گروه اقتصاد: استان کرمان سالهاست از نظر فضای کسبوکار در رتبههای پایین کشور قرار دارد و این موضوع بارها توسط مسئولین استانی بیان شده است.
اما به نظر میرسد تاکنون راهکار موفق و مطمئنی برای بهبود این فضا ارائه نشده است زیرا رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان، 29 مردادماه در جلسۀ شورای راهبردی توسعه اعلام کرد که براساس آخرین ردهبندی در حوزۀ کسبوکار، کرمان در جایگاه بیستوهفتم کشوری قرار گرفته است.
گزارش اتاق بازرگانی ایران، دربارۀ وضعیت فضای کسبوکار استانها نیز که هفتۀ گذشته منتشر شد نشان میدهد، استانهای بوشهر، کرمان و قم دارای بدترین فضای کسبوکار در کشور هستند.
دکتر پورابراهیمی، نماینده مردم کرمان و راور در مجلس معتقد است، علت نامناسب بودن فضای کسبکار کرمان این است که روحیهای که در استان کرمان برای گرفتن تصمیمات در حل مشکلات فعالان اقتصادی وجود دارد، روحیه و ادبیات مناسبی نیست.
به گفتۀ وی، این ادبیات حتی گاهی باعث شده سختگیرتر از آنچه که در قوانین و مقررات آمده عمل شود.
پورابراهیمی در گفتوگو با خبرنگار «استقامت» همچنین با بیان اینکه برای اصلاح این رویه یا باید در روش انجام کار بازنگری شود و یا مدیر دستگاه و نهاد دولتی تغییر کند، اظهار امیدواری کرد با تغییرات تیم دولتی که بهصورت متعارف در دولتهای مختلف انجام میشود و در کرمان مقداری با تاخیر انجام شده، و با چیدمان دولت سیزدهم در استان، از نیمۀ دوم سال 1401، روند بهتری در فضای کسبوکار استان کرمان ایجاد شود.
با وی درخصوص مصوبات اقتصادی سفر رئیسجمهور، گلایۀ فعالان حوزۀ گردشگری از نادیده گرفته شدن این بخش در جریان سفر و کمبود زیرساختها برای توسعۀ استان نیز گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید.
روحیۀ مناسبی برای حل مشکل فعالان اقتصادی وجود ندارد
به گزارش استقامت، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به وضعیت کسبوکار در استان و گزارش منتشرشده از سوی اتاق ایران با بیان اینکه گزارشی که به صورت فصلی منتشر میشود، مقایسهای است، توضیح داد: «در این گزارشها، امتیازبندی بر اساس ملاکها و معیارهایی است که بخش عمدۀ آنها مشترک است، مثلا موضوعات مربوط به تامین اجتماعی، مالیات و ... که عمدتا مسائل صنفی هستند و بین استانها مشترک است».
وی ادامه داد: «آن چیزی که در صحنۀ میدانی رقم میزند مثلا اگر ما سقف تسهیلات را در یک استان بیشتر و در استان دیگر کمتر بگیریم من میگویم فضای کسبوکار در استانی که سقف بالاتری از تسهیلات را به خود اختصاص داده، کار را راحتتر کرده است».
پورابراهیمی تاکید کرد: «در این گزارشها امتیازات خیلی به هم نزدیک است و با کوچکترین تغییری یک جابهجایی چند پلهای اتفاق میافتد».
وی افزود: «معیارها به صورت نسبی در مقایسه با یکدیگر هستند و در نحوۀ اظهار نظر دربارۀ مواردی که مشترک است یک نگاه متفاوتی شکل گرفته که آن اثر، اثری است که در پرسشنامهها لحاظ شده است.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس در ادامه خاطرنشان کرد: «واقعیت این است که در استان کرمان، متاسفانه علیرغم اینکه همۀ مسئولین ارشد استان و کسانی که دنبال مسائل راهبردی استان هستند، بارها متذکر شدند و گفتند که ما در استان کار را روانسازی کنیم، به نظر میرسد، روحیهای که برای گرفتن تصمیمات در حل مشکلات فعالان اقتصادی وجود دارد، روحیه و ادبیات مناسبی نیست و این ادبیات حتی گاهی باعث شده سختگیرتر از آنچه که در قوانین و مقررات آمده عمل شود».
وی افزود: «نمونههایی از این دست را من طی سالهای اخیر بارها با آن مواجه شدم و زمانی که از فرد سوال میکنیم چرا اینگونه برخورد میکنید و در کار تاخیر میاندازید، به قوانین و مقررات اشاره میکنند که من فکر میکنم گاهی به دلیل عملکرد سختگیرانهای که وجود دارد، فراتر از قانون عمل میشود و این طبیعتا نیازمند یک بازنگری در حوزۀ مدیریتی است».
پورابراهیمی خاطرنشان کرد: «من پیشنهادی که به استاندار دادم این بود که در جاهایی که امتیاز دستگاهی ما مطلوب نیست، یا در روش انجام کار بازنگری کنیم، یا در مدیر مربوطه بازنگری کنیم که این امکانپذیر است».
