گروه جامعه: بارش شدید باران در روز هشتم فروردینماه در جنوب استان کرمان، سبب جاری شدن سیلاب شد. سیل در شهر جیرفت، سیلبند و دیوارۀ خاکی حاشیۀ شمالی شهر را شکست و در پی آن ساختمانهای مسکن مهر دچار آبگرفتگی شدند.
در پی این حادثه، با تصمیم ستاد بحران به علت شکسته شدن سیلبند و بند خاکی، سیلاب جمع شده در پشت این بند و نزدیک ساختمانهای مسکن مهر از طریق بلوار پاسداران به رودخانه ملنتی هدایت شد.
جاری شدن سیل همچنین سبب مرگ سه سرنشین یک خودروی پراید در بخش اسماعیلی شهرستان جیرفت شد.
به گفتۀ مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان، این خودروی پراید با پنج سرنشین درگیر سیل شده که ۲ نفر از سرنشینان خود را نجات دادند اما سه نفر فوت کردند.
سیلاب، خسارتهایی نیز به مزارع و گلخانهها و سایر زیرساختها وارد کرد.
مسدود شدن دهانۀ پل با لولههای گاز
احمد بلندنظر فرماندار جیرفت، در نشست ستاد مدیریت بحران شهرستان جیرفت که نهم فروردینماه به ریاست استاندار کرمان تشکیل شد، با اشاره به مرگ سه نفر در جریان سیل، گفت: «انباشت لولههای رهاشدۀ پیمانکار شرکت گاز در دهانۀ پل سبب افزایش مشکلات شده است».
وی اظهار کرد: «پیمانکار شرکت گاز، کانالی حفاری کرده و لولههای داخل آن را نپوشانده که این لولهها را آب میبرد و دهانههای پل آبگرم با ۱۰ دهانه را گرفته بوده است».
بلندنظر ادامه داد: «به دنبال این وضعیت، درختان به دهانۀ پل گیر میکنند و موجب میشود آب جمع شده از روی پل بگذرد».
وی با اشاره به اینکه بعد از بارندگیهای شدید، آب از ارتفاعات بالادست روستاهای بخش اسماعیلی به شکل سیلاب به منطقه وارد شد، افزود: «یک خودرو وارد مسیر پل و سپس سیلاب میشود که موجب مرگ سه نفر از سرنشینان آن شد».
حکم قضایی و تخریب بخشی از سیلبند
فرماندار جیرفت دربارۀ تخریب سیلبند نیز توضیح داد: «ادارات مقداری از زمینها را که در زون (محدوده) آبی شهر است واگذار کرده بودند اما چون زون آبی بوده، اجازۀ کاری بر روی زمین داده نشده بود و ستاد بحران تصمیم به تقویت خاکریز در آنجا میگیرد».
بلندنظر با اشاره به اینکه در این ماجرا شرکت تعاونی از ستاد بحران شاکی میشود و حکم قضایی تخریب بخشی از سیلبند را میگیرد، گفت: «کوتاهی و ترک فعل از سوی مسئولان آن زمان رخ داده و برای اعتراض در دادگاه حضور پیدا نکردند».
وی ادامه داد: «یک ماه پیش قصد اجرای حکم و تخریب بخشی از خاکریز سیلبند را داشتند که با رایزنی موضوع را به تعویق انداختیم اما دو هفتۀ گذشته حکم اجرا شد».
فرماندار جیرفت افزود: «۴۰۰ متر از خاکریز بالادست شهرک شهید بهشتی برداشته و از آنجا آب وارد شهر شد که با کمک راهداری و شهرداری آب را به قسمت دیگری هدایت کردیم».
دستور استاندار برای ترمیم فوری سیلبند
استاندار کرمان پس از بازدید از مناطق درگیر سیل جیرفت در نشست ستاد حوادث این شهرستان گفت: «نمیتوان جیرفت را در مقابل خطراتی که از همه طرف آن را احاطه کرده بیدفاع گذاشت بنابراین باید بلافاصله سیلبند این شهر ترمیم شود».
