گروه اقتصاد: همزمان با سفر رئیسجمهور و هیات همراه به استان کرمان، عملیات اجرایی طرحهای توسعۀ فولادی شرکت سنگآهن گهرزمین در بردسیر با حضور وزیر اقتصاد، نماینده مردم سیرجان و بردسیر در مجلس، فرماندار و امامجمعه بردسیر و تعدادی از مدیران و مسئولان استانی و شهرستانی آغاز شد.
پهنههای معدنی کرمان به شرکتهای توانمند واگذار شود
به گزارش استقامت، محمد فلاح مدیرعامل گهرزمین در مراسم آغاز به کار اَبَر پروژههای شرکت سنگآهن گهرزمین با بیان اینکه استان کرمان علیرغم اینکه در کشور بهعنوان یک استان مرفه شناخته میشود دارای مشکلات زیادی است، گفت: «سال گذشته 80 درصد پسته استان به دلیل سرمازدگی نابود شد. در سال جاری نیز سرمازدگی حداقل 95 درصد محصول پسته امسال و 80 درصد محصول سال آینده را از بین برده است و این در حالیست که شغل اصلی مردم کرمان، کشاورزی پسته است».
فلاح یادآور شد: «در چنین شرایطی بهترین و بیشترین خدمتی که میتوان به مردم کرد، واگذاری پهنههای معدنی به شرکتهای توانمند و قدری است که میتوانند معدنیابی انجام دهند، اشتغال ایجاد کنند و صادرات و ارزآوری داشته باشند و این مسالهای است که هرچه بیشتر پیگیری میکنیم کمتر به آن میرسیم».
وی بیان کرد: «کسی در این زمینه مقصر نیست، وزیر صمت و معاونان ایشان نهایت توجه را دارند اما قوانین و آییننامههای ضد و نقیض، جرات و جسارت را از مدیران کشور گرفته است و تا آن جرات برنگردد و مدیران نتوانند ریسک کنند، نمیتوانیم توفیقات بزرگ داشته باشیم».
فلاح همچنین با اشاره به موثر بودن نقش سفرا در کشورهای طرف تجاری ایران، خاطرنشان کرد: «تابستان سال گذشته چینیها حاضر بودند هر تن گندله را 250 دلار بخرند اما هیچ کارخانۀ تولید گندلهای صادرات نداشت و یا بسیار کم بود».
وی ادامه داد: «بعد از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، قیمت گندله به 150 دلار رسید اما باز هم نتوانستیم صادر کنیم و ما هر چه اعلام کردیم که قیمت گندله کاهش مییابد کسی توجه نکرد و الان قیمت به 110 دلار رسیده است در حالی که حدود 9 میلیون تن گندلۀ مازاد در کشور وجود دارد و تا پایان سال به 15 میلیون تن میرسد».
مدیرعامل شرکت گهرزمین افزود: «درخواست دارم در هیات دولت مطرح کنید در کشورهایی که تبادلات اقتصادی داریم باید سفرایی داشته باشیم که کار و تخصص اول آنها اقتصادی باشد تا مسائل اقتصادی این کشورها و تصمیماتی که قرار است اخذ شود را به وزارت صمت و فعالین اقتصادی کشور اطلاع دهند و بتوانیم در زمان مناسب صادرات داشته باشیم».
وی در ادامه از واگذاری یک پهنه در جنوب استان کرمان به شرکت گهرزمین خبر داد و اظهار کرد: «33 توده در این پهنه پیدا کردیم؛ نمیگوییم همۀ آنها قابل برداشت هستند اما حتما ظرف یک تا دو سال آینده گهرزمین سوم در منطقۀ جنوب استان کرمان ایجاد خواهد شد».
فلاح با اشاره به برخی مشکلات در برداشت از این پهنه، توضیح داد: «بر اساس قوانین، باید حقوق دولتی 250 هکتار از این پهنه که تاکنون مطالعه شده است را پرداخت، و مابقی را واگذار کنیم که اگر این کار را انجام دهیم دیگر چیزی باقی نمیماند».