وی ادامه داد: «تغییرات تیم دولتی که بهصورت متعارف باید در دولتهای مختلف انجام میشد در کرمان مقداری با تاخیر انجام شده که به نظر میرسد در حال تکمیل است و باید از زمان استقرار، یک ارزیابی دقیقتری انجام شود».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد: «من امیدوارم با چیدمانی که با دولت سیزدهم در استان کرمان در حال شکلگیری است، بتوانیم در نیمۀ دوم سال 1401، روند بهتری در فضای کسبوکار استان کرمان داشته باشیم که به این نیاز داریم».
پورابراهیمی با بیان اینکه بهترین کار در این حوزه آسیبشناسی است، اظهار کرد: «در حال حاضر این کار را به اتاق بازرگانی محول کردیم. دبیرخانۀ شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی نیز یکی از کارهایی که بر اساس قانون، باید دنبال کند، موضوع فضای کسبوکار است و گزارشهای فضای کسبوکار را که قبلا مرکز پژوهشها منتشر میکرد الان توسط اتاق بازرگانی انجام میشود».
وی تاکید کرد: «با توجه به اینکه دادهها و اطلاعاتی که الان منتشر میشود مربوط به دولتهای قبلی است، من فکر میکنم گزارش آسیبشناسی اتاق برای عملکرد دولت دوازدهم، به تدریج بتواند با تغییراتی که در تیم مدیریتی جدید ایجاد میشود، مسائل را مرتفع کند».
آب خلیجفارس تا پایان سال به کرمان میرسد
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه با اشاره به مصوبات سفر هیات دولت به استان کرمان، گفت: «مصوبات سفر رئیسجمهور به استان را خوب ارزیابی میکنم زیرا با توجه به اینکه کرمان، استان آخر برای حضور تیم هیات دولت بود، تجربیات استانهای دیگر کمک کرد و از سوی دیگر ما در جلسهای که قبل از سفر با رئیسجمهور در تهران داشتیم، درخواست کردیم که سفر به واسطۀ وسعت استان، دو روزه باشد که این هم اتفاق افتاد».
وی با اشاره به مصوبۀ پروژۀ انتقال آب خلیجفارس به شهر کرمان در سفر هیات دولت به استان، گفت: «امیدواریم تا 22 بهمن و یا تا پایان سال، خط انتقال آب شرب و صنعت شهر کرمان که مطالبه و آرزوی جدی برای مردم بود به سرانجام برسد و تابستان آینده را با آرامش خاطر پشت سر بگذاریم».
پورابراهیمی تسریع و اتمام پروژۀ انتقال آب به شهر کرمان را از خواستههای نمایندگان استان در سفر رئیسجمهور بیان کرد و افزود: «مصوب شد که خط انتقال 30 میلیون مترمکعب آب از مسیر خط انتقال کرمان به سمت یزد مستقیم به کرمان آورده شود».
وی با بیان اینکه بخشی از پروژه انجام شده و فقط بحث اعتبارات مطرح بود، اظهار کرد: «اولین مشکل ما بحث تخصیص و مجوز بود که حل شد، بخش دوم منابع لازم برای پرداخت قیمت آببها بود که بخش صنعت باید جداگانه پرداخت شود و بخش شرب هم باید توافقنامۀ دولت باشد، بخش سوم هم اجرای پروژه است».
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس خاطرنشان کرد: «خط انتقال نزدیک به 117 کیلومتر است که باید کانالکشی و لولهگذاری شود و همچنین نیازمند ایستگاه پمپاژ است که همۀ اینها هزینۀ سنگینی دارد».
وی ادامه داد: «بخشهایی از این هزینهها را قبلا دیده بودیم، در سفر هیات دولت به استان کرمان اعتبار کامل آن دیده شد و رئیسجمهور هم دستور دادند و وزیر نیرو هم تعهد داد که بتوانیم تا پایان امسال، خط انتقال را اجرا کنیم».
پورابراهیمی همچنین با اشاره به مصوبۀ برگشت 15 درصد از حقوق دولتی به استان، افزود: «برآورد ما این است که بیش از بودجۀ عمرانی کل استان کرمان، فقط از این ردیف تامین میشود و موضوع را بهصورت جدی دنبال خواهیم کرد».
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس با بیان اینکه این تصمیم برای تمام کشور اجرایی میشود اما استارت آن در کرمان زده شد، توضیح داد: «نزدیک به 50 درصد ظرفیت استفاده از حقوق دولتی متعلق به استان کرمان است و بعد، استان یزد با 15 درصد ظرفیت قرار دارد و مابقی ظرفیت به استانهای دیگر اختصاص دارد».
وی تفویض اختیار شورای معادن به استان و موضوعات مربوط به طرحهای نیمهتمام را از دیگر مصوبات سفر هیات دولت بیان کرد.
