گروه اطلاعرسانی: برگزاری نخستین نمایشگاه واحدهای فعال دانشبنیان در حوزه معدن، صنعت و حمل و نقل در محل شرکت نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق فرصتی فراهم کرد تا با این واحدهای فعال که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفتهاند و در شرایط امروز تحریمها میتوانند به یاری صنایع کشور بیایند، آشنا بشویم. یکی از این مجموعهها که در سالن شهدای مس جلب نظر میکرد، واحدهای دانشبنیان زیر چتر حمایت شرکت ملی صنایع مس بود که بنا به گفتۀ دکتر جندقی، مدیر امور نوآوری مجتمع مس سرچشمه رفسنجان؛ «اگر دانشگاهها، صنایع و شرکتهای دانشبنیان بهعنوان سهراس یک مثلث در کنار هم فعالیت کنند و با هم تعامل کنند، میتوانند نقشآفرینی بزرگی در صنایع انجام دهند».
به گزارش استقامت، مدیر امور نوآوری مجتمع مس سرچشمه در مراسم افتتاح اولین نمایشگاه تخصصی دانشبنیان در حوزۀ معدن، صنعت و حملونقل، بیان کرد: «یکی از شرکتهای بزرگ کشور، شرکت صنایع ملی مس است و ما با چنگ و دندان به تولید میرسیم ولی در سال جدید که به نام تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین نامگذاری شده، همه باید تلاش کنیم تا به این مهم برسیم».
وی با بیان اینکه کارهای بزرگی با حضور و نقش دانشبنیانها در شرکتهای بزرگ، ازجمله شرکت ملی صنایع مس انجام شده است، گفت: «حدود هفتهزار شرکت دانشبنیان در کشور داریم، اما یک حلقۀ مفقوده در کشور وجود دارد و آن، بحث مدیریت تکنولوژی است».
جندقی افزود: «بسیاری از شرکتهای دانشبنیان محصولات یا خدمات خیلی خوبی دارند، اما در صنایع مغفول مانده است».
شرکتهای دانشبنیان بدون حمایت به جایی نمیرسند
وی یادآور شد: «شرکتهای دانشبنیان واقعا مشکل دارند آنها زحمت کشیدهاند و به تنهایی محصول تولید کردند اما اگر زیر پر و بال شرکتهای بزرگ، مثل مس و گلگهر قرار نگیرند و حمایت نشوند به هیچجا نخواهند رسید».
جندقی با تاکید بر اینکه شرکتهای دانشبنیان باید توسط دولت حمایت شوند، گفت: «به تنهایی کاری از دانشبنیانها ساخته نیست».
وی ادامه داد: «شرکتهای بزرگ به هر طریقی چالشهای خود را رفع میکنند و چه بهتر که شرکتهای دانشبنیان به سمت صنایع بیایند».
مدیر امور نوآوری مجتمع مس سرچشمه با بیان اینکه حلقۀ مفقودهای در تعامل بین صنایع بزرگ با شرکتهای دانشبنیان و دانشگاه وجود دارد، افزود: «دانشگاه تولید علم کرده و شاید در این حوزه، جزو پنج کشور مطرح دنیا باشیم، اما چه فایده وقتی در کار از آن استفاده نشود».
وی با بیان اینکه ما با تمام توان ایستادهایم و از تمام طرحها و محصولات شرکتهای دانشبنیان حمایت میکنیم، خاطرنشان کرد: «هر شرکت دانشبنیانی که محصولی داشته باشد و صنعت مس بتواند از آن در صنایع بالادستی و پاییندستی استفاده کند استقبال خواهیم کرد».
جندقی گفت: «در این نمایشگاه نیز امور نوآوری، 23 واحد فنآور را حمایت میکند. همۀ حمایتها مالی نیست و حمایت غیرمالی هم داریم مثل دورههای آموزشی که برای شرکتهای فنآور برگزار میکنیم و یا بعضی از شرکتها در شرف دانشبنیان شدن هستند و محصول تولید کردند که ما به عنوان یک شتابدهنده به آنها کمک میکنیم».
وی با تاکید بر اینکه باید تسهیلگری برای راهاندازی شرکتهای دانشبنیان در حوزۀ صنعت، کشاورزی و سایر موارد انجام شود، اظهار کرد: «همه باید دست به دست هم بدهیم تا با حمایت از شرکتهای دانشبنیان به اشتغال و شکوفایی صنعت کمک کنیم».
سازندگان قطعات صنعتی در کرمان مستقر میشوند
در ادامۀ این بازدید پای صحبتهای مهندس توحیدی مدیرعامل شرکت خدمات بازرگانی صنایع، معادن و فلزات غیرآهنی هم نشستیم.
وی گفت: «شرکت خدمات بازرگانی تامین مایحتاج مس در دو بخش خرید داخلی و خارجی و ساخت قطعات را برعهده دارد که بسته به اعلام نیاز شرکت مس کار را انجام میدهد».
