گروه فرهنگوهنر: با داوری 1000 اثر، برگزیدگان بیستوهشتمین دوره از جشنوارۀ شعر بینالمللی رضوی کرمان مشخص شدند.
حجتالاسلام زکریا اخلاقی شاعر و منتقد ادبیات معتقد است که اشعار رضوی از لحاظ کیفیت و کمیت رشد خوبی داشتهاند اما جشنواره باید برای ارتقای سطح آثار نیز برنامهای داشته باشد.
گفتوگو با او را در ادامه میخوانید.
*اولویت جشنوارۀ شعر رضوی چه باشد خوب است؟
جشنواره باید در کنار فراخوان و مسابقه و دعوت شاعران به ارائۀ آثار موجودشان، برنامهای هم برای ترغیب شاعران، بهویژه شاعران جوان به خلق آثار تازه در ساحت شعر رضوی، و ارتقای سطح آثار آنها داشته باشد. اقداماتی همانند ارتباط با شاعران و آموزش و نقد آثار آنها در فضای مجازی، برگزاری کارگاههای آموزشی در استانها، و معرفی کتابهایی در موضوع شخصیت امام رضا علیهالسلام و آثار و معارف آن حضرت موثر است. شعر رضوی اگرچه در این سالها رشد کمی و کیفی خوبی داشته است، اما دو نکتۀ قابل توجه در شعرها وجود دارد، یکی سطحی بودن کارها، و دیگری همانند بودن بسیاری از آثار که ناشی از تقلید و تکرار است. عزیزان برگزار کننده باید در این دو جهت قدری سرمایهگذاری کنند و شاعران را به سمت نوآوری و عمق بخشیدن به شعرهایشان جهتدهی کنند.
*نتایج برگزاری نشستهای جشنوارۀ شعر رضوی در استانهای دیگر چیست؟ به نظر شما این نشستها ادامه داشته باشد یا خیر؟
تا آنجا که بنده اطلاع دارم این نشستها بینتیجه نبوده، و بحمدالله تحرک و نشاطی در دوستان جوان ایجاد کرده است. البته نباید به شعرخوانی و شنیدن شعر شاعران استانها اکتفا شود، بلکه باید به صورت کارگاههای آموزش و نقد ادامه یابد، و چون با یکی دو جلسۀ حضوری نمیشود همة راهنماییهای لازم انجام گیرد، خوب است یک گروهی در فضای مجازی تشکیل شود و چند تن از اساتید لطف کنند، وقت بگذارند و شعرها را نقد کنند و راهنماییهای لازم را برای دوستان جوان داشته باشند.
*جشنواره در سیاستگذاری و سوق دادن شاعران کشور در جهت معارف رضوی چه نقشی میتواند داشته باشد؟
همانطور که عرض کردم شعر جوان رضوی به لحاظ محتوا باید غنیتر شود، و این کار در گرو تلاش شاعران جوان در مطالعۀ منابع مربوط به شخصیت امام رضا علیه السلام است. جشنواره باید در سه بخش تاریخ زندگی حضرت، روایات و معارف منقول از آن بزرگوار، و شعرهای برجسته و طرازی که در مورد آن حضرت سروده شده است، منابع مطالعاتی معین کند، و کتابها و آثار مناسبی را که در این زمینه وجود دارد، معرفی کند، و در صورت امکان خود آن کتابها یا فایل آنها را در دسترس شاعران قرار دهد. البته روشن است که کار اصلی بر عهدۀ خود عزیزان شاعر است که تلاش کنند و بیآنکه در ورطۀ شعارزدگی گرفتار شوند، این آموزهها و معارف را در شعرهایشان به نمایش بگذارند.
نظر خود را بنویسید