گروه اطلاعرسانی: مراسم افتتاحیه سمپوزیوم توسعۀ همکاریهای دانشبنیان و ارزشآفرین صنعت مس و دانشگاه همزمان با سالروز آزادسازی خرمشهر، با حضور حجتالاسلام عسکری امامجمعه رفسنجان، دکتر علی رستمی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران، دکتر محمدسعید سیف مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مهندس حسین احمدی مدیر مجتمع مس سرچشمه رفسنجان، سیدمهدی طبیبزاده رئیس اتاق کرمان، جمعی از مسئولان و استادان دانشگاه و مسئولان استان کرمان و شهرستان رفسنجان در محل سینما آزادی شهر سرچشمه برگزار شد.
هوشمندسازی صنعت مس را آغاز میکنیم
به گزارش خبرنگار استقامت، دکتر علی رستمی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در این مراسم با اشاره به شعار سال مبنی بر «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» گفت: «برای این جلسه و گردهمایی که به درستی و در زمان مناسب از سوی همکاران گرانقدر من در مجموعۀ شرکت ملی مس و مجتمع مس سرچشمه برگزار شده نهایت سپاس را دارم».
وی افزود: «ما امروز که روز فتح خرمشهر و روز تولد واقعی صنعت مس در ایران است، قصد داریم بحث دانشبنیانها را در شرکت مس بهصورت جدی آغاز کنیم».
رستمی ادامه داد: «باورمان این است که همه سرباز مقام معظم رهبری هستیم، فرمانده یک استراتژی کلانی را دستور دادند و ما مجریان، سربازان و افسران بایستی بهدرستی این فرمان را امسال و برای سالهای آینده اجرا کنیم».
وی با بیان اینکه اولین گام در شرکت ملی مس برنامههای توسعه است، خاطرنشان کرد: «خداوند منابع طبیعی خوبی را برای ما به ودیعه گذاشته و ذخایر خوبی را همکاران من در سالهای گذشته اکتشاف کردند، همکاری خوبی مجموعۀ صمت استان با شرکت داشتند و ما با این اکتشافات بزرگترین معدن مس جهان شدیم».
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران افزود: «بزرگترین معدن جهان باید بزرگترین تولید جهان را هم رقم بزند و بایستی این ثروت عظیم را از دل طبیعت برداریم و به ثروتی برای مردمان عزیز ایران اسلامی تبدیل کنیم».
وی یادآور شد: «میخواهیم در مجتمع مس سرچشمه تولید فعلی را از 178 هزار تن مس کاتد به حدود 400 هزار تن برسانیم و قصد داریم این کار را در دولت آیتالله رئیسی انجام بدهیم که شیرینی و حلاوت آن را در سالهای نزدیک بچشند».
رستمی توضیح داد: «برای اینکه در مجتمع مس سرچشمه رفسنجان به تولید 400 هزار تن برسیم باید 600 هزار تن ظرفیت تولید کنسانتره را بالا ببریم که اولین کارخانه را آقای مهندس احمدی استارت زدند، کار شروع شده و بنا داریم ظرف 36 ماه آینده این پروژه را آماده کنیم».
وی با بیان اینکه در سرچشمه برای توسعه همه چیز آماده است، ادامه داد: «برای توسعه آب، برق، مادۀ معدنی، سرمایه و از همه مهمتر، نیروی انسانی متخصص و متعهد نیاز داریم که همه آماده است. بهترین نیروهای صنعت مس غرب آسیا در شرکت ملی مس هستند و این افتخاری برای استان کرمان و کشور است که این نیروی انسانی متخصص و متعهد را توانستیم در یک مجتمع گرد هم آوریم».
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران افزود: «در خاتونآباد هم ظرفیت 120 هزار تنی را میخواهیم به 200 هزار تن برسانیم. معدن مس درآلو، معدن مس درهزار و فلوتوسیون سرچشمه را امسال افتتاح خواهیم کرد که نمادی از سال تولید در صنعت مس باشد و در سالهای آینده هم پروژهها به نتیجه خواهند رسید».
وی بیان کرد: «در سونگون هم یک برنامۀ 400 هزار تنی تولید مس کاتد را داریم و دو مجتمع تغلیظ 300 هزار تنی، که جمعا 600 هزار تن میشود».