توحیدی توضیح داد: «بخش خرید خارجی اگر درست هدایت شود میتواند منتج به ساخت داخل بشود و این یکی از رسالتهایی است که شرکت خدمات دنبال کرده و نتایج خوبی هم گرفته است».
وی ادامه داد: «در حوزۀ ساخت هم به همین شکل است. قطعاتی که باید در کشور ساخته شود از نظر کیفیت، دوام و ساعت کار حائز اهمیت است زیرا در معادن، توقف ساعتی یک مجموعۀ معدنی، هزینه و خسارت زیادی را به دنبال دارد و حساسیت زیادی است که یک قطعۀ خارجیساز را با یک قطعۀ داخلی جایگزین کنیم، شرکتها باید توانمند باشند که با یک کار مداوم و همکاری پیوسته این اتفاق رخ داده است».
مدیرعامل شرکت خدمات بازرگانی صنایع، معادن و فلزات غیرآهنی در ادامه بیان کرد: «کار دیگری که دنبال کردیم این است که تمرکز شرکت خدمات که سالها تهران بوده را به کرمان آوردیم و انشاالله در این دوره دفتر کرمان فعالتر خواهد بود».
وی افزود: «با سازندگان هم که صحبت شده و صحبت خواهد شد، توقعمان این است که در کرمان یک دفتر داشته باشند».
توحیدی گفت: «کرمان یک استان معدنی است و اگر این سازندگان بتوانند در استان و در نزدیکی معادن مستقر شوند دو مزیت دارد، یکی اشتغال و دیگری انتقال دانش فنی، زیرا بعضی از این شرکتها با سختی موفق شدند به این دانش فنی دست پیدا کنند».
وی اظهار کرد: «دانشگاههای استان خروجیهای خوبی دارند اما به علت نبود فضای کار ممکن است نتوانند بهرهوری کامل را داشته باشند».
مدیرعامل شرکت خدمات بازرگانی صنایع، معادن و فلزات غیرآهنی ادامه داد: «حضور سازندگان در کرمان برای آنها هم مزایایی دارد ازجمله اینکه میتوانند کالا را خیلی سریعتر و ارزانتر به مجموعۀ صنعتی برسانند».
وی با بیان اینکه امیدواریم راهی که شروع شده و استقرار شرکتهای تولیدکننده و قطعهساز در کرمان با حمایت مسئولین سرعت بیشتری بگیرد، گفت: «وقتی در استانی سالها کار صنعتی جدی دیده نشده، تبعا نیروی متخصص کمبود است و فرایندهای اداری در بسیاری مواقع دستوپاگیر است، در گذشته نیز برخی شرکتها که به استان آمدند با این مشکلات مواجه شدند».
توحیدی خاطرنشان کرد: «ما کار را شروع میکنیم و امیدواریم مسئولین هم کمک کنند و سالبهسال شاهد بومی شدن و حضور شرکتهای خوب قطعهساز در استان باشیم».
وی همچنین با اشاره به نقش شرکت خدمات در اولین نمایشگاه تخصصی دانشبنیان در حوزۀ معدن، صنعت و حملونقل، یادآور شد: «برخی از سازندگانی که در تامین قطعات عملکرد بسیار خوبی داشتند و بعضا توانستند برای اولین بار با مهندسی معکوس و کار دانشبنیان، یکسری از قطعات را تولید کنند و مجموعۀ مس را از واردات بینیاز کنند برای حضور در این نمایشگاه دعوت شدند».
با توجه به تحریمها خیلی از قطعات در حال بومیسازی است
در این نمایشگاه، امور تحقیقات و توسعه مجتمع مس سرچشمه رفسنجان هم حضور چشمگیری داشت. در گفتوگوی کوتاهی که با مهندس محمدصادق جعفری کارشناس ارشد این مجموعۀ تحقیق و توسعه داشتیم، وی از رشد 12 برابری رقم قراردادهای این مجموعه با دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان خبر داد و گفت که در سالجاری نیز قرار است تا سقف 100 میلیارد فقط با دانشگاهها کار کنند و پروژهها به این مراکز علمی سپرده شود.
جعفری، خواستار بازدید بیشتر اساتید و شرکتهای دانشبنیان از مجتمع مس سرچشمه برای نیازسنجی و تعریف پروژههای مورد نیاز شد و گفت که در نمایشگاه تخصصی دانشبنیان در حوزۀ معدن، صنعت و حملونقل لیستی از تامینکنندگان مجاز تشکیل دادهاند و لینک درخواست همکاری را نیز روی کاتالوگها گذاشتهاند و از شرکتها خواستند که در لیست آنها قرار بگیرند تا با توجه به رزومۀ شرکتها کارها را به آنها واگذار کنند.
وی با بیان اینکه امور تحقیق و توسعه در شرکت مس در شش بخش فعالیت میکند، اظهار کرد: «این بخشها شامل تحقیقات آب و محیط زیست، تحقیقات معدنی، تحقیقات فرآوری، تحقیقات هیدرومتالوژی، تحقیقات پیرومتالوژی و تحقیقات فنی و مهندسی است».
