پروین میرزاحسینی: مراسم بزرگداشت روز صادرات و تقدیر از صادرکنندگان نمونه استان کرمان عصر پنجشنبه 14 اردیبهشتماه در محل هتل کاروانیکا کرمان با حضور استاندار کرمان، معاون سازمان توسعه و تجارت، رئیس و نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، جمعی از مدیران استان و صادرکنندگان برتر کرمان برگزار شد.
چندگانگی نرخ ارز علت کاهش صادرات
به گزارش خبرنگار استقامت، عضو هیات رئیسه خانه صنعت، معدن و تجارت استان کرمان در این مراسم با بیان اینکه مشکلات صادرات بسیار زیاد است، گفت: «این مشکلات از سالهای گذشته به مرور افزایش پیدا کرده است».
بابک شایسته بیان کرد: «یکی از این مشکلات، چندگانگی نرخ ارز است که سبب شده صادرات کاهش پیدا کند و صادرکنندگان، کارآفرینان و تولیدکنندگان با این مشکلات مواجه هستند اما باید در این سالهایی که همه تحت فشار هستیم، با آن دستوپنجه نرم کنیم».
وی افزود: «امیدواریم با تکنرخی شدن ارز، بتوانند سیاستهای حاکمیتی را هماهنگ کنند ولی باید ما هم بهعنوان تشکل بخش خصوصی این دوران را بگذرانیم».
عضو هیات رئیسهخانه صمت استان کرمان در ادامه خاطرنشان کرد: «یکی از مهمترین مسائلی که الان وجود دارد، میزان رفع تعهدات ارزی است که همه درگیر آن هستند و در کمیته رفع تعهد ارزی، مشکلات بررسی میشود و به صادرکنندگان کمک میشود اما زیرساخت متاسفانه وجود ندارد».
وی افزود: «هدفهای صادراتی ما مشخص است، کشورهای همسایه، بخشی از کشورهای آفریقایی و حوزۀ CIS که میتوانیم با کمک بخش خصوصی، تشکلها و اتاق بازرگانی این مساله را به بهترین نحو جلو ببریم».
شایسته گفت: «بخش خصوصی بهعنوان بازوی حاکمیتی میتواند هر کمکی را انجام دهد و امیدواریم همگی در سلامت بتوانیم این دوران سخت را بگذرانیم».
کاهش ۴۹ درصدی صادرات استان
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان نیز در این مراسم با ارائۀ گزارشی از حوزۀ صادرات استان، گفت: «استان کرمان ظرفیتهای زیادی در حوزۀ صنعتی، معدنی، کشاورزی و گردشگری دارد و به واسطۀ این ظرفیتها یکی از نقاط قوتی که برای استان شکل گرفته، مباحث صادرات استان است».
مهدی حسینینژاد با اشاره به ظرفیت صادراتی استان، بیان کرد: «بر اساس آمار گمرکات استان کرمان، میزان صادرات استان در سال گذشته ۴۹۰ میلیون دلار بوده که نسبت به سال 1400 با 975 میلیون دلار، کاهش ۴۹ درصدی دارد».
وی یادآور شد: «بیشترین اقلام صادراتی بر اساس آمار گمرکات، پسته و مغز پسته و پس از آن مس است و بهطور کلی ۶۴ درصد صادرات استان مربوط به پسته و کاتد مس میشود».
رئیس سازمان صمت استان کرمان ادامه داد: «واردات استان در سال گذشته بر اساس آمار گمرکات، حدود ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بوده که نسبت به سال 1400، رشد ۱۰۷ درصدی داشته است».
وی بیان کرد: «بیشتر واردات استان، قطعات متصلۀ خودرو است و خوشبختانه علیرغم همۀ چالشهایی که اتفاق افتاد، در بخش خودروسازی شهرستان بم، بهعنوان بزرگترین تولیدکنندۀ بخش خصوصی در کشور، رشد بالای ۱۰۰ درصدی داشتیم».
حسینینژاد افزود: «۶۰ درصد واردات استان مربوط به قطعات خودرو و حدود ۲۲ درصد در زمینۀ معدنی و واردات ماشینآلات معدنی بوده است».
