فردایکرمان ـ گروه جامعه: اولینبار در زمان شهرداری عالمزاده بود که وعدۀ احداث پارک گردشگری در شهر کرمان و در مجاورت جنگل قائم خیلی جدی مطرح و برای طراحی آن نیز کارهایی انجام شد.
به گفتۀ مهندس محیطی، مدیر پروژه پارک گردشگری کرمان، از شرکت مشاوران ساختمانی آمانو، طراحی پروژۀ پارک گردشگری کرمان از سال ۱۳۹۷ شروع شده است.
با وجود گذشت حدود چهار سال، این پارک همچنان روی کاغذ است و هر از گاهی، جلساتی دربارۀ آن، بدون حضور خبرنگاران رسانههای محلی برگزار میشود.
اردیبهشتماه امسال بود که شهردار کرمان در نشست بررسی و بازنگری طرح پارک گردشگری در مجموعۀ پردیسان قائم گفت: «این طرح مصوبات کمیسیون ماده پنج را دریافت کرده، اما اخیراً میراثفرهنگی بهدلیل قرار داشتن طرح در حریم «قلاع اردشیر و دختر» مخالفت خود را اعلام و بر لزوم بررسی بیشتر تاکید کرده است. با وجود پیگیریهای مکرر در دورۀ گذشته و ارائۀ طرح مصوب، هنوز جوابی از سوی ادارهکل میراث فرهنگی داده نشده است».
پس از این اظهارنظر اما، فعالی مدیرکل میراثفرهنگی استان در پاسخ به فردایکرمان ضمن رد این ادعای شعرباف گفت: «وقتی شنیدم شهردار محترم گفتهاند میراث مانع شده؛ تعجب کردم. طرح در تهران مصوبه گرفته و هیچ اشکال و محدودیتی در حوزۀ میراثفرهنگی وجود ندارد».
در جلسهای که چند روز قبل دربارۀ پارک گردشگری برگزار شده، در اظهارنظری عجیب از سوی مدیر پروژۀ پارک گردشگری، ضوابط میراثی بهعنوان یک معضل و چالش بر سر راه این پروژه قلمداد شده است.
مطابق خبری که روابط عمومی شهرداری منتشر کرده، محیطی در اینباره گفت: «یکی از معضلات اصلی پروژه، چالشهای ما با میراث فرهنگی بهدلیل حریم منظری قلاع اردشیر و دختر بوده که حریم مصوب سال ۱۳۸۷ است و اجازۀ حتی یک متر بالا آمدن از سایت را در کل زمین آستان قدس به ما نمیدهد، اجازۀ ساختوساز نمیدهد و ساختوسازهای موجود را هم فریز کرده است».
وی افزود: «ما برای حل این مشکل، راهکارهای بینالمللی را برای حفظ حرایم میراثفرهنگی پیشنهاد دادیم و رایزنی با میراثفرهنگی را تا حد مطلوبی پیش بردیم، اما هنوز به نتیجه نهایی نرسیده و شهرداری باید پیگیری کند تا مسئله کاملا برطرف شود».
وی معتقد است: «برای حل مسئله میراثفرهنگی ابتدا باید حریم مصوب قبلی اصلاح شود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از کرمانشهرآنلاین، محیطی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: «به دلیل بینرشتهای بودن مطالعات این پروژه، چند اکیپ تخصصی مستقر شدند و تمام جزئیات در این طرح لحاظ شده است».
وی با بیان اینکه پارک گردشگری، دو درصد سطح اشغال شهر کرمان را در برمیگیرد و در ضلع شرق کرمان واقع است، افزود: «مجموعۀ میراثی باارزشی از جمله قلعه اردشیر و قلعه دختر، گنبد جبلیه، جنگل قائم، کوه تندرستون و تخت درگاهقلیبیگ در این محدوده قرار دارد».
مهندس محیطی بیان کرد: «مالکیت ۴۰ هکتار از محدوده موردنظر برای پارک گردشگری، مربوط به آستان قدس و مابقی مربوط به شهرداری است و در حال حاضر، مساحت ۱۲۰ هکتار برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده است».
وی با تاکید بر لزوم یکپارچه بودن مجموعۀ پارک گردشگری، به تداخلاتی که به مرور زمان در این مجموعه شده و آن را قطعهقطعه کرده، اشاره کرد و افزود: «یکی از معضلات اصلی پروژه، چالشهای ما با میراث فرهنگی بهدلیل حریم منظری قلاع اردشیر و دختر بوده که حریم مصوب سال ۱۳۸۷ است».
