گروه جامعه: زندهیاد مهدی آگاه، کارآفرین، تحلیلگر، فعال و کارشناس زبدۀ حوزۀ اقتصاد و پسته، اوایل اردیبهشتماه امسال روی در نقاب خاک کشید.
پنجشنبه سوم آذرماه و همزمان با سالروز تولدش، پرورشگاه صنعتی با همکاری اتاق بازرگانی کرمان مراسمی برای گرامیداشت او برگزار کرد.
در این مراسم، محسن جلالپور، فعال اقتصادی و رئیس پیشین اتاق بازرگانی کرمان و ایران با یادآوری اینکه زندهیاد آگاه بدون پشتوانۀ خانواده و حضور و همراهی همسرشان؛ سرکارخانم منیژه شهریاری به این اندازه نمیتوانستند تاثیرگذار باشند، در بخشی از سخنان خود به برخی از آموزههای زندهیاد آگاه در زمینۀ اقتصاد اشاره کرد و گفت: «چند خصوصیت ویژه در حوزۀ اقتصاد در ایشان دیدم و یاد گرفتم که فکر میکنم باید در کلاسهای دانشگاهی تدریس شود. مهمترین آن، نگاه برد ـ برد به فعالیتهای اقتصادی بود و هرگز اعتقاد نداشتند که معاملهای که برای طرف مقابل منفعتی ندارد، حتی اگر همۀ منفعت برای یک طرف باشد؛ معاملۀ خوبی است. وقتی دو معامله امکانپذیر بود و در یکی، ما مثلا 100 تومان درآمد داشتیم و طرف مقابل ما، یا منفعتی نداشت یا 50 تومان و بیشتر؛ ایشان معاملۀ دوم را انتخاب میکرد و در هیچ معاملهای حاضر نبود یکطرفه عمل کند. در هر کاری که در زمینۀ اقتصاد انجام میدادند نگاهشان این بود که چه منفعتی به جامعه و صنعت و ذینفعان میرسد. به طور جدی اعتقاد به رقابت داشتند. سالهای اول تعجب میکردم چرا برای ما رقیب درست میکنند؟ معتقد بودند کار بیرقابت نه کیفیت دارد، نه کمیت دارد و نه تداوم. من از شاگردی ایشان به ریاست اتاق ایران رسیدم. در آن زمان، اولین مصاحبهای که روزنامه دنیایاقتصاد با من انجام داد، پرسید طرفدار کدام اقتصاد و ایده و استراتژی اقتصادی هستی؟ پاسخ دادم: طرفدار رقابتم و این را از مهدی آگاه یاد گرفته بودم. روزنامه تیتر زد که مردان رقابت و در مدتی که مسئولیت داشتم من را با همین عنوان میشناختند. از ایشان یاد گرفتم که اقتصاد وقتی شکوفا میشود و وقتی کار تداوم مییابد و پایدار میشود که رقیب داشته باشیم. در شرکت مغز سبز که مجموعهای 30 ساله است و آن را از ایدۀ ایشان دارم؛ به افرادی تعلیم و آموزش میدادند که بیایید و بازار را گسترده کنید».
نقشآفرینیِ بهجا
جلالپور افزود: «خصوصیت دیگری که در ایشان شاخص میدیدم این بود که خیلی خوب میتوانستند در موقعیتی که هستند، تمام و کمال در همان موقعیت باشند. در اتاق بازرگانی اصطلاحی داریم که میگوییم وقتی به اتاق میآیی، کلاه دفتر و مجتمع و کارگاه و شرکت خودت را بردار و با کلاه اتاق بیا. ایشان هرجا با هر عنوانی مینشستند، کلاه همانجا را جدی و کامل سر میگذاشتند. وقتی نقشی بهعنوان هیات مدیره سیمان ممتازان داشتند، دقیقا همین نقش را ایفا میکردند یا وقتی بهعنوان هیات مدیره شرکت پسته نقشی داشتند، دقیقا به همین نقش عمل میکردند و این، خیلی ویژگی بزرگی است».
منفعت ملی در اولویت
جلالپور در ادامه گفت: «زندهیاد آگاه همواره نگاه به توسعۀ کشور داشتند. بین منفعت خود و جامعه و صنعت بیشک و بیهیچ رودرواسی، اولویت ایشان، منفعت ملی بود. وقتی به اتاق ایران رفتم، براساس آموزههای ایشان سه شعار انتخاب کردم و گفتم اتاق وقتی میتواند در کشور اثرگذار باشد که سه شاخصه داشته باشد: اول اینکه مهمترین نگاه آن منافع ملی باشد و دوم اینکه همهگیر و درهای آن به روی همگان باز باشد و سوم اینکه کار فاخر انجام دهد که این سومی را مدیون آقای کریمیپور هستم. ایشان، در آن دوره، به عنوان مشاور عالی در کنار بنده بودند و هر چه دنبال میکردند و در اتاق صورت میگرفت، ارزنده و فاخر بود. من و ایشان این ویژگیها را از مهدی آقا آموختیم و اینها خصوصیاتی است که فکر میکنم اگر آن را در اقتصاد به عنوان اصل قرار دهیم؛ خیلی بهتر است تا علوم دیگر کشورها که ممکن است خیلی در کشور ما کاربرد نداشته باشد».
نظر خود را بنویسید