وی خاطرنشان کرد: «بر اساس آمار سازمان توسعه تجارت، میزان صادرات استان نزدیک یک میلیارد و ۷۲۰ میلیون دلار است که تفاوت فاحشی بین آمار گمرکات و آمار واقعی وجود دارد».
رئیس سازمان صمت استان کرمان گفت: «بیشتر صادراتی که از سایر گمرکات کشور انجام شده در حوزههای مربوط به صنایع معدنی است که به دلیل نبودن زیرساختها در استان و گمرکات استان، صادرکنندگان ما مجبور میشوند از سایر استانها کار را انجام دهند».
وی با بیان اینکه اتاق بازرگانی نیز تحقیقات خوبی در زمینۀ صادرات انجام داده است، تاکید کرد: «حتما باید به مباحثی مانند بازاریابی و فروش توجه کنیم تا بر اساس سلایقی که در کشورهای دیگر وجود دارد محصولاتی تولید شود که صادراتمحور باشند».
حسینینژاد با بیان اینکه باید سیستم مدیریت یکپارچه صادرات در کشور ایجاد شود، گفت: «در جنوب استان کرمان، ظرفیت بزرگ کشاورزی داریم و برای تعرفۀ صادرات و واردات آن، جهاد کشاورزی دخیل است و در مباحث ارزی، بانک مرکزی دخیل است. اگر سیستم مدیریت یکپارچه برای صادرات و واردات ایجاد شود و سازمان توسعه تجارت بتواند در حوزۀ گمرکات و بانک مرکزی مدیریت یکپارچه و اختیارات بیشتری را ایجاد کند، به حل مشکلاتی که صادرکنندگان و واردکنندگان الان درگیر آن هستند، کمک میکند».
وی افزود: «باید توسعه و حمایت از صنایع کوچک و متوسط مورد توجه قرار گیرد تا تنوع سند محصول را داشته باشند و به سمت ارزشافزوده حرکت کنیم».
حسینینژاد از پیگیری برای شرکت در نمایشگاههای مختلف بهعنوان دروازۀ ورود به صادرات خبر داد و بیان کرد: «شرکتهای نمایشگاهی، سایت نمایشگاهی، واحدهای تولیدی و تجار استان باید در نمایشگاههای مختلف حضور داشته باشند و صادرات را توسعه بدهند».
وی با تاکید بر یکپارچهسازی آمار و اطلاعات تجارت خارجی، یادآور شد: «تدوین اجرای برنامۀ آموزشی مرتبط با فعالین حوزۀ تجارت خارجی و ترویج تولید محصولات دانشبنیان و صادراتمحور در استان کرمان دنبال میشود».
رئیس سازمان صمت استان کرمان افزود: «باید ضوابط مرتبط با رفع تعهدات ارزی بر اساس توانمندی و پتانسیلهای صادراتی هر استان باشد که این مختص سازمان توسعه تجارت است تا بتوانیم بر اساس آن، رفع تعهدات ارزی را از طریق مختلف دنبال کنیم».
استهلاک بخش تولید استان
رئیس اتاق کرمان نیز در این مراسم با اشاره به شعار سال، گفت: «ما در کرمان از نظر حجم تولید مشکل نداریم و گاهی همۀ استانداری بسیج میشود تا محصولات تولید شده را به بازار برساند، اما باید تولیدی را ترویج کنیم که صاداراتمحور باشد و قابلیت رقابت داشته باشد».
سیدمهدی طبیبزاده افزود: «تاکید در استان باید بر تولید صادراتمحور باشد. در این صورت میتوان مسیر را فراهم کرد و یک باور جدی در مسئولان استان ایجاد میشود و فضای توجه به تولید شکل میگیرد که اگر بتوانیم در این فضا، مسیر همواری برای صادرات استان کرمان فراهم کنیم، بزرگترین خدمت به استان کرمان است».
وی ادامه داد: «بر اساس آمار گمرکات از صادارت استان، هر کیلو از صادرات استان کرمان کمتر از یک دلار است و این نشان میدهد که کالای با ارزش افزوده صادر نمیشود و واردات نیز چندین برابر است. یعنی ما مواد خام را بدون ارزشافزوده صادر میکنیم و اگر قیمت واقعی انرژی داشته باشد ممکن است توجیه نداشته باشد اما کالای گرانقیمت وارد میکنیم».