وی همچنین اظهار کرد: «بعد از شهادت سردار سلیمانی، یک ظرفیت جدید به این مجموعه اضافه شد که اِلمانهای خاص خود را نیاز دارد و طرح پیشنهادی ما در این زمینه، ایجاد پیادهراه معنوی فرهنگی شهید حاجقاسم سلیمانی به طول ۱۵۰۰ متر از روبهروی گنبد جبلیه تا گلزار شهدا است».
وی بیان کرد: «پارکینگهایی در چند نقطه پیشبینی شده و باید زیرگذری برای عبور خودروها ایجاد شود و پیادهراه بهصورت روگذر باشد».
در این جلسه، محسن پوراسماعیلی، معاون شهرسازی و معماری شهردار کرمان، به مصوبات کمیسیون ماده پنج در سال ۱۳۹۵ اشاره کرد و گفت: «براساس آنچه در حوزه شهرسازی از سال ۹۵ مصوب شده، کاربری این پروژه بیشتر گردشگری است و این مصوبات تایید میراث فرهنگی را میخواهد تا ابلاغ شود».
استاندار پادرمیانی کند
همچنین، مدیر مشارکتها و سرمایهگذاری بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی، بیان کرد: «با ایراداتی که میراثفرهنگی گرفته، بخشهای انتفاعی و غیرانتفاعی طرح، مبهم است».
مهدی جعفرنژاد افزود: «حل این مسئله نیاز به عزم استانی دارد و با توجه به حساسیت موضوع بعد از شهادت سردار حاجقاسم سلیمانی، باید استاندار ورود کند».
وی ادامه داد: «با توافق شهرداری، میراثفرهنگی، آستان قدس و سرمایهگذار در احداث پارک گردشگری، اتفاقات خوبی در کرمان خواهد افتاد».
محیطی هم در این رابطه بیان کرد: «برای حل مسئله میراثفرهنگی ابتدا باید حریم مصوب قبلی اصلاح شود».
از وزارتخانه پیگیری شود
برپایۀ این خبر، مهدی نیکویی، معاون حملونقل و امور زیربنایی شهردار کرمان نیز گفت: «این طرح با میراثفرهنگی استان به نتیجه نرسیده و باید براساس مصوباتی که داشتیم، از طریق وزارت میراث فرهنگی پیگیری شود».
در پایان این جلسه، شهردار کرمان بیان کرد: «طبق صحبتهایی که مطرح شد، ابتدا جلسهای با استانداری برای بررسی طرح پارک گردشگری کرمان براساس مصوبات سال ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵، هماهنگ خواهد شد، در صورت موافقت استاندار، موضوع را در سطح کلان پیگیری میکنیم و وارد فاز اجرا میشویم».
طرح خاتم جامع نیست
شعرباف در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: «پروژۀ پارک گردشگری، از سال ۱۳۹۷ طراحی شده و با توجه به شرایط جدید بعد از شهادت سردار سلیمانی، از مشاور خواستیم که تغییراتی در طرح ایجاد شود. قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا در حال طراحی طرح جامع گلزار شهدای کرمان است، به این طرح اشکالاتی وارد بود که بهعنوان طرح جامع پذیرفته نشده و فقط به سمت اصلاح وضع فعلی رفته است».
وی افزود: «در طراحی پارک گردشگری در سال ۱۳۹۷ کار را بهصورت پیوسته از زمینهای آستان قدس تا گلزار شهدا و جنگل قائم(عج) دیده بودند؛ اما طرحی که مجموعه خاتم در دستور کار دارد، محدود به جنگل قائم است».
شعرباف ادامه داد: «یکی از انتقادات ما این است که نمیتوانید فقط جنگل را ببینید و اتصالات اطراف را بررسی نکنید، تا الان نیز برای اصلاح، موافق طرح خاتم برای گلزار بودیم؛ اما این طرح را بهعنوان طرح جامع نپذیرفتیم».
وی بیان کرد: «نظر ما این است که پروژۀ پارک گردشگری که مطالعات مدونتری دارد و مجوزهای لازم را گرفته، با تغییراتی بهعنوان طرحی که ما برای طرح جامع گلزار در نظر داشتیم، اجرا شود».
شهردار کرمان خاطرنشان کرد: «با توجه به اینکه زمین آستان قدس در این پروژه وجود دارد، ابتدا باید مالکیت و انتفاع موقوفه و کاربریها تعیینتکلیف شود، تا بتوانیم بهعنوان دستورالعمل به مشاور ابلاغ کنیم و مشاور بر این اساس، کارش را شروع کند». / الف
نظر خود را بنویسید