پروین میرزاحسینی
بیست و ششمین گزارش فصلی پایش ملی محیط کسبوکار ایران که مربوط به زمستان ۱۴۰۱ است، منتشر شد.
طبق جدول «شاخص استانی محیط کسبوکار» در این گزارش، وضعیت استان کرمان نسبت به سال گذشته بهتر شده است. نمرۀ بدترین ارزیابی 10 است.
شاخص محیط کسبوکار در استان کرمان در زمستان سال گذشته 15/6 بوده در حالی که در زمستان سال 1400 این شاخص 39/6 بوده است.
گفتنی است شاخص محیط کسبوکار در پاییز سال گذشته 24/6 بوده است.
در این جدول، درصد تغییرات فصل زمستان استان کرمان نسبت به پاییز 52/1- محاسبه شده است. راهنمای این جدول میگوید که مثبت شدن درصد تغییرات به معنای بدتر شدن وضعیت فضای کسبوکار نسبت به فصل گذشته است.
سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان نیز بهبود فضای کسبوکار در زمستان را تایید کرد.
محمدرضا توحیدی در گفتوگو با فردایکرمان با بیان اینکه استانها بر اساس بعضی از نماگرهای آماری و بعضی نماگرهای پایشی ارزیابی سپس اولویتبندی و رتبهبندی میشوند، گفت: «رتبۀ استان در فضای کسبوکار در کشور، طی سالیان و فصول مختلف، 30 و 31 بوده، در اسفندماه سال گذشته اما تقریبا به 25 رسید و بر اساس آخرین آماری که هفتۀ قبل منتشر شد، خوشبختانه رتبۀ استان در فضای کسبوکار بیستم شده که ارتقای تقریبا قابل توجهی است».
وی تاکید کرد: «با توجه به برنامهریزیهایی که در استان انجام شده، بر اساس آخرین رتبهبندی فضای کسبوکار که توسط اتاق بازرگانی کشور بهصورت فصلی منتشر میشود، استان کرمان در حال حاضر رتبۀ بیستم را به خود اختصاص داده است».
وی ادامه داد: «بیش از 40 نماگر برای ارزیابی وجود دارد، شاید در بعضی نماگرها رتبۀ استان پایین، و در بعضی نماگرها بالا باشد، ولی بهطور متوسط در حال حاضر کرمان در بین استانها، رتبۀ 20 را دارد».
محیط کسب وکار به مجموعه عواملی گفته می شود که بر عملکرد یا اداره بنگاههای اقتصادی موثر هستند اما تقریبا از کنترل مدیران بنگاهها خارج هستند. در این خصوص، عواملی مانند قوانین و مقررات، میزان بارندگی، فرهنگ کاری در یک منطقه و ...را میتوان مثال زد.
امروزه، بهبود محیط کسب وکار یکی از مهمترین راهبردهای توسعه اقتصادی هر کشور به شمار میرود. هرچه این محیط مساعدتر باشد، عملکرد اقتصاد آن کشور و خلق ارزش و ثروت در آن جامعه نیز بیشتر میشود.
وحیدی ـ سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان دربارۀ اینکه برای بهبود این شرایط در استان چه اقداماتی باید انجام شود، بیان کرد: «بایستی فرآیند ارائۀ خدمت توسط دستگاههای اجرایی بهصورت جدی مورد بازنگری و اصلاح قرار بگیرد که اربابرجوع در سیستم دولتی نامهبر نباشد، بلکه مدارک را به یک واحد تحویل داده و خدمت موردنظر را در موعد مقرر تحویل بگیرند».
وی یادآور شد: «مدارک برای ارائۀ خدمت و قوانین و مقررات نیز بایستی توسط دستگاههای اجرایی بهصورت شفاف به سمع و نظر اربابرجوع برسد و بهنوعی اطلاعرسانی شود تا سردرگمی و خداییناکرده سوءاستفادۀ بعضی از افراد از اربابرجوع اتفاق نیفتد».
سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان، دوم خردادماه، در ادامۀ این اظهارات گفت: «همچنین موضوعات مالیات، تامیناجتماعی، محیطزیست و بهویژه سیستم بانکی برای اعطای وام بایستی بهصورت شفاف تبیین شود که تمامی اربابرجوع از فرایند اخذ خدمت بهصورت شفاف مطلع باشند. اگر این اتفاق بیفتد وضعیت فضای کسبوکار استان از وضعیت موجود نیز ارتقا پیدا میکند».
وی دربارۀ راهاندازی پنجرۀ واحد برای تسهیل فضای کسبوکار در استان نیز توضیح داد: «متولی پنجرۀ واحد، وزارت اقتصاد و دارایی است که یک سامانۀ فضای کسبوکار و پنجرۀ واحد ایجاد شده و تمامی دستگاههای دولتی که در ارتباط با فضای کسبوکار مجوز صادر میکنند بایستی به این سامانه متصل باشند و اقتصاد و دارایی استان هم متولی این کار است. بعضی از این سامانهها در سطح کشوری است و وزارتخانهها این اقدام را انجام میدهند و آنهایی که در اختیار استان است، همۀ دستگاههای استانی مقید هستند سامانههای خود را به سامانۀ کسبوکار استان وصل کنند».
وحیدی با اشاره به تاثیر پنجرۀ واحد بر فضای کسبوکار استان، خاطرنشان کرد: «اگر سامانۀ پنجرۀ واحد باشد، با توجه به اینکه 12 مورد پیمایش وجود دارد و از اربابرجوع نظرخواهی میشود، حتما نظراتی که مطرح میشود در بهبود فضای کسبوکار تاثیرگذار است».
وی با اشاره به آسیبشناسی وضعیت فضای کسبوکار کرمان، گفت: «بایستی روی فضای تسهیلاتدهی در استان کار کنیم و فرایند آن را تسهیلتر کنیم تا اربابرجوع بتواند، برنامهریزیشده به منابع مالی که مد نظر دارد، برسد».
سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان ادامه داد: «نکتۀ دیگر اینکه در سیستم بانکی ما منابعی که برای اعطای تسهیلات به متقاضیان وجود دارد، به اندازۀ کافی نیست و برخی مواقع موضوع فرار سرمایه نیز مطرح میشود و در نتیجه، توان وامدهی بانکها در حدی نیست که جوابگوی اربابرجوع باشد و همین هم باعث شده یک مقدار نارضایتی بین سرمایهگذاران افزایش یابد».
وی افزود: «البته تنها راه تامین مالی برای سرمایهگذاری تسهیلات بانکی نیست بلکه از طریق سایر منابع تامین مالی ازجمله بورس میتوانیم تامین مالی را انجام دهیم».
وحیدی اضافه کرد: «سرمایهگذاران در استان کرمان بیشتر بهسمت اخذ تسهیلات بانکی گرایش دارند و به دلیل محدودیت، ممکن است مقداری نارضایتی شکل بگیرد که بایستی در استان کرمان روی روشهای تامین مالی برای سرمایهگذاری، هم فرهنگسازی شود و هم اربابرجوع و سرمایهگذاران را آموزش بدهیم که اقداماتی در این خصوص در استان شروع شده است».
به گزارش فردایکرمان، پیش از این بر پایۀ اطلاعات منتشرشده در یکی از روزنامهها، فردایکرمان از نامساعدتر شدن محیط کسبوکار استان خبر داده بود اما در پی واکنش یکی از مخاطبان (یکی از روزنامهنگاران اقتصادی استان) پیگیری مجدد انجام شد و اکنون در گفتوگو با سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان، بهبود فضای کسبوکار اعلام میشود.
نظر خود را بنویسید