طبیبزاده با بیان اینکه صنایع بعد از مس صنایع حملونقل است، یادآور شد: «کاتد تنی 10 هزار دلار را صادر میکنیم و خودمان تنی ۸۰ هزار دلار وارد میکنیم، یعنی مس تولیدی ایران به فرآوردههایی تبدیل میشود که ارزش آن گاهی به 80 هزار دلار هم میرسد».
وی با تاکید بر اینکه صادرات استان باید معنیدار باشد، گفت: «نباید بر این تکیه کنیم که حجم صادرات استان 3 میلیارد دلار است، زیرا حدود یک میلیارد دلار آن پسته است و اگر دچار سرمازدگی بشود، صادرات یکسوم خواهد شد».
رئیس اتاق کرمان خاطرنشان کرد: «باید تولید کالای صادراتمحور را در تمامی ادارات، سازمانها، افراد، شرکتها و بخش خصوصی نهادینه کنیم».
وی ادامه داد: «نباید صادرات ارزشافزوده داشته باشیم بلکه باید صادرات کالای با ارزشافزوده داشته باشیم».
طبیبزاده با بیان اینکه استان کرمان، استان صادرکنندۀ ارزش افزوده است، گفت: «باید تلاش کنیم امسال بازار صادرات استان کرمان در حد 5 یا 6 کشور نباشد و کالاهای صادراتی از تعداد انگشتان دست بیشتر باشد».
وی با بیان اینکه باید شعار ۱۰، ۴۰ و ۵۰ را برای استان انتخاب کنیم، توضیح داد: «اگر ۱۰ میلیارد دلار، ۴۰ محصول و ۵۰ کشور که جمع آن عدد 100 میشود، محقق شود، استان کرمان توسعهیافته میشود».
رئیس اتاق کرمان همچنین با اشاره به واردات استان کرمان، افزود: «میزان واردات ماشینآلات تولیدی به کرمان، ۷ میلیون دلار است و این فاجعه است، زیرا در سالی که قصد داریم تولید را رشد دهیم نبایستی سرمایهگذاری در بخش تولید هفتمیلیون دلار باشد. این هشدار جدی است که بخش تولید استان کرمان در حال مستهلک شدن است و به اندازۀ استهلاک در صنایع کوچک و متوسط سرمایهگذاری نمیشود».
وی همچنین با تاکید بر اینکه نمایشگاههای استان در حال حاضر متعدد و متفرقه است، ادامه داد: «باید همۀ سازمانهایی که کمک میکنند، در یکجا جمع شوند، تقویم نمایشگاههای مشخصی را تهیه کنیم و در کشورهای هدف، حضور فعال داشته باشیم».
طبیبزاده با تاکید بر توجه به صنایع کوچک و متوسط، یادآور شد: «ما صادرات چند کشور را مطالعه و موضوع تولید صادراتمحور را ارزیابی کردیم، در همۀ کشورهایی که موفق بودند، یک سازمان، متولی صادرات کشور بوده است. این تفرق که ما در گمرکات و تصمیمگیریهای صادراتی، با وجود چندین نهاد داریم، هماهنگی را سخت میکند. یک سازمان باید متولی صادرات باشد و همۀ کشورهای موفق در صادرات در این موضوع مشترک بودند».
آرامش در حوزۀ اقتصاد کشور با تقویت صادرات
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این مراسم با بیان اینکه بزرگترین چالش حوزۀ صادرات در کشور، موضوعات ارزی برای صادرکنندگان است، گفت: «بیشترین موضوعی که در کمیسیون اقتصادی به ما ارائه میشود، دربارۀ ارز، تعهدات ارزی و تثبیت تعهدات ارزی است».
محمدرضا پورابراهیمی با بیان اینکه مهمترین مولفۀ مرتبط با تعهدات ارزی، موضوع نرخ ارز است، بیان کرد: «اگر اصل ارز را بهعنوان یک چالش اساسی در نظر بگیریم، نرخ ارز در تثبیت تعهدات ارز مهمترین مشکل صادرکنندگان است که تعهدات و بازۀ زمانی تثبیت تعهدات، موضوعات جانبی است».
