گروه اقتصاد: برخلاف پاییز و زمستان سال گذشته، بیشتر شهرستانهای استان کرمان امسال شاهد بارش باران و در برخی روزها برف بودند.
سرمای شدید در کرمان و بسیاری نقاط دیگر کشور که از هفتههای پایانی دیماه آغاز شد و تا حدودی همچنان ادامه دارد، رویداد جوّی دیگری بود که نسبت به چند سال اخیر تفاوت داشت تا جایی که برخی آن را غیرعادی قلمداد کردند؛ سازمان هواشناسی اما تاکید دارد سرمای دیماه و بهمنماه امسال در کشور بیسابقه نبوده و این، شرایط نرمال زمستانی است.
بارندگی اما نرمال نبوده و، بنا به اعلام سازمان هواشناسی و شرکت مدیریت منابع آب ایران، میزان بارشها همچنان کمتر از حد نرمال است. رئیس سازمان هواشناسی کشور میگوید: «پیشبینی میشود بارشها طی هفتههای آینده به حد نرمال برسد».
تا هفتۀ دوم بهمنماه اما، هنوز تغییر چندانی در ذخیرۀ آب سدهای مهم کشور ایجاد نشده است. بنا به گزارش مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، در حال حاضر، سدهای مهم تامینکنندۀ آب شرب و کشاورزی در استانهای «کرمان، خراسانرضوی، خراسانجنوبی، زنجان، گیلان، همدان، سیستان و بلوچستان، مازندران، ایلام، هرمزگان و مرکزی» در حد بیش از ۴۰ درصد و بعضی از آنها، بیش از ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش ذخیره داشتهاند. از آنجا که سال گذشته بیش از 270 شهر در کشور درگیر تنش آبی بودند، براساس وضعیت فعلی ذخایر سدها و منابع آب زیرزمینی این احتمال قوّت گرفته که تابستان سال ۱۴۰۲ تعداد شهرهای تحت تنش آبی افزایش قابل ملاحظهای پیدا کند.
کاهش 38 درصدی بارش
در استان کرمان، بنا به گفتۀ مدیرعامل شرکت آب منطقهای، تا هفتۀ اول بهمنماه، میزان بارندگی نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 38 درصد کاهش داشته است.
به نقل از تسنیم کرمان، علی رشیدی اظهار کرد: «در جریان بارشهای دیماه و بهمنماه، سدهای استان حدود 38.5 درصد نسبت به ظرفیت آنها آبگیری شده است که نسبت به سالهای گذشته درصد پایینی است».
وی افزود: «در سامانۀ بارشی اخیر که در استان کرمان فعال بود، حدود 16 میلیمتر بارندگی داشتیم و میزان بارندگی در سال آبی جاری از 39 میلیمتر به 55 میلیمتر رسیده است».
وی با بیان اینکه در جریان فعالیت این سامانه، در اکثر نقاط استان شاهد بارندگی بودیم، اظهار کرد: «اما متاسفانه روانآب چندانی حاصل از این بارندگیها در سطح استان ایجاد نشده است».
کمآبیِ ادامهدار
رشیدی با اشاره به وضعیت سدها و منابع آب زیرزمینی و بارشها در استان تصریح کرد: «همچنان با کسری منابع آب در سطح استان کرمان روبهرو هستیم».
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کرمان اضافه کرد: «از آنجا که عمق آب چاهها خیلی پایین رفته، این میزان بارندگی که تاکنون داشتیم، تاثیر زیادی بر منابع آب زیرزمینی استان ندارد».
سدها کمآبتر از پارسال
در اینباره، مدیر بهرهبرداری و نگهداری از تاسیسات آبی شرکت آب منطقهای استان کرمان نیز با تایید اینکه بارشهای اخیر تاثیر چندانی بر ذخیرۀ مخازن سدها نگذاشتهاند، گفت: «چرا که ورودی سدها متاثر از سیلابهاست اما این بارشها شدید نبوده است».
حامد فراز افزود: «بارشها در ارتفاعات استان نیز به صورت برف بوده و بارش سنگین برف در استان نداشتیم تا مدعی شویم که سال آبی پیش رو، سال خوبی است و مشکلات کمآبی کاهش مییابد».
