اعلام کرد که دادگاه به نفع ساروجپارس رای داده است.
«عدم رعایت ارتفاع مجاز در بخشی از پروژه و عدم رعایت درصد فضای پر و خالی» تخلفاتی بود که میراثفرهنگی در دادگاه مطرح کرد. مجتبی شفیعی ـ معاون میراثفرهنگی استان کرمان اما به فردایکرمان گفت: «پروژه تنها در حاشیۀ خیابان طالقانی اجازه داشته سه طبقه داشته باشد ولی در دیگر بخشها نیز سه طبقه اجرا شده است. همچنین، نقشههایی روز اول قرار بود اجرا کنند با آنچه که اجرا کردهاند مغایرت دارد».
وی افزود: «ما بهعنوان میراثفرهنگی اقدامات قانونی را انجام داده و تخلفاتی که شناسایی کردیم را اعلام کردیم ولی در نهایت، دادگاه، موارد مدنظر ما را تخلف تشخیص نداد و رای به نفع ساروجپارس صادر شد».
وی در پاسخ به این پرسش که به این رای اعتراض نکردید؟ گفت که اعتراض کردیم و به آن رسیدگی هم شد، ولی در رای تغییری حاصل نشد.
و اکنون که ساروجپارس تا حد زیادی پیشرفت کرده، همۀ کسانی که به بازار تاریخی کرمان میروند، آنچه که این سیتیسنتر بر سر بازار باوقار شهر آورده را به خوبی مشاهده میکنند.
با روی کار آمدن شورای ششم، مخالفان پروژه چشم امید به تصمیماتی جدید داشتند اما افتتاح پارکینگهای ساروجپارس آن هم در کمتر از پنج ماه از فعالیت شورا، این امیدها را کمرنگ کرد.
طی یک سال اخیر، سرمایهگذار پروژه با مقامات ارشد استان ملاقاتهایی داشته است. از جمله اینکه در تاریخ 10 مهرماه سال 1401 با استاندار کرمان دیدار کرد. در این جلسه، استاندار کرمان گفت که مانعی برای راهاندازی پروژۀ ساروجپارس وجود ندارد.
محمدمهدی فداکار افزود: «همۀ اقدامات برای رفع موانع پیش روی پروژه انجام شده و امیدواریم هر چه سریعتر راهاندازی شود».
وی تاکید کرد: «همۀ ما به دنبال آن هستیم که این پروژه زودتر به بهرهبرداری برسد و معطل ماندن آن ذهنیت خوبی را ایجاد نمیکند».
آذرماه همان سال، سرمایهگذار و اعضای هیات مدیره ساروجپارس، این بار، با رئیس دادگستری استان جلسهای داشتند. در آن جلسه، حجتالاسلام حمیدی از پیگیری ویژۀ دستگاه قضایی برای رفع موانع اجرایی پروژۀ ساروجپارس خبر داد و گفت: «حضور دادستان کرمان در جلسات پیگیری پروژۀ ساروجپارس بهمنظور تسریع روند اجرای مصوبات مربوط به این پروژه برنامهریزی شده است و دادستان کرمان در این حوزه ورود جدی خواهند داشت».
وی افزود: «لازم است که گزارش پیشرفت کار در حوزههای تامین آب، برق و گاز و مشکلات مربوط به این حوزهها به دستگاه قضایی ارائه شود تا این مشکلات به صورت موضوعمحور پیگیری و رفع شود».
وی خاطرنشان کرد: «این اطمینان به سرمایهگذاران داده میشود تا پایان سالجاری مشکلات برطرف میشود و انتظار میرود که روند اجرایی این پروژه نیز با سرعت ادامه یابد».
در این میان، امینیزاده ـ رئیس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای شهر، 8 خردادماه، در گفتوگو با فردایکرمان از مشکلاتی دربارۀ این پروژه پرده برداشت که پیش از این، کمتر از آن گفته و یا اصلا گفته نشده بود. وی اظهار کرد: «چند پروژه داریم که موضوعات حاد دارند. ساروجپارس یکی از این موارد است. شهرداری در این پروژه، زمین در اختیار سرمایهگذار گذاشته و پروانه را هم تامین کرده و تنها تعدادی پارکینگ بهازای این آورده تحویل گرفته است از طرفی، شهرداری در قرارداد پذیرفته که تمام خیابانهای منتهی به ساروجپارس باید (برای پارک خودرو) توقف ممنوع شود در حالی که این اقدام به ویژه در خیابان امام، تبعات اجتماعی به دنبال دارد».
