گروه جامعه: فرونشست زمین در استان کرمان بیوقفه ادامه دارد و وضعیت در پیرامون شهر کرمان نگرانکننده است. علی رشیدی مدیرکل زمینشناسی استان در گفتوگویی که اخیرا با پایگاه خبری فردایکرمان داشته در این باره هشدار داده است. وی با بیان اینکه فرونشست خیلی به مراکز مسکونی شهر کرمان نزدیک شده و حتی به برخی از مناطق شهر نیز نفوذ کرده است، تصریح میکند: «نرخ آن نیز، از محدودۀ مجاز استانداردهای جهانی خیلی خیلی بیشتر است».
رشیدی با بیان اینکه دربارۀ گزارش قطعی از فرونشست در استان باید تا پایان سال صبر کنیم، میافزاید: «براساس مطالعاتی که تا الان داشتیم، خیلی تفاوتی در وضعیت فرونشست نسبت به سال گذشته ایجاد نشده است و کماکان، مناطق با فرونشست بالا در جنوب استان شهرستانهای عنبرآباد و فاریاب، در ارزوئیه و به طور خاص پیرامون شهر کرمان بهعنوان مرکز استان هستند که بالاترین نرخ فرونشست را دارند. جزئیات بیشتر در اینباره، تا اسفندماه مشخص میشود».
وی ادامه میدهد: «به طور کلی میتوانم بگویم پیرامون شهر کرمان بهعنوان مرکز استان، به دلیل بافت جمعیتی متراکمتری که دارد، نرخ فرونشست قابل توجه و نگرانکننده است. فرونشست خیلی به مراکز مسکونی نزدیک شده و حتی به برخی از مناطق شهر نیز نفوذ کرده است. نرخ آن نیز، از محدودۀ مجاز استانداردهای جهانی خیلی خیلی بیشتر است. اعداد و ارقام آن، در اواخر سال با قاطعیت بیشتری اطلاعرسانی خواهد شد».
مدیرکل زمینشناسی استان، در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به سیلاب تابستانی رفسنجان توضیح میدهد: «ما به صورت خیلی جدی اعتقاد داریم فرونشستی که طی چندین دهه در منطقۀ رفسنجان اتفاق افتاده است، در بروز سیلاب تاثیر دارد چراکه یکی از عوارض فرونشست این است که مناطق درگیر سیلاب افزایش مییابد و این را در سیلاب مردادماه در رفسنجان خیلی جدی شاهد بودیم چراکه در چند دهۀ گذشته توپوگرافی زمین در این منطقه تغییر کرده است. البته، صرفا این موضوع در بروز سیلابها دخیل نبوده ولی این شرایط هم یکی از فاکتورهای موثر در سیلاب محسوب میشود. عوامل انسانی مثل دستکاری در مسیر رودخانهها هم در این سیلاب نقش داشته است».
رشیدی دربارۀ وجود شکافهای فرونشستی در نزدیکی شهر دوساری در عنبرآباد هم میگوید: «در دشت عنبرآباد کمتر جایی پیدا میشود که چنین شکافهایی وجود نداشته باشد و در جوار خیلی از آبادیها هم هست. اتفاق تازهای نیست ولی در سه، چهار سال اخیر، خیلی توسعه پیدا کرده و میزان آن بیشتر شده است».
وی با بیان اینکه ریشۀ فرونشست به برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی برمیگردد، تاکید میکند: «باید هرچه سریعتر این برداشتها کنترل و تعادل بین تغذیه و برداشت ایجاد شود که اثر کوتاهمدت آن میشود اینکه نرخ فرونشست کمتر میشود تا به شرایط جبرانی در درازمدت برسیم».
رشیدی مشکل اصلی را کمبود منابع مالی و اعتباری میداند و اظهار میکند: «کل اعتبارات سازمان زمینشناسی در حوزۀ مخاطرات زمینشناختی که در بودجۀ امسال پیشبینی شده که خیلی اوقات بهطور کامل هم تخصیص پیدا نمیکند، حدود پنج میلیارد تومان بوده است! این اعتبارات، فقط مربوط به فرونشست نیست و چندین مخاطره از جمله زلزله را نیز شامل میشود. در حالی که فقط برای پایش کل استان کرمان سالانه به بیش از دو میلیارد تومان نیاز داریم».
نظر خود را بنویسید