وی خطاب به وزیر اقتصاد گفت: «درخواست ما این است که اجازۀ حفاری تمام تودهها به شرکت گهرزمین داده شود تا مطالعات آن کامل شود و در نهایت وزارت صمت تصمیم بگیرد که چه میزان از این پهنه میتواند در اختیار گهرزمین باشد».
مدیرعامل شرکت گهرزمین همچنین در بخشی از سخنان خود به مشکل پیش آمده در اختصاص زمین به گهرزمین برای توسعه و احداث طرحهای جدید اشاره کرد و یادآور شد: «با وجود حکم دادگاه و مصوبۀ ستاد رفع موانع تولید، باز هم این کار انجام نشد و مقرر شد به جای سه هزار هکتار، 200 هکتار زمین در اختیار گهرزمین قرار گیرد در حالی که برای دو میلیارد و 500 یورو سرمایهگذاری و جانمایی کارخانهها، این میزان زمین مشکل ایجاد میکند و هزینهها را افزایش میدهد».
وی در ادامه با بیان اینکه شرکت گهرزمین در بحثهایی مانند بومیسازی توفیقات زیادی داشته است، از هماهنگی با شرکتهای معدنی و صنعتی کشور برای فعالیت در حوزۀ بومیسازی خبر داد و خاطرنشان کرد: «این هماهنگی به این دلیل انجام شده تا از دوبارهکاری و موازیکاری شرکتها در مهندسی معکوس و بومیسازی، جلوگیری شود و هزینهها کاهش یابد».
مدیرعامل گهرزمین افزود: «هزینۀ نمونهسازی و مهندسی معکوس نسبت به نمونۀ خارجی بیشتر است اما وقتی روی خط تولید برود حتما بسیار ارزانتر از نمونۀ خارجی خواهد بود».
فلاح همچنین با اشاره به مشکلات کارخانههای صنعتی و معدنی با محیطزیست، گفت: «هر کس بخواهد در هر کجای کشور، کاری انجام دهد، محیط زیست اول مخالفت میکند و بعد از گذشت زمان، با صحبت و مذاکره بالاخره کار انجام میشود».
وی ادامه داد: «در سیرجان و در منطقهای که سایت گهرزمین را داریم، زمین برای انباشت باطله و آبگیری از باطلههایی که نیاز است گل آنها را انباشت کنیم نداریم و با وجود اینکه پیگیری زیادی انجام دادیم اما به نتیجه نرسیدیم».
فلاح گفت: «میدانیم که در نهایت به نتیجه میرسیم و زمین مورد نیاز را به ما خواهند داد اما باید زمان زیادی را صرف کنیم».
حمایت از بخش خصوصی فقط در شعار است
نماینده مردم سیرجان و بردسیر در مجلس شورای اسلامی نیز در ادامۀ این مراسم با اشاره به اقدامات صورت گرفته طی دو سال گذشته برای فراهم شدن سرمایهگذاری پروژههای فولادی در شهرستان بردسیر، گفت: «امروز برای همیشه، ریشۀ فقر، فلاکت و بیکاری از چهرۀ بردسیر حذف میشود».
شهباز حسنپور با بیان اینکه بردسیر بهشتی برای کارآفرینی و سرمایهگذاری است، افزود: «در لالهزار با بیش از سه هزار هکتار زمین زراعی گل محمدی، در برخی از فصول به دلیل کمبود کارگر، پذیرای کارگرانی هستیم که از استانهای دیگر به بردسیر میآیند».
وی در ادامه خطاب به وزیر اقتصاد با بیان اینکه کشور را گران اداره میکنیم، گفت: «چابکسازی دولت باید از شعار به عمل تبدیل شود».