وی تاکید کرد: «با این میزان بارشها، مشکلات کمآبی استان کرمان همچنان پابرجاست».
وی با بیان اینکه میزان ذخایر همۀ سدهای استان کرمان نسبت به مدت مشابه سال گذشته کمتر است، اظهار کرد: «در حال حاضر حدود ۳۶ درصد از ظرفیت سد جیرفت، حدود ۲۱ درصد از ظرفیت سد تنگوئیه، حدود ۴۸ درصد از ظرفیت سد بافت و حدود 44 درصد از ظرفیت سد نساء آب دارد».
به نقل از ایسنا کرمان، مدیر بهرهبرداری و نگهداری از تاسیسات آبی شرکت آب منطقهای استان کرمان چهارم بهمنماه در ادامۀ این اظهارات گفت: «امیدواریم که در روزهای باقیمانده سال و در فصل بهار بارشهای خوبی داشته باشیم تا هم مخازن سدها پر و هم نیاز آبی سال پیش رو برطرف شود».
بارشهای نامتوازن
به گزارش استقامت، اگرچه پیشبینی هواشناسی از نرمال شدن میزان بارشها تا هفتههای آینده حکایت دارد اما سحر تاجبخش رئیس سازمان هواشناسی کشور در اینباره میگوید: «براساس پیشبینیهای انجام شده، تا نیمههای اردیبهشتماه بارشها با همین الگو در جنوب کشور، حتی تا بیش از حد نرمال، و در شمال کشور کمتر از نرمال خواهد بود اما شرایط توزیع بارشها اصلا مناسب نیست».
وی میافزاید: «با وجود بارندگیهایی که اتفاق افتاد، نیمۀ شمالی کشور حتی استانهای ساحلی وضعیت مناسبی ندارند. این در حالی است که پاییز سال جاری نیز کمبارشی شدیدی وجود داشت و طی دو سال گذشته هم خشکسالی در کشور حاکم بود. بنابراین کشاورزان در شمال کشور وضعیت خوبی ندارند اما به دلیل اینکه بارندگیها در جنوب کشور تمرکز داشتند استانهای جنوبی بهخصوص استان بوشهر وضعیت مناسبی دارند».
در همین حال، بنفشه زهرایی دبیر کارگروه ملی آب میگوید: «براساس گزارش مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، بارشهای پاییز و زمستان سالجاری تاکنون 18 درصد کمتر از متوسط درازمدت بوده است».
وی میافزاید: «استانهای جنوبی و جنوبغربی کشور خوشبختانه بارشی در حد بارش متوسط درازمدت یا کمی بیش از آن دریافت کردهاند؛ ولی در مناطق مرکزی بهخصوص دامنههای جنوبی البرز مانند استان تهران، با کمبارشی شدید در حد ۶۴ درصد کمتر از بارش متوسط درازمدت مواجه هستیم».
به نقل از دنیای اقتصاد، وی ادامه میدهد: «با توجه به اینکه تا پایان بهمنماه، بارش قابلملاحظهای پیشبینی نشده است، جبران این حد از خشکی بهخصوص برای مناطق مرکزی ایران با بارشهای محتمل در ماههای آینده، واقعبینانه به نظر نمیرسد».
وی اظهار میکند: « برای کاهش بحرانهای پیشرو در تامین آب شرب شهرها در تابستان ۱۴۰۲، بیش از هر چیز توجه به راهکارهای مدیریت مصرف آب در بخشهای مختلف مصرفکننده آب ضروری است. این راهکارها در قالب برنامه ملی سازگاری با کمآبی برای ۳۱ استان کشور با جزئیات تعیین شده است».
وی اضافه میکند: «در کنار اجرای این برنامه، پیادهسازی مبحث ۱۶ مقررات ملی ساختمان که میتواند حداقل 30 درصد کاهش مصرف آب در شهرها را بهدنبال داشته باشد امری ضروری است که سالیان زیادی است به دلیل ناکارآمدی در تعاملات بین بخشی بین سازمان نظام مهندسی، شهرداریها و وزارت نیرو به بوتۀ فراموشی سپرده شده است».
نظر خود را بنویسید