گروه جامعه: وزیر میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور روز پنجشنبه به شهرستانهای زرند و کوهبنان سفر کرد.
عزتالله ضرغامی که بهتنهایی به کرمان آمده بود و هیچ همراهی نداشت، به خانوک، شهر زرند، روستای طغرلالجرد، معدن زغالسنگ پابدانا با هدف فعالسازی گردشگری معدن و شهر کوهبنان سفر کرد. در جریان این سفر، فاز اول پروژۀ مجتمع گردشگری «بهشت پنجم» در شهر زرند که با سرمایهگذاری محمدجواد جعفری ساخته شده و خانۀ بومگردی «مارکو» در شهر کوهبنان به بهرهبرداری رسید.
وی در پایان سفر، در جمع خبرنگاران حاضر شد و با اشاره به برخی از دستاوردهای حضورش در این مناطق به پرسشها پاسخ داد.
«بیابان لوت پس از ثبت جهانی، نقش مهمی را در گردشگری استان کرمان ایفا میکند اما زیرساختهای گردشگری آن برای میزبانی از گردشگران کافی نیست. در استان وقتی از پایگاه لوت در این خصوص پرسشگری میشود، میگویند که با کمبود اعتبار و امکانات و نیروی انسانی مواجهند. با یک حساب سرانگشتی به این نتیجه دست یافتهایم که از زمان ثبت جهانی تاکنون تنها حدود 2،3 میلیارد تومان اعتبار به پایگاه لوت در استان کرمان داده شده است. به نظر میرسد میراث طبیعی زیر سایۀ میراث فرهنگی کشور که ثبت جهانی شدهاند، فراموش شده است. چرا توجه کافی به بیابان لوت ندارید؟»
ضرغامی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان ضمن ارائۀ توضیحاتی گفت: «امسال 3 میلیارد تومان برای کویر لوت اختصاص داده شده است که به نظر من این پول برای لوت شبیه یک شوخی است!».
وی با تاکید بر اینکه باید گردشگری کویر را تقویت کنیم، افزود: «باید کاری کنیم که گردشگری و سرمایهگذاری در این حوزهها جدی شود».
ضرغامی ادامه داد: «برای کویر باید اعتبارات را، آنطور که شایسته است اختصاص دهیم. 3 میلیارد تومان رقم بسیار کمی است».
همچنین، وزیر میراثفرهنگی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که شما در سفری که آبانماه سال گذشته به کرمان داشتید، در پاسخ به این پرسش که چرا با فعالان گردشگری استان نشستی را برگزار نکردید، وعده دادید که در سفر بعدی این جلسه را برگزار خواهیم کرد، چرا این بار هم این وعدۀ شما به سرانجام نرسید؟ اظهار کرد: «عذرخواهی میکنم. تنها یک روز وقت داشتم و باید از چند مکان بازدید میکردم. شرمندهام. انشاءا... در سفرهای بعدی برای برگزاری این نشست برنامهریزی خواهد شد».
ضرغامی همچنین در پاسخ به فردایکرمان، دربارۀ انتقادات نماینده جیرفت و عنبرآباد در مجلس که هفتۀ گذشته و در پی عدم سفر معاون وزیر به جنوب استان مطرح شد، توضیحاتی داد و گفت: «حتما سفر به جیرفت و عنبرآباد را پیگیری خواهم کرد».
به گزارش استقامت، وی شامگاه 11 خردادماه در توضیح بیشتر در اینباره اظهار کرد: «یکی از ماموریتهای وزیر و معاونان، حضور در حوزۀ ماموریتهاست. بنده تاکنون به بیش از 130 شهر کشور سفر کردهام. بسیاری میگویند شما وزیر گردشگری هستید یا وزیرِ گردش گری؟ میگویند پس کِی پشت میز کارِت مینشینی که مشکلات را حل کنی؟».
