گروه جامعه: شورای شهر کرمان که بهمنماه سال گذشته مصوب کرده بود شهرداری مناقصۀ 14 میلیارد تومانی مرمت «خانهشهر» را برگزار کند، روز دوشنبه 22 خردادماه این بنای میراثی را به استانداری کرمان واگذار کرد.
از بین 10 عضو حاضر در جلسه، تنها «سیدمحمد موسوی، محمد امینیزاده و عشرت کردستانی» با این مصوبه مخالفت کردند اما سایر اعضا به آن رای مثبت دادند.
محمدامین شمسی ـ رئیس کمیسیون میراثفرهنگی و گردشگری شورا که حدود 2 ماه پیش از شهردار دربارۀ شروع نکردن پروژۀ مرمت خانهشهر انتقاد کرده بود، در این جلسه حضور نداشت.
امینیزاده ـ رئیس کمیسیون حقوقی و نظارت و ارزیابی و منشی اول هیات رئیسه شورا در اینباره گفت: «دربارۀ خانهشهر سه پیشنهاد مطرح بود. یکی اینکه شورای شهر این بنا را مرمت کند و در آن مستقر شود. البته در این صورت، فقط ستونها باید حفظ و سوله برچیده میشد».
وی افزود: «پیشنهاد بعدی این بود که خانهشهر را با ملک دیگری تهاتر کنیم و یا اینکه به صورت نقدی مابهازای آن را دریافت کنیم».
وی ادامه داد: «پیشنهادی در شورا رای آورد که خانهشهر با تهاتر ملک میراثی دیگری یعنی ساختمان فعلی فرمانداری کرمان به منظور استقرار شورای شهر بهصورت پایاپای تهاتر شود».
وی سپس بهعنوان یکی از مخالفان واگذاری خانهشهر گفت: «اسم خانهشهر نشان میدهد که متولی آن باید شورا و شهرداری باشند».
وی اظهار کرد: «از ابتدای این دوره قرار بود که بنا مرمت، و شورا در آن مستقر شود و چند دلیل داشت از جمله اینکه شورا در نزدیکی شهرداری باشد. ضمن اینکه استانداری هم یکی از پیشنهاداتش این بود که شورا در خانهشهر مستقر شود البته استانداری تاکید داشت اگر شورا منتقل شود بهتر است».
در بخش دیگری از این جلسه، محمود بابایی بهعنوان موافق واگذاری خانهشهر به استانداری گفت: «بازسازی خانهشهر و انتقال شورا به این ساختمان بسیار زمانبر است. ضمن اینکه در بودجۀ امسال نیز رقمی برای مرمت آن دیده نشده و هزینه هم بالاست. در عین حال اگر بنا بازسازی و شورا منتقل شود، به شدت تحت تاثیر شرایط و ساختمان استانداری خواهیم بود».
وی افزود: «این تصمیم از ابتدا نباید گرفته میشد بلکه در جریان احداث ساختمان جدید استانداری، باید حریم شورای شهر حفظ میشد. اشتباهات و تساهلهایی در گذشته صورت گرفته که دوستان همان زمان باید پاسخگو باشند».
وی سپس اظهار کرد: «خانهشهر متعلق به مردم است اما مردم بدانند که زمین آن متعلق به شهرداری نیست و ما به موقوفه آنجا اجاره میپردازیم».
به گزارش استقامت، وی در ادامۀ این اظهارات در نشست عمومی شورای شهر کرمان بیان کرد: «با توجه به این مسائل، حفظ و نگهداری و بازسازی این بنا نیز به استانداری واگذار و تاکید شود که هویت میراثی ساختمان حفظ شود».
حسین چناریان ـ رئیس کمیسیون بودجه نیز در موافقت با واگذاری و سیدمحمد موسوی در مخالف با آن صحبت کردند.