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه حمایت از بخش خصوصی فقط در شعار است، یادآور شد: «اصل 44 نه تنها در کشور ایجاد نمیشود بلکه شرکتهای خصولتی جای بخش خصوصی واقعی را گرفتند».
وی بیان کرد: «گرانیهای لجامگسیخته زیبندۀ مردم نیست، باید حالا که دولت، مردمی و مکتبی است و شعار آن عدالتمحوری انتخاب شده است از همۀ ظرفیتی که داریم استفاده کنیم و به این شعار جامۀ عمل بپوشیم».
حسنپور با بیان اینکه نمیتوان با وجود زیرساختهای فراهمشده در شهرستانهای سیرجان و بردسیر، مانند گذشته خامفروشی کنیم، افزود: «آقایان ادعا میکنند که امروز خامفروشی را کنار گذاشتهاند اما این ابتدای راه است و حتی اگر شمش هم صادر میکنیم باز هم خامفروشی است؛ باید تا آخرین زنجیرۀ فرآوری در کشور ایجاد شود و این مهم امکانپذیر نیست مگر به همت مدیرانی جسور، شجاع، تصمیمگیر و تصمیمساز».
وی با بیان اینکه 65 درصد پول کشور در تهران است، تصریح کرد: «تا زمانی که دفاتر شرکتهای بزرگ در تهران باشد هیچ اتفاقی در کشور رخ نخواهد داد».
نماینده سیرجان و بردسیر در مجلس با اشاره به آغاز ابَر پروژههای فولادی شرکت گهرزمین، گفت: «امروز 14 هزار میلیارد تومان عملیات اجرایی در بردسیر و 4 هزار میلیارد تومان نیز همزمان در گهرزمین سیرجان آغاز شد که تمام این پروژهها با مطالعه و کار کارشناسی پیش رفته است».
وی درخصوص مسئولیتهای اجتماعی شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی نیز بیان کرد: «بعضی از شرکتها در راستای مسئولیتهای اجتماعی تصور میکنند که صدقه میدهند در حالی که مسئولیت اجتماعی در تمام دنیا مرسوم است».
حسنپور در پایان با بیان اینکه از دولت انتظار تصمیمات کلان و بزرگ را داریم، گفت: «سیل و سرمازدگی، خسارات زیادی به استان کرمان وارد کرده است و مردم انتظار دارند دولت در این زمینه تصمیمات خوب و آنی داشته باشد».
پروژههای بردسیر نمادی برای محرومیتزداییاند
وزیر اقتصاد و دارایی نیز در ادامه با اشاره به پیگیریهای حسنپور برای پیشرفت کارهای صنعتی، گفت: «امیدواریم مجموعۀ این تلاشها همانطور که کمک کرده تا بخشهایی از چهرۀ استان کرمان از محرومیت پاک شود و رونق اقتصادی در آن به چشم میخورد، سایر بخشها و مناطق استان هم با طرحهایی از این دست شاهد پیشرفت باشند».
احسان خاندوزی افزود: «کرمان یکی از استانهایی است که در زمینۀ توسعۀ اقتصادی، صنعتی و معدنی میتواند برای سایر استانهای کشور نمونه باشد».
وی خاطرنشان کرد: «در الگوی مد نظر رئیسجمهور که در داخل سند تحول اقتصادی دولت نمود پیدا کرده، گرچه به وظایف بازتوزیعی، رفاهی و رفع محرومیت بهعنوان یک اصل و وظیفه نگاه میکنیم اما روش رفع محرومیت و ایجاد درآمد پایدار برای گروههای مختلف مردم و مناطق و اقشار محروم این است که بتوانیم از خلال تولید و ایجاد درآمد و اشتغال محرومیتها را از بین ببریم».
خاندوزی ادامه داد: «یکی از جهاتی که این دست توسعهها در مناطقی مانند بردسیر حائز اهمیت است، این است که میتوانند نمادی برای روش محرومیتزدایی از مسیر تولید در اقتصاد ایران باشند و ما باید بیشتر بر پروژههایی تمرکز کنیم که غیر از اهداف خلق ارزش افزودۀ صنعتی و معدنی، بتواند به خارج کردن یک منطقه از محرومیت کمک کند».
