اسما پورزنگیآبادی: مرمت کاروانسرای وکیل در مجموعۀ بازار تاریخی کرمان به پایان رسیده و قرار است بهعنوان یک هتلبوتیک به چرخۀ گردشگری استان وارد شود. مدیرکل میراثفرهنگی استان که پیش از این، وعدۀ افتتاح این هتل در نیمۀ اول خردادماه را داده بود، اکنون میگوید که قرار است در جریان سفر هیات دولت به استان درهای آن باز شود.
فریدون فعالی میگوید که برای مرمت و احیای کاروانسرای وکیل همه کمک کردند و تاکید دارد که از سایر بناهای تاریخی نیز مثل این کاروانسرا حمایت شود. او از سرمایهگذاران نیز دعوت میکند که از تجربۀ احیای کاروانسرای وکیل الگو بگیرند و پروژههای مشابهی را در استان کرمان در دست بگیرند و وقتی میپرسم چرا با وجود اینکه میراثفرهنگی همیشه این دعوت را از سرمایهگذاران گذاشته، تاکنون نتوانسته به تناسب نیاز استان، سرمایۀ بخش خصوصی را به حوزۀ میراث بیاورد؛ میگوید: چون تاکنون خیلی بستههای حمایتی رضایتبخشی برای سرمایهگذاران ارائه نشده و خود سرمایهگذاران هم نگرانیهایی از ورود به بناهای تاریخی داشتهاند از جمله اینکه مدت واگذاری بناها کوتاه است که به گفتۀ فعالی، این مشکل دیگر وجود ندارد.
به جز کاروانسرای وکیل، در محدودۀ بازار تاریخی کرمان پروژۀ دیگری نیز با عنوان پیادهراه سازی میدان ارگ و تجلی از سوی شهرداری در حال اجراست. از فعالی پرسیدم چرا میراثفرهنگی نسبت به کندی این پروژه حساسیتی نشان نمیدهد؟ توضیحاتی داد که در ادامه میخوانید.
*مدتی پیش معاون شما اعلام کرد که هتل کاروانسرای وکیل مشکل آب و برق دارد.
این مشکل حل شد و هتل آمادۀ بهرهبرداری است.
*چه زمانی افتتاح میشود؟
در سفر دولت به استان افتتاح میشود. این، یکی از بهترین پروژههایی است که در کشور انجام شده است. اولین کاروانسرای دو طبقه در کل کشور است و قطعا یکی از مقاصد مهم گردشگری کرمان خواهد شد. زیرساختهای آن تامین شده و اکنون هیچ مشکلی برای بهرهبرداری ندارد. همه برای اجرای این پروژه کمک کردند و این، قابل تقدیر است. حرف ما بهعنوان میراثفرهنگی این است که همۀ بناهای تاریخی به همین شکل که این کاروانسرا مورد حمایت قرار گرفت حمایت شوند تا دوباره به چرخۀ حیات برگردند. در استان بناهای تاریخی بسیار زیادی داریم؛ کاروانسرای وکیل میتواند الگوی خیلی خوبی برای سایر سرمایهگذاران باشند تا به چنین پروژههایی ورود کنند. پیام ما از افتتاح هتل کاروانسرا این است که سرمایهگذارانی که تمایل به سرمایهگذاری در بناهای تاریخی داشته باشند، از طرف دولت مورد حمایت قرار میگیرد.
*آقای مهندس، مشکل پارکینگ هتل وکیل هم که هنوز حل نشده است.
نامهای به شهرداری ارسال کردهایم که بتوانیم از پارکینگ آنها برای هتل استفاده کنیم.
*خود هتل، پارکینگ مجزایی نخواهد داشت؟
بناهای تاریخی نمیتوانند پارکینگ اختصاصی داشته باشند و باید از ظرفیت پارکینگهای مجاور استفاده کنند که برای هتل وکیل با شهرداری مذاکره کردهایم تا بخشی از پارکینگ را در اختیار هتل قرار دهند.
*شهرداری پذیرفته که این کار را انجام بدهد؟
هنوز پاسخی به مکاتبۀ ما ندادهاند. بعید میدانم مشکلی در این زمینه وجود داشته باشد.