رستمی ادامه داد: «ما یک هدف یک میلیون تنی را با همکاران در برنامه گذاشتیم که رسیدن به آن هم سخت است و هم آسان. ما میتوانیم، اما توانستن ادبیات خاص خودش را دارد. لذا بایستی مدیران، مهندسان، همکاران و کارگران یکدل و متحد برای این آیندۀ روشن تلاش کنند که خروجی آن، رشد 25 درصدی تراز بازرگانی ایران خواهد بود. ما میتوانیم بیش از 12 میلیارد دلار صادرات کشور را رشد دهیم».
وی با بیان اینکه برنامۀ توسعۀ ما مشخص است، گفت: «ما هم میخواهیم روی توسعۀ سرمایهگذاری کار کنیم که میشود یک میلیون تن، و هم میخواهیم روی توسعۀ بهرهوری کار کنیم. ما در انقلاب چهارم صنعتی قرار داریم و 15 سال هم از آن گذشته است. از انقلاب بخار، برق و کامپیوتر عبور کردیم و به انقلاب هوشمندسازی رسیدیم. امروز را روز آغاز هوشمندسازی صنعت مس نامگذاری کردیم و از امروز کارگروههای ویژهای در سه مجتمع مس، هوشمندسازی را با یک برنامۀ مشخص پیش میبرند».
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران خاطرنشان کرد :«هدفمان این است که شرکت مس، عضو گروه فانوس دریایی جهان شود. فانوس دریایی گروهی است که بنگاههایی که در هوشمندسازی کار میکنند را هر ساله کنترل میکنند، امتیاز میدهند و در نهایت لیستشان را معرفی میکنند. ما هم بنا گذاشتیم که از امروز خروجی این هوشمندسازی، یک بهرهوری عظیم شود».
وی بیان کرد: «ما صرفا با توسعۀ سرمایهگذاری به توسعه نخواهیم رسید. ما تجهیزات و امکانات زیادی داریم اما به دلیل بهرهوری پایین گاها به نتایج مطلوب نرسیدیم. اتلاف ما خیلی زیاد است که با هوشمندسازی باید این اتلاف را کاهش و بهرهوری را رشد بدهیم».
رستمی یادآور شد: «در دنیا با هوشمندسازی به بهرهوری بالای 250 درصد رسیدهاند ما اگر بتوانیم هوشمندسازی را امسال و سال آینده به دست متخصصین دانشگاه، شرکتهای دانشبنیان و مدیران و کارکنان فرهیخته در شرکت ملی مس عملیاتی کنیم، انقلابی را در صنعت مس ایجاد خواهیم کرد».
وی افزود: «باورم این است که دانشبنیان یعنی شرکتی که مانند شرکت ملی مس، پنج سال اول دانش و تکنولوژی را بخرد، پنج سال دوم خودش تولید کند و پنج سال بعدی باید صادر کند. اگر به اینجا رسیدیم میتوانیم بگوییم ما دانشبنیان شدیم والا اینکه کماکان تلاش کنیم از خارجیها تکنولوژی ذوب، تغلیظ و معدن بخریم، شایستۀ مجتمع عظیم ملی مس نیست و امروز شما این تحول را از اینجا شروع کردید».
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران ادامه داد: «از سوی دیگر باورمان این است اگر شرکتهای بزرگ، دانشبنیانها را کمک نکنند و از دانش آنها استفاده نکنند ناامید میشوند و در صف خروج از کشور قرار می گیرند لذا مسئولیت ملی، شرعی و اقتصادی داریم که همکاری خیلی دقیق با دانشبنیانها داشته باشیم».
اهمیت نوآوری در پاسخ به نیازهای جامعه و صنعت
مدیر امور تحقیق و توسعه مجتمع مس سرچشمه رفسنجان در این مراسم با اشاره به نقش دانشگاه و صنعت در زیستبوم نوآوری، بیان کرد: «در دنیای پیچیدۀ کنونی برای پاسخ به نیازهای جامعه و صنعت، تحول و نوآوری در مدلها و روشهای ارتباطی و بازآفرینی نقش آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است».