به گزارش استقامت، در متن مصوبۀ مربوط به واگذاری خانهشهر آمده است: «پیرو مکاتبۀ مدیرکل محترم امنیتی و انتظامی استانداری کرمان و جلسۀ اعضای شورا با استاندار محترم کرمان پیرامون ساختمان خانهشهر، با توجه به پیشنهادات استاندار محترم دربارۀ تعیینتکلیف ساختمان خانهشهر و شرایط موجود ساختمان استانداری، ازجمله قرار گرفتن درِ اصلی آن در جوار ساختمان خانهشهر و نظر به ثبت تاریخی خانهشهر در آثار میراثفرهنگی، با تهاتر پایاپای ساختمان خانهشهر با شرط حفظ، نگهداری و بازسازی و مرمت این مجموعه با ساختمان فرمانداری شهرستان کرمان و محوطۀ پیرامون آن همراه با انتقال قضایی سند به این شورا موافقت شد».
خانهشهر در ضلع غربی میدان شورا و روبهروی ساختمان شهرداری واقع شده است. در مجاورت این بنا، استانداری کرمان قرار دارد. از زمان احداث ساختمان جدید استانداری، خطراتی متوجۀ خانهشهر بوده تا جایی که در سال 95 تصمیم گرفته شد تا این ساختمانِ با ارزش را تخریب کنند که راه برای ورود و خروج به ساختمان جدید استانداری باز بشود.
آن زمان اما گروههای مختلفی از مردم کرمان در مخالفت با این تصمیم، با شیوههای مدنی از تشکیل کمپینهای مجازی گرفته تا نامۀ سرگشادهای با 181 امضا از چهرههای دانشگاهی و فرهنگی و هنری و رسانهای، جلوی خراب شدن خانهشهر را گرفتند.
در آن دوره، میراثفرهنگی هم از فرصت استفاده و این بنا را ثبت ملی کرد.
پس از این، چه از سوی شورای پنجم و شورای ششم، بارها و بارها وعدۀ مرمت خانهشهر به مردم داده شد. اکنون اما، از مرمت سرباز زده و ساختمان را به استانداری کرمان واگذار کردند.
این ساختمان جزو اموال شهرداری کرمان است و آنطور که دربارهاش میگویند و در منابع معتبر هم آمده، از پول دولت ساخته نشده بلکه از پول مردم شهر کرمان ساخته شده است.
معماری این ساختمان مهم و متعلق به یک دوره از تاریخ معماری معاصر ایران است و توسط مهندس اصفهانی، اولین آرشیتکت تحصیلکردۀ کرمان ساخته شده و دارای ارزشهای مثالزدنی است و کارشناسان و متخصصان دربارۀ آن چنین میگویند: «خانهشهر از نشانههای دوران ظهور و بروز تجدد در كرمان است كه در يک مشاركت همگانی و با كمترين اتكا به منابع مالی دولتی ساخته شده است و نمادی از دوران باروری سرمایههای اجتماعی این دیار است و اين موضوع میتواند موجبات افتخار و غرور هر كرمانی باشد، چيزی كه برای توسعه به شدت به آن نيازمندیم».
کلنگ احداث تالار خانهشهر در تاریخ 20 آذرماه سال 1348 خورشیدی به زمین خورد و در ششم مهرماه 1350 خورشیدی به بهرهبرداری رسید. درآن زمان این بنا برای برگزاری مراسمها و پذیرایی از شخصیتهای کشوری که به کرمان سفر میکردند مورد استفاده بوده است. پس از پیروزی انقلاب، دادگاه انقلاب در این محل مستقر شد و با احداث ساختمان جدید دادگاه در سال 1372 خورشیدی، تالار خانهشهر به کارکرد پیشین خود بازگشت.
تالار خانهشهر در مدت حیات خود، شاهد رویدادهای مهم فرهنگی و سیاسی بوده است؛ برگزاری کنسرتها، همایشها و میتینگهای سیاسی متعدد در این تالار مورد اذعان همگان است. در سال 1390 خورشیدی اما، با مصوبۀ شورای شهر کرمان، برگزاری کنسرت در این تالار ممنوع شد و به مرور، رفتوآمد مردم در آنجا کم و تنها محدود به حضور در شورای شهر شد. ساختار اداری شورای شهر نیز از دورۀ پنجم از خانهشهر منتقل شد. اکنون، این بنا با مصوبۀ شورا در اختیار استانداری قرار گرفت و مشخص نیست استانداری چقدر خود را به اجرای مصوبۀ شورا که میگوید آن را حفظ و مرمت کند، ملزم بداند. / الف
نظر خود را بنویسید