وی خطاب به مدیرعامل گهرزمین و سایر مدیران، گفت: «اگر گلایههایی نسبت به رسیدگی که باید به مناطق اطراف بشود، وجود دارد این را بهعنوان یک دستور کار جدی مد نظر داشته باشید؛ یعنی هم از طریق ایجاد شغل در منطقه و هم از طریق مسئولیتی که به شکل متقابل، شرکتهای بزرگ نسبت به مناطق همجوار خود احساس میکنند، بتوانیم یک همدلی اجتماعی و یک انسجام منطقهای را حول این پروژهها ایجاد کنیم».
وزیر اقتصاد در ادامه با اشاره به خامفروشی، تاکید کرد: «این پروژهها از این جهت که نمادی برای حرکت به سمت انتهای زنجیرۀ خلق ارزش افزودههای بالاتر و تبدیل کردن مواد خام به محصولات فرآوری شده، هستند؛ دوباره حائز اهمیت مضاعف هستند».
وی بیان کرد: «بر اساس گزارشی که دادند، بنای تقسیم کار این است که از گندلههای سیرجان در بردسیر برای تولید آهن اسفنجی استفاده شود، این حرکت در مسیر خلق ارزش افزودۀ بیشتر و جدا شدن از اقتصاد خامفروش، از نقاط اصلی است که در سند تحول دولت و ایدههای اقتصادی رئیسجمهور بسیار برجسته است و ما از این جهت بسیار خوشحال هستیم که مجلس شورای اسلامی هم کاملا سازگار با این ایدۀ دولت در بودجۀ سالانه به این سمت تکلیف میکند که اگر خلق ارزش افزوده از طریق خامفروشی نیست، در مقابل کسانی که صرفا از طریق مواد خام ارزش افزوده ایجاد میکنند، بیشتر حمایت شود».
خاندوزی تاکید کرد: «البته به ثمر نشستن این طرحها و شیرین شدن کام مردم از این اتفاقات زمانبر است و نهالهایی که امروز غرس میشود در آینده میوه خواهند داد و باید صبوری خود را بالا ببریم».
وی یادآور شد: «امیدوارم علیرغم اینکه شروع این کار به دلیل پیچوخمها دو سال به طول انجامید از این به بعد بقیۀ مراحل، سریعتر طی شود و مجوزهایی که لازم است از وزارت صمت در مورد طرح جامع فولادی کشور اخذ گردد، اضافه شود و بتوانیم خیلی سریعتر از بازهای که اشاره کردند، برای دو سالونیم یا سه سال آینده، شاهد روزی باشیم که این طرحها به بهرهبرداری برسد».
وزیر اقتصاد همچنین با اشاره به مسئولیت اقتصادی مدیران منطقهای، ملی و حتی کسانی که در خارج از کشور فعالیت دارند، گفت: «اگر مدیران اقتصادی کشور در چارچوب قانون و ضوابط عمل میکنند دیگر نباید از هیچ عنصر دیگری باک داشته باشیم که سرعت فعالیت و تصمیمگیری اینقدر در کشور زمانبر، طولانی و فرساینده بشود».
وی افزود: «بسیاری از مدیران کشور در گذشته اینطور بودند و الان هم شاید کمابیش وجود داشته باشند که به یک مدیریت روزمرۀ کمخطر دچار شدند اما در الگوی دولت سیزدهم در ادارۀ اقتصاد کشور، ارج و قرب و جایگاه برای آن مدیرانی از اقتصاد است که در چارچوب قوانین، حاضر به پذیرش خطر و ریسک باشند برای اینکه تصمیمات تحولگرایانه اتخاذ شود».