اتاق کرمان مسئول برنامهریزی نشست با رئیسجمهور بود
خبرنگار استقامت در ادامه گفت: «در جریان سفر رئیسجمهور به استان کرمان، بخش گردشگری نادیده گرفته شد و جز در فرصتی کوتاه در یکی از جلسات، اجازۀ طرح مسائل گردشگری داده نشد. این در حالی است که گردشگری کرمان با چالشهای گوناگونی مواجه است و این نادیده گرفتن، انتقاد فعالان این بخش را به دنبال داشته است».
پورابراهیمی نیز با گلایه از برنامهریزی صورت گرفته برای جلسۀ فعالان اقتصادی با رئیسجمهور، گفت که این مشکل به تصمیمات اتاق بازرگانی کرمان برمیگردد.
وی در توضیح بیشتر در اینباره اظهار کرد: «جلسه با فعالان اقتصادی در دستور کار آقای رئیسجمهور نبود و روزی که در تهران با معاونت رئیسجمهور برای برنامهها جلسه گذاشتیم ایشان با بیان اینکه سفر یک روزه است، تعدادی از برنامهها را اعلام کردند اما جلسه با فعالان اقتصادی در این برنامهها قید نشده بود».
نمیانده مردم کرمان و راور ادامه داد: «من در جلسه اظهار کردم که کرمان، استان اقتصادی، صنعتی و معدنی است و تاکید کردیم که هم سفر دو روزه باشد و هم جلسه با فعالان اقتصادی برگزار شود که خوشبختانه رئیسجمهور پذیرفتند».
وی با بیان اینکه برگزاری این جلسه به متولی آن یعنی اتاق بازرگانی سپرده شد، تاکید کرد: «اتاق کرمان دو کار را باید انجام میداد که ناقص انجام داد و این گلایه حتما وارد است».
پورابراهیمی بیان کرد: «اتاق بازرگانی برای جلسۀ رئیسجمهور با فعالان اقتصادی، از فعالان اتاق دعوت کرده بود در حالی که ما اصناف را هم داریم که اتاق جداگانه دارند و در جلسه گلایه کردند. اسم آقای جعفری در لیست سخنرانان نبود و من از رئیسجمهور درخواست کردم که ایشان هم صحبت کنند. اتاق تعاون هم باید در این جلسه حضور میداشت».
وی افزود: «نام اتاق، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن، کشاورزی و گردشگری است؛ بنابراین وقتی اسم اتاق این است مسئولین اتاق باید اعضا را پشتیبانی کنند. ما نباید تعیین میکردیم چه کسانی سخنرانی کنند و در جلسه متوجه شدیم کسی از حوزۀ گردشگری انتخاب نشده است که این هم یکی از اشکالات وارد به تصمیمات اتاق بازرگانی بود البته استان هم لازم بود در این موضوع ورود کند».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: «من اگر از قبل اطلاع داشتم حتما تاکید میکردم جابهجایی انجام شود و از اتاق تعاون و اصناف یک نفر صحبت کند و از اتاق بازرگانی هم با توجه به وزن و جایگاه، همه، ازجمله نمایندۀ صنعت، کشاورزی و گردشگری صحبت کنند».
در تامین گاز استان مشکل جدی داریم
پورابراهیمی همچنین در ادامه با اشاره به مشکلات استان در بحث تامین زیرساختهای سرمایهگذاری توضیح داد: «در خصوص برق خوشبختانه کرمان وضعیتش نسبت به استانهای دیگر بهتر است، یعنی ناتراز نیستیم و بر اساس توافقی که صورت گرفته است، قرار شد حدود 10 هزار مگاوات وزارت صمت برای واحدهای صنعتی خود در نظر بگیرد که سرمایهگذاری برای تولید حدود سه هزار مگاوات برق توسط واحدهای صنعتی شروع شده است».
وی ادامه داد: «شرکت ملی مس و گلگهر در حال احداث نیروگاه هستند، گهرزمین کار را شروع کرده و شرکتهای دیگر هم به تبع آن کار را آغاز کردند».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: «پیشبینی میشود در زمینۀ برق، طی دو تا سه سال آینده، از ناحیۀ سرمایهگذاری واحدهای صنعتی که برق لازم دارند، هم نیاز خودشان تامین شود، هم شبکه را برای جاهای دیگر آزاد کنند و هم مازاد تولید را در شبکه تزریق کنند».
وی همچنین با بیان اینکه در تامین گاز استان مشکل جدی داریم، اظهار کرد: «این موضوع در مصوبات سفر هم آمد و قرار شد زیرساخت انتقال گاز اجرایی شود تا بتواند استان کرمان را پوشش دهد».
پورابراهیمی تاکید کرد: «در بحث گازرسانی مقداری عقب هستیم و باید کار سریع انجام شود تا واحدهای صنعتی دچار مشکل نشوند و ما هم پیگیری میکنیم».
وی همچنین با اشاره به عبور خط دوم انتقال آب به خراسان از شهرستان راور، بیان کرد: «با این کار شهرستانهای زرند و راور میتوانند از این آب استفاده کنند و سبب میشود در بلندمدت، استان در جایگاه امنی قرار گیرد».
نظر خود را بنویسید