جعفری افزود: «طبق دستورالعمل مجلس شورای اسلامی، ما در انعقاد قرارداد با شرکتهای دانشبنیان و دانشگاهها ترک تشریفات داریم و به راحتی و بدون هیچگونه نیاز به برگزاری مناقصه میتوانیم قرارداد منعقد کنیم».
وی یادآور شد: «بر همین اساس ما با دانشگاههای شهید باهنر کرمان، ولیعصر رفسنجان و حتی دانشگاه شریف و صنعتی اصفهان در سالجاری قرارداد داشتیم و در واحدهای مختلف در حال کار هستیم که بیشترین رقم و تعداد قرارداد، به دلیل نزدیکی با دانشگاه ولیعصر رفسنجان است».
نماینده امور تحقیقات و توسعه مجتمع مس سرچشمه رفسنجان گفت: «در سالجاری نیز با توجه به نامگذاری آن، در راستای جلسهای که یک ماه پیش در دانشگاه باهنر داشتیم، قرار شد تا سقف مبلغ 100 میلیارد فقط با دانشگاهها کار کنیم و مقرر شد هر تعداد پروژه که مقدور باشد به دانشگاه یا شرکتهای دانشبنیان واگذار شود».
وی با اشاره به حضور امور تحقیقات و توسعه مجتمع مس سرچشمه رفسنجان در نمایشگاه تخصصی دانشبنیان در حوزۀ معدن، صنعت و حملونقل، خاطرنشان کرد: «در این نمایشگاه، با توجه به تجارب قبلی برای خودمان لیستی از تامینکنندگان مجاز تشکیل دادیم و لینک درخواست همکاری را نیز روی کاتالوگها گذاشتیم و از شرکتها خواستیم که در لیست ما قرار بگیرند تا با توجه به رزومۀ شرکتها کارها را واگذار کنیم».
جعفری ادامه داد: «علاوه بر نیازهای فناورانهای که هر سال در اسفندماه از واحدهایمان جمعآوری میکنیم، حتی در طول مرحلۀ تولید، در مواقعی که اصلاح یا طرح جدیدی نیاز است، سریعا در کمیتههای تحقیقاتی تصمیمگیری میشود و برای شرکتها ارسال میکنیم تا ببینیم کدامیک میتواند پروپوزال قویتری ارائه بدهد و این کار را سریعتر شروع کنیم».
وی با بیان اینکه رقم قراردادهای سال 1400 امور تحقیقات مس سرچشمه، نسبت به قراردادهای سال 99، حدود 12 برابر شده است، گفت: «دانشگاها و اساتید بازدید بیشتری از مجتمع داشتند و این به روند کار و افزایش قراردادها کمک کرده است».
نماینده امور تحقیقات و توسعه مجتمع مس سرچشمه رفسنجان، بیان کرد: «روند تهیه و تحویل پروژه ملزم به این است که اساتید تشریف بیاورند و در ابتدا با قسمتهای مختلف آشنایی پیدا کنند، ضمن اینکه صرفا با یک یا دو بازدید نمیتوان نیازی را مشخص یا تایید کرد، لازمۀ شروع یک پروژه و استارت یک ایده در صنعت این است که ابتدا موضوع را کاملا رصد کنید، بشناسید و بعد پروژهای را تعریف کنید».
وی در ادامه با اشاره به ارتباط امور تحقیقات و توسعه مجتمع مس سرچشمه رفسنجان با مرکز نوآوری، گفت: «چون ما فقط پروژهها را تعریف میکنیم و به مرحلۀ ساخت وارد نمیشویم، مرکز نوآوری ایجاد شد تا اگر پروژههایی قابلیت استارتآپ شدن یا تولید انبوه را داشته باشند و یا توسط یک شرکت بتواند انجام شود، این موارد را حمایت کند».
جعفری با بیان اینکه رابطۀ ما با مرکز نوآوری تنگتنگ است، ادامه داد: «ما تمام نیازهای پژوهشی را به آنها هم میدهیم که اگر شرکتی از کانال نوآوری هم وارد شد بتواند با ما کار را شروع کند».
وی توضیح داد: «ابتدا پروژه را تعریف میکنیم، امکانسنجی میشود، مطالعات اقتصادی آن انجام میشود و بعد اگر قابلیت اجرا داشته باشد با واحد نوآوری هماهنگی میشود. چه این پروژه نیاز شرکت باشد و چه برای کارهای خارج از شرکت ساخته شود».
جعفری در ادامه با اشاره به تامین نیازهای مجتمع، گفت: «در بحث ساخت قطعات، طراحی کارخانه 100 درصد خارجی است اما با توجه به تحریمها خیلی از قطعات در حال بومیسازی شدن است».
وی یادآور شد: «برای تامین سایر نیازها نیز داریم به این نتیجه میرسیم که کارها به شرکتهای داخلی واگذار شود تا نیاز به واردات نداشته باشیم و خوشحال میشویم شرکتها در این زمینهها با ما همکاری کنند و باری از دوش شرکت بردارند».
نظر خود را بنویسید