مهندس محمد محمودیمومنآبادی با اشاره به شعار سال 1401 با عنوان «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»، افزود: «شرکت ملی صنایع مس ایران افتخار دارد در این سال، اولین سمپوزیوم توسعۀ همکاریهای دانشبنیان و ارزشآفرین صنعت مس و دانشگاه را مقارن با سالروز آزادسازی خرمشهر و تولید اولین آنود مس در مجتمع مس سرچشمه برگزار کند».
وی ادامه داد: «موضوع پژوهش و نوآوری همواره مورد اهتمام مدیران ارشد شرکت بوده و بنا به رهنمود مدیریت محترم و بهمنظور ایجاد زمینۀ مناسب برای تبادل نظر و بهرهگیری از تجربیات موفق عوامل صنعت و دانشگاه و به اشتراکگذاری دستآموختههای نخبگان و پژوهشگران، برگزاری این سمپوزیوم در دستور کار امور تحقیق و توسعه قرار گرفت».
محمودیمومنآبادی خاطرنشان کرد: «امیدواریم در این رویداد با برگزاری نشستها و گفتوگوهای تخصصی و بازآفرینی الگوهای موفق ارتباط صنعت و دانشگاه، بتوانیم مدلی مناسب برای کسب دستاوردهای ارزشآفرین و تعاملات سازنده بین صنعت و دانشگاه دست یافته و شاهد نهادینه کردن فرهنگ پژوهش و نوآوری در راستای خلق ثروت و کارآفرینی برای جامعه باشیم».
اگر کار دانشبنیان نباشد سرمایههای زیادی از بین میرود
امامجمعه رفسنجان نیز در این مراسم ضمن گرامیداشت سالروز فتح خرمشهر و یاد و خاطرۀ شهدا، افزود: «اولین تولید آند در مجتمع مس سرچشمه نیز در سال ۶۱ و همزمان با فتح خرمشهر صورت گرفت که فتح دیگری بود».
حجتالسلام والمسلمین اصغر عسکری با اشاره به برگزاری سمپوزیوم توسط مجتمع مس سرچشمه در سال تولید دانشبنیان، بیان کرد: «این سمپوزیوم علمی در راستای پاسخگویی به خواست و ندای رهبر معظم انقلاب انجام شد».
وی در ادامه با بیان اینکه تولید مواد معدنی مثل مس، طلا، نقره و فولاد سابقۀ دیرینه دارند اما دانشبنیان نبودند، خاطرنشان کرد: «هرچه علم بیشتر به کمک صنعت آمد و صنعت دانشبنیانتر شد، استفاده و بهرهوری از این منابع عظیم خدادادی بیشتر، بهتر و آسانتر شد».
وی ادامه داد: «با کمک علم، استخراج معادن راحتتر انجام میشود، بهرهوری افزایش مییابد و در زمینههای مختلف از این ثروتهای خدادای استفاده میشود».
عسکری با بیان اینکه اگر علم و عمل از یکدیگر جدا شوند نابود میشوند، اظهار کرد: «کاری که دانشبنیان نباشد و علمی که در صحنۀ عمل بروز نکند، هر دو نابود میشوند. اگر کاری دانشبنیان نباشد سرمایههای انسانی، معنوی، مادی و فرصتهای زیادی از بین میرود».
وی گفت: «اگر صنعت با دانشگاه همراه باشد شاهد شکوفایی بیشتر در آیندۀ نزدیک خواهیم بود».
در بخشی از این مراسم از مهندس محمدهادی اردبیلی، مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع مس ایران تقدیر شد. مهندس اردبیلی در زمان دفاع مقدس، به ویژه در موقع فتح خرمشهر در سوم خردادماه سال شصت و یک توانسته بود با کمک کارکنان ایرانی بخش مهمی از کارخانجات مس را راهاندازی کند. ایشان همچنین خدمات ارزندهای در شرکت مس، پتروشیمی اصفهان و شورای عالی بسیج انرژی کشور داشته است.
ورود دکتر رستمی به صنعت مس را به فال نیک میگیرم
مهندس اردبیلی در این مراسم طی سخنانی با اشاره به اینکه در اوایل انقلاب یکی از صنایع بزرگ کشور که پیمانکاران آمریکایی در حال اجرای آن بودند، صنعت عظیم مس سرچشمه بود، گفت: «بعد از سقوط دولت موقت زمانی که متخصصان آمریکایی سرچشمه را ترک میکردند روی دیوار به زبان انگلیسی نوشتند تا ما برنگردیم این صنعت راهاندازی نخواهد شد اما کارکنان شریف، مهندسین، تکنیسینها و کارگران همت کردند و این صنعت را راهاندازی کردند».