وی افزود: «ما اما عمدۀ وقت خود را صرف حضور در شهرستانها میکنیم. بدون پروتکل هم این سفرها را انجام میدهم. به زرند و کوهبنان تنها آمدم و خدموحشم نداریم و ولخرجی نمیکنیم. در بین مردم حاضر میشویم و مستقیم سر اصل موضوع میرویم. خودِ این، جلوی اتلاف منابع کشور را میگیرد».
وی با بیان اینکه شهرهای بسیار زیادی در کشور داریم و از من این انتظار وجود دارد که به این مناطق سفر کنم، ادامه داد: «خیلی از نمایندگان مجلس که از بنده سوال کردند و در نوبت هستند حرفشان این است که میگویند به شهر ما سفر نکردهاید. برخی نمایندگان سوال رسمی در اینباره ثبت کردهاند».
ضرغامی افزود: «خودتان را جای من بگذارید. اگر بخواهیم همۀ نمایندگان را راضی کنیم و وظیفۀ خود را نسبت به همۀ شهرها انجام دهیم، فکر میکنم 6،7 سالی طول میکشد تا در یک فرایند منطقی همۀ مناطق کشور را ببینیم».
وی سپس اظهار کرد: «صفحات من در شبکههای اجتماعی در خدمت ماموریتهای ماست. در مجلس از من سوال شد که سر شما همیشه در فضای مجازی است».
وی ادامه داد: «ویدئوهایم در تمام صفحات مجازی در خدمت معرفی میراثفرهنگی و گردشگری و صنایعدستی است. از طریق همین صفحۀ من، بسیاری از سرمایهگذاران و فعالان این حوزه مسائلشان را پیگیری میکنند».
وزیر میراثفرهنگی افزود: «مرتب به شهرها میروم و مشکلات را همانجا رفع میکنم. در کشور ساختاری پوسیده، ناکارآمد و منحط در حوزۀ اداری داریم و قدم از قدم برمیداریم باید از صد ماده و تبصره اجازه بگیریم، برای همین کار انجام نمیشود. بسیاری از مواقع خودم در محل حاضر میشوم و مسئولیت میپذیرم و مشکل را حل میکنم».
وی با بیان اینکه بسیاری از شهرها در نوبت سفر بنده بهعنوان وزیر میراثفرهنگی هستند، ادامه داد: «من باید به بسیاری از کشورهای خارجی بروم و مسائل گردشگری را پیدا کنم. اما اصلا خارج نمیروم و این را نقطۀ ضعف من میدانند اما تا وقتی کوهبنان هست، من نباید بروم رم را در ایتالیا ببینم».
وی اظهار کرد: «اگر خود شما هم جای من بنشینید و بخواهید همۀ شهرها را سفر کنید، زمان میبرد».
لزوم حمایت مالی از لوت
ضرغامی سپس دربارۀ کمتوجهی به کویر گفت: «امسال 3 میلیارد تومان برای کویر لوت اختصاص داده شده است که به نظر من این پول برای لوت شوخی است!».
وی سپس به تجربۀ سافاری خود در کویر اشاره و بیان کرد: «من خودم سوار ماشینهای آفرود شدم و ویدئوی آن را در صفحاتم در شبکههای اجتماعی گذاشتم. خیلیها به من فحش دادند که برو مشکلات را حل کن، چرا سافاری سوار میشوی؟ در حالی که من نمادین سوار شدم تا به مردم بگویم برای تفریح کردن، از این سافاری که در نزدیکی یزد بود استفاده کنند».
ضرغامی با تاکید بر اینکه باید کاری کنیم که گردشگری و سرمایهگذاری در این حوزهها جدی شود، اعلام کرد که برای کویر باید اعتبارات را، آنطور که شایسته است اختصاص دهیم.
مرمت و احیای مشارکتی
به گزارش استقامت، وزیر میراثفرهنگی در پاسخ به یکی دیگر از خبرنگاران دربارۀ مرمت و احیای قلعهدختر و قلعهاردشیر گفت: «امسال برای قلعهاردشیر 4 میلیارد تومان اختصاص پیدا کرده و این، با توجه به محدودیتهای اعتباری که ما داریم رقم خوبی است».
