اسما پورزنگیآبادی: شورای شهر کرمان برای اولینبار، براساس قانون درآمدهای پایدار، بودجۀ سال شهرداری را مصوب کرده است. بودجۀ 4155 میلیارد تومانی که شورای شهر امید دارد تا پایان امسال 90 درصد آن محقق شود.
در این بودجه، به گفتۀ رئیس کمیسیون بودجه، منابع پایدار و سرمایهگذاری شورای شهر کرمان 400 میلیارد تومان برای سرمایهگذاری لحاظ شده است.
حسین چناریان در گفتوگو با استقامت، با اشاره به جزئیاتی از بودجۀ امسال و با اذعان به اینکه سال گذشته شهرداری بیشتر بر پروژههای خرد متمرکز بوده و این، یک ایراد محسوب میشود، اظهار میکند که امسال، کلانپروژههایی نیز در بودجه دیده شده است.
گفتوگو با او را در ادامه میخوانید.
*امسال اولین سالی بود که بودجۀ شهرداری کرمان را براساس قانون درآمدهای پایدار تدوین کردید و عدد 4155 میلیارد تومان مصوب شد. لطفا از جزئیات این بودجه بگویید. سهم منابع و مصارف و بودجۀ جاری و عمرانی چقدر است؟
این رقم 4155 میلیارد تومان که به آن اشاره کردید، عدد نهایی بودجۀ مصوب است که 400 میلیارد تومان آن مربوط به سرمایهگذاری است. بودجۀ واقعی امسال 3755 میلیارد تومان است که با این 400 میلیارد به 4155 میلیارد تومان میرسد. از این میزان بودجه، 48 درصد معادل 1727 میلیارد تومان سهم هزینههای جاری شهرداری و 2428 هزار میلیارد یعنی 52 درصد آن، سهم هزینههای عمرانی است. 96 درصد از بودجۀ 2360 میلیاردی شهرداری در سال گذشته محقق شد که معادل 2223 میلیارد تومان است. این درصد تحقق بودجه نشان داد که ظرفیت افزایش بودجه با توجه به شرایطی که در قانون مالیات بر ارزش افزوده لحاظ شده، وجود دارد. بنابراین، بودجۀ امسال را افزایش دادیم و امیدواریم که بودجۀ 3755 میلیاردی مصوبشده محقق شود. براساس درصد تحقق بودجۀ سال گذشته، نگاه خوشبینانه این است که 90 درصد بودجۀ امسال باید محقق شود. ضمن اینکه 400 میلیارد تومان سرمایهگذاری هم دیدهایم. در سال گذشته، در حوزۀ سرمایهگذاری موفق نبودیم یعنی شهرداری ارادۀ جدی در حوزۀ سرمایهگذاری نداشت. امسال اما تاکید بر این شد که بهطور جدی در این زمینه ورود و اقدام کنند. ضمن اینکه هرچه از سهم 400 میلیارد تومان سرمایهگذاری محقق شود، به حوزۀ عمرانی اختصاص مییابد و در واقع، سبد عمرانی و تملک داراییهای شهرداری افزایش پیدا میکند. یکی از ویژگیهای بودجۀ امسال این است که دقیقا برای هرکدام از درآمدها هزینه را مشخص کردهایم. همچنین، عددی را هم در بودجۀ امسال برای تسهیلات بانکی و اوراق درنظر گرفتیم. سهم حوزۀ عمرانی نیز نسبت به سال گذشته 5 درصد افزایش یافته است. بودجۀ امسال، با توجه به درصد افزایش سهم پروژههای عمرانی، هرچه بیشتر تحقق پیدا کند، پروژههای بیشتری اجرا میشود. در بودجۀ امسال برخی پروژههای کلان از جمله پل شهدای خلبان نیز دیده شده است. برای افتتاح فاز اول این پل، شورا، عددی که شهرداری اعلام کرده بود را تصویب کرد و 250 میلیارد تومان برای آن اختصاص یافت. این اقدام با این هدف انجام شد که تمرکز تنها بر پروژههای عمرانی خرد نباشد و پروژۀ کلان هم اجرا شود. در سال گذشته یکی از ایرادات این بود که مقیاس عمدۀ پروژههای عمرانی خرد بود. امسال اما پروژههای کلان نیز دیده شد. اتفاق دیگری که رخ داده این است که در نشستهای محلهای که با مساجد و مردم داشتیم، درخواستهایی از سوی مردم مطرح میشد، برای پاسخ به آن، درصدی از سهم پروژههای عمرانی را به درخواستهای مردمی اختصاص دادیم. برای فعال کردن ساختوساز در شهر نیز شهرداری پیشنهاد تخفیف در عوارض صدور پروانه را داد که شورا با آن موافقت کرد. این هم اقدامی مثبت و به نفع مردم است و در جذب درآمدها هم شاید موثر باشد.