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس ادامه داد: «هفتۀ گذشته لایحۀ دو فوریتی دولت برای تشکیل وزارت بازرگانی در صحن علنی مجلس به تصویب رسید، الان در حال بررسی است و احتمالا روز یکشنبه در دستور کار صحن قرار میگیرد».
وی افزود: «پیشبینی ما این است، با توجه به شرایطی که امروز دولت برای مدیریت بازار داخل و خارج دارد، اگر این اتفاق رقم بخورد، با تمرکزی که اتفاق میافتد، بسیاری از چالشها برطرف میشود».
پورابراهیمی یادآور شد: «البته همزمان با این مزیت، نگرانیهایی نیز وجود دارد، و آن نگرانیها این است که جنس فعالیت و سیاستهای تولیدی از سیاستهای تجاری جدا بشود. فلسفۀ تشکیل وزارت صمت، در زمانی که وزارتخانه تعریف شده بود، این بود که این سیاستها یکسان بشود و بتوانیم سیاست تولید را در کنار تجارت داشته باشیم و در یک ساختار تعریف شود».
وی خاطرنشان کرد: «اما تجربه نشان داد که در طول سالهای اخیر حجم گسترده و تنوع فعالیتها از عهدۀ یک وزارتخانه، یک وزیر و چند معاون برنمیآید و شاید یکی از ضرورتهایی که دولت لایحۀ تشکیل وزارت بازرگانی را ارائه داد، این بود که ادامۀ این مسیر امکانپذیر نیست».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: «ماموریتهایی که در حوزۀ بازرگانی رقم میخورد به کمیسیون اقتصادی مربوط میشود و به دلیل همین تقسیمبندیهای کاری، شاهد یکسری اقدامات موازی بودیم که عملا نتوانست آنچه هدفگذاری ما بود را حاصل کند».
وی بیان کرد: «بعد از التهابات ارزی که در سالهای اخیر داشتیم در سال گذشته، شرایط خاصی بر کشور حاکم بود، در حال حاضر بهمرور به سمت یک آرامش در حوزۀ مدیریت منابع مصارف ارزی حرکت میکنیم و امیدواریم بتوانیم ظرف یکیدو ماه آینده، با پیگیریهای کمیسیون اقتصادی مجلس، تحولات بزرگی در ساختارهای جدید برنامهریزی کنیم».
پورابراهیمی گفت: «اگر بخواهیم آرامش در حوزۀ اقتصاد کشور ایجاد کنیم راهی جز تقویت صادرات و سهلگیری در حوزۀ صادرات نداریم».
وی یادآور شد: «نگاه ما در مجلس این است که مسیر صادرات را آسان کنیم که در این صورت صادرات کشور دو برابر خواهد شد».
صادرات پسته جبران میشود
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس در ادامه با بیان اینکه سهم عمدۀ صادرات استان پسته و مغز پسته است، گفت: «سال گذشته در تولید پسته با شرایط خاصی روبهرو بودیم و بخش عمدهای از پسته دچار سرمازدگی شد و حتی بعضی از باغداران ما هزینۀ ادارۀ باغ خود را نداشتند».
وی ادامه داد: «امسال با آماری که از جهاد کشاورزی داریم و توضیحاتی که آقای استاندار داشتند، شرایط ویژهای پیش آمده و پیشبینی میکنم بتوانیم در بخش صادرات جبران سال گذشته را داشته باشیم».
پورابراهیمی با تاکید بر اینکه باید به دنبال افزایش تنوع در محصولات صادراتی استان باشیم، افزود: «نباید به محصول پسته وابسته باشیم که اگر یکسال دچار سرمازدگی شد، کل صادرات استان تحتتاثیر قرار بگیرد».
بخش عمدۀ صادرات کرمان خارج از استان انجام میشود
استاندار کرمان نیز در این مراسم با بیان اینکه اگر صادرات نباشد تولید موضوعیت ندارد، گفت: «تولید در استان زیاد است اما باید محصول باکیفیت و صادراتمحور تولید کنیم تا مردم هم در داخل، همان محصول باکیفیت را مصرف کنند».