وی با اشاره به فعالیتش در ذوبآهن اصفهان، گفت: «آن زمان مهندس موسویانی وزیر معادن و فلزات با من تماس گرفت و از من خواست با توجه به تجربۀ زیادی که در صنعت متالوژیکی دارم به مس سرچشمه بروم و آن را از رکود دربیاورم و کاری که نیمهتمام مانده بود را راهاندازی کنم».
اردبیلی یادآور شد: «آن زمان کارکنان مس سرچشمه آمادگی کامل داشتند و منتظر بودند تا کسی بیاید و این صنعت عظیم را راهاندازی کند، ما شروع کردیم ابتدا معدن را آمادهسازی کردیم، اولین انفجار معدن انجام شد و بعد کارخانۀ تغلیظ و بعد هم کارخانۀ ذوب را آماده کردیم».
وی توضیح داد: «آمریکاییها سیستمی را در مس سرچشمه استفاده کرده بودند که کاملا وابسته به غرب و آمریکا بود و اگر به قطعهای نیاز داشتیم زمانی که به انبار مراجعه میکردیم هیچ مشخصات فنی از آن وجود نداشت و هیچ کارگاه ساختی هم در مجتمع نداشتیم».
مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع مس ایران ادامه داد: «برای تغییر سیستم آمریکایی با کمک اساتید دانشگاه، مشخصات فنی تمام قطعات و تجهیزات مشخص شد و با بکارگیری تیمی از سیستم مدیریت انبار ذوبآهن اصفهان، توانستیم مشخصۀ فنی تمام قطعات را مشخص کنیم تا بتوانیم آنها را بسازیم. سیستم تعویضی آمریکا را در سرچشمه تغییر دادیم و سیستم تعمیر را راهاندازی کردیم تا در تحریمها بتوانیم قطعات را تا جای امکان نگهداری کنیم».
اردبیلی افزود: «علت پیروز ما در برابر آمریکا این تفکر دانشبنیانی بود که برای پایداری در برابر تحریمها از آن استفاده کردیم و در سوم خردادماه 1361 موفق به تولید اولین شمش مس بلیستر شدیم و دو ساعت بعد رادیو اعلام کرد که خرمشهر هم آزاد شده است».
وی بیان کرد: «بعد از راهاندازی مس سرچشمه، تمامی کارخانجاتی که متوقف شده بودند از آن الگو گرفتند و کار خود را شروع کردند».
مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع مس ایران خاطرنشان کرد: «سال 88 بار دیگر مسئولیت شرکت مس را برعهده گرفتم و آن زمان هم با بحران جهانی روبهرو شدیم یعنی قیمت تمامشدۀ مس از قیمت فروش جهانی آن بالاتر بود. آقای دکتر رستمی و آقای مهندس رحمتی خدمات بزرگی به صنعت مس در آن بحران جهانی ارائه کردند».
وی گفت: «آقای دکتر رستمی که شناخت بسیار خوبی از ایشان در بنیاد مستضعفان داشتم و شرکت بزرگ زیاندهی را به سوددهی رسانده بود را به شرکت مس آوردیم و معاونت مالی و اقتصادی شرکت را به ایشان دادیم و تقریباً دکتر رستمی قائم مقام من بود و با توجه به وسواس عجیبی که در مسائل مالی داشتم، به تنها کسی که اطمینانخاطر داشتم و تفویض اختیار کردم دکتر رستمی بود که خیلی بهتر از من عمل کرد و در شرایط بحران جهانی مس، با خوشفکری ایشان، سود خوبی به سهامداران دادیم».
اردبیلی یادآور شد: «حتی در مسائل اجتماعی آن زمان نیز دکتر رستمی اقدامات خوبی انجام داد و فوتبال مس کرمان با همکاری ایشان، رتبۀ سوم لیگ برتر را به خود اختصاص داد».
وی با بیان اینکه ساخت استادیوم کرمان، رفسنجان و شهربابک را مصوب کردیم که اجرایی شد، ادامه داد: «تیم فوتبال مس کرمان سوم لیگ برتری و آسیایی شد و یکی از سه تیمی که در مسابقات باشگاههای آسیا شرکت کرد مس کرمان بود که همه از خوشفکری، توانمندی و پاکدستی دکتر رستمی بود».
مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان اینکه ورود دکتر رستمی به صنعت مس را به فال نیک میگیرم، بیان کرد: «ایشان علاوه بر تجربۀ عالی در صنعت مس، در مسائل تولیدی، مالی، اقتصادی و اجتماعی نیز تجربۀ خوبی دارد و با وجود ایشان صنعت مس راه تعالی خود را در پیش خواهد گرفت».
نداشتن مصرف داخلی، محدودیتی برای تولید کاتد نیست
دکتر سعد عبدی، مدیر برنامهریزی و نظارت شرکت ملی صنایع مس ایران نیز در این مراسم با اشاره به کشف معدن مس سرچشمه گفت: «آقای علی انتظام در سال 1328 معدن مس سرچشمه را به نام معدن موراسبان ثبت کردند اما تا سال 1346 هیچ کار اکتشافی انجام ندادند».
وی ادامه داد: «سپس برادران رضایی با مشارکت شرکت انگلیسی، شرکتی به نام شرکت صنایع مس کرمان تاسیس کردند و بعد از آن شورای اقتصاد وقت، معدن مس سرچشمه را ملی اعلام کرد و سرچشمه کاپر ماین کمپانی را تاسیس کردند».
عبدی ادامه داد: «به محض اینکه سال 1351 دولت وارد شد، یک قرارداد بین صنایع معدن مس سرچشمه و شرکت آمریکایی آناکاندا منعقد شد که کارهای مهندسی را انجام دهند و بعد شرکت پارسین جردن آمد که کارهای نصب تجهیزات را انجام دهد».
وی با بیان اینکه در 20 تیرماه 1355 اسسیآیسی به شرکت ملی صنایع مس ایران تغییر نام داد، گفت: «از سال 1352 تا 1357، 95 درصد عملیات اجرایی انجام شده بود اما کار نهایی انجام نشده نبود و بعد از پاییز 57 که آمریکاییها دست از کار کشیدند تا سال 61 که مجموعۀ عظیم شرکت مس راهاندازی شد و اولین بلیستر در مس سرچشمه در سوم خردادماه تولید شد».
عبدی با بیان اینکه ایران روی کمربند جهانی مس قرار گرفته است، اظهار کرد: «موقعیت معادن ما در کشور که مجموعۀ شرکت صنایع مس ایران را تشکیل میدهد عبارتند از معادن سونگون در شمالغرب کشور، تفت یزد، ایجو، خاتونآباد، میدوک، چاهفیروزه، چاه سیب، مجتمع مس سرچشمه، درآلو و چهل کوره».
وی یادآور شد: «با توجه به ذخایر، ایران در سال 2008 با 18.4 میلیون تن مس، در رتبۀ 9 قرار داشت و امروز 44 میلیون تن مس محتوا داریم و در رتبۀ هفتم قرار داریم».
عبدی ادامه داد: «فروش کاتد و مفتول در سال 1400، 312 هزار تن بوده که امسال این رقم روی 320 هزار تن کاتد برنامهریزی شده است».
وی در ادامه با بیان اینکه نداشتن مصرف داخلی به هیچ وجه محدودیتی برای تولید کاتد نیست، توضیح داد: «کشورهایی که تولید کاتد بیش از مصرف داخلی دارند، ژاپن و کره هستند. ژاپن با وجود اینکه هیچ معدنی ندارند، یک میلیون 535 هزار تن کاتد تولید میکند و فقط 950 تن را مصرف، و مابقی را صادر میکند».
عبدی با تاکید بر اینکه ذخیره محدودیتی برای تولید کاتد نیست، گفت: «امسال با توجه به ذخایری که داریم احداث کارخانههای تغلیظ فاز چهارم و پنجم سونگون را در برنامه خواهیم داشت، احداث پالایشگاه جدید سرچشمه را در برنامه داریم و انجام اصلاحات در کارخانۀ ذوب اصلی سرچشمه برای رسیدن به 400 هزار تن که همه باید تلاش کنیم تا به سرانجام برسد».