خاندوزی خاطرنشان کرد: «در عرصۀ خارجی نیز به همین ترتیب، یک مکاتبه هم صورت گرفت که ما از دوستان وزارت خارجه بخواهیم رسما اعلام کنند، نمایندگیهای جمهوری اسلامی در خارج از کشور و سفارتخانههایی که در بیرون از ایران در حال فعالیت دیپلماتیک و سیاسی هستند، یکی از رسالتهایشان این است که به اقتصاد مقاومتی، افزایش صادرات و ارزآوری اقتصاد کمک کنند».
مجموعههای فولادی بردسیر برای رفع محرومیتها ورود کنند
حجتالاسلام والمسلمین کرمانی، امامجمعه بردسیر نیز در این مراسم با اشاره به اقدامات گهرزمین در راستای ایجاد اشتغال، گفت: «شهرستان بردسیر در 60 کیلومتری مرکز استان قرار گرفته اما بعضی از بخشهای آن با محرومیت زیادی در حوزههای فرهنگی، معیشتی و ... مواجه است».
وی افزود: «طرحهای اجرایی سبب ایجاد اشتغال در شهرستان بردسیر خواهد شد اما از مجموعۀ فولادی شهرستان ازجمله گهرزمین تقاضا داریم که به مسئولیتهای اجتماعی نیز ورود کنند تا شاهد رفع محرومیتهای شهرستان باشیم».
مجموعۀ جهانفولاد در بردسیر جهادی کار کردند
فرماندار شهرستان بردسیر نیز در این مراسم گفت: «بردسیر با جمعیتی بالغ بر 80 هزار نفر و برخورداری از چهار بخش و 5 شهر از شهرستانهای با قابلیت و پتانسیل بالا در استان کرمان است».
حمزه وفایی با اشاره به تحقیقات باستانشناسی در بردسیر و شناسایی تمدن هفتهزار ساله در این شهرستان، افزود: «5 هزار سال قبل از میلاد مردم بردسیر در این منطقه صنعت فلزکاری را داشتند و کورههای ذوبی که در این منطقه کشف شده، با حرارتی کنترلشده کار میکردند».
وی در ادامه با تقدیر از اقدامات گهرزمین در شهرستان بردسیر، بیان کرد: «مجموعۀ گهرزمین طی یک سال گذشته در بردسیر جهادی کار کردند تا این طرح با اعتباری بالغ بر 2 و نیم میلیارد یورو که سرمایهگذاری بیبدیلی است، امسال به ثمر بنشیند».
فرماندار بردسیر با اشاره به شعار سال، گفت: «در شهرستان بردسیر برای هرگونه سرمایهگذاری آمادگی داریم و از سرمایهگذاران برای عملی کردن شعار سال حمایت خواهیم کرد».
وی در ادامه با اشاره به مشکلات شهرستان بردسیر، خطاب به وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: «شهرستان در بحث آبرسانی و بندهای خاکی با مشکلاتی مواجه است و نیازمند اعتبارات است».
وفایی ادامه داد: «برای تامین آب آشامیدنی بخش لالهزار نیازمند یک اعتبار ویژه برای ایجاد سد لالهزار هستیم».
وی یکی دیگر از مشکلات شهرستان بردسیر را وجود جادههای حادثهخیز بیان کرد و یادآور شد: «برای گازرسانی به تعدادی از روستاهای شهرستان که اکثرا سردسیر هستند و هنوز از این نعمت برخوردار نشدهاند نیز به اعتبار نیاز داریم».
فرماندار بردسیر با تاکید بر لزوم تجهیز مراکز درمانی و بیمارستانی، گفت: «در بخش کشاورزی، مرمت قناتها و طرحهای آبخیزداری نیز نیازمند اعتبار هستیم».
وی با بیان اینکه درخواست مردم بردسیر احیای کارخانۀ قند شهرستان است، افزود: «رفع مشکلات این کارخانه نیازمند ورود مسئولان کشوری است».
نظر خود را بنویسید