گروه جامعه: دو کاسۀ تاریخی ابراهیمخانی و حاجآقا علی، با حضور قائممقام وزیر میراثفرهنگی در موزه سیم و زر کرمان رونمایی شد.
علاقهمندان تا دو هفتۀ دیگر میتوانند از این کاسهها در ویترین موزه بازدید کنند.
بر روی کاسۀ ابراهیمخانی گلومرغیِ طلاکوب تاریخ 1287 هجریقمری حک شده است. این کاسۀ 157 ساله، بنا به گفتۀ کارشناسان، توسط استادکاران کرمانی ساخته شده است.
کاسۀ حاجآقاعلی ـ تاجر معروف دوران قاجار، تاریخ 1297 هجریقمری را دارد. شواهد دربارۀ کاسۀ 147 سالۀ حاجآقاعلی نشان میدهد که این ظرف، به سفارش این بازرگان، احتمالا در کشور چین ساخته شده و بر روی آن حک شده: «فرمایش جناب مستطاب فخر الحجاج حاج آقا علی صاحب تاجر کرمانی ... سنه 1297».
این ظرفها توسط دو خانوادۀ فرهنگدوست کرمانی نگهداری میشود و برای نمایش عموم، فعلا در اختیار میراثفرهنگی و موزه سیم و زر قرار گرفته است. تماشای این دو کاسه را که با طرح و نقش و ظرافت ویژۀ خود چشمنوازی میکند، از دست ندهید.
حسین ودیعتی ـ موسس و مدیر حمام موزه سیم و زر کرمان پیش از این، دربارۀ کاسۀ ابراهیمخانی به فردایکرمان گفته است که ابراهیمخان ظهیرالدوله حاکم وقت کرمان، از این کاسهها برای توزیع شله زرد نذری در دهۀ اول محرم استفاده میکرده و سفارش ساخت آن را به استادکاران کرمانی داده است. بقایایی از یک کوره که احتمالا برای ساخت این ظروف استفاده میشده در روستای لنگر وجود دارد.
دربارۀ کاسۀ چینی حاجآقا علی نیز علی جمیلکرمانی ـ پژوهشگر و نویسنده چندین کتاب تاریخی دربارة کرمان، به فردایکرمان گفته است: «این کاسه در کرمان ساخته نشده اما از جمله ظروف چینی است که در دورۀ ناصرالدین شاه قاجار، سفارش آن معمول شده بود و در موزهها و کلکسیونهای شخصی کشور بسیار یافت میشود. این کاسهها در ابعاد مختلف بوده و کاربری آن بیشتر در مراسمهای خاص مذهبی و دولتی بود».
وی میافزاید: «نقاشیهای روی کاسه و سینی زیرین آن مشابه هستند و از هنر نگارگری چینی بهره بردهاند».
به گزارش استقامت، ودیعتی در مراسم رونمایی خطاب به قائم مقام وزیر میراث فرهنگی گفت: درخواست من از وزارت میراث فرهنگی این است که رسم توزیع شله زرد در کرمان یا همان «ابرامخانی» به عنوان یک اثر فرهنگی و تاریخی غیرملموس که قریب دو قرن در کرمان سابقه دارد ثبت ملی بشود.
نظر خود را بنویسید