دانشبنیانهایی باید در حوزۀ معدن به کار گرفته شود که هدفمند باشند
رئیس اتاق کرمان نیز در این مراسم با بیان اینکه علیرغم پتانسیلهای زیادی که در استان کرمان وجود دارد، استان در شاخصهای توسعۀ پایدار در کشور رتبۀ خوبی ندارد، گفت: «اگر با همین فرمان و با تکیه بر صنایع معدنی پیش برویم، در 20 سال آینده استان چه سرنوشتی خواهد داشت؟ آیا برنامهریزی کردیم که زمانی که معادن تمام شد فرزندان ما چگونه زندگی خواهند کرد و چه مسیری را باید طی کنیم».
سیدمهدی طبیبزاده با بیان اینکه اگر میخواهیم آیندۀ تضمینشدهای برای استان و کشور داشته باشیم باید به این مفاهیم توجه کنیم، افزود: «آیا کشور از ذخایر ارزشمند خود برای ایجاد توسعۀ متوازن منطقه، خلق تکنولوژیهای استخراج و اکتشاف، اشتغال پایدار و محیطزیست استفاده کرده است؟ آیا ما هماکنون دانش سیستماتیک وسیع و عمیق را داریم و اکتشافاتی که صورت میگیرد با روشهای نوین است؟ آیا بهرهوری این حوزه مطلوب است و آیا در حوزۀ معدن ما تکنولوژی ساخت تجهیزات و ماشینآلات معدنی را داریم».
وی خاطرنشان کرد: «یک توسعۀ نامتوازنی داریم و علیرغم وجود معادن و عدم انجام اکتشافات، تمرکز اصلی معادن در شهرستانهای سیرجان، شهربابک، زرند و رفسنجان واقع شده است. در جنوب برای اکتشاف کاری انجام نشده در حالی که قطعا آنجا نیز ذخایر قابل توجهی دارد».
طبیبزاده با اشاره به مشکلات حوزۀ معدن، گفت: «عدم تکمیل زنجیرۀ ارزش، عدم وجود پایگاههای اطلاعاتی دقیق که مبنای اصلی تحلیل و برنامهریزی است، بهرهوری پایین در همۀ معادن، رقابت غیرمنصفانه بین معادن بزرگ و کوچک، عدم اطلاع دقیق از ظرفیت پروانه استخراج و حبس محدودههای معدنی استان ازجمله مشکلات حوزۀ معدن است».
وی با تاکید بر استفاده از روشهای دانشبنیان در حوزۀ معدن، ادامه داد: «هوشمندسازی یکی از مصادیق دانشبنیان است و مهمترین فناوریهایی که لازم است در معدن به کار گرفته شود تا دغدغههای ما رفع شود این است که هوش مصنوعی و رباتیک به کار گرفته شود».
رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه در حوزۀ معدن دانشبنیانهایی بایستی به کار گرفته شود که هدفمند باشند و با بهرهوری بیشتر کار کنند، گفت: «جهتگیری اصلی فناوری در دنیا در راستای بهرهوری معادن، نشاندهندۀ نقش ویژه و تاثیرگذار بالای فناوران اتوماسیون، اینترنت اشیا، چاپ سهبعدی و هوش مصنوعی است».
وی افزود: «یک ماتریس بین صنایع، فناوریهای نوین دانشبنیان و کارهایی که در معادن باید انجام شود، تشکیل شده است که نشان میدهد استخراج، بیشترین توجه شرکتهای معدنی بوده و رباتیک و اتوماسیون بیشترین نقش را داشتهاند».
طبیبزاده گفت: «در آمریکای شمالی و جنوبی و اندونزی علیرغم اینکه ذخایر مس آنها دارای عیار پایین و انرژی گرانتر هستند قیمت تمامشدۀ آنها از ما کمتر است زیرا از روشهای دانشبنیان استفاده میکنند».
وی با تاکید بر تدوین نقش جایگاه معدن در اقتصاد استان کرمان، بیان کرد: «علیرغم وجود معادن بزرگ و متنوع در استان و سرمایهگذاریهایی که انجام میشود، در سال 99، 33 هزار شغل منفی داشتیم و این نشان میدهد معدن راه خودش را میرود و استان هم مسیر خودش را طی میکند که باید جایی با هم هماهنگ شوند».
