گروه جامعه: دکتر حجت گلچین عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان در یک یادداشت در صفحۀ شخصی خود در اینستاگرام نسبت به تعریض بیش از حد معابر و کوچههای شهر کرمان واکنش داد و آن را «بلایی دانست که رمق شهر را گرفته است».
وی در بخشی از این متن نوشت: «تعریض و عقبنشینی و گشاد کردن...! این غایت و نهایت فهمی است که در کرمان از شهرسازی و توسعه وجود دارد».
وی افزود: «بیش از دو دهه است که لااقل در مبانی نظری و راهبردهای کلان مدیریت شهری، مسئلۀ تعریض معابر منسوخ شده و در همین راستا هم بسیاری از شهرها حتی سعی در اعاده و پیاده محور کردن معابرِ به غلط تعریض شدۀ دهههای گذشته، با طراحی و میانهافزا کردن جدارهها و کفسازی آنها داشتهاند. نمونۀ این تلاشها را در اصفهان، یزد، شیراز، قزوین، تبریز و حتی شهرهایی نظیر بوشهر، بیرجند و بروجرد به وضوح میتوان دید».
وی ادامه داد: «در کرمان اما مانند بسیاری رویکردهای مبتذل دیگر، همچنان با سرعت هرچه تمامتر، کوچهها و خیابانها یکی بعد از دیگری در حال تخریب و عقبنشینی هستند. تعریضی که در بهترین و خوشبینانهترین حالت، منظورش سرعت بخشیدن به حرکت سواره است».
گلچین که در این پست تصاویری از کوچهها و معابر تکهپاره شدۀ شهر را به نمایش گذاشته، در ادامه نوشت: «در اغلب این معابر، در هر یک ساعت هم ماشینی عبور نمیکند. بعضا حتی بنبستهایی هستند که عمقی کمتر از 10 متر دارند ولی همچنان از تعریض و عقبنشینی مصون نماندهاند».
وی با اشاره به اینکه تعریض بلایی است که رمق شهر را از هر بابت گرفته و هرچه هم که میگوییم فایده ندارد، نوشت: «از جاده تهران بگیر تا بنبست کوچۀ فلان، همه را در طرح تفصیلی با یک دستور کامپیوتری عقبنشینی دادهاند. تعریضی که در واقع تعرض به خاطرات و ماهیت شهر است».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، این عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان سپس یادآور شد: «در این باره بارها و بارها صحبت کرده و متذکر شدهام. لیکن هرچه بیشتر میگویم گوشی شنوا نیست. تمام شهر و میراث شهری را به گنجعلیخان و بازار تقلیل دادهایم. حتی دانشگاه هم در این نگاه سخیف به شهر سهیم است».
وی در بخش دیگری از این یادداشت با اشاره به تصویری (تصویر اصلی این مطلب) نوشت: «فرض کنید کسی بخواهد در این خانۀ ارزشمند دهۀ چهل خورشیدی ـ مثل صدها نمونۀ مشابه در شهرهای دیگر که احیاشده ـ سرمایهگذاری کند. چگونه؟ با این تعریض که عملا تمام سرمایۀ آن به فنا میرود».
گلچین افزود: «این مسائل را به شلختگی و پشت هماندازی ویژهای که متاسفانه اکثر معابر وحتی خیابانهای شهر را دهههاست بلاتکلیف رها کرده اضافه کنید».
وی در پایان نوشت: «واقعا عجیب است که هرچه بیشتر میگویی، کمتر شنیده میشود. شهرداری از مسکن و شهرسازی ناشنواتر، میراثفرهنگی از شهرداری کَرتر و دانشگاه از هر سه بدتر!».
نظر خود را بنویسید