محمدمهدی فداکار اظهار کرد: «برداشتن سیلبند خطرناک بوده است بنابراین شورای تامین مصوب کند اقدامی برای ساختوساز انجام نشود و بلافاصله سیلبند آنجا ترمیم شود».
وی با اشاره به حکمی که یک تعاونی برای تخریب سیلبند گرفته است، ادامه داد: «اگر زمین حق آنهاست، در جای دیگری به آنها زمین داده شود چراکه سیلبند اولویت است».
بازداشت پیمانکار لولهکشی گاز
پس از وقوع سیل و جان باختن سه نفر به دلیل مسدود بودن دهانۀ پل، دادستان عمومی و انقلاب جیرفت از بازداشت پیمانکار اجرای لولۀ گاز در محور جیرفت به بخش اسماعیلیه (بلوک) حدفاصل روستای آبگرم خبر داد و گفت: «بهعلت بارشهای سیلآسای در محور جیرفت - اسماعیلیه و مسدود شدن یک پل، یک دستگاه خودرو گرفتار سیلاب شد که یک نفر از سرنشینان خودرو که در سیل گرفتار شده بود، توانست خود را نجات دهد و متاسفانه سه نفر از سرنشینان جان خود را از دست دادند.»
افشین صالحینژاد افزود: «لولههای گاز رها شده توسط پیمانکار در مسیر رودخانه در زمان بروز سیل، شناور شده و دهانۀ پل در مسیر این رودخانه را مسدود کرده است که به همین دلیل آب از مسیر رودخانه منحرف شده است».
وی ادامه داد: «دستور و اقدامات ویژه از سوی دستگاه قضایی به منظور رسیدگی فوری صادر شد و به منظور رسیدگی به افراد زیاندیده و جانباختگان حادثه، تیمی متشکل از کارشناسان رسمی مرتبط به موضوع تشکیل و با حضور در محل، مراحل اولیۀ علت بروز حادثه را بررسی کردند که هر شخصی دارای قصور در موضوع باشد تحت تعقیب قضایی قرار خواهد گرفت».
تخریب 4 پل در بخش اسماعیلی
به گفتۀ بخشدار اسماعیلی شهرستان جیرفت در جریان این سیل، ۱۶۵ چشمه بهداشتی و ۶۷ هکتار زمین آسیب دیده و چهار پل نیز تخریب شده است.
به گزارش ایرنا کرمان، موسی مرسلپور با اشاره به نیاز مبرم به ساخت شش پل، افزود: «اگر دقایقی بیشتر بارندگی در روستای گساله سفلی ادامه داشت جان ساکنان آن که در محاصرۀ آب هستند به خطر میافتاد و این روستا نیاز به چهار پل اصلی دارد».
وی با اشاره به اینکه ورودی و خروجی روستاهای اکبرآباد و آبگرم هم نیاز به پل دارد، تصریح کرد: «قسمتی از روستای آبگرم در پهنۀ سیلاب قرار دارد و باید تخلیه شود».
۱۵۰ راس دام عشایر جنوب کرمان در سیل تلف شد
مدیرکل امور عشایر جنوب استان کرمان نیز با بیان اینکه برآوردهای اولیه نشان میدهد بارشهای سیلابی سه میلیارد تومان به عشایر جنوب استان خسارت وارد کرده است، گفت: «حدود ۱۵۰ راس دام عشایر به علت بارش باران و گرفتار شدن در سیلاب تلف شده و تعدادی از سیاهچادرها و سرپناههای عشایر، و مکانهای نگهداری دام نیز دچار خسارت شدهاند».
ناصر احمدیوسفی در مورد خسارت سیل به راههای عشایری جنوب استان هم گفت: «حدود ۳۷۰ کیلومتر از راههای عشایری شهرستان جیرفت و ۱۰۰ کیلومتر از راههای عشایری رودبارجنوب به علت بارش شدید باران تخریب شدهاند».
وی ادامه داد: «عمدۀ خسارتها در مناطق عشایری تپه قوچان، نجفآباد و مطاع شهرستان جیرفت و برجک شهرستان رودبارجنوب رخ داده است».
نظر خود را بنویسید