وی افزود: «اما سیاستی که دولت دنبال میکند، تسریع در مشارکت بخش خصوصی است».
وی توضیح داد: «مشکل قانونی در اینباره داشتیم که آن را برطرف کردیم. آخرین مورد را در قانون پنج ساله آوردیم. صندوق احیا و توسعه باید ماهیت حقوقی مناسبتری پیدا میکرد که هم کمکهای مردمی را بگیرد و هم مشارکت بخش خصوصی بدون اینکه مشکلی پیش بیاید اتفاق بیفتد که اکنون، در برنامه آمده است».
وزیر میراثفرهنگی ادامه داد: «برخی بناهای تاریخی جزو نفایس است و باید در اختیار دولت باشد و جزو وظایف میراث است که آن را مرمت و مدیریت کند اما بناهایی که جزو نفایس نباشد را طی مزایدهای در اختیار مردم قرار میدهیم و واگذار نمیکنیم».
وی گفت: «کسانی که متاسفانه راهحلهای خوب را تحریف میکنند و باعث تشویش ذهنها میشوند، بدانند هیچیک از اماکن تاریخی واگذار نمیشود بلکه بعد از مزایده در اختیار سرمایهگذار قرار میگیرد و مرمت برخی از این بناها سالها طول میکشد».
ضرغامی اضافه کرد: «برخی را که افتتاح کردم 4،5 سال طول کشیده بود و بیش از 15 میلیارد برای آن هزینه شده بود. در هتل آپادانای تخت جمشید سرمایهگذار حدود 60 میلیارد تومان هزینه میکند. با اعتبارات دولتی هیچوقت چنین کارهایی نمیتوان انجام داد».
بهرهگیری از ظرفیت نهادهای عمومی
وی سپس اظهار کرد: «جلسات مستمری با شهرداریها، بنیاد مستضعفان و سازمان اوقاف داشتم. تفاهمنامههایی داشتیم که همه منتشر شده و ظرفیت نهادهای عمومی را در خدمت میراثفرهنگی قرار میدهد. مثلا بسیاری از بناهای تاریخی که در حال از بین رفتن بود یا هست، متعلق به سازمان اوقاف است و سالها رها شده و جلوی چشم مردم در حال نابودی است».
وی افزود: «با اختیار تامی که از طرف رئیس سازمان اوقاف دارم، مسائل این بناها را حل میکنیم و محل اوقافی را با حفظ همۀ مسائل شرعی در اختیار میگیریم و سپس با مدیریت اوقاف در اختیار بخش خصوصی قرار داده میشود».
وی ادامه داد: «خوشبختانه بنیاد مستضعفان در دورۀ مدیریت مهندس فتاح، اقدامات بسیار خوبی انجام داده و بسیاری از بناها را مرمت کردند و موزههای خوبی در حال ساخت دارند».
ضرغامی تاکید کرد: «حفظ میراثفرهنگی نیاز به بسیج همگانی دارد. دولت، بخش خصوصی و نهادهای عمومی و ایرانیان داخل و خارج کشور و هرکس دلش برای ابنیۀ تاریخی میسوزد، باید دست به دست هم دهیم تا میراثمان را آنطور که شایسته است حفظ کنیم».
تقویت میراث ناملموس
وزیر میراثفرهنگی سپس اظهار کرد: «دربارۀ میراث ناملموس همیشه تاکید دارم که از نظر من ارزش بیشتری از میراث ملموس دارد. 3 هزار میراث ناملموس داریم که ثبت شده و به اخلاق ما و آیین ما و رفتارهای ما برمیگردد».
وی افزود: «متاسفانه کشور امروز خالی شده است. برخی از سیاستمداران بسیاری از شاخصهای ملی فرهنگ ناملموس را فراموش میکنند، هر حرفی را میزنند، هر رفتاری میکنند و هر نسبتی با مردم برقرار میکنند که هیچ نسبتی با فرهنگ اصیل ایرانی ندارد. یکی از سیاستهای ما تقویت میراث ناملموس است».
نظر خود را بنویسید