وی افزود: «نکتۀ دیگر اینکه در قرارداد آمده که زیرساخت برق و آب و گاز و تلفن تا سرِ پروژه برعهدۀ شهرداری است. تنها رساندن برق به فاز اول این پروژه حداقل 60 میلیارد تومان برای شهرداری هزینه به دنبال دارد و در فاز دوم هم احتمالا همین میزان به نرخ امروز هزینه باید انجام شود. در ساروجپارس، شهرداری کرمان و مردم، زمین و پروانه دادند اما آوردهشان پارکینگی شده که خود پارکینگ قیمت کمتری از هزینۀ برق بهتنهایی دارد. اینها اتفاقات دردناکی است که در سالهای گذشته رخ داده است. با این 60 میلیارد تومان پول برق ساروجپارس 20 پارک خوب میتوان در شهر ساخت».
امینیزاده در پاسخ به این پرسش که حالا با این پروژۀ ناتمام چه میکنید؟ گفت: «نتیجه این شده که چون در قرارداد، شهرداری تعهداتی داده، باید هزینهها را بپردازیم ولی بنده مخالف این هستم. هزینهای که شهرداری در این پروژه میپردازد، از آنچه که دریافت میکند بیشتر شده است. بماند که این پروژه، تبعات جدی میراثی نیز ایجاد کرده است».
پس از آن اما، در خردادماه امسال، رئیس کل دادگستری استان کرمان باری دیگر بر تسریع در اجرای پروژۀ ساخت مجتمع ساروجپارس تاکید کرد.
حجتالاسلام والمسلمین ابراهیم حمیدی گفت: «در پروژۀ ساروجپارس موضوع حیثیت جمهوری اسلامی ایران در میان است و با توجه به اینکه سرمایهگذاران خارجی این پروژه مدام در حال رفت و آمد هستند نباید کاری کرد که از سرمایهگذاری در استان کرمان و کشور منصرف شوند».
وی با بیان اینکه اعضای شورای شهر باید صرفه و صلاح شهرداری و مردم را مد نظر قرار دهند، افزود: «در زمینۀ اجرای تعهدات شهرداری در قرارداد پروژۀ ساروجپارس باید به گونهای اقدام شود که روند تکمیل این پروژه در سریعترین زمان ممکن ادامه یابد زیرا هرچه این پروژه به طول بیانجامد جز ضرر، رهاوردی برای طرفین سرمایهگذاری ندارد و جلوی ضرر از هر جا گرفته شود، منفعت است».
20 روز بعد، شورای شهر کرمان شورای شهر کرمان که در بودجۀ امسال هیچ عددی برای ساروجپارس لحاظ نکرده بود، با پیشنهاد شهرداری مبنی بر اینکه 15 میلیارد تومان از بودجۀ حملونقل عمومی و 15 میلیارد تومان از بودجۀ خرید ماشینآلات عمرانی کاهش یابد و با این 30 میلیارد برق ساروجپارس تامین شود موافقت کرد.
در مصوبۀ شورا آمده است: «براساس قرارداد بین شهرداری و ساروجپارس شهرداری متعهد شده که برق لازم و کافی موردنیاز پروژه تا ابتدای مجموعه را تامین کند. با توجه به نظر شورای شهر مبنی بر عدم هزینه در این خصوص، در بودجۀ سال 1402 ردیف اعتباری برای این کار پیشبینی نشده است ولی با توجه به مصوبۀ شورای حفظ حقوق بیتالمال و جلسۀ اقتصاد مقاومتی با حضور اعضای شورا در محل دادگستری استان، مقرر شد مجوز لازم برای انتقال 7 مگاوات از محل پست واقع در جاده تهران تقاطع شهید بادپا تا مجتمع توسط شورای شهر صادر شود. پیشنهاد میشود 15 میلیارد تومان از محل ردیف اعتباری خرید ماشینآلات عمرانی و 15 میلیارد تومان هم از محل ردیف خرید ماشینآلات و تجهیزات حملونقل عمومی کسر شده و برای اجرای پروژۀ فوق تخصیص یابد». محمد امینیزاده و عشرت کردستانی به این مصوبه رای مخالف دادند. محمود بابایی رای ممتنع داد. بقیۀ اعضا با آن موافقت کردند.
در نشست عمومی این هفتۀ شورای شهر کرمان (دوشنبه 26 تیرماه) شهرداری از شورا خواست تا مجوز تامین برق مجتمع تجاری «ساروجپارس» از طریق مناقصه عمومی با برآورد اولیۀ مبلغ ۲۴ میلیارد و ۹۰۶ میلیون و ۷۶۰ هزار تومان بهمدت چهارماه، با نحوۀ پرداخت ۵۰ درصد نقد و مابقی تهاتر با زمین یا پروانه ساختمانی را بدهد. این درخواست شهرداری با ۹ رای موافق و دو رای مخالف بهتصویب رسید تا تکمیل این پروژۀ پرمسئله سرعت گیرد.
نظر خود را بنویسید