اسما پورزنگیآبادی
مرمت بنای تاریخی شترگلوی ماهان که قرار بود تا اوایل سال 99 به پایان برسد؛ همچنان تمام نشده است. این عمارت که در شهر ماهان و در خیابانی روبهروی آستانه شاه نعمتالله ولی قرار دارد، متعلق به دورۀ قاجار بوده و حدود 120 سال قدمت دارد. این بنا که ثبت ملی هم شده، به مرور زمان متروکه شده و رو به تخریب گذاشته بود تا اینکه در مزایدهای که سال 96 برگزار شد، شرکت جهادنصر کرمان آن را در اختیار گرفت.
با آغاز پروژۀ مرمت، پیشبینی بر این بود که اوایل سال 99 این بنای تاریخی به بهرهبرداری برسد، اما امین بیلدار ماهانی مسئول میراثفرهنگی بخش ماهان دوشنبه 31 مردادماه به فردایکرمان گفت که پروژه هنوز تمام نشده و 70 درصد پیشرفت دارد. او افزود: «کوشک اصلی مرمت شده و کارگاه نیز فعال است اما کار به اتمام نرسیده است».
وی در پاسخ به این پرسش که آیا مشخص است پروژه تا چه زمانی تمام شود؟ اظهار کرد: «مشکل اصلی تامین اعتبار برای اجرای پروژه است».
گفتنی است، از ویژگیهای معماری این بنای تاریخی میتوان به دو قسمت شاهنشین و اندرونی آن اشاره کرد. عمارت شاهنشین این مجموعه روبهروی حرم شاه نعمتالله ولی قرار گرفته است و بالای عمارت شاهنشین، دو بادگیر مرتفع و یک کلاه فرنگی قرار گرفته و سقف داخلی آن نیز به زیبایی تزیین شده است.
عمارت شترگلو دارای چند حیاط است که حیاط شمالی انارستان و حیاط جنوبی نارنجستان بوده است. یکی از ویژگیهای قابل توجه در این عمارت، جریان دایمی آب درون بنا در سرتاسر عمارت بوده است.
وجود درهای اُرسی زیبا و حجرههای تو در تو از دیگر موارد قابل توجه این بنای فاخر و تاریخی است. همچنین، این بنا شامل یک حوضخانه است که چهار ایوان در چهار طرف آن برای نشستن ساخته شده و به پنجدریها و سهدریها راه دارد.
این بنای ارزشمند تاریخی اما سالیان زیادی به حال خود رها شده و آسیبهای زیادی دیده بود. مزایدههای فراوانی برای واگذاری آن به بخش خصوصی انجام شده بود اما هیچیک نتوانست این خانه تعیینتکلیف کند تا اینکه سال 96، شرکت پهنه آسمانتابان وابسته به شرکت جهادنصر کرمان آن را در اختیار گرفت و با گذشت حدود پنج سال هنوز کار را به پایان نرسانده است.
مسئول میراثفرهنگی بخش ماهان دربارۀ مرمت کاشیهای گنبد شاه نعمتالله که در جریان بارندگی در سال 99 تعدادی از آن فرو ریخته بود نیز گفت: «کارگاه فعال است و در حال مرمت هستند و تا پایان شهریورماه تمام میشود».
بیلدار ماهانی در پاسخ به این پرسش که هماکنون جدیترین چالشی که در حوزۀ میراث در شهر ماهان دارید چیست؟ اظهار کرد: «مهمترین مشکل ما، عدم نگرش شوراها و شهرداریهای جدید به بافت تاریخی و منظر تاریخی در جوپار و ماهان است که نگران آن هستیم».
وی افزود: «از آنجا که شهرهایی مثل ماهان و جوپار تاریخی هستند، انجام هرکاری در آن، نیاز به مطالعات دارد که الان اینطور اقدام نمیشود و اقداماتی صورت میگیرد که تبعات آن در آینده گریبانگیر این شهرها و مردم میشود».
وی در پاسخ به این پرسش که لطفا مصداقی بگویید از چه پروژههایی نگران هستید؟ اظهار کرد: «مثلا چند بوستان در حال احداث است که مشکلاتی دارند. مطالعه نشدهاند و پیوست مطالعات بافت تاریخی هم نیستند».
وی بیان کرد: «متاسفانه این نگاه در شورا و شهرداری وجود ندارد که مدیران شهری تاریخی هستند».
در ادامه، بیلدار ماهانی در پاسخ به این پرسش که آیا درختان چنار و فضای سبز شهر ماهان مشکلی ندارد؟ گفت: «فضای سبز خوشبختانه مشکل خاصی ندارد و آب آن تامین است».
وی در پاسخ به این پرسش که مناقشات بر سر احداث تقاطع غیرهمسطح در ورودی باغ شازده به کجا رسید؟ گفت: «مشکل حل و پروژه حدود 1000 متر جابهجا شد و دیگر در حریم باغ شازده ماهان نیست».
وی اضافه کرد: «قرار است غیرهمسطحسازی صورت گیرد که کار مطالعات آن در حال انجام است».
نظر خود را بنویسید