محمدمهدی فداکار افزود: «اگر تولید باکیفیت داشته باشیم، صادرات آن هم به طریق اولی انجام خواهد شد».
وی خاطرنشان کرد: «ما در حوزۀ کشاورزی سه کالای اساسی داریم که خرمای تولید استان کرمان در تبریز بستهبندی میشود».
استاندار کرمان با بیان اینکه بخشهایی از گمرک و استاندارد ما در استان با صادرکنندگان دچار مشکل است، ادامه داد: «بخش عمدۀ صادرات استان خارج از استان انجام میشود و دستگاهها باید کمک کنند و مانعتراشی نکنند تا به صادرات کمک شود».
وی افزود: «شاید اگر وزارت بازرگانی شکل بگیرد، فضای صادراتی بهتر شود، صادرات متولی خاص داشته باشد و کار بهتر پیش برود».
فداکار با تاکید بر اینکه همۀ دستگاهها باید به صادرات کمک کنند، گفت: «دستگاههایی که دخیل در صادرات هستند اگر کمک کنند صادرکنندهها حتما کارشان بهتر پیش میرود».
همفکری با بخش خصوصی برای نحوۀ برگشت ارز
معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت نیز در این مراسم بیان کرد: «سازمان توسعه تجارت، بهعنوان پیشانی حوزۀ تجارت خارجی کشور و بهعنوان مجموعهای که بیشترین تعاملات را با بخش خصوصی و تجّار کشور دارد، تلاش میکند موازیکاریها یا تحریمهای داخلی را دور بزند و به توسعۀ تجارت کشور کمک کند».
محمدصادق قنادیان افزود: «در موضوع پیمانسپاری ارزی، تثبیت نرخ ارز مسالۀ اول است ولی تا به آن نقطه برسیم، آمادگی داریم روی نحوۀ شیوۀ برگشت ارز همفکری کنیم زیرا موضوعی است که در اختیار سازمان توسعه تجارت نیست. قانونگذار تعیین کرده و بانک مرکزی هم متولی است».
وی ادامه داد: «آمادگی داریم دربارۀ پیشنهاداتی که بخش خصوصی به صورت مشخص و مطالعهشده دارند، همفکری کنیم و برای همراهی سایر دستگاهها تلاش کنیم تا اتفاق بیفتد».
قنادیان با بیان اینکه ظرفیتهای خوبی در حوزۀ توسعه تجارت ایجاد شده است که به نظر میرسد استانها زیاد از آن اطلاع ندارند، گفت: «در حال حاضر ۲۰ رایزن بازرگانی در کل دنیا داریم که سفیران حوزۀ تجارت کشور هستند و میتوان از این ظرفیت استفاده کرد. همچنین بیش از ۴۰ مرکز تجاری در کشورهای مختلف دنیا داریم که ظرفیت شناخته شدهای برای تجار ما نیست».
گفتنی است در پایان این مراسم از شرکت فولاد سیرجان ایرانیان، صنایع مس شهید باهنر کرمان، شرکت صادرات و واردات خشکبار ایلیاگستر سیرجان، صنایع آلومینیوم هزار، شرکت فرومولیبدن کویر رفسنجان، مجتمع فروآلیاژ رباط، شرکت فنی مهندسی توسعه بابکان، شرکت سیرجان زمرد، شرکت رنگدانه سیرجان، شرکت پسته الماسکویر جنوب، شرکت روغنموتور پردیس، شرکت بازرگانی جهانگیری، شرکت گسترش بازرگانی کرمان، شرکت نشاطآفرینان کویر و شرکت بازرگانی شهریار هورخش کریمان، بهعنوان صادرکنندگان نمونه استان کرمان تقدیر شد. همچنین از شرکت الماس کویر، شرکت مجتمع پترو نیرو، شرکت سیمان توسعه ماهان کرمان، شرکت گلاب زهرا، و شرکت نانو نخ و گرانول به عنوان صادرکنندههای شایسته تقدیر تجلیل شد.
نظر خود را بنویسید