رئیس اتاق کرمان اصلاح تفکرات مدیریتی بسیاری از مدیران حوزۀ سیاستگذاری صنعتی و معدنی را مهم دانست و افزود: «با افکار و راههای گذشته به نتیجۀ جدیدی نخواهیم رسید».
ارتباط بین صنعت و دانشگاه با شاهکلید برقرار نمیشود
مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم نیز طی سخنانی با بیان اینکه مشکلات زیادی در کشور وجود دارد و در کنار آن مزایایی داریم که میتواند کشور را متحول کند، گفت: «دلیل اینکه این تحول صورت نمیگیرد این است که ما ارتباط منسجمی با مراکز علمی نداریم».
دکتر محمدسعید سیف افزود: «وقتی این ارتباط وجود نداشته باشد سبب میشود تلاشهایی در مراکز علمی و اجرایی انجام شود اما هیچیک به نتیجه نمیرسد».
وی خاطرنشان کرد: «کیفیت پایین مهارتآموزی در دانشگاهها و موارد مشابه، ما را به این سمت برده که دانشگاههای ما باید جدید بشوند و به سمت جامعهمحور و مسالهمحور شدن پیش بروند و مسائل کشور در دانشگاهها مطرح و حل شود».
سیف با بیان اینکه ارتباط بین صنعت و دانشگاه با شاهکلید برقرار نمیشود، گفت: «برنامههای متنوعی وجود دارد که اگر درست اجرا شود میتواند پازل ارتباط دانشگاه و صنعت را تکمیل کند و این همکاری میتواند در پایاننامهها، فرصتهای مطالعاتی، مهارتافزایی و رویدادهای پژوهشی باشد».
وی در ادامه با بیان اینکه پیشرفت مستلزم عوامل مختلفی است، یادآور شد: «ما به برنامهریزی در مسائل علمی و پژوهشی و ارتباط آن با صنعت نیاز داریم، از سوی دیگر اگر بخواهیم پژوهشها به نتیجه برسد نیاز به حمایت مالی داریم، کیفیت و کمیت نیروی انسانی محقق اهمیت دارد و تجربه و دانش انباشته نیز مهم است که ما در این عوامل متاسفانه بسیار ضعیف هستیم».
مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم ادامه داد: «در این شرایط تنها چیزی که ما میتوانیم به آن امیدوار باشیم، همکاری و همافزایی است. باید سرمایههای اندک دانشگاه و صنعت در کنار هم قرار بگیرد و به نتیجه برسد که این موضوع با روش معمول شدنی نیست».
وی با اشاره به اقدامات انجام شده در دانشگاهها از رصد اشتغال فارغالتحصیلان توسط دانشگاهها خبر داد و گفت: «این اعداد سبب میشود بهبود کیفی در دانشجویان را ایجاد کنیم».
سیف افزود: «مهارتافزایی دانشجویان را نیز شروع کردیم که روشهای آن بسیار متنوع است و صنایع هم میتوانند کمک کنند. اگر صنایع میخواهند مهارت افزایش پیدا کند خودشان به میدان بیایند و دورههای مشترک با دانشگاه تعریف کنند و اساتید باتجربه و صاحبنظران صنعتی را به کار بگیرند که خوشبختانه در سالهای اخیر این دورهها رشد کرده است».
وی خاطرنشان کرد: «بحث مراکز هدایت شغلی در دانشگاهها راه افتاده است که صنایع میتوانند در این زمینه نیز کمک کنند».
سیف از ابلاغ فرصت مطالعاتی اعضای هیات علمی در دانشگاهها خبر داد و گفت: «بر اساس این ابلاغ، استاد حقوقش را از دانشگاه میگیرد اما شش ماه یا یک سال به صنعت میرود تا مشکلات را بررسی کند».
وی با بیان اینکه زنجیرۀ اتباط دانشگاه و صنعت حلقههای مختلفی دارد و نمیتوانیم افراط و تفریط کنیم، اظهار کرد: «باید قبول کنیم ما همان قدر که روی ضعیفترین حلقه سرمایهگذاری کردهایم برداشت خواهیم کرد ممکن است بر روی بعضی حلقهها سرمایهگذاری کرده باشیم اما بعضی را نیز فراموش کردیم. در ارتباط با دانشگاهها باید جامعنگری صورت گیرد تا ابزار را بهصورت سیستماتیک جلو ببریم».
نظر خود را بنویسید