*به جز فاز اول شهدای خلبان چه کلانپروژههایی در بودجۀ امسال دیده شده است؟
تعیینتکلیف سهراهی شرفآباد چون هنوز قطعیت پیدا نکرده، میتواند در ردیف بودجهها قرار بگیرد. پروژۀ سهراه سیلو هم جزو یکی از پروژههایی است که شورا تاکید بر تعیینتکلیف و اجرای آن دارد. عدد مشخصی را هم برای پل شهدای خلبان اختصاص دادیم تا در شش ماهۀ اول امسال فاز اول آن تکمیل شود.
*بیشترین تغییرات در بودجۀ امسال، مربوط به کدام بخش است؟
یکی از تغییرات عمده، مربوط به سبد هزینههای جاری است. حدود 30 درصد از افزایش هزینههای جاری مربوط به پرداخت حقوق است که متناسب با تغییراتی لحاظ شده که، دولت تعیین کرده است. برای حوزۀ فرهنگی هم افزایش مناسبی پیشبینی شده است. در حوزۀ فعالیتهای عمرانی دو بخش خیلی جدی مدنظر قرار گرفت؛ یکی توجه به درخواستهای محلهای و دیگری اینکه آسفالت و پیادهروسازی و جدولگذاری را هم شورا بهطور مشخص تعیین و تصویب کرد و اینطور نیست که عددی کلی تعیین شود؛ بلکه دقیقا میزان آن در بودجه مشخص شد.
*چه سهمی از بودجۀ امسال به حوزۀ حملونقل عمومی اختصاص پیدا کرده است؟
شورا در خصوص انبوهبرها هنوز به سیاست مشخصی نرسیده است. در شورای پنجم در این زمینه مطالعاتی صورت گرفت، در این شورا تاکید شد که مطالعات انبوهبر به نتیجهای برسد. سال گذشته، در زمینۀ خرید اتوبوس و ون اقدام خوبی صورت گرفت و این خودروها به ناوگان عمومی اضافه شد. امسال برای بازسازی و نگهداری اتوبوسها، بودجهای اختصاص یافته، ضمن اینکه اگر شرایط برای خرید مهیا شد، دست شهرداری برای خریدهای جدید باز است. عدد خیلی مناسبی هم برای خرید ماشینآلات و تجهیزات عمرانی گذاشته شد تا شهرداری بتواند نوسازی ماشینآلات را انجام دهد تا بتواند به صورت خودکفا برخی از پروژهها را اجرا کند. برای تقویت بخش آتشنشانی و تامین تجهیزات آن، قانون درآمدهای پایدار 4 درصد از درآمدهای ساختوساز و صدور پروانه را بهطور مستقیم اختصاص داده که اگر تامین شود کمک خوبی به تامین نیازهای حوزۀ آتشنشانی است.
*برای تملک اطراف زیرگذر آزادی و پل چهارراه احمدی هم بودجهای اختصاص یافته است؟
براساس اولویتهایی که شهرداری تعیین کرده بود عدد خوبی برای تملکات گذاشتیم که فکر میکنم بیش از 100 میلیارد تومان باشد. دو ملک کنار زیرگذر آزادی باقی مانده که تاکید شد امسال تملک شود. تملک اطراف پل چهارراه احمدی هم جزو اولویتهاست. تملک املاک پیرامون قلعههای اردشیرو دختر هم در بودجه دیده شد. تعریضها و اولویتهایی هم (شهرداریهای) مناطق داشتند که در بودجه مدنظر قرار گرفت و سهم آن، نسبت به سال گذشته، افزایش خوبی داشت.
*منابع بودجه که شامل انواع عوارض، کمکهای دولتی و فروش اموال است، هریک، چند درصد از درآمدهای شهرداری را شامل میشود؟
درصدها را باید بهطور دقیقتری محاسبه کنم و در گفتوگوی دیگری آن را عنوان میکنم اما بهطور کلی بگویم که حدود نزدیک به 30 درصد (از منابع، از محل) مالیات بر ارزش افزوده پیشبینی شده است. در فروش اموال و مولدسازی داراییهای شهرداری مثل زمین و املاک حدود 20 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشتیم. در حوزۀ ساختوساز و زمین و پروانه با توجه به حداکثر ظرفیتی که قانون اجازه داده 30 تا 35 درصد افزایش رخ داده است.
نظر خود را بنویسید