*از پیام افتتاح هتل وکیل برای جلب توجه سرمایهگذاران گفتید؛ آیا آسیبشناسی کردهاید که چرا با وجود اینکه میراثفرهنگی همواره اعلام میکند که سرمایهگذاران بیایند، آنطور که نیاز استان است، در این زمینه موفقیت حاصل نشده است؟
ظرفیتهایی که در حوزۀ گردشگری و بهویژه تاریخی استان وجود دارد بیشتر مورد تاکید و سفارش بنده بوده است و معتقدم باید مثل کاشان و یزد بناهای تاریخی را احیا و وارد چرخۀ بهرهبرداری کنیم. بناهای بسیاری خوبی از جمله خانه بانک توکلی و خانه اشیدری را در کرمان داریم. بناهای دیگری هم وجود دارد که آمادگی داریم در قالب کمیسیون ماده 27 به صورت بلندمدت آن را واگذار کنیم. قبلا میگفتند میراثفرهنگی بهصورت بلندمدت بناها را اجاره نمیدهد و به همین دلیل، تمایلی برای سرمایهگذاری ایجاد نمیشد اما الان در قالب کمیسیون ماده 27 میتوانیم بناها را بهصورت بلندمدت مثلا 20 ساله در اختیار سرمایهگذار قرار دهیم. ضمن اینکه بستههای حمایتی نیز در نظر میگیریم. با شهرداری نیز برای تامین زیرساختها و امکانات مذاکراتی داشتهایم. یکی از مهمترین دلایلی که در این مدت موفق نبودهایم، شیوع کرونا بوده است. کرونا بیشترین آسیب را به تاسیسات گردشگری زد و همۀ فعالیتهای حوزۀ گردشگری را مختل کرد. ولی الان با توجه به بهبود نسبی شرایط و از آنجا که به واسطۀ مزار سپهبد شهید سلیمانی، گردشگری مقاومت نیز در استان مطرح شده، امیدوار هستیم هرچه زودتر به این خواسته برسیم. از قول بنده تاکید کنید که اگر یک سرمایهگذار، مالکیت بنایی تاریخی را داشته باشد، حتی کمک بلاعوض و تسهیلات ارزانقیمت نیز برای مرمت و احیای آن خواهیم داد، کاربری مناسب نیز برای آن بنا تعریف میکنیم و در تامین زیرساختها هم همۀ نهادها کمک خواهند کرد.
*و اگر بنا در مالکیت میراثفرهنگی باشد چه شرایطی خواهد داشت؟
به تناسب شرایط، بستههای حمایتی مناسبی را تعریف خواهیم کرد و آمادگی داریم بنا را در بلندمدت واگذار کنیم. اوقاف هم شرایط خوبی را برای بناهایی که در اختیار دارد در نظر گرفته است.
*اشاره کردید که کرونا مانع فعالیتها شده است اما ضعف سرمایهگذاری در حوزۀ بناهای تاریخی کرمان خیلی ریشهدارتر از این است. میخواهم بدانم در مدتی که مسئولیت داشتهاید، این موضوع را بررسی کردهاید که چرا در کرمان سرمایهگذاران خیلی به این حوزه ورود نمیکنند؟
باید بستههای حمایتی برای سرمایهگذاران تعریف شود. یکی از پیشنهادات ما در سفر دولت این است که شرایطی ایجاد شود تا بتوانیم بستههای حمایتی از طرف ما و شهرداری و دستگاههای مرتبط آماده و ارائه شود و با شهرداری در این زمینه تفاهم کردهایم. شاید پیش از این، جای بستههای حمایتی در استان کرمان خالی بوده که تمایلی برای حضور سرمایهگذاران در این بخش نبوده است.
*آقای مهندس، پروژۀ پیادهراه سازی خیابان تجلی در یکی از مهمترین محدودههای تاریخی و گردشگری شهر کرمان در حال اجراست و آنقدر فرسایشی شده که صدای اعتراض شورای شهر را هم بلند کرده است. اما به نسبت اهمیتی که پروژه و اتمام آن دارد، از سوی میراثفرهنگی حساسیتی نمیبینیم. چرا؟
میراثفرهنگی در جلسات اختصاصی بارها این موضوع را پیگیری و طرح را بررسی و پیشنهادات خود را داده است. شهرداری کار را خوب شروع کرد و وقتی پروژه تمام شود، شرایط خیلی خوب گردشگری را فراهم میکند. ما هر کمکی از دستمان برمیآمده انجام دادهایم و اگر همچنان نیاز به همراهی و کمک بیشتری باشد، این آمادگی در حوزۀ سازمانی ما وجود دارد که برای اتمام پروژه ارائه کنیم.
نظر خود را بنویسید